hatikva komentáře u knih
Nesmrtelná klasika, opus magnum autora. Ústy Proroka promlouvá tento libanonský malíř,spisovatel a básník o věčných tématech lidstva- zločin a trest, svoboda, láska, náboženství aj. Tato útlá knížka v sobě skrývá přímo duchovní poklad. Zdroj poučení i inspirace pro všední den a zároveň esence lidství.
Další z mistrovských děl britského klasika. Tentokrát příběh liceny ještě nenarozeným dítětem, obdarenym intelektem dospělého člověka. Čtenáři se tak nabízí strhující psychologická sonda do duše utvarejiciho se jedince, ale i postav účastnících se na přípravě zločinu. Netradiční pohled na tématiku rodiny,nevěry, hodnotové orientace,společnosti, doporucuji.
Drobná knížka, o to však silnější obsah. Fulghum je autor, který snad nikoho nezklame. Krátké, vtipné, moudré, filosofické a nadčasové postřehy z každodenního života, které nezarmouti. Naučíme se tak vnímat krásu a kouzlo i v nejbanalnejsich věcech.
Tato kniha americké autorky původem z Hongkongu dává náhled do duše dospívající dívky, která je nucena se na prahu dospělosti konfrontovat s mnoha existenciálními problémy - snaha dostat přáním sve matky, co má v životě být, co dokázat, jak se zařadit do společnosti, pokud se lisim barvou pleti a kulturou, jak se stát vnitřně svobodným a organizovat život po svém. Mistrny náhled do duše hlavní protagonistky, do které se okolí snaží projektovat své nezdarene životní plány a která i přes tento fakt chce žít své autentické já za každou cenu. Víme o svých blízkých opravdu vše podstatné, nebo jen podlehame povrchním soudům?
Autor se v tomto díle věnuje postavě velkého sovětského hudebního skladatele Dmitrije Šostakoviče. V tomto fiktivním životopise se snaží spíše esejistickou formou zachytit zákoutí skladatelovy duše jako obrazu věčné snahy o udržení morální integrity a autentické výpovědi uměleckého díla v zemi ovládané totalitní diktaturou. V průběhu let můžeme sledovat skladatelův vnitřní boj, snahu o udržení poslání umělecké tvorby v konfrontaci s prorežimními zásahy. Skvěle vykreslený portrét člověka, který je konfrontován s komunistickou totalitní diktaturou od doby kultu osobnosti přes uvolnění poměrů po Stalinově smrti.
Jmenovec a zároveň oblíbenec Haruki Murakamiho je dnes považován za nejvýraznější zjev současné japonské prózy. Jeho díla mohou způsobit u konzervativní čtenáře mnohdy poboureni a překvapení. I přes tento fakt autor brilantně analyzuje odvrácenou část japonské společnosti a s sziravou kritikou popisuje mnohé fenomény dnešní doby v kontextu tokijske společnosti, nevyhýbá se problematice SM, psychických poruch, násilí či drogové závislosti. Pod brutálním povrchem se však skrývá lidská osamělost v postmodernim světě a ztráta orientace.
Tato kniha předního myslitele a amerického filosofa 19. století, představitele tzv. transcendentalismu, je sondou do života člověka, který se rozhodl opustit tradiční životní styl a žít v lesích, uprostřed přírody. Ukazuje, že člověku stačí k opravdu spokojenému životu mnohdy méně, než si představuje a že vše ostatní je jen pozlátko a způsob zotročení a nesvobody člověka. Právě zde, v tomto prostředí, se zamýšlí velmi působivě a nadčasově nad smyslem života, životními hodnotami a sociálními konstrukty, které člověku upírají právo na skutečně svobodný život, kde by člověk poznal sám sebe a to, co skutečně od života chce. Myslím si, že vzhledem k současné postmoderní době a akcentaci ekologické problematiky je toto dílo více než nadčasové a mnohé autorovy úvahy rezonují s problémy dnešních dní..
Pokračování bestselleru Moc přítomného okamžiku, ve kterém autor rozvádí své myšlenky do větších detailů. Upozorňuje na ničivou moc našeho ega, myšlenkových konstruktů a negativních emocí, detailně se zaměřuje na koncept emočního těla člověka a představuje svou vizi nového světa plného duchovně transformovaných osob. Některé myšlenky i podněty jsou společné pro techniku mindfulness, která má s knihou též společné soustředění se na přítomný okamžik... Dobrý průvodce osobním rozvojem
Další z řady psychologických přběhů zasazených do prostředí drsné a zároveň přitažlivé Aljašky. Autor se opět věnuje oblíbeným tématům jako je krize lidské identity, vzájemné odcizení a hledání smyslu života v dnešním světě. Nově postavený, nedokonalý srub se stává symbolem selhávání manželství mezi hlavními protagonisty, zároveň také symbolem jejich vnitřní prázdnoty a již zmíněné krize identity. Závěr u tohoto autora opět velmi překvapivý, logicky se však jedná o vyústění vedoucí k vzájemné katarzi. Doporučuji
K podzimnímu období patří pouštění draků a jeden takový Drak se nyní objevil i na knižních pultech. Drak na polní cestě J. Hájíčka je však zejména zdařilou reflexi současného vývoje na českém venkově, který již prošel v době minulého režimu mnoha zátěžovými zkouškami od kolektivizace až po divoká léta devadesátá. Titulní postavou románu je Tomáš, stárnoucí muž, který utekl z městské aglomerace do venkovského prostředí, kde má své kořeny. Svůj profesní život zasvětil práci na místním statku. Navazuje zde vztah s o mnoho mladší dívkou Kristýnou ,která vede místní pěvecký sbor. Pojí je nejen společné zájmy, ale i skrytá dynamika věkově nevyrovnaného vztahu. Kateřinu však život na venkově dostatečně nenaplňuje a touží po úniku do městského života. To poznamená i slibně se vyvíjející vzájemný vztah. Poklidnou atmosféru jihočeského městečka však jednoho dne naruší příjezd developerů, kteří se snaží pomoci své finanční základny a nekalých machinací získat majoritní podíl na statku a zcela ho transformovat. Autor zde na tomto příkladě velmi dobře ukázal na hrozby, kterým je současný venkov nucen čelit a zároveň vytvořil působivé literární memento o destruktivní moci peněz v současném globálním světě. Pro všechny milovníky sugestivní atmosféry Hájíčkových románů zasazených do lokality jihočeského kraje je tato kniha sázkou na jistotu.
Kniha Zlozvyk patřila v mém letošním výběru k těm nejočekávanějším. Román této španělské autorky je významným příspěvkem nejen k problematice transgenderu! Ústřední postavou knihy,která je zasazena do prostředí madridské periferie druhé poloviny 20.století, je dívka uvězněna v mužském těle. Jako taková naráží od začátku na hradbu nepochopení i na rozdílnou mentalitu svého okolí, které každou odlišnost nekompromisně trestá a vylučuje ze sveho středu. Co také čekat od sociální bubliny, kde vládne závislost na návykových látkách, domácí násilí a machistické tendence? Hrdinka si prochází velmi drsným coming outem a bojem o svou nezávislost, integritu a společenské uznání. Poznává dokonale prostředí místních zapadlých podniků, laciných barů a nároží, kde navazuje vztah s lidmi ze své komunity, kteří jí pomáhají najít ztracenou hrdost. Zlozvyk se tak stává citlivou sondou do duše člověka, jehož křehkost a vnitřní zmatek se utkává se společenskými předsudky a drsnosti světa okolo něj. Autorce se velmi zdařile podařilo vystihnout, co v praxi znamenají pojmy jako jsou menšinový stres či genderova dysforie. Jaké pocity vlastně takový člověk zažívá a čím si psychicky prochází? Život s každodenním stigmatem odlišnosti je proto dominantním prvkem celé knihy, která vám pomůže pochopit jedno z tabuizovaných témat. V tom nejvíce hodnotím její přínos a jsem rád, že se objevuje stále více knih typu Kniha krve, které pomáhají rozšířit čtenářům jejich obzory. Kniha zaujala čtenáře již na frankfurtském knižním veletrhu a do češtiny ji pro nás přeložil Radovan Beneš.
Kenzaburo Óe patří ke stálicím japonské poválečné literatury a k jejím nejvýznamnějším autorům. Před rokem 1989 u nás vyšel jeho slavný román Chlapec,který se opozdil. V něm autor shrnuje pocity japonského mladíka stendhalovského střihu, který se jen obtížné vyrovnává s porážkou Japonska a nemožností se proslavit v boji za jeho hodnoty. Po letech se autor Oe vrací znovu na knižní pulty, tentokrát s dílem, které je v kontextu jeho tvorby hodnoceno jako její vrchol a důvod získání Nobelovy ceny za literaturu. Příběh z roku 1967 vypráví o dramatickém vztahu dvou bratrů jménem Macu a Taka. Macu se jen obtížné vyrovnává se sebevraždou nejlepšího přítele, která přichází v době jeho vlastní osobní krize. Své dítě byl nucen odložit kvůli jeho postižení do ústavu a je nucen navíc pečovat o svou ženu závislou na alkoholu. V tuto chvíli ho zastihne zpráva o nečekaném příjezdu bratra Taka z Ameriky. Ten se po rodinném vzoru rozhodne vést vzpouru proti místnímu bossovi, majiteli sítě supermarketu, která vytlačila drobné obchodníky v jeho rodišti. Právě cesta obou bratrů do místa, kde mají rodove kořeny, se stane katalyzátorem starých názorových sporů a skrytých rodinných dramat. Kniha vyžaduje od čtenáře větší dávku pozornosti a umění číst mnohdy mezi řádky. Má v sobě sílu starých propracovaných románů kritických realistů. Charakterizoval bych ho jako silně meditativní text s velkou mírou introspekce. Kdo však bude mít tu vytrvalost, odmění ho toto dílo hloubkou svých myšlenek i závažnou tématikou oscilující mezi nadějí a vnitřním smutkem. Doporučuji tento titul všem milovníkům japonské moderní prózy.
Americká autorka se představuje v této knize českému čtenáři sondou do americké společnosti a společenského klimatu přelomu 50.a 60.let. Stejně jako P. Buckova ve svém Hrdem srdci si vybírá tématiku ženy - samozivitelky, která spojí své povolání s péčí o dítě. Hlavní hrdinka, fotografka, je typem nonkomformni ženy, která si umí jít za svým snem a životním cílem přes veškeré nástrahy. Dílo je navíc živou ukázkou člověka, pro kterého je jeho profese posláním, pro které musí mnohé obětovat. Velmi mě navíc zaujal i netradiční styl vyprávění formou komentáře k výstavě fotografických děl spojeny s mnoha úhly pohledu na situační kontext. Čtenář tak dostává do rukou zajímavou knihu čerpajíci z dějin americké pouliční fotografie.
Tato francouzská autorka se představila českému čtenáři strhujícím dílem, které čerpá svůj námět z francouzských reálií 19.stoleti. Victoria Mas má dar evokovat skvěle atmosféru konce století, vykreslovat duševní život svých postav a především nadchnout čtenáře barvitosti děje. Tento útly román se tak stává dobrodružnou výpravou do světa, kde se mnohdy stírá hranice mezi realitou a nadpřirozenem,kde žena obtížně proniká do intelektuálního světa, do života izolovaných lidí stojících na okraji společnosti, kteří i tak vynikají svou lidskosti a věcnou touhou po lásce, pochopení a životním smyslu.
Americká autorka se českému čtenáři představuje vynikajícím románem z ženského vězeňského prostředí. Titulní hrdinka se jménem po německé herečce vyrůstá v neúplné rodině. Její dospívání je spojené s delikvenci a drogami. Jako svobodná matka se začne živit jako barová tanečnice a stripterka v místním nočním podniku s názvem Mars. Navazuje intenzivní vztah s jedním ze svých klientů, ze kterého se později ukáže stalker, který ji ničí život na každém kroku. Odtud je jen krůček k osudovému kroku - jeho vraždě, za kterou se hlavní hrdinka ocitá ve vězení na doživotí. Autorka skvělé vykresluje toto prostředí, jeho zvyklosti, typologii osobností jednotlivých vězňů i životní naděje i prohry. Zlom pro hrdinku nastane ve chvíli, kdy se její matka stane obětí dopravní nehody a její syn zůstává opuštěný. Tento román je v kontextu současné americké tvorby velmi ceněn a je důkazem talentu jeho autorky. Další román hodný edice AAA, který potěší čtenáře se zájmem o kvalitní psychologicky ladenou literaturu.
Komorní příběh z péra italské autorky přibližuje čtenáři vnitřní dialog úspěšně etablovane autorky rozhlasových her, ve kterých se vypořádáva s traumatem z dětství. Deprese a následný odchod jejího otce do neznáma je pro hlavní hrdinku zdroj mnoha obsesi a halucinaci, které narušují jinak spokojený osobní život hlavní hrdinky
Je nutné čelit minulosti, umět uzavřít určitou životní kapitolu, abychom mohli vnímat nové výzvy a užívat si to, co máme. Hlavní postava tohoto románu je toho typickým příkladem
Tato kniha představuje první tři díly z úspěšné pentalogie. Autor se českému čtenáři představuje jako skvělý znalec psychologie hlavních postav a sociálních poměrů své doby. Otevírá vrátka do soukromí vyšší britské společnosti, s hořkou ironií před námi tak defiluje řada ožehavých témat, která měla zůstat skryta- od incestu, přes závislost na alkoholu, drogách či sexuální deviace. Autor se snaží nic neskrývat, vychází ze své osobní zkušenosti. Ukazuje tak zhoubný vliv nevhodného rodinného prostředí na psychosociální rozvoj jedince a jejich pozdější negativní vývoj poznamenaný těmito okolnostmi. Lidé ztroskotávají, nalézají však naději...
Vedle titulu Svíce dohořívají představuje tato novela mistrnou ukázku psychologické kresby hlavních postav, jejich vnitřní prožívání, skryté pohnutky, sny, tužby. Autor velmi autenticky evokuje maďarskou společnost před druhou světovou válkou, zřetelná je též nostalgie po dobách minulých. V postavě soudce můžeme pozorovat typického představitele klasické měšťanské epochy s její hodnotovou orientací, která se však pozvolna vytrácí..
Dílo dnes již světoznámého japonského autora v sobě skrývá mnoho témat typických pro Murakamiho tvorbu- hledání vlastní identity hlavního hrdiny Kafky v dnešním světě, smyslu života a směřování člověka, prolínání tradiční japonské a západní kultury,existenční vakuum postmoderního doby, složité milostné vztahy. To vše okořeněné prvky magického realismu a freudovské psychologie. Doporučuji, příběh je zajímavý, čtivý, nabízí netradiční pohled na mnoho výše zmíněných témat a zároveň zde může čtenář sledovat kontinuálně druhý příběh pana Nakaty, který je neméně poutavou osobou.
Americká literatura dnešních dní přichází s výborným a nadaným autorem, kterému se konečně v českých překladech dostalo více pozornosti a prostřednictvím jehož knih na čtenáře dýchne kouzlo, ale i syrovost a bezútěšnost aljašského prostředí. Ostrov Sukkwan, kniha vyznamenaná mnoha cenami a původně řazená jako součást sbírky, je dokladem mistrovství autora. Pobyt syna a otce není jen dokladem dávného boje člověka s přírodními živly a snaze přežít v extrémních podmínkách zcela odlišných od městského prostředí, ale i drtivým svědectvím o kvalitě rodinných vztahů, rozpadu tradičních hodnot, lidském osamocení a křehkosti lidské existence. Kniha je tak vynikající sondou do duše moderního, vnitřně rozervaného člověka, avšak pro trochu otrlé čtenáře.