Nytherisa | Komentáře u knih | Databáze knih

Nytherisa Nytherisa komentáře u knih

Rod plamene a stínu Rod plamene a stínu Sarah J. Maas

(SPOILER) Druhý díl nás zanechal s otevřeným koncem. Kniha je velice rozsáhlá, dějově náročná, obsahuje mnoho zvratů. Co se týče samotné hlavní hrdinky, tak ta mě vysloveně iritovala. Z hrdinky stává mocí opojený subjekt, který činí kroky za zády svých bližních, nebere ohledy na city druhých, má nedospělé hlášky, opakovaně prezentuje „badass pozu“ ačkoliv se dušuje, že ze světa chce odstranit nerovnosti a sama takto prezentuje opak. Ostatní hrdinové ji vykreslují jako zlatíčko a osobu, která vše myslí dobře. Mrzí mě, že děj kolem Oriona ustoupil trošku do pozadí. Samotný konec pak vyznívá až naprosto idylicky, mám za to, že autorka ráda ve 3. dílech oživuje. Čekala jsem, že bude dán větší prostor Ruhnovi a Lidii, na což jsem se těšila, místo toho jsem dostala výplňové kapitoly o Ithanovi a Tharionovi, které byly někdy úplně zbytečné. Závěrečné kapitoly mi přišly jako výsměch. Jak chce hlavní hrdinka nastolovat demokracii ve světě, kde každý rod má vlivné vůdce? Je to přitažené za vlasy. Knížka mě sice nutila číst stále dál a dál, ale ve výsledku jsem v samotném závěru unavená a jsem ráda, že jsem vysvobozená z dalšího čtení…

16.09.2024 3 z 5

Z krve a popela Z krve a popela Jennifer L. Armentrout

Mé úvodní setkání se série Z krve a popela vyšlo an výbornou! Chápu, že někteří čtenáři mohou knize vyčítat, že prvních cca 200 stran se vleče, nic se kloudně neděje, nicméně mám za to, že díky těmto úvodním stranám se čtenář může lépe zorientovat v pro něj neznámé fantasy prostředí, neznámou organizaci společnosti, proniknout více k hlavním hrdinům a nechat se jimi strhnout. Knížku jsem si moc užila, hlavní hrdinové mi velice sedli a nemůžu se dočkat dalších dílů.

12.09.2024 5 z 5

Dvůr stříbrných plamenů Dvůr stříbrných plamenů Sarah J. Maas

I přesto, že Nestina cesta k vykoupení a boj s traumaty jsou zajímavé, tak jsem si k hlavní hrdince nedokázala najít cestu. V rámci předchozích dílů mi byla vyloženě nesympatická, a možná mě sice proklejete, ale radši bych si i přečetla příběh o Tamlinovi. Co se týče samotné knihy, tak mám za to, že by zasloužila zkrátit. Minimálně první polovina se neskutečně vleče. Oproti předchozím dílům zde máme mnohem více erotična, dle mého soudu ku škodě samotnému ději. Mám za to, že se autorka měla více věnovat ději, který smrskla do závěrečných kapitol... Dále se mi nelíbilo, jakým způsobem vykreslovala Feyre a Rhysanda oproti předchozím knihám.

17.08.2024 3 z 5

Zachraň nás Zachraň nás Mona Kasten

Stejně jako u prvního dílu, díl druhý mě opět donutil sáhnout ihned po pokračování. Chválím zapojení pohledů více postav. Mám za to, že jim autorka mohla dát mnohem víc prostoru, protože například příběh Ember a Wrena se mi líbil ze všeho nejvíce. Po napůl depresivním druhém díle je třetí díl až neuvěřitelně zalitý sluncem ve vztahu k Ruby a Jamesovi, až to bylo prostě těžko uvěřitelné. Zakončení je skvělé, avšak mám za to, že zápletku mohla autorka zapojit mnohem dříve a více si s ní pohrát. Považuji to za nevyužitý potenciál. Nicméně, po prostředí Maxton Hall se mi bude stýskat.

12.07.2024 4 z 5

Zachraň se Zachraň se Mona Kasten

Ztotožňuji se s názory jiných čtenářů, že prostřední díl ze série Maxton Hall byl slabší. Oceňuji postupné začlenění pohledů vedlejších postav. Bohužel mi Ruby začala být v tomto díle nesympatická. Ale zároveň si uvědomuji, že postavě je 18 let, já očima třicátníka vidím věci úplně jinak. Možná bychom se chovali v jejím věku úplně stejně. Přeci jen první láska dělá s člověkem divy.

12.07.2024 3 z 5

Zachraň mě Zachraň mě Mona Kasten

Ke knize "Zachraň mě" mě přivedlo seriálové zpracování, které považuji za velmi povedené. Velice oceňuji, že se tvůrci seriálu celkem drželi knižní předlohy. Knížka se mi moc líbila, z celé série nejvíc, protože se teprve seznamujeme s hlavními hrdiny, kteří k sobě hledají cestu a vzájemně se poznávají. Nebudu vám lhát, ale hned po dočtení jsem sáhla po druhém díle.

12.07.2024 4 z 5

Černočerné srdce Černočerné srdce Robert Galbraith (p)

Ze začátku jsem na knihu nahlížela s jistou mírou skepse s ohledem na její rozsah. Sama jsem knihu poslouchala v audio podobě a musím říct, že mě Rowlingová nezklamala. Líbilo se mi netradiční propojení digitálního a skutečného světa. Detektivové se museli potýkat s problémy s vyšetřováním v digitálním světě. Zároveň se mi líbí zpracování tématu kyberšikany, které prochází celou knihou. Rozsah knihy mi nakonec vůbec nevadil. Knihu jsem si velmi užila.

23.06.2024 5 z 5

Vila v Itálii Vila v Itálii Julie Caplin

(SPOILER) Romantické úniky jsou pohlazením na duši. Jako milovník Itálie jsem si užívala každou stránku už jen proto, že se příběh odehrává na krásném pobřeží Amalfi a dýchá z něj italská atmosféra. Samotný příběh je zajímavý, nicméně byl by realističtější, pokud by tatínkem nebyl slavný italský herec. Lia mi připadala velice zajímavá, zvlášť její tvorba, nicméně jsem měla nutkavou potřebu se o ní dozvědět více. Hlavní hrdina působil rezervovaným dojmem; jistou odtažitost a nedůvěru mu však nelze vyčítat, když vezmeme v úvahu pozadí jeho příběhu. Samotný zvrat v závěru jsem od začátku příběhu očekávala. I přesto dávám vysoké hodnocení, kniha splnila má očekávání.

S ohledem na to, že sympatický Leo vyráží na konci knihy do Prahy učit se vařit pivo a Julie Caplin v roce 2022 přislíbila, že další příběh zasadí do Prahy, doufám, že se dočkáme dalšího krásného příběhu s Leem v kouzelné Praze.

02.06.2024 4 z 5

Neklidná krev Neklidná krev Robert Galbraith (p)

Z mého pohledu zatím nejlepší kniha z celé série. Samotný koncept odloženého případu byl skvělý. Průběh pátrání byl poutavě napsaný, čtenář do samotného konce netuší, jak to skončí, i když v průběhu celé knihy tu jisté indicie byly. U tohoto dílu mi vůbec nevadila délka. Sama jsem knihu poslouchala jako audio a bylo to velice pěkně namluvené v podobě Pavla Rímského.

28.05.2024 5 z 5

Smrtící bílá Smrtící bílá Robert Galbraith (p)

Bylo to velice zdlouhavé. Jeden by řekl, že si na to člověk po přečtení předchozích dílů zvykne, ale není tomu tak. Do této série jsem se pustila ve formě audio, kdy jsem zvyklá při nezáživných činnostech něco poslouchat a kniha je pěkně namluvena. Nicméně, po papírovém vydání bych asi nesáhla nebo knihu v průběhu odložila. Kniha mi nepřišla až tak napínavá... Z příběhu by se dalo podle mě vytěžit mnohem více.

12.05.2024 3 z 5

Ve službách zla Ve službách zla Robert Galbraith (p)

(SPOILER) Tento díl mě vůbec nebavil. Nebavilo mě, že se vyšetřovatelé zarytě drží podezřelých, které určil Strike v prvních kapitolách. Upřímně by se mi více líbilo, kdyby do toho vstoupil někdo neznámý. Pachatele jsem byla celkem rychle schopná identifikovat. Celý děj se neskutečně vlekl, některé části knihy považuji za zcela zbytečné. Kniha se hodně soustředí na osobní vztah Strika a Robin a zcela upřímně se mi nelíbí, kudy se děj v tomto ohledu ubírá. Samotná Robin, ačkoli si hraje na chytrou a analyticky uvažující ženu, tak se chová nesmyslně, dělá chyby a větší část knihy bych ji nejraději propleskla. Knihu jsem poslechla jako audioknížku. Přednes pana Rímského se mi moc líbil, nicméně bych si odpustila anglické úryvky ve špatné angličtině na začátku kapitol, jakož i absolutně otřesný hudební doprovod, který mi trhal uši.

05.05.2024 3 z 5

Hedvábník Hedvábník Robert Galbraith (p)

Rowlingová nezklamala. Druhý příběh Cormorana Strika se mi líbil ještě více. Vraha jsem neuhodla, i když zpětně při procházení bodů jako je motiv, příležitost, prostředky apod. jsem si říkala, že jsem to měla uhodnout. Knihu jsem poslouchala v podání pana Olivy a hezky se to poslouchalo.

28.04.2024 4 z 5

Čtvrté křídlo Čtvrté křídlo Rebecca Yarros

I přesto, že mě žánr young adult fantasy okouzlil teprve nedávno (když jsem začala s ACOTAR), tak mi bylo jasné, že po Fourth wing sáhnu hned, jak vyjde. A udělala jsem dobře, kniha mě okouzlila. Začalo to tím, že mě učarovala fyzická podoba knihy, která na mě udělala dojem. Konstrukce samotného děje se mi také moc líbila. Postupně pronikáme k jednotlivým postavám, a tak by to správně mělo být. Na konci knihy nás čeká hned několik překvapivých okamžiků, které čtenáře nutí, aby bez váhání sáhl po pokračování. Za sebe mohu říct, že části děje, kde jsou draci, mám ze všeho nejraději a více než samotná romantická linka mě zajímá pouto, které vzniklo mezi drakem a jezdcem. Hlavní postavy jsou sympatické. Knihu mohu jen doporučit :)

22.04.2024 5 z 5

Rod nebies a povetria Rod nebies a povetria Sarah J. Maas

Kdo má rád děj a napětí, určitě nebude zklamaný. Stále, stejně jako u prvního dílu, se mi líbí zajímavá kombinace fantasy světa a moderních technologií. Svým způsobem mi to přijde bližší než ACOTAR. Nicméně, co moc nekvituji, jsou vulgarismy na straně hlavních postav (v takové míře). Díky rozsahu máme možnost děj vidět z pohledu více postav a s těmi se více do hloubky seznámit. Nicméně některé postavy mi přijdou výplňové (např. Tharion). Myslím si, že by kniha snesla být třeba o 200 stránek kratší. Upozornění pro ty, co se teprve knížku chystají číst - knížka má otevřený konec (samotnou mě to donutilo si CC3 přečíst v originále).

31.03.2024 4 z 5

Rod země a krve Rod země a krve Sarah J. Maas

Knížka mě velice bavila, nicméně prvních cca 200 stran se pro mě táhlo a než děj nabral na obrátkách, tak to neskutečně trvalo. Měla jsem problém si najít k hlavním hrdinům cestu, a u hlavní hrdinky Bryce ten pocit u mě nadále přetrvává. Samotné finále knihy však shledávám shrnujícím, plné řady zajímavých obratů.

31.03.2024 4 z 5

Dvůr mrazu a hvězd Dvůr mrazu a hvězd Sarah J. Maas

Tato kniha pro mě představuje tolik potřebný nádech mezi obrovskou mírou napětí, která nás zastihla v ostatních knihách. Je pravdou, že kniha není dějová, ale dává přesně to, co slibuje. Velaris ve svátečním oděvu ve společnosti našich nejoblíbenějších hrdinů. Velmi mě těší kapitoly, které nejsou psané pouze z Feyre pohledu.

07.03.2024 4 z 5

Dvůr křídel a zmaru Dvůr křídel a zmaru Sarah J. Maas

Ačkoli se považuji stále za nováčka v klubu acotar, tak mohu s jistotou říci, že jsem si zatím nejvíce užila druhý díl. Od toho jsem se nemohla odtrhnout. U 3. dílu jsem to tak neměla. Nejvíce se mi líbila část, kdy se to hemží intrikami na Jarním Dvoře či se setkáváme blíže s ostatními vladaři. Samotnou bitvu jsem přečetla, ale měla jsem zato, že nastane trošku jiný obrat, než který nastal. Co se týče pouta Feyre a Rhysanda, tak to jsem tolik neprocítila, něco mi tam stále chybělo, jako kdyby se Rhysandovo kouzlo trošku vytratilo... Vadilo mi, že Feyre, jakožto nezkušená, ve všem přejímá otěže. Fungovalo by to v praxi? Samotný závěr byl na můj vkus protkán těžce uvěřitelnými happyendy. Pro celkový dojem je to ku škodě. Závěrem chci dodat, že by Tamlin zasloužil ze strany autorky prostor k vykoupení.

23.02.2024 4 z 5

Vzpomínky na něj Vzpomínky na něj Colleen Hoover

Tak toto byla náročná kniha... Po jejím přečtení se cítím emocionálně naprosto vyčerpaná, nedokážu ani spočítat, kolikrát jsem ronila slzy. Velice na autorce oceňuji to, že se nebojí neotřelých témat, nevolí jednodušší cestu prvoplánové romantiky, volí těžší cestu, kde se hlavní hrdinové musí vypořádávat s těžkým traumatem. Čtenář si rázem uvědomí, co musí někteří lidé prožívat, a že na lidi s cejchem viníka nelze pohlížet pouze černobíle... Cesta ke štěstí začíná odpuštěním, odpuštěním sama sobě. Závěrem mohu říci, že jsem pro Scottyho také truchlila...

23.02.2024 5 z 5

9. listopad 9. listopad Colleen Hoover

(SPOILER) Nečtěte, pokud nemáte přečteno.
Autorka opět nezklamala co se týče neotřelého příběhu a neočekávaného zvratu. Nicméně mám několik výtek. Pro mě by byl příběh více uvěřitelnější, kdyby hlavním hrdinům bylo více než 18. To, jak se chovali, jejich finanční možnosti a jejich samostatnost mi nesedělo k tomu, že právě vyšli střední školu. Knihu bych si mnohem více užila, když by se autorka nesoustředila pouze na den 9.listopad (i když ten koncept chápu), ale pozastavila se i nad vývojem postav, když prožívali své životy samostatně. Vztah Bena s Jordan mi přišel absurdní, chápala bych kdyby si našel někoho mimo rodinný kruh a happyend? Na to jak posledních x stránek bylo dost depresivní, tak byl moc uspěchaný a těžko uvěřitelný. I přes výtky mi ukáplo pár slz a emoce jsem měla jako na houpačce. Knížku bych nedoporučovala někomu, kdo se vypořádává se svými negativními emocemi.

22.02.2024 4 z 5

Božský bastard Božský bastard Christina Lauren

Román si opravdu zasloužil označení erotický, erotiky tu máme požehnaně. Příznivci rough si jistě přijdou na své. Erotiky je však v románu tolik, že nám autorka jaksi zapomněla přiblížit, proč se hlavní hrdina choval ke Chloe jako kolosální k***t . Ani jeden z hrdinů si nezískal mé sympatie. A co víc, knížku jsem zakoupila v audiopodobě a hlas Štěpánky Romové mi vyloženě nesedl. Knížka mě vůbec nenamotivovala přečíst další díly série a vůbec kupovat audioknihy v tomto žánru.

04.01.2024 2 z 5