escapelle
![Muž jménem Ove Muž jménem Ove](https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/191816/muz-jmenem-ove.jpg?v=1722244358)
Ach, to bylo něco tak krásného. Kniha u které jsem se smála i plakala. Moc jsem si toho zatrpklého dědka, starého vzteklouna zamilovala… Že by ve skutečnosti byl úplně jiný?
I když jsem se místy smála, příběh je to vlastně smutný. Ale vlastně tak nějak hezky smutný.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Tiché roky Tiché roky](https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/402756/tiche-roky-yGd-402756.jpg?v=1601732075)
Opět skvělý příběh. Autorka prostě umí vykreslit postavy tak, že má čtenář pocit, že je dobře zná. A ty závěry ve mně vždy delší dobu rezonují. Člověku je líto všech zúčastněných.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Les v domě Les v domě](https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/509372/les-v-dome-6479c873c40b8.jpg?v=1685702771)
Autorku mám moc ráda, četla jsem všechny její knihy. Možná byla má očekávání vzhledem k reklamě a kauze předcházející vydání vyšší, nebo jsem jen očekávala poutavější zpracování daného tématu...tato kniha se mi líbila nejméně že všech autorčiných. Ale ve výsledku ji hodnotím kladně. V žádném případě se nejedná o brak.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Slepá mapa Slepá mapa](https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/363903/slepa-mapa-7BH-363903.jpg?v=1513005069)
První jsem od autorky četla Hanu, teď už vím, že si pořídím všechny její knihy. Těžký, smutný příběh. Určitě doporučuji. Nejvíc mě zasáhl příběh Anežky. Ta tomu teda dala, holka...
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Životice: Obraz (po)zapomenuté tragédie Životice: Obraz (po)zapomenuté tragédie](https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/487282/zivotice-obraz-po-zapomenute-traged-cRu-487282.jpg?v=1641049120)
Moc se mi líbilo zpracování knihy,kdy románové části střídají fakta. Postavy se mi také trochu motaly, ale ty stěžejní jsem si pamatovala. Oceňuji i fotografie a jiné dokumenty, které kniha obsahuje. Kdyby byl příběh pojat pouze jako román, byla by to úplná topka, ale chápu, že autorce šlo hlavně o fakta a nebylo jich asi tolik, aby se z nich dal udělat příběh založený pouze na 100% pravdě.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Carrie Carrie](https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/29670/carrie-EDZ-29670.jpg?v=1404587240)
Mně se Carrie líbila moc. Je znát, že je to Kingova prvotina. Teprve se rozjížděl a chyběly litry omáčky a nudné pasáže. Skvělý, rychle ubíhající příběh který se dá přečíst za den.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Šikmý kostel 2 Šikmý kostel 2](https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/463564/sikmy-kostel-2-OLb-463564.jpg?v=1611243782)
Druhý díl je skvělý stejně jako první. Bavil mě moc. Má největší oblíbenkyně je Ženka. Její životní cesta mě zasáhla. Moc se těším na díl poslední.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Hotýlek Hotýlek](https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/235353/hotylek-blc-235353.jpg?v=1462435939)
Ač je to autorčina prvotina, dostala jsem se k ní až teď. Mornštajnová mě prostě baví. Její příběhy jsou tak obyčejně lidské a tím snadno uveřitelné. Rodinné ságy, zamotané osudy, hořkosladké konce. Autorka píše syrově a lehce o ně veselých tématech.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Zlodějka knih Zlodějka knih](https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/26831/zlodejka-knih-43M-26831.jpg?v=1417423706)
Příběh který mě naprosto pohltil, uchvátil. Knihu řadím mezi své top.
Každá stránka, každy odstavec ve mně zanechal stopu.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Zuzanin dech Zuzanin dech](https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/428845/zuzanin-dech-mkh-428845.jpeg?v=1601541529)
Noooo...tak to je zase příběh, který mě zasáhl až do morku kostí..přečteno na jeden zátah během dne.
Postavy líčené tak, že jsem si k nim hned utvořila vztah...hospodyní Tomášovou počínaje.
I tomu Hanušovi jsem celou dobu fandila. Bylo mi ho líto...do návštěvy Gestapa.
To, co si Zuzana zažila po návratu z lágru, mě dostalo víc než její pobyt v Osvětimi. Takové vyústění jsem tedy opravdu nečekala...
Knihu rozhodně doporučuji.
Příběh ve mě stále rezonuje a jako bych cítila v ústech chuť cukru. Hořkosladkou chuť cukru.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Heřmánkové údolí Heřmánkové údolí](https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/117365/hermankove-udoli-oGy-117365.jpg?v=1434011994)
Syrový příběh bez zbytečné omáčky s velkým poselstvím.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Trhlina Trhlina](https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/355445/trhlina-4EX-355445.jpeg?v=1645463355)
Naprostá pecka. Strhující.Nemohla jsem se od ní odtrhnout, nemohla jsem spát. Doporučuji.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Šepot z lesa Šepot z lesa](https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/488693/sepot-z-lesa-5nL-488693.jpg?v=1657301517)
Když jsem si na obálce přečetla "mysteriozní thriller který nadchne čtenáře Kariky nebo Kinga " protočily se mi oči. Vždy, když je někdo srovnáván s mým oblíbeným autorem, je to tragédie. Ale potřebovala jsem knihu do výzvy, tak jsem ji i přes veškerou skepsi prubla.
Před Kateřinou však musím smeknout. To je opravdu Karika každým coulem.
Příběh mě pohltil od první stránky. Když jsem nečetla, přemýšlela jsem nad tím, co z toho vyleze. A vylezla z toho zápletka jako prase. Skvěle vykreslená ponurá atmosféra, fakt jsem všechnu tu mlhu, zimu a jehňátka viděla. Skvěle interpretované pocity hlavního hrdiny.
Rozhodně doporučuji.
Čteno v rámci čtenářské výzvy 2024.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Hlas kukačky Hlas kukačky](https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/363274/hlas-kukacky-V2V-363274.jpg?v=1549392423)
Kniha mě zaujala už svou první větou v Prologu.
"Se všemi křivdami dětství se člověk má vyrovnat do 40. Problémy dětství se mají odložit před branou dospělosti"
Příběh ve dvou dějových linkách vypráví o životě Edity, Irmy a její dcery Kristýny.
Je to příběh o ženské síle, mateřské oddanosti, které ale není schopna každá matka a rodinných tajemstvých. O síle přijmout svůj osud a smířit se s ním.
Je to má druhá kniha od autorky a zase nadšení. Heřmánkové údolí bylo neméně úžasné.
Tento příběh o tom, že nic není černobílé mě svým hlasem hluboce zasáhl. Kukačce navzdory.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Hovor se smrtí Hovor se smrtí](https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/341853/hovor-se-smrti-z1H-341853.jpg?v=1493640016)
Panebože kam ten Carter na to chodí????? Si člověk s každou jeho knihou řekne že už není možné vymyslet něco co by se vyrovnalo předchozímu dílu a ono je to opět a znovu super.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Svědectví o životě v KLDR Svědectví o životě v KLDR](https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/457486/svedectvi-o-zivote-v-kldr-msu-457486.jpg?v=1604512297)
Skvelá kniha. Občas jsem mela husi kuzi, nekdy nevericne kroutila hlavou. Nechápu, jak je možné lidem vymyt mozek. Opravdu tleskám, tohle ve mne bude rezonovat dlouho.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Páté jablko Páté jablko](https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/487513/pate-jablko-FEQ-487513.jpg?v=1641367945)
(SPOILER) Mám moc ráda tyhle jednoduché rodinné ságy. Jednoduché ve smyslu syrového vyprávění bez příkras, velkých myšlenek a omáčky. Jablko stejně dobré, jako Třešně. Všechny postavy mi byly nějakým způsobem sympatické. I komunista Teodor.
Spoiler:
Valiny mi bylo chvíli líto, ale pak jsem došla k tomu, že ta žena nebyla normální. Že ona vlastně ani jednoho z bratrů (asi) opravdu nemilovala. Jen dělala to, co jí druzí naplánovali. Měla opravdu ráda jen ty děti.Byla to hodná ženská, to určitě, ale k životu staré panny byla předurčena.
Líbil se mi moc závěr, kdy se všechny děti sešly na hřbitově.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Kyselé třešně Kyselé třešně](https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/449536/kysele-tresne-pd1-449536.jpg?v=1596639534)
(SPOILER) Nádherná, hořkosladká kniha s krutým koncem která ve mně bude dlouho rezonovat. Příběh o trápení a bolesti,přesto plný naděje a lásky. Do poslední chvíle jsem doufala,že kniha skončí happyendem. Když mi oko zaletlo k názvu poslední kapitoly,vyskočila mi husina po celém těle a pak už jsem jen rvala a rvala.
Okamžitě pořizuju další díly.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Kde zpívají raci Kde zpívají raci](https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/447981/kde-zpivaji-raci-blU-447981.jpg?v=1598943617)
Měla jsem strach, zda mě bude kniha bavit, protože je to furt sama příroda a bažina. A bavila mě velmi. Silný příběh o samotě, lásce, životu na okraji společnosti.
Kya mi prirostla k srdci hned na začátku, kdy zůstala jako malá holčička naprosto opuštěná.
I když ne tak docela, vždy měla bažinu.
Po poslední kapitole jsem si řekla jen, "tak už jsi holka šťastná, doma..."
Opravdu krásný příběh o lásce. K muži a bažině.