Rose-Mary Rose-Mary komentáře u knih

Nikdo není sám Nikdo není sám Petra Soukupová

(SPOILER) Jsem na pochybách, jak okomentovat a zhodnotit tuto knihu. Dobře se četla. Čím víc byla nabitá rodinnými hádkami, křivdami, nedorozuměním, tím rychleji mi čtení šlo. Bylo to jako ze skutečného života, samozřejmě, z té horší stránky. Rozhádaná rodina, chudina matka Veronika, kterou nikdo neměl rád, cokoliv navrhla, to jí děti, puberťáci, odpískaly. Tolik se snažila, aby něco dobrého pro ně vymyslela, vše bylo špatně. Nezavděčila se. Manžel se jí snažil pomoci většinou slovy: „popovídáme si o tom, večer to vyřešíme“.

Mám-li hodnotit prarodiče, její matku a otce, hodnotím lidi nadmíru sobecké, kteří si vyžadují návštěv svých dětí a vnoučat každý druhý víkend. Jako by každá rodina o čtyřech členech neměla vlastní plány, zájmy a povinnosti. Navíc jediné, co jim mohli nabídnout, kromě hory jídla, byly stesky a výčitky, jak špatně se chovají, jak neumí své děti vychovávat, jak jsou děti zpustlé, vnučka podvyživená, vnuk zaměřený jen na skate a mobily, jak to matka špatně zvládá.
Po smrti její matky přišlo období ještě tíživější. Dcera se i přes nadměrně dlouhý čas učení a příprav na přijímačky na gymnázium nedostala. Děda začínal projevovat známky demence a vyžadoval, aby s ním doma pořád někdo byl. Veronika ztratila dobré a odpovědné místo v knihovně, práci už nezvládala. Jak to s nimi asi všechno dopadne, když nakonec i manžel projevil zájem se k otci na vesnici přestěhovat, nehledě na to, jak moc byly děti proti tomu a jak byla Veronika z té „povinnosti k otci“ nešťastná.
Chyběl mi k tomu nějaký lépe vysvětlený konec, jak to všechno dopadlo poté, co se Veronika s konečnou platností rozhodla, co udělá.

07.11.2024 4 z 5

Až na dno Až na dno Joy Fielding

(SPOILER) Napínavý hororový příběh od Joy Fieldingové. Joanne opouští manžel Paul, aby si ujasnil, co bude dělat dál. Její kamarádka Eva se rázem mění v podivnou osobu, která má prý neustálé silné a nevysvětlitelné bolesti. Joanně často někdo volá, ale když zvedne sluchátko, nikdo se nehlásí. Jen slyší nějaký divný chraplavý hlas. Má strach o své bezpečí, ve městě došlo k několika vraždám mladých žen a proslýchá se, že tu řádí Předměstský škrtič.
Chybí jí manžel, kterého pořád miluje, dvě dospívající dcery si s ní nerozumí, s Evou se nedá rozumně hovořit. Udělala si mnoho lékařských prohlídek a testů a nic jí nenašli. Bonnie má strach, že je duševně nemocná.
Kniha se četla pomaleji, byly tam dlouhé a někdy nudné rozhovory a dlouho se nic nedělo. Konec byl pak velmi rychlý, Bonnie se musela pobít s bestiálním vrahem, nakonec z bitvy vyšla jako vítěz. Kniha se dala číst, ale její první román, který jsem četla, „Jane utíká“, byl zajímavější.

07.11.2024 3 z 5

Teď neplač Teď neplač Joy Fielding

Psychologický kriminální román o ženě, která se sama zapojila do vyšetřování vraždy exmanželky svého muže. Bonie žije ve šťastném manželství s Rodem a tříletou dcerkou Amandou. Zlom v jejím životě nastává s jedním telefonátem, kterým ji Rodova bývalá manželka Joan vybízí k naléhavé schůzce. Když ji odmítá, Joan jí prozradí, že se děje něco divného, že jí a její dcerce Amandě hrozí nějaké nebezpečí. Bonie nakonec na schůzku dorazí a na místě najde mrtvé tělo Rodovy exmanželky.
Policie ji vyslýchá a zpočátku je ona sama podezřelá z vraždy. Na scénu pak nastupují další osoby, převážně členové její domácnosti a děti Joan a Roda, dcera Lauren a syn Sam. Bonie objeví u Joan v pokoji album, kde najde spoustu fotografií z Rodova dětství a z jeho nového manželství s ní a jejich Amandou. Nechápe to a přestává chápat i další souvislosti, když nachází její adresář s osobami, se kterými se znala a s kým telefonicky komunikovala.
Bonie se snaží vyšetřit co nejvíce věci, které souvisí se smrtí Joan. Nakonec se sama octne v ohrožení života, kdy ji sužují silné nevolnosti a skolí ji podivná nemoc.
Konec knihy je velké překvapení pro všechny, kteří typovali vraha z osob jejích blízkých a nejbližších přátel. Kniha byla čtivá a zajímavá, od začátku až do konce se něco dělo.

03.11.2024 4 z 5

Jane utíká Jane utíká Joy Fielding

Tato kniha od Joy Fieldingové se mi líbila nejvíc z těch, které jsem od ní četla. Četla jsem ji už někdy dřív, nyní podruhé, a bylo to stejně zajímavé.
Jane po nějaké těžké nehodě ztratí paměť a octne se sama uprostřed města oblečená do baloňáku, bez kabelky a bez dokladů. Snaží se vzpomenout kdo je, co se stalo. Nedaří se jí najít nic, ani nepotká nikoho, koho by znala, kdo by jí mohl pomoci. Posléze zjišťuje, že pod kabátem má šaty, které jsou od krve a v kapse hotovost deset tisíc dolarů.
Děj pokračuje a je víc a víc zamotaný. Kdo je ten muž, kterého jí představili jako jejího manžela? Jak se jí snaží pomoci, když jí je den ode dne hůř? Víc neprozradím, doporučuji každému si knihu přečíst.

02.11.2024 5 z 5

Listopád Listopád Alena Mornštajnová

Knihu Listopád od Aleny Mornštajnové jsem začala číst s přesvědčením, že se mi asi nebude moc líbit. Ale opak byl pravdou. Kniha se četla moc dobře a stále jsem chtěla ve čtení pokračovat, abych znala další události.
Je to fiktivní vyprávění o tom, jak by vypadal náš stát po listopadové revoluci, kdyby se vlády ujali zpět socialistické složky a založily stát s vojenskou diktaturou. Hlavní hrdinkou je mladá žena a matka Marie Hajná, která se se svým mužem Joskou zúčastnila demonstrace. Byli přemoženi vojenskou silou. Marie skončila na 20 let ve vězení a její muž zůstal trvale nezvěstný. Její děti, čtyřletá Lenička a sedmiletý nemanželský syn Jakub, byli v tu dobu u jejích rodičů.
Děj je rozdělený na dvě části vyprávění. První hovoří o Marii a její těžké situaci ve vazbě a ve vězení, druhá část hovoří o dívence Magdaléně, která byla odebrána rodičům a umístěna do „ozdravovny“, kde děti byly vychovávány státem, aby se z nich staly oddaní komunisté.
Teprve před koncem knihy se obě roviny vyprávění propojily. Byla jsem velmi překvapená, kam děj dospěl. Celá kniha se mi velmi líbila, ale byla dost smutná. Konec mne pak už zcela rozlítostnil.

15.10.2024 5 z 5

Kdo chytá v síti Kdo chytá v síti Marika Pecháčková

Jsem ráda, že jsem si tuto knihu přečetla, ale místy byla děsivá. Samozřejmě, že jsem věděla, jaké nebezpečí čeká na děti a mladistvé na síti, co se děje, kolik jich už na to doplatilo. Avšak přečíst si skutečné zážitky, zpovědi dětí, jejich rodičů a dokonce i samotných predátorů, to už je něco, co člověka dostane.
Měli by si ji přečíst všichni rodiče dospívajících dětí a více se zajímat, co jejich ratolesti na internetu sledují, čím se zabývají. A mluvit s nimi, snažit se získat jejich důvěru, aby se svěřily, kdyby se jim něco stalo, někdo po nich vyžadoval, co není normální. Prostě varovat je dopředu.

07.10.2024 5 z 5

Do posledního dechu Do posledního dechu Robert Bryndza

Perfektní detektivní příběh, ze kterého hned zpočátku mrazí. Nález brutálně zavražděné mladé ženy, nalezené v kontejneru na odpadky. Rozbíhá se rozsáhlé detektivní šetření, kterého se ujímá vyšetřovatelka Erika Forsterová.
Stejně tak, jako některým dalším čtenářům mi vadilo, že osobnost vraha byla odhalena hned v přední části knihy. Za první vraždou následovala druhá a čtenář měl možnost odhalit další vrahovy plány.
I přesto se mi detektivka líbila, byla čtivá a zajímavá až do konce.

22.09.2024 4 z 5

Vodník Vodník Tereza Bartošová

Již podruhé jsem se setkala s detektivy Tomášem a Honzou. V této knize jsem k nim neměla tak velké sympatie, jako v té předchozí. Tato detektivka byla vlastně napsána ještě před Dceřinou kletbou. Pátrání po zmizelé Nadi se s největším úsilím ujala její kamarádka Ema. Vyšetřovatelé Tomáš a Honza se soustředili na vyšetřování vraždy mladé ženy Pavly a zmizení Nadi nevěnovali dostatečnou pozornost.
Kniha se mi četla hůř než Dceřina kletba. Do děje bylo zapojeno velké množství osob. Došlo k další vraždě a pohřešovaná Naďa stále nikomu, kromě její kamarádky Emy, nechyběla.
Ani závěr knihy mne nijak moc nenadchl. Rozuzlení spletitého případu se mi nezdálo věrohodné po doznání svědectví malé holčičky. Hodnotím na dvě až tři hvězdičky.

02.09.2024 3 z 5

Hodiny Hodiny Agatha Christie

Trochu jiný druh detektivky, které jsem v poslední době četla. Od Agáthy Christie nemám toho moc přečteného, ze současné doby pouze „Smrt na Nilu“. Několik názvů detektivek si pamatuji z mladších let, které jsem viděla jako filmy.
Kniha mne zaujala už od samého začátku. Dobře se četla, nebyla v ní tak drastická objevení mrtvých těl. Zato velká záhada, co se stalo, jak se zavražděný muž dostal na místo, kde byl objeven, kdo ho objevil a co všechno s tím souviselo. Policejní inspektor Hardcastle a jeho pomocník Coline Lamb mají dost složitý problém na rozlousknutí. Do konečné fáze se zapojí Hercule Poirot, který jim radí umět dobře naslouchat lidem okolo, zvláště sousedům a umět dobře přemýšlet o vyslechnutém.
Konečné rozluštění bylo pro mne překvapením. Netypovala bych ani jednu z osob, které byly do vraždy zapojeny. Dobrá detektivka, mohu doporučit.

26.08.2024 5 z 5

Dceřina kletba Dceřina kletba Tereza Bartošová

Od Terezy Bartošové je to moje první knížka. A zalíbila se. Dvojice vyšetřujících kriminalistů Tomáš Vyskočil a Honza Richter mi byla sympatická od začátku. Děj se odehrává v Příbrami, kde jednoho rána je nalezen těžce podchlazený muž, značně opilý. Téhož dne v nemocnici umírá. Kolega obou kriminalistů, Matěj, toho člověka zná a tvrdí, že neholdoval alkoholu a byl to slušný člověk, kterému prý někdo vyhrožoval. Vznikne podezření, že jeho smrt nebyla přirozená.
Rozběhne se vyšetřování. Je potvrzeno, že Radek Bolina byl otráven olovem. Olovo zde v Příbrami zpracovává jedna firma. Kriminalisté mají podezření, že muselo dojít k nějaké havárii, při které olovo uniklo, a ředitel firmy to nepřiznal. Dochází k zajímavým poznatkům. V případu figuruje mnoho osob, některé se dočkají pronásledování, zastrašování a vydírání.
Podezřelých je víc, Honza s Tomášem mají o práci postaráno. Stále jim ale uniká, proč byl Bolina zavražděn. Komu by to prospělo, co udělal. Na záchytce se ocitne jeho bratr Martin. Vyšetřovatelé zjistí kromě Bolinovy vraždy další podivné úmrtí, hospodářskou kriminalitu firmy, přepadení a ublížení na zdraví samotného vyšetřovatele Honzy, kterému hrozila smrt, pokud by ho Tomáš s kolegy nevypátrali a nezachránili. Ale až na samém konci se objeví skutečný Bolinův vrah. Bylo to pro mne překvapení, tu osobu bych nepodezírala. Dávám čtyři hvězdičky. Co mi v knize vadilo, byl neskutečně velký a docela nepřehledný počet stále nových postav, které se od začátku až do konce rojily jedna po druhé.

16.08.2024 4 z 5

Na Větrné hůrce Na Větrné hůrce Emily Brontë

Knihu "Na větrné hůrce" jsem četla již někdy v mladším věku. Nebyla to úplně jednoduchá a odpočinková četba, ale zajímavá ano. Kniha je psána jako vyprávění příběhu rodiny, kterého se ujme hospodyně Ellena, aby seznámila nového majitele panství Drozdova, pana Lockwooda, s rodinnou historií.
Je to příběh nešťastné a nenaplněné lásky Heathcliffa a Kateřiny. Jejich sňatky s nesprávnými protějšky, smutná historie života jejich dětí a ostatních členů rodiny.
Ani jedna z hlavních postav mi nebyla sympatická, chování některých osob mne dost vytáčelo. Určitě nejsympatičtější z nich a zcela normální žena, která měla dostatek citu a empatie, byla právě hospodyně Ellena. Pánové Edgar a Heathcliffův syn Linton náramně ufňukaní a věčně nemocní, Kateřina a její dcera Katka byly zase příliš rázné a na ženy tehdejšího věku a společnosti dost odvážné.
Knihu jsem si ráda přečetla hlavně proto, že se mi hodila do čtenářské výzvy. Hodnotím ji na čtyři hvězdičky.

07.08.2024 4 z 5

Poslední aristokratka Poslední aristokratka Evžen Boček

(SPOILER) Těšila jsem se na čtení této knihy, komentáře byly pozitivní a označovaly příběh jako jednu velkou legraci, kdy se člověk při čtení nepřestane smát. Musím uznat, že já jsem se smála při čtení celé první stránky. Tedy začátek byl dobrý, ale čím dále jsem četla, nemohla jsem pochopit, co na tom čtenáři viděli tak směšného.
Hlavní hrdinkou byla Marie Kostková z Kostky, což byl rodový hrad, později přestavěný na zámek. V minulosti ho rodina několikrát ztratila a stejně tak jí potom byl vrácen. Rodina Kostkova žila v Americe a po navrácení rodového majetku se stěhovala do České Republiky.
Rodina, to byl otec Frank, dědic titulu, matka Vivien, původem Američanka, která nebyla aristokratického původu, a devatenáctiletá dcera Marie. Bylo zajímavé dozvědět se, jak se u nás usazovaly bývalé šlechtické rodiny, kterým byl po revoluci vrácen majetek, jaký byl „život na zámku“, že být hrabětem bez peněz a muset se přizpůsobit jakékoliv těžké práci při prohlídkách jejich domova, aby si vydělali aspoň na elektřinu, na vodu, na jídlo a zaplatili třem zaměstnancům, nebylo skutečně nic lehkého.
Proto jsem na knize neshledala tolik legračního, jak o ní bylo psáno. Myslím, že tři hvězdičky si zaslouží, ale čekala jsem něco víc. Konec knihy nebyl žádný, až později jsem pochopila, že toto byl první díl, který bude dále pokračovat. Myslím, že do dalších dílů se už nepustím.

20.07.2024 3 z 5

Hříchy pro pátera Knoxe Hříchy pro pátera Knoxe Josef Škvorecký

Kniha obsahuje deset detektivních povídek. Škvorecký ji pro čtenáře napsal jako cyklus detektivních hádanek, aby si vyzkoušeli, zda jsou sami schopní vyřešit kriminalistický rébus.
Musím přiznat, že tyto detektivky mi vůbec nesedly a z těch deseti jsem porozuměla snad jen jedné, nanejvýš dvěma. Stejně tak jsem neměla u žádné z nich šanci odhalit zločince. Do některé povídky se dalo aspoň začíst a něco málo si z ní odnést, či zapamatovat. Byly tam i takové, kde autor přidával do textu různé nákresy a grafy, to už jsem vzdala úplně a přešla na další povídku.

03.07.2024 2 z 5

Nesnesitelná lehkost bytí Nesnesitelná lehkost bytí Milan Kundera

Kniha, kterou jsem nebyla schopna dočíst až do konce. Vím, že Kundera je velmi ceněný spisovatel a nic proti tomu nenamítám. Ale mně prostě jeho psaní nesedlo. Kladně hodnotím postřehy z doby komunismu, jak na lidi působila totalita. Ale osobní příběhy jednotlivých osob mne vůbec nezaujaly. Nebyl mi sympatický ani Tomáš, ani Tereza, ani Sabina či Franz. Docela jsem se při čtení ztrácela. Jako spisovatele ho hodnotím na tři hvězdičky, určitě si zaslouží víc, ale mně prostě nesedne.

21.06.2024 3 z 5

Kdo chytá v žitě Kdo chytá v žitě J. D. Salinger (p)

Knihu jsem si vybrala kvůli čtenářské výzvě, také proto, že nemá příliš velký počet stran. Přesto mi zabrala hodně času k přečtení. Nemohu říct, že bych se pokaždé nudila, nebo mi děj šel na nervy. Vím, že kniha byla v mém mladém věku v povinné četbě, aspoň si ten název ze školy pamatuji. Tenkrát jsem ji ale nečetla.
Holden, sedmnáctiletý student, který předčasně ukončil už několikátou školu, kam ho poslali rodiče, to neměl v hlavě úplně v pořádku. Nerozuměl nikomu, hlavně ne sám sobě. Celý příběh, který sám o sobě vypráví, je psaný docela hrubým, nespisovným jazykem, protkaným neslušnými a sprostými slovy. Přesto však jsem mu někdy rozuměla, někdy ho litovala, někdy ho i obdivovala, že dokázal učinit i dobrý skutek. Knihu hodnotím ze svého hlediska mezi dvěma a třemi hvězdičkami.

15.06.2024 3 z 5

Láska z donucení Láska z donucení Meg Alexander

Romantický příběh z Anglie ze začátku 19. století. India se sestrou a matkou se po ztrátě otce ocitají bez majetku, který otec prohrál v kartách. Lord Isham je novým majitelem jejich domova. Nabídne manželství jedné ze sester a s ním i záchranu rodinného majetku.
India se rozhodne obětovat, aby zachránila matku a sestru. Lorda Ishama nenávidí, viní ho ze smrti otce. Postupem času, když ho více poznává, dojde k názoru, že se v něm zcela zmýlila. Ve štěstí mladé dvojice brání situace, která se v kraji vyskytla při povstání tkalcovských dělníků. Dochází k násilným činům a je do nich zapleten i Ishamův nevlastní bratr Henry. Indii hrozí nebezpečí, které si uvědomuje až když je pozdě.
Závěr knihy byl napínavý, i celkově se kniha dobře četla. Jako každý romantický příběh, i tento skončil šťastně.

03.06.2024 4 z 5

Hlava plná lásky Hlava plná lásky Ali Hazelwood

Představovala jsem si romantickou četbu, i když spíš pro mladší ročníky než pro mne. Začátek knihy jsem doslova protrpěla, zdálo se mi, že se to vůbec nedá číst. Ona ta hlavní hrdinka, byla doktorka, neurovědkyně, měla začít pracovat u NASA a navrhovat přístroje pro astronauty. Zpočátku o své práci hodně mluvila se sestrou po telefonu nebo s kolegyněmi v baru a mne to vůbec nebavilo. Za svůj vzor měla Marii Curie- Sklodowskou, dokonce měla na Tweeteru účet, @CoByNatoMarie.
Doktorka Bee Königswasserová byla osoba dost divná, samý piercing, nápadné oblečení, barvu vlasů si změnila na purpurovou, a neměla v lásce Leviho Warda, se kterým měla pracovat na důležitém projektu. Román z vědeckého prostředí není můj šálek kávy.
Až zhruba od druhé třetiny začala být kniha více čtivá, po druhé polovině už docela zajímavá. Poslední třetinu jsem četla už rychlým tempem, dostala jsem se do míst, která mne dost překvapila. Nakonec dávám knize tři hvězdičky, zpočátku jsem ji netypovala na víc než na jednu, a málem jsem ji odložila, nebýt to kniha zařazená do čtenářské výzvy.

22.05.2024 3 z 5

Bublina Bublina Katarína Šajbanová

Edita byla hodně citově vázaná na svoji mladší sestru Viki. Když její sestra zmizela, obětovala pro ni svůj dlouholetý vztah s Peterem, zaměstnání i všechny životní jistoty a vydala se ji hledat. Vyzkoumala, že nějaký muž ji odvezl do Španělska, kam se za ní rozjela. Zjistila, že v Benidormu v současné době už není. Ze Španělska prý odjela s mužem, se kterým předtím žila. Živila se jako prostitutka a brala drogy. Dozvěděla se, že její sestru zavezl muž neznámého jména, kterému říkala prostě "Španěl", až do Thajska. V turistickém středisku na Thajském ostrově hledala nejen ji, ale i muže, který ji svedl k nevázanému životu.
Kniha byla na čtení dost náročná, ale podívala jsem se v ní do různých končin světa, dokonce až na ostrov Bali, což ji učinilo zajímavější.

16.05.2024 4 z 5

Co by se stalo, kdyby... Co by se stalo, kdyby... Daisy Mrázková

Čtení pro nejmenší. Knihu jsem si vybrala do čtenářské výzvy. Dala se rychle přečíst. Dítě si klade otázky "Co by se stalo kdyby..." a vzápětí si na ně odpovídá. Dozvídáme se například : "Co by se stalo, kdybych byl mravencem", "Co by se stalo, kdybych byl na prázdninách v Africe", "Co by se stalo, kdyby přijel dědeček". Na každou otázku si dává několik odpovědí.
Je zajímavé si přečíst, jaké plány, představy a touhy má dítě předškolního věku.

05.05.2024 4 z 5

Vévodkyně a vazal Vévodkyně a vazal Frieda Birkner-Mahler

(SPOILER) Zajímavé čtení z kruhů šlechtických rodin. Vévodkyně Beata Lacostová, bývalá baronesa z německého šlechtického rodu, se provdala za římského vévodu Orlanda Lacostu. Její manželství nebylo šťastné.
Vévoda byl zapletený do nelegální pašerácké činnosti dovozu kradených diamantů z Rhodesie. Své časté výlety do Jižní Afriky zdůvodňoval cestami na lov slonů. Tuto činnost s ním sdílela a na zisku se podílela jeho sestra, bývalá principessa Lacostová, provdaná za Angličana Bleanse.
O vévodu a jeho kriminální činnost se začal zajímat detektiv Scotland Yardu, Eduard Higgins, který byl bratrancem vévodkyně Beaty. Zároveň s jejím otcem, baronem Heraldem, přijeli do Říma. Měl se tam setkat s přítelem z doby války, s pilotem Robertem Helmbergem, kterému chtěl nabídnout zaměstnání letce na cestu do Afriky, aby zjistil, zda jeho podezření z pašerácké činnosti vévody Lacosty je pravdivé.
Vévoda se chystal odjet do Afriky „na lov slonů“ a tentokrát žádal svoji ženu Beatu, aby jela s ním. Příběh jejich cesty je plný dobrodružství, spisovatelka rovněž nešetřila vtipem, aby čtenáře zaujala. Došlo i na nečekané nebezpečné události, kde jim šlo doslova o život. Díky pilotovi Robertovi, který vroucně miloval Beatu, a jejich dalšímu členu týmu Axelovi, se Higginsovi podařilo odhalit pašeráckou činnost.

03.05.2024 5 z 5