Snoopi Snoopi komentáře u knih

Tapetář Tapetář Ema Labudová

Tato nepříliš rozsáhlá novela mne zcela dostala. Pod jednoduchou osou příběhu - mladý tapetář Irwing ve svém monologu rozebírá svůj dosavadní život - se ukrývá spousta odkazů k dalším a dalším tématům. Pozorný čtenář až časem odhalí, co přesně vedlo k Irwingově vyhoštění do Manchesteru. Text byl čtivý - pokud jsme přistoupili na jakousi "hru na splétání tkaniček osudu", již s námi autorka rozehrála. Oceňuji její precizní znalost poměrů a reálií té doby - celý příběh působí zcela věrohodně. Otvírá nejen téma zakázané homosexuality, ale i depresivních a manických poruch osobnosti, vyrovnání se se smrtí i se strašáky své minulosti. Nesporně zajímavá je postava Federika, který nad Irwingem tak trochu drží ochrannou ruku - a musím napsat, že jeho řeč s přízvukem je kouzelná a naprosto dokonalá :-) Příběh se mi líbil natolik, že jsem jej nejen četla jako knihu, ale podruhé i poslouchala jako audioknihu, přičemž jsem si povšimla i dalších detailů. A teď jedna poznámka navíc, takový "menší spoiler" - nějak jsem nepochopila, co pro hlavní hrdinu představují jeho "výři", které v textu párkrát zmiňuje. Týká se to jeho duševního rozpoložení? :-) Jinak určitě zajímavé a moc se těším na další knihy od této autorky. Myslím, že v sobě ukrývá velký potenciál :-)

17.08.2021 5 z 5

Dům doktora Fišera Dům doktora Fišera Petra Braunová

Literatura pro děti a mládež mi vůbec nevadí - ráda ji čtu a jako zkušený, dospělý čtenář ji vnímám i z jiného úhlu pohledu. Petra Braunová zaslouženě patří mezi naše nejlepší zástupce této literatury a nikdy mne nezklamala. Zde mistrně zabruslila i do různých žánrů - skloubila napínavý příběh s prvky detektivky, hororu, thrilleru, ale i love story. Tuto knihu jsem poslouchala jako CD - mimochodem skvěle namluvené Kryštofem Hádkem. Chytí čtenáře už od začátku - udržuje ho v napětí, jak se celý příběh bude vyvíjet. Velice poutavou a čtivou formou nabízí dětskému čtenáři poměrně závažná témata - duševní nemoc, manipulaci, boj o zachování vnitřní svobody, pokusy na lidech, atd... Nakonec zbývá řada nezodpovězených otázek s tou jedinou nejpalčivější - jak to všechno bylo doopravdy? Jaká je vlastně skutečnost, nejsme nakonec trochu paranoidní i my všichni? Do jaké míry nás mohou lidé kontrolovat a manipulovat s námi? A mohlo se něco podobného odehrát i ve skutečnosti? Za sebe soudím, že klidně ano. Příběh ve mě pak ještě dlouho odezníval - a to jsem už "dospělák" :-) Každý zde najde "to své". Lásku, sílu přátelství, strach i vzdor... Určitě jde o zajímavou exkurzi do současného dětského světa, i když, jak upozorňují někteří recenzenti - technologie se vyvíjí a pro dospívající už Facebook nehraje takovou roli. Nalezneme zde i klasické klišé: rodiče v roli těch, kteří až paranoidně střeží a hlídají své ratolesti - a proti nim stojí děti zvídavé a lehce rebelující. Jejich poznání však s sebou nese i bolest a trpké zklamání, s čímž se těžko smiřuje i leckterý dospělý. Skvělé čtení pro přemýšlivé čtenáře...

17.08.2021 5 z 5

Sněhová královna Sněhová královna Hans Christian Andersen

Skvělá kniha... Při čtení z pozice dospělého vidím trochu jinak, což samozřejmě vůbec nevadí :-) Líbila se mi už tenkrát, když jsem ji poprvé vzala do ruky - patřila mezi první knihy, které jsem přečetla. U Sněhové královny nešlo nebrečet, a pak se s ulehčením usmát: jedna z mála Andersenových pohádek se šťastným koncem. Ať byl jaký byl - jeho pohádky mají v našich srdcích stále místo, vyrůstalo na nich každé normální dítě - a normální zůstalo i po jich přečtení :-) Děti možná připravují na fakt, že ne všechno v životě dopadá dobře a štěstí není věčné. Ale ta samotná pohádka odkazuje na sílu lásky, která překoná vše a nebojí se ani zapomnění.

16.08.2021 5 z 5

Saturnin se vrací Saturnin se vrací Miroslav Macek

Poslouchala jsem jako CD. Přiznávám, že jsem od autora čekala daleko víc, už od začátku jsem se ale hodně nudila, na rozdíl od Saturnina mi ani nepřišla vtipná. Zdá se mi, že autor jen profituje na "známé značce" a snaží se z toho vytěžit maximum. Soudím jako většina čtenářů - originál má zůstat originálem a toto pokračování působí až příliš šroubovitě. Zdá se mi to, nebo je to jen můj dojem, že Mackův styl nemá žádnou "šťávu"? Jeho kniha "Ona, oni a já aneb..." na mě totiž působila úplně stejně. Ale možná mu ještě zkusím dát šanci :-)

16.08.2021

Šel jsem se psem Šel jsem se psem Ivona Březinová

Skvělá kniha od skvělé autorky :-) I když jsem dávno dospělá, ráda si její knihy přečtu a sleduji její tvorbu. Líbí se mi, že přišla s myšlenkou, jak slovo "rozvod" přiblížit dětem - mnohé se díky četbě mohou s příběhem ztotožnit. Plus dávám i krásným ilustracím. Co mi ale možná trochu vadilo, je jakási "neukončenost" některých kapitol - zdá se mi, že vyznívají poněkud do ztracena. Jinak jsem s knihou spokojena a věřím, že si své čtenáře najde - a to nejen ty, kteří se ocitli v nelehké životní situaci...

15.12.2020 5 z 5

Malý život Malý život Hanya Yanagihara

Skvělá kniha, brilantně napsaná, náročná, hutná. Asi jediná kniha, kterou jsem načínala vícekrát, protože jsem ji musela vždycky vrátit na rezervaci do knihovny :-) Její čtení vyžaduje plné soustředění - a taky čas. Ale náročného čtenáře plně uspokojí. Z hlediska psychologie člověka je určitě zajímavá i pro psychology a psychiatry, depresivní a sebedestruktivní stavy hlavní postavy jsou zcela realisticky vylíčeny.

Vegetariánka Vegetariánka Han Kang

Kruté, tvrdé, syrové, násilné, hrubé - ale i poetické a něžné. Snoubí v sobě naturalismus s magickým realismem. Kniha, která by obsahem rozhodně vydala na daleko širší román, ale takto možná řekne daleko víc. Hltala jsem ji, ale občas jsem ji musela odložit, abych některé pasáže rozdýchala. Man Booker International si odnesla právem.

19.10.2020 5 z 5

Knihkupectví na Bylinkovém náměstí Knihkupectví na Bylinkovém náměstí Eric de Kermel

Když jsem si tuto knihu rozečetla, věděla jsem, do čeho jdu - a nejen proto, že mne zaujala svým originálním názvem, obalem a černobílými ilustracemi. Nečekala jsem nějaký příběh - přesto se tu dají příběhy vystopovat, v každé kapitole jeden. Spojuje je místo /uvedené knihkupectví/ a hlavní postava Natálie, která zde knihy prodává. Na svět se díváme jejíma očima: skoro bych nevěřila, že knihu psal muž, tak věrohodně se dokázal ponořit do její duše. Natálii zajímají osudy pravidelných návštěvníků, kteří chodí do jejího krámku, snaží se jim porozumět - a umí jim vybrat vhodné čtivo téměř na míru. Kniha je skutečnou oslavou nejen knih a knihofilů, milujících vůni černě potištěného papíru, ale i krás prostého života. Je velice podnětná ohledně další četby - v každé kapitole jsou zmiňovány odkazy na další autory a díla, která určitě stojí za to si přečíst. Myslím, že každý si zde najde kus sebe, i kus vlastní filosofie. Rozšířila mi obzory, nalákala na další zajímavé kousky, též mne naplnila určitým optimismem a přidala víc radosti ze života. Jediné, co bych knize vytkla, jsou špatné korektury - našla jsem zde pár zásadních chyb a překlepů, jako by byl text "šitý horkou jehlou", což jí zbytečně ubírá na kráse...

Pražské jaro Pražské jaro Simon Mawer

Tahle kniha se četla sama. Jen mi přišlo, že autor nechává čtenáře zbytečně dlouho čekat na okamžik, kdy se všichni hrdinové setkají, kdy se jejich osudy protnou... Seznámil nás se čtyřmi postavami - a pak nechal jejich příběh odvíjet. Autor zřejmě chtěl poukázat na rozdílný přístup k období tzv. "Pražského jara": James a Eleanor k nám v podstatě "přijedou na výlet", aniž by tušili, jak to tady skutečně chodí - zato Sam zde žije nějaký čas, vidí věci s odstupem a přistupuje k nim s určitým cynismem. Zčásti to tak vyžaduje i jeho profese, ale časem se ukáže i jeho citlivé jádro. Jde o zajímavý román. Jsou zde použity i skutečně originální přirovnání a až básnické obrazy všední reality i líčení přírody. Co mne však zarazilo, jsou autorovy občasné komentáře, v nichž se vyjadřuje k dějinám jedné malé země. Chápu, že chtěl cizincům přiblížit dění v Čechách - ale soudím, že v knize jsou zbytečné, čtenář si fakta může najít a ověřit kdekoliv na internetu. Nevím, proč zmiňuje Jana Masaryka, Miladu Horákovou, Kafku, atd, když k textu nemají nejmenší vztah. Také nevím, proč odtajnil další budoucnost některých postav, a další nechal na čtenářově fantazii. Každopádně atmosféru dění přiblížil zcela realisticky, měla jsem pocit, jako kdybych tam v té době byla. Myslím si však, že román "Skleněný pokoj" už nepřekoná...

29.09.2020 5 z 5

Praktická kuchařka Praktická kuchařka Libuše Vlachová

Vynikající kuchařka, vřele doporučuji! Vyrovná se "Kuchařce naší vesnice", která je přeci jen o dost obsáhlejší, v době vydání to byla nezbytná kniha pro ženy-kuchařky v domácnosti. Už léta podle ní vaříme a jen spokojenost :-)

05.09.2020 5 z 5

Česká literatura od počátků k dnešku Česká literatura od počátků k dnešku Jiří Holý

Skutečně vynikající učebnice, nejen pro středoškoláky. Neměla by chybět v žádné knihovně všech, kteří se literaturou zabývají. Jen někdy je možná trochu obtížné prokousat se složitějšími souvětími, což však neubírá na srozumitelnosti. Oceňuji i vložení dobových portrétů, obrázků a fotografií, samozřejmě černobílých. Kniha mi několikrát neskutečně dobře posloužila.

30.03.2020 5 z 5

Větší poetický slovník Větší poetický slovník Josef Brukner

Vynikající pomůcka nejen pro ty, kteří se chtějí zabývat poezií. Přehledně a jasně vysvětluje důležité pojmy, někdy se i vtipně obrací na čtenáře a nutí ho k zamyšlení... Nezbytná pomůcka pro maturanty a studenty českého jazyka a literatury.

04.03.2020 5 z 5

Interpretace textů (nejen) ke státní maturitě Interpretace textů (nejen) ke státní maturitě Robert Kolár

Kniha ukazuje cestu, jakým způsobem se dá text interpretovat... Dočkala jsem se i několika překvapení. Určitě důležitá pomůcka pro studenty, kteří se chystají k maturitě z českého jazyka a literatury.

26.02.2020 3 z 5

Okamžiky štěstí Okamžiky štěstí Patrik Hartl

Příjemné oddychové čtení o mezilidských vztazích a cestě za štěstím. Potěší, neurazí, možná pohladí po duši, ale nic vážnějšího nelze očekávat. A to je možná záměr - obyčejný člověk, který prožívá naplno svůj život v současném poněkud zmateném světě... Zajímavé je řešení románu - příběh dvou sourozenců, každý z nich představuje jednu polovinu - a čtenář si může vybrat, který začne číst jako první.

23.02.2020 2 z 5

Člověk bez osudu Člověk bez osudu Imre Kertész

Jde spíše o svědectví než o klasický deník. Události jsou zaznamenány téměř neúčastněně, věcně, z pohledu patnáctiletého dospívajícího chlapce. Všechno bere zprvu jako hru, která se stává stále tvrdší - a časem pochopí, že realitě se neubrání...Dítě, které si má bezstarostně hrát, se náhle stává - starcem... Kniha působí velice autenticky, pohled dítěte jen umocňuje hrůzy, které vnímá kolem sebe. Pokud se zajímáme o tematiku holocaustu, mohu jen doporučit.

23.02.2020 5 z 5

Než jsem tě poznala Než jsem tě poznala Jojo Moyes

Lehká kniha o těžkém tématu... Romantiku vyloženě moc nemusím, ale tohle se dalo vydržet - a četlo se to poměrně dobře. Ráda se ještě podívám na film.

22.02.2020 4 z 5

Pan Pip Pan Pip Lloyd Jones

Nezvyklá aluze na jednu klasiku světové literatury. O jednom svérázném učiteli, který neztratí hlavu, když se mu ztratí kniha, z níž předčítal dětem: prostě dá prostor jejich fantazii. Tuto postavu vnímáme jakoby nadvakrát: poprvé pohledem děvčete - a podruhé očima ženy, která pátrá po jeho osudu. Nejde o idylické čtení - nesmíme opomenout válečné dění oné vzdálené a téměř neznámé země, kde se příběh odehrává. Hranice světa dětí a světa dospělých jsou zde jasně vytyčeny... Kniha se mi moc líbila, mohu jen doporučit. Nabízí se ovšem otázka, zda naše vzpomínky na dětství jsou skutečně takové, jak si představujeme. A zda má cenu podnikat výlety za minulostí...

Lichožrouti Lichožrouti Pavel Šrut

Krásná a nápaditá kniha nejen pro děti. Vtipný příběh s neobvyklými hrdiny. Moderní pohádka, ve které se mísí svět lidí se smyšleným světem "lichožroutů". Žijí vedle nás, aniž bychom je zaregistrovali, jejich přítomnost poznáme podle toho, že nám zase nějak "přibylo lichých ponožek". Přesto se nechají spatřit jen dvěma vyvolenými lidmi... Při čtení jsem se slušně bavila. Kniha je navíc doprovázena krásnými ilustracemi Galiny Miklíkové. Mohu jen doporučit :-)

Básnické spisy Básnické spisy Bohuslav Reynek

Souborné dílo básníka, který byl za svého života téměř zapomenut - a uznání došel až po své smrti. Jeho básně vycházely v malých nákladech, mimo obzor oficiální literatury. Přitom patří mezi největší křesťanské básníky dvacátého století. Určitě stojí za přečtení - a za zamyšlení.

Dotkni se zvířecí duše Dotkni se zvířecí duše Gabby Harris

Kniha pro hloubavé čtenáře, kteří chtějí pochopit, na jakém principu zvířata přemýšlejí. Autorka popisuje zajímavé zkušenosti s různými zvířaty. Mohu jen doporučit.

20.02.2020 5 z 5