EjkaM EjkaM komentáře u knih

Hana Hana Alena Mornštajnová

Knížka, na kterou se nezapomíná! I když pro mě tragické příběhy z období druhé světové války nejsou dávno překvapením, tahle knížka přináší výraznou osobitou ženskou hrdinku, neotřelý styl vyprávění, vytříbený dynamický opis prostředí a trefnou psychologizaci postav a jejich vnitřního světa, nevyjímaje také "obyčejné" životy v poválečném Československu. Hana by si rozhodně zasloužila zařadit mezi povinnou četbu.

19.07.2023 5 z 5

Muž jménem Ove Muž jménem Ove Fredrik Backman

Brilantní moderní román o lidskosti a smyslu života, plný humoru a smutku zároveň. Promyšlené střídání časových rovin přímo nutí číst dál a objevovat tak překvapení v každé kapitole. Rozhodně jedna z knih, která stojí za přečtení. A ne jen jednou.

24.05.2024 5 z 5

Kroky vraha Kroky vraha Michaela Klevisová

Už vím, proč nečtu často detektivky z českého prostředí! Mám pak tendenci k nejistotě a obavám jít sama po tmě ulicí nebo zůstat sama v baráku! U cizích potažmo ještě severských krimi se mi víc daří odosobnit se. Nicméně je můj pocit důkazem, že se autorce povedlo napsat napínavý příběh s bezchybnými detaily prostředí, českého života ve městě v konkrétních obdobích s plastickými postavami. Ano, mohlo se to klidně stát v naší ulici.

Tatér z Osvětimi Tatér z Osvětimi Heather Morris

Příběhy z koncentračních táborů je nutné neustále připomínat. Tuhle podmínku knížka splňuje. Bohužel z literárního hlediska nesourodý text. Charakteristika hlavních postav zaměřena převážně na romantickou zamilovanost, vedlejší postavy postrádají jakýkoliv náhled do jejich vnitřního světa. Dramatičnost vyprávění (na román to nemá patřičnou strukturu) veskrze žádná. Tohle řadím mezi lehké čtení pro dospívající dívky. Historické pozadí a z něj plynoucí poučení zůstane asi někde za mořem. Věřím, že pro Evropany nepřináší nic světoborného nebo nového.

03.07.2023 2 z 5

Čtvrté křídlo Čtvrté křídlo Rebecca Yarros

Kdepak najdu okamžitě 2. díl?! :D Skvělé čtení z propracovaného kousku fantasy světa - uvidíme v dalších dílech, zda svet nezůstane příliš plochým. Výborně profilované postavy, děj vygradovaný v super tempu, romantická linka vkusně luxusní - ano, trošku té erotiky je dnes už asi povinnost, vždyť se bez ní neobejde pomalu žádný film a hlavně běžný život ;) Že to na od začátku zavání pár klišé?! No i AI vychází z něčeho známého a uchopitelného. Zde je to ovšem nakonec vedeno novým svěžím směrem s překvapivými momenty. Že je toho kolem příliš reklamního povyku?! Tak si to přečtěte, ať víte proč ;) Já jdu díky tomu trochu vylepšit cizojazyčné dovednosti, protože do 1.7. to nedám. Takže další bod pro knihu

06.04.2024 5 z 5

Železný plameň Železný plameň Rebecca Yarros

Juuu, už jde hodnotit! No po dočtení Čtvrtého křídla, jsem byla naprosto unešená do Emyprean světa a postavy mi přímo bytostně chyběli, takže jsem okamžitě sáhla po možnosti přečtení dalšího dílu v němčině a na konci knihy je můj pocit naprosto totožný a v diáři mám poznámku k datu vydání 3. dílu. Že se podobné scény, zápletky, typy postav atd. vyskytují už v jiných románech?! No a?! To že Shakespeare napsal před 400 lety o nešťastné lásce neznamená předci, že se o tom nemůže dále v obměnách psát! Když se to čtivé, napínavé, peprné, plné pocitů (ne, nejsou brzdou děje. Jsou jeho kořením, přidávají další rozměr) tak je to hold povedená kniha a Iron flame kráči důstojně v šlépějích Čtvrtého křídla a tvoří knižní generační romantasy fenomén.

Reminiscencie Reminiscencie Dominik Dán

Aby som sa neopakovala, že autor je vypísanejší každým ďalším príbehom, poznamenávam len, že agentov tajných služieb som vždy vnímala ako Jamesov Bondov a som rada, že sa musím zamyslieť nad tým, že takéhto pracovné zaradenie malo aj pár mojich spoluobčanov. Vďaka románom Dominika Dána nestrácam nádej, že ľudskost a pritom poctivosť ešte stále nevymizla úplne z radov polície.

Divoká říše Divoká říše Stacey Marie Brown

Opravdu povedený zajímavý fantasy mikrosvět, tradiční schéma postav ve vydařených akcích a zápletkách. Sice se dá očekávat výsledek, ale ta cesta k němu mě velice zajímá, takže hurá do dalšího dílu, protože ten první rozhodně stál za přečtení. Co bych vytkla? Kombinace anglického křestního jména s maďarským příjmením je jak pěst na oko, jinak oceňuji i hlášky maďarštině, dává to knížce nový rozměr.

16.08.2024 5 z 5

Vánoční vyznání Vánoční vyznání Karen Swan

Není to typická kýčovitá ani úplně vánoční romance. Tohle je povedený zimní romantický příběh, kde sice odhadnete mnohá tajemství už zkraje, ale rozhodně mě mile překvapilo vysokohorské dobrodružství v Nepálu. Krásné cestopisné části mě nadchly. Duffyho putování se autorce fakt povedlo. A dilema Naty bylo i věrohodné. Tahla knížka u mě neupadne hned v zapomnění.

29.12.2024 5 z 5

Hospůdka v Praze Hospůdka v Praze Julie Caplin

Tak se lehce stydím, že Angličanka ví o Praze víc než já, potažmo navštívila v Čechách i místa, kam jsem se ještě nedostala :D Super vystihla místopis. Jak je v Caplinové knížkách zvykem, laskavě ukazuje ty nejhezčí obrázky z dané lokality a čtenář má chuť vyrazit po stopách hlavních hrdinů. Happyend očekávame a zklamalo by nás, kdyby se náááhodou nekonal, ale romantická zápletka je tentokrát méně otřepaná. Jedině mě obtěžovaly příjmení hlavní dvojice. To byl zoufalý kýč.

13.12.2024 4 z 5

Nedokončený příběh Nedokončený příběh Rebecca Yarros

Překvapivě povedená romantika složená ze dvou vzájemně se proplétajících dějových linek. Díky mému nepozornému čtení se autorce povedl i moment překvapení. Cením si vypsanější styl autorky (v porovnání se Všemy smysly), sympatické postavy (i když jsou jednoznačně zařaditelné do kategorií dobrý/zlý), nezanedbaný opis prostředí, dostatečné historické zázemí. Na dnešní dobu dokonce opravdu solidní překlad bez gramatických nedostatků. Shrnuto: moc příjemné nepřeslazené čtení, které ve mně zanechalo dojem a i když jsem se celou dobu těšila na progres ze současnosti, nakonec jsem víc vnímala ten historický.

03.11.2024 5 z 5

Z krve a popela Z krve a popela Jennifer L. Armentrout

Knížka plně splňuje požadavky solidní romantasy. Jsem zvědavá, kudy nás autorka povodí, než vše dobře skončí :)

Nezkrotná říše Nezkrotná říše Stacey Marie Brown

(SPOILER) Z vězení u krále fae do LOS a hlavně napříč Divokou říší... Napínavé, čtivé, zajímavé typy postavy, Brex a Warwick kolem sebe hezky "tančí" a já se vrhám na třetí díl, ať vím, jestli se to posune, kam má :) Jak by řekla Mrňouska: Cvrk! cvrk! cvrk!

Hejno havranů Hejno havranů Kate Stewart

Šťavnaté odvážnější čtení, vybočení z klišé. Super je k tomu playlist! Samozřejmě jde o romantiku pro ženy, takže kdo chce literaturu nositelů Nobelovy ceny, doporučuju hledat dál.

08.07.2024 5 z 5

Vzhlédnout k nebi Vzhlédnout k nebi Rebecca Yarros

Rebecca se stává jednoznačně mou oblíbenou autorkou, když mám náladu na povedenou romantiku. Sympatické postavy, čtení na jeden nádech a i když je děj předvídatelný, nejde se odtrhnout. Tento díl mi přišel lepší, i když těch dlouhých verbálních vyznání lásky mohlo být i míň, čtení jsem si moc užila a v rámci svého žánru mužů doporučit.

04.01.2025 5 z 5

Všechny cesty vedou k tobě Všechny cesty vedou k tobě Mariana Zapata

Můj první kontakt s autorkou... První třetinu mi otrávila Aurora (ubohá holka s takovým jménem), protože její představení se majitelovi garsonky bylo jenom trapné i když asi mělo být vtipné. Druhá třetina mě bavila. Až na již zmíněné výtky k překladu "túry" a "hajného" Robátka. Slow burn jakože ale fakt slow! Poslední třetina naprosto zbytečně nabubřelá, pseudoromantická... Vyškrtat 3/4 textu od 26.12. a hned změním na 4,5 hvězdiček. Už jsem měla náběh na diabetes a otrávilo mi to příjemné dojmy z příběhu.

02.01.2025 3.5 z 5

Rod nebes a dechu Rod nebes a dechu Sarah J. Maas

Dobrý nápad, postavy dobře rozvrhnuté, ALE... chybí mi celou dobu autorčino zapálení a nadšení, tá pověstná Maasovská jiskra, co v čtenáři zažehne celý ohňostroj pocitů a barev a nedovolí dýchat, než dočte poslední stránku

03.11.2024 4 z 5

Jenom nestvůra Jenom nestvůra Vanessa Len

Fascinující kousky Londýna v různých časových obdobích, zajímavé postavy, které překvapivě nejsou černobílé, nápad s cestováním v čase díky kradení obyčejným smrtelníkům, děj má spád a já zatím nevím na 100%, jak to celé skončí... Spousta plus pro knížku, hned se vrhám na další díl.

22.09.2024 5 z 5

Království těla a ohně Království těla a ohně Jennifer L. Armentrout

Čtivé, romantické, pikantní i napínavé.

Ve stínu popela Ve stínu popela Jennifer L. Armentrout

Nevěřícně koukám, jak se dá v podstatě totožný scénář příběhu napsat lépe. A o moc lépe. Po 5. dílu série From Blood And Ash jsem opravdu silně váhala, zda začnu číst i dějovou linku z "pravěku" světa Casteela a Poppy. A hle, ono je to vtipnější, svižnější, postavy jsou zajímavější. Ještě že nezvládám nechat série nedočtené. Sem s dalším dílem!