lidunka1 lidunka1 komentáře u knih

Slepá mapa Slepá mapa Alena Mornštajnová

V Aleně Mornštajnové jsem objevila vynikající spisovatelku. Těším se na další knihy.

05.10.2017 5 z 5

Hlas kukačky Hlas kukačky Hana Marie Körnerová (p)

Velmi dobře napsaný příběh. Pro mě osobně poučení, že velká zamilovanost a vášeň není totéž co láska. A taky mi nějak přišlo líto konstatování, že většina manželství, ať vznikla z lásky nebo ne, jsou po letech spíš souhrnem povinností.

28.08.2024 5 z 5

Kde zpívají raci Kde zpívají raci Delia Owens

První část je trochu vlekla. Autorka skvělé vykreslila psychologii postav a na své si přijdou i milovníci přírody.
Jako extrovert, který nemůže bez lidí žít, si vůbec neumím představit, že bych na místě Key přežila. A zklamání z lásky a opuštění jsme zažili asi všichni. A s předsudky se setkáváme taky.
Napsáno skvěle, jednu hvězdičku ubírám za pomalý rozjezd.

21.05.2023 4 z 5

Soběstačný Soběstačný Zuzana Dostálová

Držela jsem Štěpánovi palce. Mnoho rodičů velmi ublíží svým dětem, když si najdou nové partnery. A rakovina je často nemocí v první řadě duše. Pobavilo mě, že Št. nesnášel veganskou stravu. Někdy jsme my dospělí až směšní tím, jak se v některých věcech partnerům přizpůsobujeme, jen abychom se zalíbili...

20.01.2023 4 z 5

Vrány Vrány Petra Dvořáková

Mně při čtení došlo, že nespokojené ženy, těžko můžou vychovávat dobře děti. Když samy nečerpají lásku a krásu, tak si pak svůj hněv vylévají na dětech.Protože by ženy měly začít péčí o sobě, hlavně o svou pohodu a duševní zdraví.

19.02.2020 3 z 5

Hotýlek Hotýlek Alena Mornštajnová

Alena Mornštajnová je pro mě objevem roku. Píše výborně, děj má spád, řeší hodně mezilidské vztahy, což je myslím i v životě. Jsem ze stylu jejího psaní nadšená.

01.09.2017 5 z 5

Smrt nemá poslední slovo Smrt nemá poslední slovo Simone Troisi

Tato knížka mě zasáhla přímo do srdce. Je svědectvím o veliké víře a ještě větší lásce.
"Nejsme lidmi pro to, abychom dosáhli úspěchu v práci, měli pěkný dům , dobré zdraví nebo pověst. Jsme lidmi, abychom milovali."

02.05.2016 5 z 5

Tchyně Tchyně Sally Hepworth

Skvěle napsané. Občas mě mrazilo.

01.01.2022 4 z 5

Český ráj Český ráj Jaroslav Rudiš

Kniha skvěle vystihuje chlapslé myšlení. Ač na povrchu drsná, jde do hloubky. Úsporný styl psaní mi sedl.

23.08.2021 4 z 5

Listopád Listopád Alena Mornštajnová

Paní Mornštajnová píše výtečně. Jen prosím nečtěte v depresi. Knížka je fakt velmi smutná. Poselství knihy je nadčasové.

02.06.2021 4 z 5

Tiché roky Tiché roky Alena Mornštajnová

Já jsem knížce pět hvězdiček nedala. Ale co se mi na ní moc líbilo je, že pojednává o komunikaci, tedy spíše nekomunikaci. V kolika rodinách spolu lidé prakticky nemluví nebo jen to nejnutnější? Jak moc chybí sdílení zážitků, starostí, radostí. To je tam vystiženo skvěle.

13.06.2019

Nevyžádané rady mládeži Nevyžádané rady mládeži Marek Vácha

Knížka Nevyžádané rady byla jedním ze spouštěčů mé proměny od katoličky, která striktně dodržuje přikázání, ale není šťastná ani radostná, k ženě, která se klopotnou cestou dostává ke svobodě.

30.08.2018 5 z 5

Sítě Sítě Petra Dvořáková

Kniha mě opravdu vcucla. Při čtení někdy člověku běhá mráz po zádech. A uvědomí si, jak jsou ty sítě někdy nenápadné, rafinované, schované pod rouškou dobra. Chtěla bych se s autorkou sejít a podebatovat o knize.

18.04.2016 5 z 5

Ostrov šedých mnichů Ostrov šedých mnichů Michaela Klevisová

Detektivky čtu spíše výjimečně. Jsem moc velká citlivá. Ale paní Klevisová opravdu umí. Klobouk dolů. Kniha je napsána svěže a rozuzlení mě překvapilo.

29.04.2023 4 z 5

Hájovna: Příběh o ztrátě svobody a mateřské lásce Hájovna: Příběh o ztrátě svobody a mateřské lásce Karla Kubíková

Napsáno úsporně a trefně. Pro mě poučení: co je to spravedlnost? Zákon nikdy nepojme skutky v celé šíři. Jak se vyrovnávat se ztrátami ve svém životě? Jak křehké jsou vztahy! Přečteno za den. Být mámou asi to celé probrečím.

07.01.2023 4 z 5

Věci, na které nastal čas Věci, na které nastal čas Petra Soukupová

Knížka je tak surově pravdivá. Podrobný popis života jedné rodiny. Často mě při čtení napadla otázka? Co dělat aby byli šťastní? Manželství je myslím každodenním hledáním a zápolení, jak udělat toho druhého šťastným. A když se vytratí ta touha, něha, zbydou jen povinnosti. Pro mě byl děj knihy svým způsobem děsivější než u thrilleru, protože bez lásky je život jako vězení. Petra to napsala dobře.

29.09.2022 4 z 5

Bílá Voda Bílá Voda Kateřina Tučková

Někdy jde prostě člověk se svojí kritikou proti proudu. Za mě Bílá Voda poměrně velké zklamání, ani jsem ji nedočetla.

26.08.2022 3 z 5

Bílá Voda Bílá Voda Kateřina Tučková

Smekám před autorkou za to, kolik práce si dala se studiem dobových materiálů. Já jako katolička odmalička jsem celkem znalá tématu a k řeholnicím jsem co by školačka jezdila. Podle mého názoru je kniha příliš objemná a korespondence a skutečné zápisy mně místy nudily. Knihu dočítám jen silou vůle. A upřímně: až zase budou někde inzeráty na "dlouho očekávanou knihu či román století", nechá mě to chladnou.
Nejvíc se mi líbil příběh Leny, ale i ten mě na 500 stránce už přestal bavit.

24.05.2022 3 z 5

Noční vlaky Noční vlaky Barbara Wood

Kniha je výborně napsaná. Čte se jedním dechem. Potěšilo mě, že je věnována Janu
Pavlu II. Poláci jsou statečný národ. A překvapilo mě, že se B. Woodová dala na toto těžké téma.

01.01.2022 4 z 5

Než vybledne den Než vybledne den Kristína Hušeková

Autorce se podařilo spojit dvě věci: ukázku manipulativního člověka (Josef), který jde přes mrtvoly za svým cílem a Alzheimerovu nemoc. Mám za sebou péči o starého tatínka a maminčino zapomínání se zhoršuje. Kniha není depresivní, je velmi pravdivá. A v životě člověka jsou chvíle, kdy nemůže téměř nic dělat a kdy je toho na něj moc. Knížka je napsaná svižně.

27.09.2021 4 z 5