LucieT komentáře u knih
Dávám plný počet hvězd, a to především za odvahu a životní sílu paní Blanky Čílové, před kterou se opravdu hluboce klaním. Popis historických událostí je podrobný a velmi mě obohatil (za což autorovi děkuji), přesto mi však styl psaní až tak úplně nesedl, byl na mě moc věcný a i když mi i tak slza několikrát ukápla, byl pro mě málo osobní. Nicméně knihu rozhodně doporučuji, rozhodně stojí za přečtení!
Jsem dojatá, byl to opravdu velmi silný a krásně napsaný příběh. Mnohdy jsem potlačovala slzy (někdy i marně) a zejména u pasáží výslechů jsem musela knihu i na chvíli zavírat, abych se vůbec nadechla. Na knihu budu dlouho vzpomínat, a to nejen proto, že Vidochov a Novou Paku osobně znám a celý příběh jsem si tak mohla zasadit i do konkrétního místa.
Tak nevím, minulá knížka od autorky (Vlk samotář) se mi líbila moc, ale tady jsem se pořád nemohla začíst, postavy mi přišly neosobní a takové nijaké, navíc mi Jenny na svůj věk 13l přišla příliš dospělá. Celkový dojem tedy hodnotím pouze jako slabší průměr, ani závěr mě nijak nešokoval.
Vše podstatné už tu bylo napsáno, tak za sebe jen mohu říct, že je to opravdu super a určitě to stojí za přečtení.
Dávám 4hvězdy, kniha se mi vcelku líbila, ale přesto tomu na plný počet hvězd něco málo chybělo. Nicméně atmosféru starověku jsem nasála, určitě i díku věrohodnému jazyku, kterým je kniha napsána.
Kniha se mi kvůli krátkým kapitolám dobře četla, i když občas jsem se ztrácela v čase. Po dočtení však převládají smíšené pocity, prolnutí hlavních postav pro mě bylo hrozně krátké a taky jsem úplně nepochopila, kde skončilo to kulaté cosi. Poslední kapitola ze současnosti mi také moc nesedla. Přesto dávám 4hvězdy, protože mě čtení přes to všechno bavilo.
Nádhera! Zprvu jsem se nemohla začíst a znovu koukala na komentáře a hodnocení, zda jsem se v titulu nespletla… ale jak jsem se nořila do močálu víc a víc, už jsem byla chycená a nešlo knihu odložit. Konec mě trochu překvapil, možná až zamrzel, ale i tak dávám plný počet hvězd, kniha je opravdu nádherná a bude ve mě dlouho odeznívat.
Před mnoha lety jsem jako dítě viděla seriál a proto mě nyní napadlo si přečíst i knihu. Je to poutavě napsané, jako bych na cele byla s nimi - přesto ubírám jednu hvězdu, neboť jsem postrádala akci, která by mě nutila pořád číst a také se přiznám, že se mi pak k závěru už postavy těch hrdinek trochu pletly.
Do čtení jsem se musela nutit a kniha mě spíš nebavila, ani postavy mi nebyly nijak zvlášť sympatické - a to ani ty kladné. Posledních cca 20stran se už četlo rychle, ale to celkové hodnocení nezachrání (a to jsem jinak velmi citlivá, žádné srdce z kamene).
Moc nerozumím zdejšímu nadšení. Kniha mě od počátku nechytla, vyšetřovatelé (Tomáš x Honza) se mi neustále pletli, stejně jako obě holky (Linda x Julie). Celé mi to přišlo takové jalové, nezábavné a ani vyšetřování nemělo žádný spád. Měla jsem v plánu přečíst si i Vodníka, ale upouštím od toho.
Krásné čtení, kéž bych si celou tu historii byla schopná zapamatovat:-D. Jedinou výtku mám k seznamu postav, který jsem objevila až po úplném dočtení knihy a býval by mi usnadnil listování, kdo je kdo… (o zobrazení královské větve jsem věděla, o tomto seznamu před ním ne). Těším se na další pokračování.
Napínavé čtení, krátké kapitoly, dobře popsaná atmosféra a bavil mě i vhled to vlastních myšlenek obou aktérek. Pátou hvězdu ale ubírám kvůli závěru, který ačkoliv tu někteří vyzdvihují, tak mě přitom trochu zklamal.
(SPOILER) Patřím mezi výjimky, ale já mám z knihy dost smíšené pocity. První část mě spîš nebavila, bylo to takové letem světem, kdy na pár řádcích Andrea třeba znovu otěhotněla, porodila a o pár řádků níž už bylo dítě dokonce i ve školce, druhá část byla o něco ponurejší, i tak jsem s ní ale smutek neuměla prožít a třetí mě tím tchánem úplně odrovnala. I když to k němu směřovalo už delší dobu, tak pořád jsem pro sebe tak nějak doufala, že tohle opravdu ne. A ono ano. Asi bude chyba ve mně, vzhledem k tolika pochvalným komentářům, ale za sebe max. 3*.
Jednoznačně pět hvězd, příběh mě úplně vtáhl a nebyla jsem schopná přestat číst. Konec jsem čekala trochu víc akční, ale i tak to byla celkově jízda. Super, jednoznačně všem doporučuji!
Asi do poloviny jsem se spíš pronudila, nevtáhlo mě to a ani moc nebavilo, ale protože knihy zásadně neodkládám, tak jsem vydržela a stálo to za to - nabralo to spád a pak už jsem knihu ani nedokázala odložit, než jsem jí se zatajeným dechem dočetla. Už si ani nepamatuju, kdy jsem měla z nějaké knihy tak zvláštní pocity, ale připisuju to autorovi k dobru a proto nemohu dát jinak než 5hvězd.
Za mě určitě 5hvězd, i když mě tento díl bavil trochu méně, než dva předchozí (v tomto je o poznání více politiky). I tady jsem se ale hned začetla a i ve volných chvílích přemýšlela nad osudy postav, co se jim asi přihodí, jak dopadnou... Moc se mi líbilo používané nářečí, bylo toho akorát, že to nijak nerušilo, ale krásně do příběhu zapadlo a pomohlo mi to lépe nasát celé Karvinsko. Vítám, že příběh končí včas, tj. před dalším neštěstím na dole Dukla. A obrazová příloha na konci knihy je super. Smekám před paní autorkou, jakou mravenčí práci si s přípravou knihy dala.
Váhala jsem, zda mám dát plný počet hvězd a nakonec je dávám, čtení mě opravdu chytlo a díky kratším kapitolám jsem knihu nechtěla ani odkladat.
Asi jsem už na čtení takových příběhů o náctiletých slečnách stará (jsem 40+), ale tohle mě nebavilo, ani příběh, ani postavy, nic, a to mám přitom historii opravdu ráda. Knihu jsem dočítala jenom ze zásady, že rozečtené knihy prostě neodkládám, ale musela jsem se do toho opravdu nutit. Pokračovat v sérii určitě nebudu.
Tak tohle mě chytlo za srdce. Ke stylu psaní bych možná pár výhrad měla, i k tomu, že moc nejde do hloubky, ale celkově jsem z příběhu opravdu nadšená, i slza několikrát ukápla. Nádhera.
Asi půjdu proti většině, ale mě kniha bohužel nestrhla. Ze začátku ano, motiv mě bavil a mělo to spád, ale pak se to začalo táhnout a často jsem se musela do čtení nutit. Ani jsem se nedokázala do postav pořádně vžít, bylo to takové letem světem. Což je škoda, víc mě baví, když mě příběh pohltí a myslím na něj, i když zrovna nečtu.