adorjas komentáře u knih
Nie som detektívkový čitateľ a Rowlingová je jedna z mála autorov, kde ma jej detektívky bavia. Baví ma čítať ten príbeh, 700 strán mi teda vôbec nevadilo, a bolo fajn sledovať každodenný život Robin. Detektívna zápletka fajn, na konci ma mrzelo, že nerozvinuli viac linku političky Delie, ale od začiatku som dobre tipovala podozrivých. Rozprávanie Rowlingovej ma proste baví.
Foera úplne nedávam, jeho Příšerně nahlas a k nevíře blízko dráždilo moje čítacie bunky. Kniha Tu som bola tiež riadna tehla (našťastie som si knihu kúpila v elektronickej podobe). Oproti jeho prvotine, kde sa tiež preberá rodina a vzťahy v nej, tak auto trošku štylisticky viac dozrel a kniha mala väčšiu hĺbku. Dokonca nejakým zvláštnym spôsobom ma bavili osobnosti každého člena rodiny, boli svojské a predsa tak ľahko aplikovateľné na akúkoľvek rodinu. Trošku mi vadili dialógy postáv, ktoré boli príliš zhutnené, akoby som pozerala na film Woodyho Allena, ale možno to bude tendencia židovských konverzácií alebo tendencia newyorkských konverzácií. Kniha hľadaní o mieste v živote, v rodine, vo vzťahoch a o hľadaní seba samého, nielen v podobe otca Jacoba, ale aj ostatných členov Julie, Sama, Maxa, Benjyho, dokonca deda Irva, alebo izraelského bratranca Tamira.
Jednohubka, keď nič hlboké nechcete, ale na druhej strane to nebolo úplne klišé kniha, kde sa chytám za hlavu pri hlúposti hl.postavy. Trošku mi vadila absencia priamej reči, celá kniha bola v podstate len vyrozprávaním životného príbehu, ale šlo to ľahko. Priznám sa, ani som si neuvedomovala, ktorá autorka písala, ktorú časť.
Ja som sa nechala zlákať vysokým hodnotením, urobila som zle. Jednoduchý príbeh, bez hĺbky a emócií, mala som chuť preskakovať strany plné hlúpych dialógov o ničom. Nič zaujímavé, predvídateľný dej, kniha sa pravdepodobne bude páčiť sladkým romantickým dušiam. Nič pre mňa, díky.
Knihu som počúvala ako audioknihu na dovolenke pri šumení mora a sledovaní turistov opaľujúcich sa na slnko. A presne tak to bolo aj s knihou, namiesto deja dostanete úlomky života prešpikované pocitmi, ktoré sú vyvolávané u autorky. Oddychové, príjemné- niektoré jej fejtóny som zahliadla v Elle, ale nezaujali ma a preletela som ich. V audioknihe bola atmosféra lepšia.
Kniha asi využiteľné pre učiteľské obory, ktorých zaujíma baťovská éra a pragmatizmus, podľa ktorého boli zavedené učebné osnovy. Mňa zaujíma baťovská éra a kniha mi do toho dala vhľad síce cez presne vymedzené okno školstva, ale i tak dobrá literatúra faktu.
Nie som najväčší fanda komiksov a radšej uprednostním knihu. Bola to taká príjemná oddychovka o vulve, ale neviem, či k tomu zoberiem niečo viac praktického do svojho života...
Vrcholne nesympatické postavy, ktoré v podstate žiadny problém nemali. Len jedna bola sklamaná z rozchodu a druhá nevedela, čo so životom, lebo bola asi bisexuálka. No, fakt veľké problémy. Toľko o tom.
Túto knihy som mala na zozname dlho, konečne som sa k nej dostala v knižnici, tešila sa na ňu a potom v skutočnosti nedostala to, čo som očakávala.
Celú knihu je možné rozdeliť na 3 časti:
1. Krátke úryvky o ľuďoch, ktorí lietajú balónom
2. Krátka kapitola o láske Sarah Bernhadtovej a vojaka Freda
3. Zhruba polovica knihy je potom o následnom prežívaní straty, smútku a zármutky nad smrťou milovanej osoby. Celá táto časť je vo forme esejí (Barnesa by som zoznámila s Alainem De Bottonem- švajčiarsky filozof) a úvah ako to prežiť, ako vás vníma okolie, otázky o strate, o gramatickom čase a podobne.
Celú knihu občas prepája pocit letu balónom, pretože tak ako balón je zmietaný prírodou bez možnosti ovládania, presne tak sa cíti aj zarmútená osoba pri strate...No, neviem, čakala som niečo iné. Ale rozhodne sa mi páčilo, že Barnes to poňal racionálne a nehovoril o žiadnych bohoch a anjeloch, ani o osudoch a minulých životoch. Proste koniec a len toľko.
Kniha mi pripadala ako "povídání hodného deduška" večer pred zaspávaním. Forma tomu napovedala, bez vyznačenia priamej reči, bez veľkých písmen v prípade konkrétnych názvov mieste. Kniha možno mala nejaké múdra, ale také od deduška. Očakávala som väčší príbeh.
Takže, kniha až také umelecké terno nie je. Ale štýl písania vás prinúti zostať pri knihe a zhltnúť ju za pár hodín. Je to hrozivé, pohnútky sa nevysvetľujú, je na vás ako si to interpretujete a že prečo sa stalo to, čo sa stalo. Inak, francúzski autori sú špecifický v tom, že ľudské nedostatky dokážu vo svojich dielach popísať najnechutnejšie.
Ukážka toho, aká je naša pamäť mizerná, a možno mizerná nie je, len si naše myslenie pomeníme natoľko, aby sme si nahovorili, že veci, ktoré sa stali, sa stali úplne inak.
Zaujímavá je postava Veronicy, síce je od začiatku nesympatická, ale ku koncu sa dozvedáme, prečo takou bola. Aj keď osobne neznášam ľudí, ktorí nepopíšu veci, čo sa dejú a hovoria v náznakoch ako ona.
P.s. Kniha je otvorená a je tam veľký priestor, aby si čitateľ vložil svoj názor, kto bol aký a prečo konal ako konal...
Svalbard ma fascinuje už niekoľko rokov, geografická poloha, schopnosť ľudí prežiť tam. Sama poznám človeka, ktorý tam pobudol na vedeckom pobyte 6 mesiacov. A tak som od tejto knihy očakávala viac faktografických údajov, ako tí Rusi tam žili, aká bola hierarchia, popis zážitkov obyvateľov. Kjartan Fløgstad nám namiesto toho ponúkol akýsi miš-maš úvah a preplietaní chýbajúcej baníckej literatúry v Rusku...Proste antifaktografická úvaha prešpikovaná nórskou záchranou o dielo (v tomto prípade mesto), o ktoré nikto záujem nemá...
Lucia je vtipná mladá žena, o ktorej som si neviem prečo myslela, že je staršia vzhľadom na to, že jej blog som čítala ešte predtým ako bol známy a na základe jej príhod som si myslela, že toho zažila veľmi veľa, to znamená, že inak by to nestíhala, ak by nebola aj staršou. Ale opak je pravdou- po knihy si myslím, že sme s Luciou rovesníčky.
Čo o knihe- klasická fabulácia deja takýchto sebareflexívnych životopisov- veľmi vtipný začiatok, priam ideálne detstvo s jemne bláznivou rodinkou, potom veľká láska, pre istotu dve lásky, veľké emócie, rozchody, odchody/príchody až nalezenie svojho zenu natoľko, že teraz môže vydať knižku a rozdávať rady ako do života.
Presne tak to bolo aj s čítaním, kým ma začiatok bavil, tak po druhej polovici knihy som mala pocit tlačenia na pílu. A možno mi len nebolo sympatické konanie autorky... Kto vie. Kniha na oddych, na dovolenku.
Kniha ma hneď do druhej kapitoly vtiahla do seba a vypľula po pár dňoch. Síce je to román o psychoterapii a knihy od Yaloma vydáva Portál, ktorý u nás vydáva väčšinu psychologických kníh pre študentov tohto odboru, ale nemyslím si, že to bolo pre nich. Skôr je kniha pre takých tých laikov, ktorí sa o tento predmet vždy zaujímali a chceli by nejaký náhľad, ako niečo také vôbec prebieha. Inak, posledné roky vnímam negatívne poznámky na súčasnú psychoanalýzu, a ani kniha mi na to nezmenila pohľad.
Milá rozprávka s morálnym koncom- aj keď niekto koná v najlepších úmysloch, nemusí to vždy dobre vypáliť.
Milujem, keď neškolení ľudia píšu knihy akože o biológií, a stravovaní a hormónoch, čo všetko s čím a ako súvisí. Samozrejme, bavili sa o tom s lekármi, a oni im potvrdili, že ich program je naozaj správny a nutrične aj hormonálne v poriadku. Je to každého vec, či sa do programu pustí alebo nie. Niekomu to pomôže, niekomu nie, niekto dokonca schudne a niekto si snáď vyrieši svoje zdravotné problémy. Ale mňa osobne kniha odradzovala- stačí jesť striedmo, nepchať si do gágora obrovské porcie, pohybovať sa a máte rovnakú situáciu!
Prvý šok- kniha má ledva pár stránok- čítala som ju v elektronickej podobe a tam mala 127 strán- to snáď ani nie je kniha, ale len novela, čudovala som sa. Prečo nemohli všetkých 5 častí vydať v jednej obsiahlej? V konečnom dôsledku som ľutovaľa vyhodené peniaze, pretože kniha mi nedala nič, možno tak pseudobláboly rozmaznanej smotánky....
Také to pohodové čítanie na kľudný večer, keď jedinou starosťou je,či prídu hostia na večeru alebo nie. Doporučujem každému, kto má rád dobré jedlo, taliansky temperament a pokojné čítanie bez vrážd :)
Super kniha pre začiatočníkov v danom oboru, 200 stránkové vydanie sa stíha prečítať za krátky čas, mne kniha nakoniec pomohla pri oprave nejakých textov, ale prosím, nemyslite si, že po prečítaní je z vás copywriter ;)