TinaBookBlog

Hon na sériového vraha, který má v plánu naplnit číslo dvaceti vražd. První čísla kdysi započal Elijah, který sedí na doživotí ve vězení. Jak je tedy možné, že odčítání pokračuje?
Autorka napsala opět čtivou knihu, která je naplněna krátkými kapitolami, které vás nutí číst dál. V knize jsou ale také nesmyslné momenty, které vás zbrzdí.
Hon na sériového vraha je zoufalý a plný utrpení. Obzvláště, když se to začne osobně dotýkat vyšetřovatelů.
Napětí mi ale přišlo celkem nucené a místy autorka fakt zbytečně tlačila na pilu.
Kniha se celou dobu tváří průměrně. Její konec byl pro někoho přitažen za vlasy, ale za mě to byl ten nečekaný zvrat, na který jsem celou dobu čekala a mně tak opravdu sedl. Díky němu hodnotím o více.
Suma sumárum, jde o poměrně slušnou knihu, která vás bude pravděpodobně bavit.

"Cácora" bydlí s prarodiči. Stará se o ní věčně nespokojená babička a pro matku jako kdyby neexistovala a cítí, že by to tak bylo i lepší...
Drsný příběh, který je ještě drsnější, než se na první pohled zdá. Nešťastná dívenka, která chce hlavně lásku maminky, je vydána na pospas veškerému zlu. Není zde pro ní nikdo, kdo by jí pomohl. Zdá se, že ani nikdo, kdo by ji měl rád...
To, že je hlavní postava přehlížená a nikoho ze své rodiny nezajímá zdůrazňuje i to, že její jméno se v příběhu nedozvíme.
Pokud máte chuť na nějakou oddychovku, toto není kniha pro vás. Pokud ale chcete prožít škálu negativních emocí a stále doufat, že svět kolem malé dívky nemůže být takto temný, tak je to kniha pro vás.
Autorka napsala neuvěřitelně čtivou knihu, kterou nedokážete odložit. Toto si prostě musíte přečíst!

Dvě ženy, Martha a Opaline, každá z jiného století, ale i přesto propojené. Jejich příběhy vyprávějí o hledání ztracené sebejistoty a to vše je okořeněno lehkou dávkou magična.
Kniha je vyprávěna z pohledu dvou zmíněných žen a jednoho muže, Henryho, který se stane důležitou součástí života Marthy.
Kapitoly jsou krátké a máte potřebu neustále číst dál a dál. Příběh mě neuvěřitelně vtáhl a nevnímala jsem nic kolem sebe, jen životy Opaline a Marthy. Lehká dávka magie knize dodává příjemný šmrnc.
Příběh mě neuvěřitelně bavil. Je v něm velká škála emocí a pořád se něco děje. Po dočtení jsem cítila jakýsi klid na duši. Mohu rozhodně doporučit!

Rodina indiánů rok co rok jezdí na borůvkové pole za prací. V roce 1962 se jim však ztratí čtyřletá dcera Ruthie.
Ve státě Maine žije mladá Norma, jediná dcera zámožných rodičů. Tuší, že v jejich rodině je nějaké velké tajemství...
Trvá 50 let, než se zmizení Ruthie a tajemství v rodině Normy vyřeší.
Příběh je rozdělen na dvě vypravěčské linky - Joe a Norma. Jejich vyprávění nás provází jejich životy a významnými momenty. Toto vyprávění je napsáno neskutečně čtivě a citlivě. Jejich příběhy mě velmi zaujaly.
Cílem autorky nebylo skrýt od čtenáře tajemství Nořiny rodiny, ale provést ho osudy dvou naprosto odlišných rodin.
Kniha je autorčiným debutem a teda klobouk dolů. Příběh je napsán neskutečně dobře a vy jen doufáte, že přijde šťastný konec.
Rozhodně doporučuji!

Hlavní hrdinka Evelína nemá nouzi o vtipné a trapné zážitky, o partu skvělých kamarádek, ale ani o ctitele a notnou dávku erotiky. Stále ji však uniká štestí v podobě životního partnera.
Zprvu možná budete mít pocit, že podstatou knihy jsou Evelíniny praštěné nápady. Troufnu si ale říci, že to není to, co nám chtěla autorka předat. Za mě je to kniha o zoufalém hledání štěstí v podobě životní lásky. Možná si myslíme, že si vystačíme sami a k životu druhou polovičku nepotřebujeme, ale ono to tak prostě není...
Každá osoba, kterou v životě potkáme nás někam posune, něco nám vezme nebo dá a toto je v knize krásné znázorněno.
Myslím si, že kniha nemusí sednout každému a je potřeba se spíše zaměřit na hlavní myšlenku.
Osobně mi nesedly některé rozhovory a motala jsem se v obrovském počtu zmíněných mužských jmen, až jsem ztrácela přehled. Celkově bych tuto knihu ale mohla doporučit.
"Není většího neštěstí v životě než hledat vlastní štěstí, a přitom je tak prosté a jednoduché hledat a nalézt štěstí pro druhé."

Příběh Kaly je příběhem i jejich náctiletých přátel, kteří o ni přišli. Nikdy se nezjistilo, co se Kale stalo. A nyní, po x letech, zmizí další dvě dívky.
Kniha nás seznamuje s hlavními postavami - Helen, Joe, Mush. Kdysi kamarádi, nyní každý jiný a každý se svými problémy. Děj knihy je na střídačku vyprávěn právě těmito postavami. Jejich myšlenky a činy nás provádějí nejen přítomnosti, ale i minulostí, kdy každý pořád vzpomíná na jejich kamarádku Kalu. Přechody mezi přítomností a minulostí jsou chaotické, i když rozpoznatelné. Nicméně určitě by čtenáři bodlo, kdyby byly alespoň rozděleny odstavci.
Kniha má velmi pomalý rozjezd, zajímavější je to cca až od 3/3. Příběh se vlekl, dlouho nikam neposouval a byl nezáživný. Později se tempo knihy trochu zrychlí a děj je chvíli napínavý. Konec mě ale nějak neohromil a celkově moc nechápu ten hype, který kolem knihy vznikl. Za mě knihu nedoporučuji.

Vanessa pracovala od 90. let ve vězeňství. Začala ve věznici pro ženy, ale z nenadání byla předělena do mužské věznice, kde jsou ti nejhorší z nejhorších. Kniha je příběhem o její oddanosti své práci.
Pokud jste četli a bavila vás kniha Káti @za_katrem, tak toto je taktéž jasná volba.
Vanessa v knize vypráví o svých pracovních povinnostech, o chodu věznice a každodenních problémech s drogami, snaze o jejich potírání, o povýšení a o mnohém dalším.
Hlavní část příběhu se odehrává v mužské věznici, i když zažíváme flashbacky a vracíme se do ženské věznice.
Vyprávění autorky je velmi nenucené a chcete vědět víc. Mě příběh opravdu zaujal a na knize jsem nenašla nic co bych mohla vytknout (možná tak jen občasné překlepy v češtině). Za mě doporučuji!

Hlavní hrdina knihy přichází o svůj jazyk a stává se jen tichým pozorovatelem ve světě. Před nemocí svůj jazyk používal k tomu, aby lidem ubližoval a nyní neřekne ani slovo.
Kniha, která není objemná formou, ale obsahem. Na cca 160 stránkách je nám odvyprávěn příběh, který má nesmírnou hloubku. Donutí vás se zamyslet, jak důležité je pro nás moci vyjádřit svůj pocit, myšlenku, náladu... Ale zároveň, jak díky schopnosti vyjadřování můžeme lidem jednoduše ublížit nebo je podpořit.
Kniha se čte lehce a stránky ubíhají jedná za druhou. Některé pasáže je třeba brát trochu s nadsázkou. Tak jako tak, za mě se jedná o velmi povedenou knihu, která nutí k zamyšlení. Rozhodně doporučuji!

Léčitelka Mau z Amazonie slyší, jak k ní promlouvá člověk, který potřebuje pomoc. Není však z jejího kraje. Vydává se tak na cestu do neznámé země, za neznámým hlasem.
Spojení indiánky a ČSSR je velmi neobvyklé a zajímavé, i když k tomuto propojení dojde cca na posledních 100 stranách. Nejprve cestuje Mau po Amazonii, kde se vrací ve svých stopách, pak je ve Švýcarsku...
Musím říci, že kniha je dost chaotická a přeplácaná. Najdete v ní toho opravdu mnoho - indiány, vyšší moc, mimozemšťany, Boha, komunisty a disidenty...
Zprvu jsem se musela knihou prokousávat a nemohla jsem se začíst. Postupně se stával příběh o něco zajímavějším. Rozhodně bych ho ale tak o 100-150 stran zkrátila.
Nejvíce mě asi zaujala symbolika samotného Obřadu ohně - konec starých časů a příchod nových.
Bohužel mě kniha tolik neoslovila. Ale jak to obvykle bývá, 100 lidí 100 chutí.

Alice a Ruby přijíždějí do New Yorku. Neznají se, ale každá z nich sem z nějakého důvodu utíká. Po měsíci stráveném ve Velkém jablku je Alice zavražděna a její tělo nalézá Ruby. Tím se obě ženy propojí.
První polovina knihy popisuje dva nezávislé příběhy a zabývá se stráveným časem Alice a Ruby v New Yorku. Děj se neuvěřitelně vleče a je zde mnoho hluchých míst a jen pár zajímavých.
Po smrti Alice přechází kniha do její zajímavější části. Ruby nemůže přestat myslet na zesnulou Alice a ta ji všude doprovází. Samotná myšlenka je zajímavá, zpracování však pokulhává.
Závěr hodnotím poměrně kladně, ale žádné uspokojení se nedostavilo.
Čtení knihy považuji spíše za ztrátu času, i když světlé momenty tam byly. Rozhodně se ale nejedná o thriller, který bych doporučila nebo ke kterému bych se chtěla někdy vracet.

Parta kamarádů vyrazí oslavit narozeniny Niky, která překvapivě naplánovala cestu do strašidelného hotelu v Polsku. Původní plán zněl, pár dnů v opuštěném hotelu přespat a hlavně ho prozkoumat. Samozřejmě se jim plán nevydařil...
Kniha začíná podrobným popisem všech hrdinů, což mě zpočátku mátlo - příliš mnoho jmen. Brzy si na ně ale zvyknete a každá postava je opravdu jiná. Jejich cesta do Polska je zajímavá a prvotní prozkoumávání hotelu lehce strašidelné. Jak se začíná příběh více vyvíjet, přibývá i mrazení.
Když jsem se postupně dostávala ke konci knihy, některé scény na mě působily jako z béčkového filmu. Což začalo ubírat i na kvalitě knihy.
Celkově se jedná o čtivý příběh, který zaujme. Jsou v něm však pasáže, které lehce postrádaly logiku a i já, strašpytel, jsem se najednou zabývala právě těmito nelogičnostmi, namísto samotným příběhem.
Knihu tak hodnotím průměrně. Neurazí, ale ani nenadchne.

Na tripu je populárně naučná kniha, která se zabývá psychedelickými drogami, především však LSD. Autor provádí čtenáře etapami vývoje této drogy.
Autor si dal neuvěřitelnou práci - navštívil velké množství archívů a vyhodnotil mnoho různých korespondencí, o které se ve své knize opírá. Díky tomu přináší knihu plnou spousty informací.
Kniha je rozdělena na tři primární částí - Lék, Zbraň, Droga - které popisují proměnu LSD.
Kniha je čtivá, ale vyžaduje velké soustředění, jinak se začnete v ději ztrácet. Není to čtení na jeden večer, ale osobně jsem se dozvěděla mnoho zajímavých informací.
Knihu bych doporučila, pokud vás aspoň trochu zajímá, jak se lék LSD stal drogou LSD.

Kniha o ztrátě dcery a rodičovské lásce, která vás zasáhne. Je v ní totiž tolik bolesti, lítosti, ale i naděje...
Když začnete autorův příběh číst, víte jak to celé skončí.
Jen doufáte, že rodina bude co nejméně trpět.
Že je to velmi emotivní čtení psát nemusím. Kniha je za mě zpovědí otce a zároveň i formou terapie.
I přesto, že je život někdy nefér, se Erika snažila být veselá a myslet pozitivně a její rodina bojovala do poslední chvíle. Autor popisuje, jak se během tohoto boje setkali s obrovským množstvím empatických profesionálů ve zdravotnictví, ale také svá setkání s těmi, na které by nejraději zapomněli. Osobně jsem měla sto chutí dát přes držku panu Čermákovi.
Knihu rozhodně doporučuji. Donutí vás se zamyslet nad vlastním životem.

Adam Dolník, jméno, které většině z nás pravděpodobně nic neřekne. A vzhledem k jeho povolání, je to částečně i dobře. Jedná se však o osobu, která je jednou z nejlepších světových vyjednáváčů.
Žádnou z knih od M. Moravce jsem nečetla, ale díky obrovskému množství recenzí jsem věděla, že jeho jméno je zárukou kvalitního rozhovoru. Autor si připravil obrovské množství zajímavých otázek a od pana Dolníka dostal neméně zajímavých odpovědí.
Kniha vás provede různými úskalími vyjednávání s gangy či piráty, přes samotný život vyjednávače a opomíjeny nejsou ani historky, které s těmito příběhy souvisí.
Kniha je neuvěřitelně zajímavá a čtivá, s množstvím zajímavých informací. Rozhovor je svižný a nutí čtenáře knihou listovat dál. Rozhodně stojí za přečtení!

Tom Felton je proslulý hlavně díky roli Draca v sérii Harryho Pottera. Ve své knize se tak zabývá převážně dlouholetým natáčením, ale i svými pocity.
Musím říct, že jsem byla velmi mile překvapena, jak čtivá je tato biografie. Autor je dle všeho skvělým vypravěčem a tak jsem měla pocit, že mi vše vypráví někde u kafe.
Herec se zabývá zákulisím natáčení HP (které je opravdu zajímavé), svými dalšími rolemi, ale hlavně svými vnitřními pocity. Ať už v době natáčení HP či po ní. Jedná se o zpověď, u které se místy zasmějete a místy vás to bude prostě a jednoduše mrzet.
Osobně jsem se o tohoto herce nikdy příliš nezajímala. I přesto jsem si čtení knihy velmi užila. Za sebe mohou rozhodně doporučit!

Mina, kvůli různým okolnostem, se ocitá v temném lese, který obývají pozorovatelé. Tato stvoření vylézají ven pouze v noci a pozorují lidské zajatce, kteří jsou v lese uvěznění.
Od příběhu jsem neměla žádná očekávání a tak jsem byla poměrně příjemně překvapená. Kniha je čtivá, i když místy nelogická a možná delší, než by bylo potřeba. Dost dlouho se zde totiž postavy oťukávají, než dojde k něčemu zajímavějšímu.
Z příběhu vás bude místy lehce mrazit. Pokud tedy hledáte pořádnou nálož strachu, tato kniha nebude pro vás.
Závěr knihy je nečekaný a s koncem, který umožňuje další knihou na příběh navázat.
Knihu bych za sebe mohla doporučit. Zajímavý příběh na pár večerů.

Marta a Petr jsou několik let manželé a mají dvě malé dcery. Marta má však podezření, že ji manžel podvádí. Nakonec je ale její zjištění mnohem horší. Petr se jí totiž přiznává, že vždy toužil být ženou.
Příběh se odehrává v roce 2002 a letech 20. stol., kdy Petr a jeho sestra Jana dospívali. "Aktuální" rok je spíše o Martě a jejím rozhodování, co má dělat. Kdežto roky předchozí pojednávají o Petrově nelehkém dospívání, kdy mu byla jeho sestra obrovskou oporou. Tyto pasáže jsou velmi zajímavé, ale smýšlení dětí za mě vůbec neodpovídá jejich věku (hlavně v brzkém dětství).
Příběh jako takový je velmi čtivý a prostě potřebujete vědět, jak to dopadne. Z jedné strany je vám líto Marty a ze strany druhé soucítíte s Petrem. Co mi však nesedlo bylo samozřejmé pochopení Petra jeho okolím a téměř nepochopení Marty, v čem je vlastně problém.
Úplný závěr knihy je velmi uvěřitelný.
Knihu hodnotím kladně, ale jsou v ní mouchy, které mi během čtení vadily. Zároveň by podle mě kniha potřebovala beta čtení, kterého se jí pravděpodobně příliš nedostalo. Autor knihu vydal na vlastní náklady.
Pokud byste si chtěli knihu pořídit, tak neváhejte kontaktovat autora na knihyjv@jiven.cz.

Hannah je odbornicí na mimickou rezonanci - analyzuje mimiku lidí, aby určila, zda říkají pravdu. Nikdy ale nečekala, že bude muset analyzovat svůj záznam, ve kterém přiznává, že vyvraždila celou svojí rodinu.
Fitzek je mým oblíbeným autorem, proto jsem se na jeho další knihu neuvěřitelně těšila. No, ale byla jsem poměrně zklamaná, jak průměrné to bylo.
Nejprve musím vypíchnout opět skvělé zvolení zaměstnání hlavní hrdinky. To mě fakt bavilo. Námět knihy byl jako vždy zajímavý. Stejně tak čtivost jednotlivých kapitol a i nové zařazení "splitpages". Knihu jsem prostě nemohla odložit.
Největším zklamáním pro mě bylo, že jsem pachatele odhalila hned na začátku příběhu. Celou dobu, jak jsem u tohoto autora zvyklá, jsem počítala s tím, že se mýlím a nakonec vše bude úplně jinak. No, ale nebylo. Závěr mě tedy vůbec, ale vůbec nepřekvapil. Stejně tak, jako celkové rozuzlení.
Za mě se tedy jedná o průměrný thriller, který má zajímavý námět.

Tereza je sestřičkou na dětské onkologii. Její práce je tak dosti náročná a kvůli nedostatku sester nemá ani příliš volného času. Jednoho dne ale potká Američana Paula...
Autorka si pro nás připravila romantický příběh jako z filmu. Láska, obavy a romantika jsou hlavním kořením. Je zde také ukázáno, jak emotivní a náročná je práce s dětskými pacienty. Autorka toto zachycuje velmi dojemně. Chvíli je vaše nálada téměř na bodu mrazu a pak se zase culíte od ucha k uchu.
Konec, který je opravdu silný, mě překvapil a chytil za srdce. Toto vyústění jsem očekávala cca v polovině knihy a jelikož jsem se ho nedočkala, nebyla jsem na něj připravena.
Jedná se o příjemnou jednohubkou. Určitě si od autorky ráda přečtu její další knihy a věřím, že mě zaujmou o něco více, než její prvotina.

Může člověk změnit svůj osud? A je správné vědět, co se nám má přihodit? Těmito a dalšími otázkami se ve své mysteriózní knize, která je propletená lehkou detektivní zápletkou, autor zabývá.
Děj se odehrává hlavně krátce po 2. sv. válce a následně v období nástupu komunismu. Příběh je rozdělen do krátkých a úderných kapitol.
Kniha je zajímavá již od první stránky a přinese vám spoustu překvapení a množství zajímavých momentů. Kniha mě velmi zaujala a nemohla jsem ji odložit. Je to velmi čtivé a citlivé. Pokud však ale hledáte děj, kde je vše sluncem zalité, není to kniha pro vás.
Mysteriózní linka je příjemná a není tlačena na sílu, ale stala se přirozeně hnacím motorem knihy.
Knihu mohu rozhodně doporučit, i když se nejedná o žádnou novinku.