dpxcz dpxcz komentáře u knih

Půlnoční knihovna Půlnoční knihovna Matt Haig

Přečteno hlavně kvůli čtenářské výzvě, jinak kniha není moc extra zajímavá. Díky krátkým kapitolám se naštěstí čte velmi rychle.

03.08.2024 3 z 5

Nalezenec Nalezenec D. M. Cornish

Nuda bez zápletky. Vytvořená slova mě iritovala, ženské jméno hlavního hrdiny jakbysmet. A sto stránkový slovník na konec je fakt šílený počin. To vůbec někdo čte? Takovou věc si snad může dovolit leda Tolkien.
Ještě, že jsem si knihu půjčil z knihovny. Další díly číst nebudu, i když jsem si půjčil rovnou celou sérii.

29.07.2024 1 z 5

Láska, smrt a všechno zlý Láska, smrt a všechno zlý Martin Paytok

Hned ze začátku musím vyzdvihnout vizuální stránku knihy, která je opravdu, ale opravdu povedená. A ty nestejné stránky, které mají zřejmě evokovat okousání, to se hned jen tak nevidí. Takhle krásná kniha by mohla být ozdobou každé knihovničky. Bohužel ozdobou mé nebude, protože s obsahovou stránkou to už tak perfektní není. Ne, že by příběh nebyl čitelný, to zas nemůžu říct. I volné chvíle takhle detektivka/horror krásně vyplní. Ale prostě obsah za vizuálem pokulhává. Jinak kniha určitě stojí za přečtení.

(3,5*/5*)

27.07.2024 3 z 5

Strnadův efekt Strnadův efekt Jan Kotouč

Od Jana Kotouče mám za sebou zatím sérii Českých zemí, ale tahle kniha je doposud to nejlepší, co jsem od něj přečetl. Výborná oddechovka, která se čte sama, strany letí jedna za druhou. S hlavní postavou jsem souznil a možná by bylo i zajímavé, kdyby nepřežil. Vtipné byly části se zebrou skákající portály a byrokratem.

23.07.2024 5 z 5

Kulový blesk Kulový blesk Liou Cch'-sin

Poslechnuto jako audiokniha. Autorův rukopis je rozeznatelný na první pohled/poslech. Trilogie "Vzpomínka na zemi" se mi líbila více, ale i ostatní autorovy knihy stojí určitě za přečtení/poslechnutí.

20.07.2024 3 z 5

Nesmrtelnost Nesmrtelnost Pao-šu (p)

Po přečtění a poslechnutí audioknih celé série jsem se pustil i do této fanfikce. A musím uznat, že tato kniha důstojně rozšiřuje původní trilogii. Rozhodně stojí za to ji přečíst. Nepovedené jsou snad jen ty dva epilogy.

20.07.2024 3 z 5

Šikmý kostel Šikmý kostel Karin Lednická

Tenhle žánr obvykle nečtu a proto jsem chtěl vědět, proč jsou všichni z téhle knihy tak nadšení. A udělal jsem dobře! Kniha je napsaná tak čtivým způsobem, že stránky přímo letěly před očima a za chvíli nebylo už co číst. Než se vrhnu na další díl, nechám si chvíli děj knihy uležet. To nahlédnutí do nelehkého života předchozích generací bylo velmi zajímavé.

17.07.2024 5 z 5

Tanec na sopce Tanec na sopce Petr Heteša

Tak tohle je klasický Heteša, jak ho všichni známe. Akce, napětí, hlášky, vše, jako obvykle. Ale... asi jsem od toho čekal ještě o nějaký kus více. Nebo že bych byl už přehetešovaný?
Každopádně koupený výtisk knihy půjde do knihovničky mezi všechny ostatní hetešovky a rozhodně nebude dělat žádnou ostudu.

13.07.2024 4 z 5

Kdyby ze světa zmizely kočky Kdyby ze světa zmizely kočky Genki Kawamura

Velmi jednoduchá a krátká kniha, hlavně nenáročná. Přečetl jsem hlavně kvůli čtenářské výzvě 2024.

09.07.2024 2 z 5

Návrat krále Návrat krále J. R. R. Tolkien

Stejně jako předchozí dva díly jsem i třetí přečetl několikrát, mnohokrát viděl film v různých verzích a nyní jsem si poslechnul audioknihu. A už se budu opakovat, že načtení bylo výborné a velmi příjemně se poslouchalo.

20.06.2024

Dvě věže Dvě věže J. R. R. Tolkien

Stejně jako první díl, tak i tento jsem přečetl několikrát, mnohokrát viděl film v různých verzích a nyní jsem si poslechnul audioknihu. Opět hodnotím výborné načtení, které se příjemně poslouchalo.

17.06.2024

Společenstvo Prstenu Společenstvo Prstenu J. R. R. Tolkien

Přečteno několikrát, mnohokrát jsem viděl film v různých verzích a nyní jsem si poslechnul audioknihu, která je výborně načtená.

14.06.2024

Temný les Temný les Liou Cch'-sin

Pokračování knihy Problém tří těles jsem poslechl jako audioknihu, která je výborně načtena a díky tomu mi nevadilo, že je tato kniha rozvláčnější než první díl.

01.06.2024 4 z 5

Beren a Lúthien Beren a Lúthien J. R. R. Tolkien

Samostatný příběh Beren a Lúthien je pěkně napsaný a hodně se mi líbil a bavil mě. Verše jsem spíše přeletěl, ty mě nikdy moc nebraly. Celkově je kniha povedená i po grafické stránce. A pro Tolkienovy fanoušky rozhodně povinností.

25.05.2024 4 z 5

Tajemství Velkého Vonta Tajemství Velkého Vonta Jaroslav Foglar

Záhadu hlavolamu jsem znovu četl snad po třiceti letech a musel jsem pokračovat druhým i tímto třetím dílem Stínadelské trilogie. Třetí díl již podle mě postrádá to kouzlo prvních dvou dílů a dobrodružství mi připadá takové vyumělkované. Každopádně se kniha výborně čte, nové vydání od Albatrosu z roku 2021 je graficky velmi povedené, ale bohužel se zde vyskytuje příliš mnoho překlepů, které hodně kazí zážitek ze čtení.

22.05.2024 4 z 5

Přes písek Přes písek Hugh Howey

Ani Přes Písek mě neuchvátil tak, jak to dokázala série i seriál Silo. Čte se to dobře, ale prostě to není Silo.

18.05.2024 3 z 5

Písek Písek Hugh Howey

Chtěl jsem další Silo, ale dostal jsem Písek. Čte se to dobře, ale už to není ono. Tak snad Přes Písek vše vylepší a už nebudu chtít další Silo.

06.05.2024 3 z 5

Problém tří těles Problém tří těles Liou Cch'-sin

Knihu jsem poprvé četl před cca šesti lety a nyní, po shlédnutí seriálu, jsem si ji tentokráte poslechl jako audioknihu. A musím říct, že to funguje výborně!

04.05.2024 4 z 5

Ztraceni v čase Ztraceni v čase Petra Braunová

Knihu jsem přečetl paralelně se šesťákem, který si ji vybral do školy do povinné četby. Jednoduchý a srozumitelný příběh přesně pro školní děti.

03.05.2024 4 z 5

Indiáni z Větrova Indiáni z Větrova Markéta Zinnerová

Přečteno paralelně se sedmákem, který tuhle knihu má v povinné četbě do školy. Nikdy jsem knihu nečetl, ale kdysi jsem viděl film, takže mi byl děj celou dobu povědomý.

29.04.2024 3 z 5