manteca8619 manteca8619 komentáře u knih

Dvůr křídel a zmaru Dvůr křídel a zmaru Sarah J. Maas

Autorka opět nezklamala a byla to zase jízda. Jsem zvědavá jak tohle bude pokračovat.

Dvůr mlhy a hněvu Dvůr mlhy a hněvu Sarah J. Maas

Jako tohle to teda byla jízda. První díl byl super ale tento druhý to je úplně jiný level!!!! doporučuji

Dvůr trnů a růží Dvůr trnů a růží Sarah J. Maas

Myslím že vše už bylo napsáno níže. Doporučuji :-)

11.11.2024 5 z 5

Za katrem: Historky, co utekly z basy Za katrem: Historky, co utekly z basy Kateřina Míková

Tak po přečtení této knihy mám chuť dát výpověď a jít pracovat do věznice. Autorka pracovala jako vychovatelka v mužské věznici a svůj příběh sepsala a to velice čtivým způsobem. Kniha mě bavila od začátku do konce, sama autorka je krásným způsobem sarkastická a to já mám ráda. Navíc opravdu pěkně vysvětluje jak to za katrem chodí. Příběh je doplněn o skutečné historky a pěkné ilustrace.
Za výtisk děkuji nakladatelství Albatros

Z blondýny zubařkou Z blondýny zubařkou Hedvika Kaplánová

Není to tak dávno, co jsem si přečetla knihu historek jednoho pražského řidiče autobusu a tak moc mě tento druh knihy zaujal že jsem se s chutí pustila do této knihy. Předem říkám, že autorku neznám z instagramu a tak možná i právě pro to mě příběh až tak velmi neoslovil. Autorka popisuje svá studenská léta na lékařské fakultě (a já přiznávám že jsem si mylně myslela že bude kniha plná historek z ordinace). Jednotlivé kapitoly odpovídají ročníkům studia, včetně jejího osobního života a i založení vlastní ordinace. Musím říct, že sem žila ve velkém omylu a myslela si že zubařina je oproti "klasickému" lékařství brnkačka...noo není to žádná prča jak se v knize dočtete.
Celkově je kniha napsaná dobře a myslím, že zvláště budoucím studentům zubárny by mohla pěkně nastínit co je čeká.
Za výtisk děkuji nakladatelství Albatros.

11.11.2024 3 z 5

Dvojsmyslná Dvojsmyslná Marie Irová

Hlavní hrdinkou knihy je mileniálka, která má skvělou práci, fungující manželství a svůj život velmi ráda sdílí na instagramu. Pracuje v reklamce a na svém dalším projektu má pracovat s novým kolegou, což sebou přinese city které rozhodně nehledala. A tak se rozjíždí klasická milenecká hra.
Téma milenců na pracovišti je ze života. Bylo zajímavé sledovat vývoj jejich vztahu a jak se musí poprat s jeho následky a rozhodnout se co vlastně od toho všeho chtějí. Kniha rozhodně neurazí, je to taková oddychovka.
Líbilo se mi, že každá kapitola začínala jako instragramový post a bavilo mě v textu hledat tu konkrétní situaci.

21.10.2024 3 z 5

Proč máma pije Proč máma pije Gill Sims

A mě se ta kniha líbila! Jde o jakoby deník jedné anglické matky ze střední třídy, která prostě jen řeší klasické "problémy" - manžel, dům dvě děti do deseti let a pes, do toho práce a vztahy s rodinou. Je to zábavný pohled do života rodiny, kde máma sem tam popíjí víno nebo gin.

16.09.2024 5 z 5

Murtagh Murtagh Christopher Paolini

Už jsem si říkala, že se dal Paolini na dráhu scifi a pověsil fantasy na hřebík a hele ho. Konečně jsem se mohla vrátit do Alagaësie. Tahle čarovná země mi chyběla. A jelikož jsem spíše fanda záporáků tak kniha Murtagh je pro mě jako splněný sen. Tohle není prokračování knih o Eragonovi jak se může zdát. Murtagh se potlouká zemí i se svým drakem Trnem a vyhýbá se lidem. Při svých cestách ale narazí na zvěsti o nějaké čarodějnici. A nebyl by to Murtagh aby se tomu nepostavil čelem a nevydal se přes celou zem přijít záhadám na kloub.
Příběh je plný akce, napětí, záhad, magie a to vše je schované za závojem s "vůní" síry. Rozhodně doporučuji všem fanouškům Dračích jezdců.
Kniha opět obsahuje mapu země a slovník jazyků.

16.09.2024 5 z 5

Příběhy z autobusu: Ukončete nástup a jedééém! Příběhy z autobusu: Ukončete nástup a jedééém! Oto Burger

V této knize nenajdete žádnou hlubokou myšlenku, ale za to tu najdete kopu vtipných historek jednoho pražského řidiče autobusu. Opravdu vřele doporučuji všem co si chtějí přečíst něco oddychového a dobře se u toho pobavit. Místy jsem se smála opravdu nahlas. Díky knize mám chuť vyrazit do matičky Prahy a celý den jen tak jezdit autobusem. A malebnou BŽVEČEČ jsem si zapsala na do seznamu míst kam se rozhodně musím podívat!
Za knihu děkuji nakladatelství Albatros.

01.08.2024 5 z 5

Dej mi pokoj Dej mi pokoj Petra Štarková

Tohle se četlo samo. Nejdříve sem si myslela, že to bude příběh lidí kteří spolu žijí v jednom domě, ale je to příběh lidí, kteří se ukrývají před realitou života ve svých pokojích. Někteří spolu žijí, jiní jsou sourozenci a nebo sousedi a někdo z nich se potká úplnou náhodou.
Šest dospělých jedinců, každý bojuje o své místo na tomto světě. Autorka otevírá v knize aktuální témata - rodina, alkoholismus, násilí, začlenění do společnosti s handicapem a sexuální orientace.
Co se mi líbilo, že každá kapitola je psaná z pohledu jedné z postav.
Za knihu děkuji nakladatelství Albatros.

01.08.2024 5 z 5

Stručná historie věčného života Stručná historie věčného života Jaroslav Kalfař

(SPOILER) Čech co žije v US a píše sci-fi? No a proč ne...byla jsem překvapena, že je to již druhá autorova kniha a že dokonce ta první už má i filmovou podobu. Proto jsem si tuhle knihu zvolila. Tématem je blízká dystopická budoucnost kdy hlavní hrdinku Adélu vyhodí z práce bo už není potřeba lidí a vše nahrazují roboti. Shodou okolností Adéla zjistí že je nemocná a tak se rozhodne vydat se za oceán a tam najít svou dávno "ztracenou" dceru. Ale Adéla umírá a její tělo záhadně zmizí a tak se její dcera spojí s nevlastním bratrem a začne hon.
Co mě na příběhu bavilo asi nejvíce byly kapitoly kdy Adéla vzpomínala na své mládí, které prožila v komunistické ČR. Celkově se kniha četla dobře, příběh je to zajímavý a nutí čtenáře přemýšlet co se bude dít až už tu nebudeme?
Děkuji nakladatelství Albatros za výtisk.

01.08.2024 3 z 5

Odvaha Odvaha Markéta Lukášková

Markétiny knihy jsem četla všechny, každá mě bavila, ale když se mě teď zeptáte o čem byly tak vám upřímně řeknu, že to už si nevzpomínám - maximálně to, že hlavní hrdinka byla žena... ALE kniha Odvaha ta se mi vryla pod kůži. Hlavní hrdinkou je židovka Ada, která po válce žije se svou nemocnou matkou v Praze. Kvůli svému původu musela odejít ze školy a dělá podřadnou práci a jakžtakž se uživí. Díky kamarádce se spřátelí s partičkou rebelů snažící se stávající systém rozbít...Jenže každý skutek je po zásluze potrestán. Ada se dostává do situace, kdy se musí rozhodnout zda říct ANO či NE a tak se děj knihy dělí do dvou časových linek...
Příběh mě dostal hlavně díky věrohodnému vykreslení toho jak společnost po válce fungovala a jak to vypadalo když znáte a nebo naopak neznáte toho správného soudruha. Rozhodně knihu doporučuji, stojí za přečtení!

30.07.2024 5 z 5

Ztracené vzpomínky Ztracené vzpomínky Lin Rina

Gemma žije ve světě, kde je normální že Vám jednou za čas systém kontroluje vzpomínky. Zrovna se nachází v té životní fázi, kdy opouští rodné hnízdo a začíná svůj dospělácký život. Ale co když už tohle vše jednou zažila? A tak se Gemma s pomocí svých blízkých snaží přijít na to, co možná zapomněla. Je to vše jen projev vážné nemoci a nebo je něco špatně ve stávajícím systému společnosti?
Po knize jsem sáhla nejen proto že mě zaujala obálka, ale taky sem četla Kroniky prachu a byla sem zvědavá jak se autorka popere s dobou blízké budoucnosti. Dokážu si představit, že by kniha mohla být kratší, některé pasáže se trochu táhly a přitom zase tak důležité pro děj nebyly, ale se mi kniha líbila a vřele ji doporučuji nejen fanouškům Kroniky prachu.
Jako bohus je v knize uvedený Playlist písiček - stojí za poslech.

Kniha se ke mě dostala díky spolupráci s nakladatelstvím Albatros.

30.07.2024 4 z 5

Vražedná naděje Vražedná naděje Wendy Dranfield

Tak tohle byla teda jízda! Autorka Wendy opět nezklamala a napsala naprosto skvělou detektivku. Pro čtenáře by bylo lepší začít prvním dílem, ale i tak autorka v knize spojitosti z minulosti postav krásně popisuje.
Děj této detektivky se odehrává v době díkuvzdání. Detektiv Madison vyšetřuje vraždu mladé ošetřovatelky a vrah je okamžitě dopaden. Ale jak něco vypadá jasně, nikdy to tak není a i v tomto případu se cele vyšetřování komplikuje... Kamarád Nate se po skoro vyřešení svých problémů pouští zpět na dráhu soukromého očka a chce pomoct místnímu majiteli bistra objasnit zmizení jeho ženy a vnuka.
Je možné aby obě tyto linky měly něco společného?
Rozhodně doporučuju si knihu přečíst, tento díl byl snad nejlepší co jsem zatím četla, když už sem si myslela že se něco vyřešilo, BUM, autorka do toho zasadila další ránu...Moc děkuji nakladatelství Albatros za poskytnutý výtisk -zhltla jsem to jedním dechem.

06.05.2024 5 z 5

Fraktální šum Fraktální šum Christopher Paolini

Paolini opět zabrousil do světa scifi a tentokrát jde o prequel (před díl nevím jak lépe to nazvat česky) jeho série Spát v moři hvězd. Posádka vesmírné lodi objeví na neobydlené planetě obří díru. A jak tomu tak bývá kapitán rozhodne tam vyslat výzkumný tým. Nebudu lhát ze začátku mě příběh moc nebavil, strašně se to táhlo, ale jakmile se děj začal odehrávat na cizí planetě kniha nabrala zajímavé tempo. Alex se stává členem výzkumného týmu a spolu s ostatními členy čelí nejen nepříznivým vlivům planety ale také své vlastní minulosti. Kniha neurazí a zvlášť putování po cizí planetě bylo hodně zajímavé čtení.
Doporučuji ale nejdříve si přečíst Spát v moři hvězd.

11.04.2024 3 z 5

Krutý měsíc Krutý měsíc Jana Jašová

Velikonoce v době covidové si ještě živě pamatuju... Tamara se probudí v noci v autě někde uprostřed lesa a vůbec netuší co se stalo a proč je celá od krve...a tím začíná velmi čtivá krimi, kterou čtenář vidí z pohledu dvou hlavních postav - TAMARY a BETYNY. Tamara je měšťanda, která se do vesnice někde na konci světa dostala díky partnerovi Michalovi a svým synem Benem u něj v domě tráví "covidový zákaz vycházek". Betyna je typická vesanka, která se snaží správně vychovávat své děti a starat se o matku trpící alzheimerem.
Kniha postupně odhaluje dávná tajemství a temné stránky postav. Dvě ženy které se nemusí ale snaží se spolupracovat. Příběh vás vtáhne a vy musíte číst dál a dál aby jste celé té záhadě přišli na kloub. Doporučuji

11.04.2024 5 z 5

Sukničkářky Sukničkářky Lucie Šilhová

Alena, Bára, Marie, Anna, Eva, Karla a Petra. Tyto ženy mají něco společného . nakupují prádlo ve stejném butiku a jsou to bojovnice. Každá z nich má v této knize kapitolu ve které nám odkrývá svůj příběh. Jedna bojuje s nevěrou, druhou trápí neopětovaná mateřská láska, jinou zase těžká nemoc. Některý příběh je smutný, jiný hořko sladký. Každá z nás žen si tam najde to své, autorka se totiž pustila do témat, které řešíme skoro na denním pořádku - hodná žena, dobrá matka, skvělá kamarádka... Doporučuji

04.01.2024 5 z 5

Vězeňkyně Vězeňkyně B. A. Paris (p)

Knihy tohoto typu mám ráda. Hlavní postava a dva časové úseky - minulost a přítomnost. S Amélii se setkáváme ve chvíli, kdy je unesena z domu a uvězněna v místnosti bez světla. Netuší kdo a proč ji unesl a snaží si udržet v temnotě zdraví rozum. Minulost čtenáři ukazuje, čím si Amelie musela projít a jak se seznámila se svým manželem, který je podle všeho uvězněn jen kousek od ní.
Tohle je kniha, kterou jen tak neodložíte a musíte číst dál a dál ať zjistíte kdo a co je za tím vším... Napínavé do poslední strany.

04.01.2024 4 z 5

Příchuť zla Příchuť zla Wendy Dranfield

Madison se konečně vrací do práce a hned první den cestou na stanici najde v lese nabourané auto a v něm roční holčičku. A tak se rozjíždí pátrací akce po její matce, která byla zaměstnaná v místním bistru. Podezřelých je hned několik, třeba majitel bistra který má podcast o zločincích a sám má z minulosti škraloup v podobně nezvěstné manželky a vnuka. Do toho všeho se Madison snaží sžít se svým synem, se kterým se
po letech ve vězení konečně setkala. Její "parťák" Nate opět dostává zprávy od otce Connora a jejich setkání už je opravdu na spadnutí. Autorka opět napsala skvělou krimi, která se čtenáři dostane pod kůži. Upřímně se těším na další pokračování.

04.01.2024 5 z 5

Otázka viny Otázka viny Jørn Lier Horst

William Wisting si má užívat zaslouženého volna, ale do schránky mu přijde anonymní dopis týkající se staré vraždy. A to by prostě nebyl on aby se nepustil do vyšetřování dávno vyřešené vraždy mladé holky. Takových anonymů dostane ještě pár a tak začíná vyšetřovat zda to celé nemá spojitost s nedávno zmizelou ženou.
Wistinga jsem si moc oblíbila, jako knižní postava se mi velice zamlouvá, a i když byl tento díl svým způsobem napínavý mám pocit že mě až tak nebavil a závěr mě i docela zklamal. I tak se prostě knihy tohoto autora čtou dobře, znovu musím vypíchnout krátké kapitoly a svižné tempo příběhu. Už se těším na další případ.

04.01.2024 3 z 5