Jane2016 Online Jane2016 komentáře u knih

Záhadná oběť Záhadná oběť Robert Bryndza

Starý, známý Robert Bryndza. Můj oblíbený autor detektivek. Tuto sérii s Kate Marshallovou poctivě čtu díl po dílu, takže pátý případ mi nemohl ujít!

A přišel přesně v okamžiku, kdy jsem měla strašnou chuť, přečíst si nějakou kvalitní krimi. Začetla jsem se okamžitě, Bryndza umí čtenáře strhnout a udržet ho v napětí do poslední chvilky. Dokonce musím říct, že tento díl se mi z celé série zatím líbil nejvíce. Vyšetřovací dvojce Tristiana a Kate je boží a fakt mě baví.

Konec knížky byl dojemný a místy jsem jej četla s kratšími rozestupy. Každopádně knihu jako celek hodnotím opravdu kladně. Jak jsem psala výše, Bryndza umí psát a jako autor krimi je skvělý.

Opravdu se těším, jak se příběh bude dál vyvíjet! Já budu opět trpělivě čekat na další díly.

21.11.2024 5 z 5

Nová tajemství Prahy Nová tajemství Prahy David Černý

Je to pár dnů zpátky, co jsem dočetla autorovu předchozí knihu s názvem "25 tajemství Prahy". A jelikož mě kniha nadchla, rozhodla jsem se pro přečtení i "Nových tajemství Prahy". A kniha mě upřímně bavila stejně jako ta předchozí.

Věděli jste například, že v Praze jezdila pohřební tramvaj? A že převážela mrtvé vojáky z nemocnic na hřbitovy? Nebo byste se chtěli společně s autorem podívat do míst, kde byl zavražděn Jan Masaryk? Pokud se rozhodnete ke čtení, tak na tohle a mnoho dalšího se můžete těšit v této knize.

Já jsem knihu přečetla na jeden zátah a miluju ji! Pokud Vás zajímají stará tajemství a zákoutí Prahy, tak tohle je něco pro Vás.

20.11.2024 4 z 5

Vánoce ve skotské vesničce Vánoce ve skotské vesničce Donna Ashcroft

Jelikož už za okny párkrát sněžilo, začínám v sobě pociťovat takový ten hřejivý pocit, že přichází Vánoce. A není nic lepšího než si v tomto období přečíst knížku s vánoční tématikou! Tentokrát jsem tedy sáhla po Vánocích ve skotské vesničce a udělala jsem jedině dobře!

Knížka totiž byla krásná. I když v sobě nesla místy trochu smutnější tématiku - ztrátu blízkého, tak mně ve výsledku naplnila jen tím dobrým. Můžete se těšit na témata jako je rodina, blízcí, kamarádi nebo láska.

Je to zkrátka taková ta oddechovka se kterou si zalezete pod peřinu a nemusíte řešit problémy okolního světa, protože během čtení zapomene na všechno a totálně se ponoříte do příběhu.

Pokud tedy hledáte odpočinkové čtení, které Vás naladí na vánoční atmosféru, tak určitě můžu tuto knížku jen doporučit! A přijde mi ideální i jako dárek pod stromeček.

Sečteno podtrženo, ideální oddechovka, kterou nemůžu hodnotit záporně.

19.11.2024 4 z 5

22 bazénů 22 bazénů Caroline Wahl

Tato kniha si mě absolutně získala svou anotací a obálkou. A jelikož je počasí za okny, jaké je, rozhodla jsem se pro čtení něčeho náročnějšího.

Příběh dvou sester a matky mě zpočátku zaujal. Je zde tolik sounáležitosti, odpovědnosti a sourozenecké lásky. A také nelehký osud, který pronásleduje celou rodinu. Matka alkoholička a sestra, která vlastně nahrazuje matku v domácnosti.

Rozhodně nečekejte vyprávění alá červená knihovna, jedná se spíše, dle mého názoru, o surovější popis. Který si ale určitě najde své čtenáře.

Ačkoliv mě příběh zaujal, znova si jej nepřečtu. Nevím proč, ale asi jsem v něm nedokázala najít potřebnou hloubku a čtivost, kterou u knih zkrátka vyžaduji. Něco, co mě u čtení drží a nepustí do poslední věty. To jsem tady zkrátka neměla a bohužel jsem se k přečtení posledních kapitol nutila.

Jak jsem psala výše, kniha si určitě svoje čtenáře najde, ale já ji hodnotím spíše průměrně.

17.11.2024 2 z 5

Bible v infografikách pro děti Bible v infografikách pro děti kolektiv autorů

Musím říct, že ačkoliv nejsem cílová skupina, tato knížka mě ihned zaujala svou krásnou a kreativní obálkou. Pamatuju si, jak jsem jako malá měla taky ilustrovanou bibli pro děti a strašně ráda jsem v ní listovala, proto mě zaujala i tato kniha.

Knížka je krásná. Barevná, zábavná a se spoustou zajímavostí. Ačkoliv nejsem cílovka, tak mě nadchla a mohu Vám ji vřele doporučit

15.11.2024 4 z 5

Hlubiny Hlubiny Yrsa Sigurðardóttir

Ah, přísahám Bohu, že kdybych si nepřečetla dva předchozí díly, obálka třetího dílu by mě k přečtení donutila. Samozřejmě se říká, že by čtenář neměl soudit knihu podle obalu, ale tady zkrátka musím přivřít očko, jelikož obálka opravdu dokáže nalákat k přečtení!

Atmosféra knížky se ideálně hodí k momentálnímu počasí venku - pochmurno, zataženo, mrazivo a když nepadá sníh, tak prší. Zkrátka perfektní počasí na to číst severské krimi. Za sebe musím říct, že mě zatím ani jedna kniha od Yrsy nezklamala. Naopak. Všechny její příběhy se mi zdály uvěřitelné a zajímavé. A Hlubiny nejsou výjimkou. Postavy v knize jsou velmi přesvědčivé, děj do sebe postupně zapadá jako lego kostičky a Vy nestačíte otáčet stránky.

Celá série je opravdu povedená a já Vám ji můžu s klidným srdcem doporučit. A blížící se zima je ideálním ročním obdobím, kdy se do těchto detektivek pustit! Protože neexistuje nic lepšího než číst mrazivou dějovou linku a mezitím být zachumlaný v teplé dece!

15.11.2024

Harry Potter a Kámen mudrců  (MinaLima) Harry Potter a Kámen mudrců (MinaLima) Joanne Rowling

Tak Potterheads, konečně jsme se dočkali!

Ilustrované vydání prvního dílu Harryho je tady! A jelikož se řadím mezi fanoušky Harryho, tak mě tohle vydání nemohlo v žádném případě minout!

A řeknu Vám, vracet se k těm starým dobrým větám z pera J. K. Rowling je vážně slast. Jakoby jste se vrátili do dětství a zapomněli na všechny starosti okolního světa. Knížku tvoří tolik krásných ilustrací a interaktivních prvků, že Vám zůstává rozum stát. Konečně jsem na vlastní oči viděla dopis z Bradavic! A vánoční hostinu ve velkém sále. A celou Příčnou ulici. Zkrátka mazec, moje vnitřní dítě se raduje ještě dnes, pár dní po dočtení knihy.

Pokud vymýšlíte dárek, pro svoje nejmenší, kteří milují Harryho, myslím, že tímto dárkem je absolutně odzbrojíte. A řekněme si upřímně. Mít tento skvost doma, moct jej kdykoliv otevřít a aspoň na chvilku se vrátit do toho kouzelného světa? To je pošušňáníčko

Knížku doporučuju všemi deseti!

15.11.2024 5 z 5

Paříme - Komiksová historie videoher Paříme - Komiksová historie videoher Edward Ross

Ačkoliv nejsem zrovna milovnice videoher, pár legendárních her mě neminulo. Mluvím například o Super Mariovi, The Sims či Minecraftu. Co ale miluju jsou komiksy. Zbožňuju ty krásné ilustrace, který dávají čtenáři úplně jiný zážitek oproti klasické knize. Zkrátka komiks "Paříme" mě zaujal na první dobrou a musela jsem si ho přečíst.

A čtení mě fakt moc bavilo. Krásné ilustrace, super vysvětlená historie videoher a spousta zajímavých maličkostí v jednom. Než jsem se nadála, měla jsem dočteno.

Zaujalo mě, že virtuální realita v dnešní době dokáže například pomoci pacientům s fantomovými bolestmi. Nebo, že někteří terapeuti využívají virtuální realitu jako formu léčby.

Z knihy jsem se dozvěděla spoustu pozoruhodných věcí a čtení mě bavilo. Pokud hledáte fajn komiks, tak by Vás "Paříme" rozhodně nemělo minout! Já jej doporučuju všemi deseti.

13.11.2024 4 z 5

Klimasmutek: Vnitřní dovednosti do časů krize Klimasmutek: Vnitřní dovednosti do časů krize Jitka Holasová

Přemýšleli jste poslední dobou, že je zvláštní, že máme letní počasí už v dubnu? Že v zimě není skoro žádný sníh? A proč se tohle všechno děje? Já občas ano a přiznám se, že není moc knih, které bych si na tohle téma mohla přečíst. Proto mě zaujala anotace této knihy.

Je složena z devíti rozhovorů a každý odhaluje jinou problematiku. V jedné kapitole se dozvíte, jak o klimatických změnách mluvit s dětmi. V další zase o dobrovolné bezdětnosti kvůli klimatu. Jsou také probrány zásahy lidí do přírody či lesy zničené kůrovcem. A víte na co je dobrá ekoterapie? Na tohle všechno se můžete těšit a na mnoho dalšího!

Musím uznat, že mně kniha otevřela oči. Čtení mě moc bavilo a i když bylo místy trochu odbornější, nadchlo mě. Měla jsem dočteno během pár dní a radost ze čtení doprovodil i dobrý pocit z nových poznatků.

Pokud hledáte knihu, která ve Vás bude rezonovat ještě dlouho po dočtení, určitě Klimasmutek zkuste. Budete nadšení.

10.11.2024 4 z 5

Alergie a my: Naše podrážděná těla v měnícím se světě Alergie a my: Naše podrážděná těla v měnícím se světě Theresa MacPhail

Nevím, jak Vám, ale v mém okolí se v poslední době objevuje jeden alergik za druhým. A samotné se mi zdá, že mám na spousty věcí, hlavně v létě, intoleranci. Z tohoto důvodu mě zaujala anotace této knihy. Rostoucí počet lidí s alergiemi, civilizační nemoci a změny klimatu. Na tohle všechno se můžete těšit!

Jsem ráda, že jsem se do čtení této knihy pustila. Dozvěděla jsem se spousty zajímavých informací. Víte, že neexistuje jediný gen, který způsobuje alergii? A kolik alergiků mezi námi bude za pět, deset let?

Čtení to bylo opravdu velmi zajímavé, a doporučuji jej nejen alergikům, ale i lidem, kteří tyto problémy nemají. Ačkoliv má kniha téměř 400 stran, já měla dočteno během pár dní. A opravdu jsem se začetla jako už dlouho ne.

Sečteno, podtrženo, tohle bylo skvělé, naučné a fascinující, doporučuju všemi deseti!

08.11.2024 5 z 5

25 tajemství Prahy 25 tajemství Prahy David Černý

Jelikož mě hlavní město doprovází celý můj život, tato kniha mě nemohla minout. Jako malinká jsem chodila kolem Pražského orloje. Potom, jako starší, mě nejvíc provázel kampus jedné známé univerzity. A teď jako dospělá, miluju objevování nových koutů Prahy.

A tahle nenápadná kniha mi dala spoustu tipů na to, kam se podívat. A také spoustu zajímavých legend, povídaček a zajímavostí. Dozvěděla jsem se tajemství numerologie Karlova mostu. Taky profese 27 českých pánů. A společně s knihou jsem se také učila číst v orloji. Zkrátka spoustu maličkostí, které ale čtenáře zaujmou a z hlavy je jen tak snadno nedostane.

Od Davida Černého mám momentálně vyhlédnutou knihu s názvem „Nová tajemství Prahy“, tak jsem moc zvědavá, zda mě kniha bude bavit stejně jako tato!

Pokud jste milovníci hlavního města, tahle kniha Vás nesmí minout!

Hrob Hrob Yrsa Sigurðardóttir

Yrsa je pro mě sázka na jistotu. Její knihy mě vždycky zahalí do chladné, zimní atmosféry. „Není úniku“ byla, pokud se nepletu, první kniha, kterou jsem od autorky četla. A ještě do teď si pamatuju na ten pocit, který ve mně byl, když jsem příběh dočetla. To překvapení a fascinace její tvorbou.

V posledních dnech jste si určitě všimli, že vyšel třetí díl z této série „Černý led“. A jelikož mi nějakým nedopatřením utekl druhý díl, rozhodla jsem se to okamžitě napravit!

A příběh byl boží, zatím je to nejlepší kniha, kterou jsem od autorky četla. Parta spolužáků, která skrývá spoustu tajemství. Střídající se dějové linky a parádní zápletka. Během děje jsem nejednou měla mráz po celém těle. Hlavně během situací v márnici a při pitvách. Zkrátka mazec, a děj tak zvrácený, jak to máme rádi.

Pokud přemýšlíte, že se do příběhu pustíte, neváhejte ani chvilku. Yrsa nám opět naservírovala krimi, jak má být.

Za mě parádní čtení, těším se na Hlubiny!

03.11.2024

Druhá strana řeky Druhá strana řeky Nora Eckhardtová

Je to jako včera, co jsem od autorky Nory Eckhardtové přečetla knihu s názvem "Kniha, kterou posypal hvězdný prach". A do dnes si pamatuji, jak jsem byla příběhem nadšená a jak moc mě jej bavilo číst. Proto, když mi autorka nabídka její novou knihu, neváhala jsem ani chviličku!

A příběh mě opět nadchl. Přijde mi, že autorka umí psát takové pohádkové čtení pro dospělé. Oproti hvězdnému prachu byl tento příběh o dost temnější. Bavilo mě střídání časových linek a různorodé postavy. Velmi rychle mě příběh pohltil a dá se říct, že jsem jej přečetla na dva zátahy. Až tak to bylo dobré. Atmosféra se postupně stupňovala a já musela otáčet stránku za stránkou.

Jsem opravdu ráda, že mě tato novinka od autorky neminula. Umí opravdu skvěle vyprávět a dokáže si čtenáře získat. Těším se na další autorčinu knihu! Laťka stále stoupá, takže je určitě na co se těšit.

Pokud hledáte zajímavou a nevšední detektivní zápletku, tak se rozhodně nebojte sáhnout po této knize! Věřím, že budete nadšeni!

Dvojí život Dvojí život Jana Poncarová

Od spisovatelky Jany Poncarové jsem zatím přečetla pouze knihu Nultá hodina, ale Dvojí život mě přesvědčil o tom, že si od této autorky musím přečíst i další příběhy. Dvojí život mě totiž naprosto dostal.

Miluji příběhy, ve kterých se snoubí odvaha, odhodlání a láska, a tato kniha tyto prvky dokonale propojuje.

Julie, hlavní hrdinka příběhu, je postava, kterou si zamilujete hned během prvních kapitol. Je svobodomyslná, odvážná a její život je naplněn hudbou. Bohužel žije v těžké době – v 70. a 80. letech v ČSSR – kde nemůže zpívat, co by chtěla, ani hrát skladby podle svého výběru. Náhodou se ocitne v kapele, jejíž členové smýšlejí podobně jako ona, což jí změní celý život. Další zásadní vliv na její život mají její rodiče, kteří jsou členy strany, což Juliino rozhodování a životní cestu výrazně ovlivňuje. Nemůžu nezmínit jejího otce – už dlouho se mi nestalo, že bych s nějakou postavou měla tak rozporuplný vztah. V jednu chvíli mě iritoval a byl mi nesympatický, v další jsem ho zase chápala. Tento cyklus se neustále opakoval.

Příběh mě celkově nadchnul. Je čtivý, bez zbytečných pasáží a plný překvapení. Jsem opravdu ráda, že jsem tuto knihu mohla přečíst, protože věřím, že na ni ještě dlouho nezapomenu.

Bingo Bingo Jom Sungsuk

Musím se přiznat, že jako velká fanynka seriálu Squid Game jsem se nechala velmi zlákat anotací této knihy. Říkáte, že existuje něco, co je podobné mému oblíbenému seriálu?! Tak to musím mít doma v knihovničce! Za každou cenu!

Bohužel, za mě děj podobný Squid Game není. Měla jsem problémy začíst se a chyběla mi taková ta jiskra, která nutí čtenáře u knihy zůstat. Ačkoliv jsem si myslela, že se to v určité části knihy zlomí, nestalo se tak. Knihu jsem dočetla s přesně takovými pocity, jaké jsem měla na začátku.

Věřím, že kniha si své čtenáře najde, každopádně já se zatím mezi nadšence přidat nemůžu. Třeba v budoucnu dostanu chuť pustit se do knihy znova, ale v tento moment jsem spíše zklamaná než nadšená.

28.10.2024 2 z 5

Užít si rozvod do poslední slzy Užít si rozvod do poslední slzy Veronika Mrázková

Musím se přiznat, že tato kniha mě natolik zaujala svým názvem, že jsem si ji zkrátka musela přečíst! Jde si užít rozvod? V klidu a míru s partnerem? Nemusíte po sobě házet věci a handrkovat se o děti? A nestane se ze ženy po rozvodu troska?

Autorka nám v této knize ukazuje, že rozhodně ne. Rozvod nemusí znamenat konečnou zastávku Vašeho života. A existují ženy, které tuto situaci zvládnou z gracií a plny energie. Během čtení do mě skrze věty a odstavce jakoby proudila ženská energie, síla, která v každé z nás je. A úplně mě nadchla. Příběhy popsané v knize jsou natolik inspirující, že si dovedu představit, že mohou pomoci spoustě žen, které se v této situace nachází. Které hledají po rozvodu samy sebe a snaží se opět postavit na vlastní nohy.

Příběh je neskutečně inspirující a až syrově upřímný. Snaží se čtenáři říci, že všechno zlé je i pro něco dobré. Někdy je potřeba udělat velký krok, aby nám mohlo být v budoucnu dobře. A jedním rozhodnutím naše životy nekončí.

Já sice ještě nejsem v manželství, ale kniha mi toho spoustu dala. Například to, jak je důležité vážit si sebe sama, umět se za sebe postavit, dokázat říct ne a taky umět uznat chybu.

Knihu doporučuju všem, kdo máte rádi seberozvojové a autobiografické knihy!

28.10.2024 5 z 5

Pro tebe Pro tebe Jodi Ellen Malpas

Dlooouho jsem nečetla takhle krásnou, romantickou a dojemnou knihu. A také jsem velmi dlouho neposmrkala tolik kapesníčků během čtení. A tolikrát se nerozbrečela.

"Pro Tebe" je nádherná kniha. Plná naděje, lásky a odpuštění. Lo, hlavní hrdinka, hned na počátku svého dospělého života dostane obrovskou ránu a musí se potýkat s nemocným manželem, kterého miluje celým srdcem. Léčba je nákladná, jeden plat na všechny výdaje nestačí a mladinká Lo se ocitá v beznadějné situaci ve které si nikdy nemyslela, že se ocitne. Všechno ale změní jeden muž.

Lo jsem si oblíbila už v prvních kapitolách. Bezelstná, obětavá a odvážná holka, které život naložil. Která se ale se vším pere a bojuje, co jí síly stačí. Věřte mi, Lo si nejde neoblíbit. A vlastně všechny postavy v knize mají něco do sebe. A nějakým způsobem jsem si je oblíbila (tedy až na tchyni Lo).

Celý příběh se nese na melancholické vlně, ale tak krásné a dojemné, že z ní nechcete vyskočit. Já jsem z knihy fakt nadšená a budu ji doporučovat, kudy budu chodit. Rozhodně ji najdete i na mém seznamu nejlepších knih za rok 2024.

Takže pokud hledáte ÚŽASNOU romanťárnu, tuhle knihu si nesmíte nechat ujít!

28.10.2024 5 z 5

Případ zabijáka z Golden State Případ zabijáka z Golden State William Thorp

True crime je moje vášeň. Pokaždé když zaznamenám knihu z této oblasti, automaticky si ji zapisuju na seznam knih, co si chci přečíst. A tato kniha mě zaujala nejen příběhem, ale i tloušťkou. Poslední dobou totiž čtu jednu bichli za druhou a už je to trochu únavné. Spousta nadbytečných informací, které by člověk ani ve výsledku nemusel vědět. Případ zabijáka z Golden State je stručný, krátký (kniha má kolem 130 stran textu), a fascinující.

Když jsem se do příběhu začetla, pořád jsem si opakovala, jak je možné, že tento příběh neznám. Přece jen vrah zapříčinil 13 vražd, 50 útoků a 200 vloupaček. Byl chytrý a nenechal se chytit desítky let. Unikal policii a na místě činů zanechal pouze pár stop. Vrah oběti zabíjel v jejich domovech. Nezastavil ho ani partner, kterého případná žena měla.

Během čtení mi několikrát přejel mráz po zádech. Když se na vrahovu fotku podíváte, vůbec byste neřekli, že mohl dělat něco takového. Vypadá jak normální strejda od vedle.

Každopádně tohle bylo skvělé čtení. Pokud máte rádi true crime a zároveň chcete najít knížku, kterou přečtete za jedno odpoledne, rozhodně si Případ zabijáka z Golden State nenechte ujít.

27.10.2024 4 z 5

Totožnost Totožnost Milan Kundera

Milan Kundera patří mezi moje oblíbené spisovatele. Pamatuju si na období, kdy jsem jeho knihami byla naprosto pohlecená. Nesnesitelnou lehkost bytí jsem četla snad třiktát. Takže tato novinka mě nemohla minout.

A bylo to příjemné čtení. Přirovnala bych jej k takovému navrácení ke starému známému. Který se sice maličko změnil, ale jeho mylšenky a názory jsou i po letech stále stejné.

Náramně jsem si početla a vrátila se myšlenkami do dávných období. Skvělé čtení, určitě moc doporučuju.

26.10.2024 5 z 5

Vánoce v Bradavicích Vánoce v Bradavicích Joanne Rowling

Miluju Harryho Pottera a zároveň miluju Vánoce. Asi si dokážete představit mou radost, když jsem se dozvěděla, že má vyjít tato kniha. Každý rok, když vyjde u Albatrosu nějaké nové podání Harryho, skáču tři metry vysoko. A nebylo tomu jinak ani letos.

Knížka je plná tak nádherných ilustrací až se Vám tají dech. Scéna v Harry Potterovi, při které Hagrid táhne vánoční strom do Bradavic a přitom se rozezpívají koledy patří mezi jedny z nejkrásnějších okamžiků, které si z filmu pamatuju. A tato kniha tento výjmečný okamžik dokonale zachycuje.

Knížka mě nejen naladila krásnou vánoční atmosférou, ale také mě přiměla k tomu, že si musím dát rereading celého Harryho. Filmy jsem viděla nesčetněkrát, ale knihy jsem četla maximálně dvakrát, třikrát. Což je velká škoda. Ti z Vás, kteří četli knihy, tak ví, kolik změn a úprav ve filmech je, a jak jsou zkráceny o spoustu příběhů. Třeba o Winky a Protivu?! Asi bych za nimi měla opět zavítat do světa čar a kouzel.

Krásné vydání, pokud už se stejně jako já porozhlížíte, co svým blízkým koupit pod stromeček, myslím, že Vánocemi v Bradavicích někoho rozhodně nadchnete!

26.10.2024 5 z 5