Disease Disease komentáře u knih

Skleník Skleník Brian Wilson Aldiss

Perfektně vymyšlené prostředí, ale tak nějak nevyužité, postavy se bezcílně poflakují bez nějaké pointy. Čtenářskému zážitku neprospívá ani poněkud "kreativní" překlad (břuňo-břicháči byli k nepřežití), který mi připadá cílený na děti a mládež. Po Nonstopu velké zklamání.

05.02.2020 2 z 5

Bolševikova slabina Bolševikova slabina Lorenzo Silva

Příběh vohnouta z nějakého korporátního kanclu, kterému se infantilní pomsta poněkud vymkne z rukou.

31.01.2020 3 z 5

Pět hospod, dva bary a jeden noční klub Pět hospod, dva bary a jeden noční klub John Williams

Román v povídkách podobně jako Welshův Trainspotting, jen to nemá takový koule.

31.01.2020 4 z 5

Prokleté zvony Prokleté zvony Mike Mignola

Bavilo víc než první díl, ale kupovat to nejspíš nebudu...

27.01.2020 4 z 5

Schovka Schovka Jack Ketchum (p)

Tentokrát je to fakt spíš tak nějak "pro děti a mládež", ale napsané je to dobře.

27.01.2020 3 z 5

Pérák: Oko budoucnosti Pérák: Oko budoucnosti Petr Macek

Slabší kousek z dílny Petra Kopla, ani ta kresba, která je v závěru rozpitvána a popsána její obtížnost, mi nesedla. Humor jak z nějakých starých komixů z Ábíčka... Zázrak mě bavil víc a není to jen stručností tohoto komixu.

22.01.2020 2 z 5

Providence Providence Alan Moore

Moore se pustil do "dalšího Z pekla", jen se to tentokrát moc nepovedlo. Kresba je sice správně staromódní, ale postavy nějak postrádají mimiku. A o konci, který je jen pouhou přehlídkou psychedelicky poskládaných citací z HPL, ani nemluvím.

Pokud bych měl do hodnocení zakomponovat i to, jak knihu zprasilo nakladatelství Argo, šel bych ještě o hvězdu níž.

21.01.2020 3 z 5

Beatrice a Vergilius Beatrice a Vergilius Yann Martel

Další Martelovy hrátky se zvířátky. Tentokrát tedy meta- až na půdu, jak to doba žádá.
Díky nevelkému rozsahu se to četlo hodně dobře, přestože Martel rozhodně není z autorů, kteří se snaží zavděčit čtenáři.

17.01.2020 4 z 5

Olga Olga Bernhard Schlink

Experimentálnější forma, než jsem u Schlinka zvyklý, ale určitě zajímavé. Nicméně mi u něj sedí více přímočařejší styl jako u Předčítače.

14.01.2020 4 z 5

Asterix u Belgů Asterix u Belgů René Goscinny

Není to úplně top cestovní díl, Belgové nejsou takoví blázni jako Británci, ale zato mají přesnídávky. Vtipy a popkulturní odkazy jako téměř vždy plně funkční.

07.01.2020 4 z 5

Zatím dobrý (komiks) Zatím dobrý (komiks) Jan Novák

Zdařilé zpracování příběhu, který snad dnes už všichni znají. Knižní předlohu mám v plánu také.

06.01.2020 4 z 5

Tom Sawyer detektivem a jiné povídky Tom Sawyer detektivem a jiné povídky Mark Twain (p)

Tom Sawyer je sice pro děti, ale ten zbytek povídek je opravdu Twainovo creme de la creme :-)

06.01.2020 4 z 5

Alej prokletí Alej prokletí Roger Zelazny

Mix Mad Maxe a McCarthyho Cesty. Na druhé přečtení po mnoha letech mi to dalo mnohem víc než kdysi. Vykreslení postapo atmosféry je brilantní a i myšlenkové pochody postav mají něco do sebe.

Dlouhý, temný čas svačiny duše Dlouhý, temný čas svačiny duše Douglas Adams

No, už jsem se u toho netřískal jako kdysi, ale pořád to zůstává slušně napsanou SF/detektivní parodií.

02.01.2020 3 z 5

Temné světelné roky Temné světelné roky Brian Wilson Aldiss

Filozofičtější, méně akční (=neakční) kousek, ale líbilo se, i když to není úplně top.

Otec musí zemřít Otec musí zemřít Sandrone Dazieri

Podobné ingredience jako ve Skandinávii, ale je znát, že to vařil Ital. Délka vzhledem k dějové nabitosti ani trochu nevadila.

02.01.2020 5 z 5

Pohřbený obr Pohřbený obr Kazuo Ishiguro

Na rozdíl od jiných Ishigurových knih se tohle četlo docela těžko, ale pozitivní dojmy přetrvávají.

Nová lůza Nová lůza Warren Ellis

V podstatě na stejné brdo jako minulý díl, takže už ne tolik zábavné. Další díly si nechám ujít, ale aspoň jsem to zkusil...

02.01.2020 3 z 5

Rok parchanta Rok parchanta Warren Ellis

Taková nějaká předvolební kampaň, zhruba jako u nás. Místy i celkem vtipné, nikoli humorné.

Zpátky v ulicích Zpátky v ulicích Warren Ellis

Ale jo, s odstupem času se to číst dá a má to i něco do sebe. Ale nadšením z toho neřvu.