markulina711 markulina711 komentáře u knih

Bohové Gothamu Bohové Gothamu Lyndsay Faye

Na zadek jsem si z toho nesedla. Ale po vynikajícím filmu Gangy New Yorku už nevím co by se na Five Points ještě muselo odehrát. Úplně marné to nebylo, Timothy Wilde je postava s velkým potenciálem. Na začátku by mu člověk dal poslední pěťák, na konci je protřelý detektiv . Jen je s podivem jak mu šťastné náhody posouvají vyšetřování k zdárnému konci. Tempo není žádný kalup, místy to hodně skomírá. Body dávám za atmosféru špinavého chudinského NY plného zoufalých přistěhovalců.

29.06.2023 3 z 5

Bizarní povídky Bizarní povídky Olga Tokarczuk

Moje první setkání s autorkou a asi poslední. Dělalo mi obrovské potíže dostat se na konec každé povídky. Nebýt ten soubor tak subtilní, tak to nedočtu. Ačkoli náměty jednotlivých povídek by mne i zaujaly, nesedla mi nejspíš forma, nedokázala jsem udržet pozornost. Z odstupem nemůžu ani říct o čem jednotlivé povídky byly, jen že ve mně zanechaly krajně znepokojivý pocit.

28.06.2023 3 z 5

Popel a sníh Popel a sníh Petra Rautiainen

Kultura Sámů mne zajímá dlouho, krásnou severskou přírodu obdivuju.Zima je moje nejmilejší roční období. Období druhé světové války ve Finsku zas až do podrobna zmapováno nemám. Proto mne to lákalo. Závratný historický příběh, jak je anoncováno, to rozhodně není. Trochu mi připomněl Porodní bábu Katji Kettu, vyprávění však není až tak brutálně explicitní. Je mnohem účinnější naznačit ať si čtenář domyslí. Člověk je schopen v krajních situacích pro svou záchranu neskutečných zvěrstev. Některá tajemství je lepší i po letech neodkrývat ,jak pro dobro pachatelů, tak obětí. Někdy těžko určit kam kdo patří.

27.06.2023 4 z 5

Milenec lady Chatterleyové Milenec lady Chatterleyové David Herbert Lawrence

Tohle zjevně nebyla kniha pro mě. Co se dalo vyřešit na pár stranách, to se táhlo jako vařená nudle. Pominu-li morální konflikt hlavních postav, spád a obsah nezachrání ani kritika sociální a ekonomické situace po první světové válce, kdy je zjevné, že staré pořádky končí a nutně musí přijít něco nového .. Dočetla jsem a nic to ve mně nezanechalo- nadšení,sympatie, odpor, zděšení...Nic. Tak jsem buď cynická, citově okoralá,nebo je chyba na straně vysílače. Nevím. Každopádně na svou dobu to musela být hodně odvážná literatura, ale kvůli tomu jsem ji nečetla.

20.06.2023 1 z 5

Kámen a bolest Kámen a bolest Karel Schulz

Těžko hodnotit. Rozhodně krásná literatura, krásný košatý jazyk. Asi nejhodnotnější dílo, které jsem poslední roky četla. Navíc Michelangela a jeho práci bezmezně obdivuju, ale chce to odpočatého čerstvého čtenáře a číst v zátahu. Já to četla po pár stranách jedním okem po nocích a nebylo to ono.. ztrácela jsem se v nekonečných odbočkách, květnatých metaforách i v množství postav. Holt středověká Itálie plná mocných rodin, městských států, vzájemných půtek o moc a papežství. Bohužel Buonarroti je jen jedna z postav, vrcholné jsou pasáže opisující jeho uměleckou vášeň, cit pro kámen, ale je zde i spousta hluchých míst, která děj neposouvají. Poslední dobu čtu jednohubky, tak mi tohle plnohodnotné menu dělalo problém. Chce to trénink.

15.06.2023 5 z 5

Zahrada Zahrada Petra Dvořáková

Tohle pro mne jako pro matku stejně starých dětí nebylo jednoduché. Jarkovi jsem stranila, nechápala tu presumpci viny , nenávist a odsudky jeho okolí ( vyjma sousedů Urbánků). Ale mít Jarka za souseda já,co bych dělala? Citlivě a čtivě podané moc těžké téma. Moc se mi líbilo, to přirovnání Jarkova života k stavu zděděné vilky a hlavně zahrady kolem. Jak dával do pořádku dům a zveleboval zahradu,tak uklízel a dával směr svému dalšímu životu.

25.05.2023 5 z 5

Případ pro exorcistu Případ pro exorcistu Michal Sýkora

Velmi slušná hanácká detektivka, víc než samotný příběh mne bavilo rázovité panoptikum vesnických figurek. Spoustu podobných mám každý den kolem sebe. Velkou Sovu mám spojenou s výbornou Klárou Melíškovou. Většinou se mi stává, když čtu něco,co jsem před tím viděla, že mi to zkouknuté nepasuje do čteného. A to mi vadí. Tady mi všechno skvěle zapadlo.

24.05.2023 3 z 5

Chaloupky Chaloupky Štěpán Javůrek

Dvě třetiny knihy je román pro ženy a dívky šmrncnutý malebným místopisem okouzleného písmáka. Poslední třetina pak nabere zběsilé tempo, je potřeba obsáhnout dějepisnou materii půlky Evropy a USA v rozmezí cca 15 let, nějak vygradovat a uzavřít rozběhnuté linky mnoha postav a jejich rozbujelého příbuzenstva. Prostě na 285 stranách nadlidský výkon. Body dávám jen za ten malebný místopis, jinak to bylo k uzoufání.

22.05.2023 2 z 5

Zatmění Zatmění Jo Nesbø

Harry Hole je moje srdcovka. Nezklamal ani po třinácté v řadě. Mám chuť to s ním táhnout dál. Je sice opotřebovanější a přestává chlastat, pokolikáté už,ale má svoje kouzlo. I když strýček Alík? Vážně? Jediné co mi vadilo, že Nesbo zase pohřbil další mou oblíbenou postavu, dělá to pravidelně, tak snad si zvyknu. Moc mě bavila mikrobiologická linka příběhu, a oceňuju odkazy na hudební perly. Taky bych si dala večírek 1977. Tak jsem si pustila alespoň Heroes od Bowieho. Plný počet bodů za to, že mne Nesbo dokonale zmátl. Neodhalila jsem předem ani Prima ani dámu v nesnázích. Někteří píšou,že to bylo nechutné, ano uznávám, že některé okolnosti nejsou pro citlivky, ale na rozdíl nového Keplera, u kterého to bylo vršení zvráceností na efekt,tady mně to přišlo opodstatněné a napsané tak, aby to posloužilo ději a nevyvolalo zbytečně dávicí efekt u čtenáře.

15.05.2023 5 z 5

Patrioti Patrioti Sana Krasikov

Florence Fein mě neoslovila. Zbrkle se rozhodla, její pohnutky doteď nechápu a pak se prostě vezla na banánové slupce,po které uklouzla. Mnohem více mne zaujal příběh Julika. Rovný, racionální v uvažování i v rozhodování, na rozdíl od matky. Co mne vůbec nebavilo, byla linka Lennyho. Utěšeně jsem spěla ke konci fasciklu a do toho odbočka, nezáživné vedlejší postavy, podivné motivace, ztráta tempa. Za to body dolů.

28.04.2023 3 z 5

Unorthodox: skandální odmítnutí mých chasidských kořenů Unorthodox: skandální odmítnutí mých chasidských kořenů Deborah Feldman

,, Já také hladovím po moci. Ne však proto, abych ovládala ostatní, ale abych patřila sama sobě."
Po přečtení této knihy jsem šťastná, že jsem se narodila do komunistické ČSSR a ne do komunity satmarských chasidů, kde by ze mne byl pouze nástroj na uspokojení všech potřeb mého manžela, rodící jedno dítě za druhým, bez vlastní vůle, svobody se rozhodnout. Bez vzdělání! Protože to je pro ženu zbytečné a nebezpečné. Hodně mi to připomnělo knihu Niny Špitálníkové Svědectví o životě v KLDR. Vymývání mozků od dětství, nalajnovaná budoucnost, právo rabiho nadřazené zákonům země. Po přečtení části,kde zbožný chasid zabije své dítě a zamete se to pod koberec se mi opravdu zvedl žaludek. Tohle není život,to je peklo, o to pekelnější, že si to přímí účastníci neuvědomují, jak jsou kvalitně zpracovaní.

24.04.2023 4 z 5

Pavouk Pavouk Lars Kepler

Tak tohle už je hodně nastavovaná kaše. Do horoucích pekel už s Jurkem ! A začít něco nového nebo nepsat vůbec. Mám z toho silný pocit, že je to vytvořeno na efekt,aby se to co nejlépe prodávalo.

22.04.2023 2 z 5

Skleněný pokoj Skleněný pokoj Simon Mawer

Ke knize jsem se dostala díky čtenářské výzvě a nelituji. Nedalo se od ní odtrhnout. Nadchla mě atmosféra první republiky, vilu Tugendhat považuji za klenot architektury. Jen mi vadila ta série šťastných náhodných shledání na konci. Ale to je úhel pohledu. Já jsem nešla po příběhu postav a nečekala rozuzlení,na knize jsem obdivovala pasáže popisující vilu, její vznik, devastaci, snahu o záchranu. Udivilo mne jak autor, ač brit, věrně zachytil podstatnou část minulého století v naší zemi. Při čtení mi naskakovaly vzpomínky na drobnosti, vůně každodenního života až mně kolikrát zamrazilo.

17.04.2023 4 z 5

Růže z Yorku - Láska a válka Růže z Yorku - Láska a válka Sandra Worth

Worth podává jiný úhel pohledu na Richarda lll, kterého mají dějiny za netvora díky době a Tudorovcům poplatnému Shakespearovi. Doporučuji číst po předchozím studiu dějin a s rodokmenem Nevillů a Yorků po ruce. Jinak se čtenář v té záplavě Eduardů a Richardů ztratí. Worth si nedává práci s tím, aby jednotlivé historické postavy přiblížila a konkretizovala. Prostě se v ději nějak objeví a zmizí, jen s dovětkem, že je to bratranec z druhého kolene. Kdo čeká výpravné pojednání o vojenských manévrech, čtěte Igguldena, ten vás nadchne. Toto je spíš odlehčená romance, víc toho nenabízí.

15.04.2023 2 z 5

Vypravěč Vypravěč Dave Grohl

Celé to působí velmi lehce a vtipně, dobře se to čte. Dave to zmáknul sám tak nějak by the way za covidu, aby se doma nenudil. Nenudila jsem se ani já, překvapil chlapec! Vykašlal se na obvyklé plky a chronologické chrlení dat. Nehraje se na geroje co všecko zažil, všechny zná a teď už si nás může i všechny koupit. Je to prostě normální chlap od vedle co čistě náhodou má nevšední život. Přiznám se, že Foo fighters zrovna moc neposlouchám. Vyrostla jsem na grunge a tohle je pro mně skoro popina, ale teď už vím, že od Davea to není kalkul, že je pro něj hudba v podstatě náboženství. Že není pro něj nic většího kromě lásky k jeho rodině. Má mé sympatie a plusové body za to, že se moc nehnípal v období Nirvany, o tom už se napsalo dost, jinde a mnohokrát dost nekvalitně.

18.03.2023 4 z 5

Je hlína k snědku? Je hlína k snědku? Jakuba Katalpa (p)

Je hlína k snědku? Je. A doufám, že jí Nina zbaští celý lán, udusí se a přestane mě iritovat svými všude odkapávajícími tělesnými šťávami, svým pachem a chtíčem ukájeným bez ohledu na místo a partnera. Nevím jestli se jí mám vysmát nebo ji litovat. Připadá mi, že ani ona moc neví co se sebou. A už vůbec nechápu její motivaci zůstat v prázdném manželství, které ji nenaplňuje, s mužem , který ji odpuzuje. Od Katalpy mám načteno všechno, tohle jsem myslela, že mi ještě chybí. Omyl. Nechybělo! Teď už to vím.

02.03.2023 2 z 5

Cobainovi žáci Cobainovi žáci Miroslav Pech

Nenudí ale ani nenadchne. Božstva jsme měli stejné - Beatles, Doors a nakonec Nirvana... Mám i podobné zážitky z mládí,ale přesto mě to nijak nebralo. Asi mě sral ten nihilismus hlavní postavy

27.02.2023 2 z 5

Pýcha a předsudek Pýcha a předsudek Jane Austen

Pan Darcy je prototyp mladého úspěšného sebestředného gentlemana, Elizabeth Bennetová je drzý žabec s nevhodnou rodinou a titěrným věnem. A před námi je spousta stran o tom jak se nejdřív nenávidí, pak se milují k zblaznění, ovšem každý zahoří v jiný čas a pak čekáme až se rozhoupou si to vyříkat. Protože co kdyby to bylo jednostranné a trapné. Sáhla jsem po knize v rámci výzvy a fakt to byla výzva a utrpení.

25.02.2023 3 z 5

Drak Drak Conn Iggulden

Úžasné finále. Sice půl knihy se pořád k něčemu schyluje, ale je třeba vytrvat, stojí to za to. Zpětně mně dochází jak velké události stojí na náhodách a nelogických rozhodnutích. Koho by napadlo bojovat v mlze, po tmě, držet armádu v zimě? Co k čertu dělal Warwick u Coventry?Proč nesmetl hrstku Yorků, když je měl pod nosem? Srdce mě bolelo, když jsem pomýšlela na ztrátu synů Alžběty Woodvillové a Markéty z Anjou a to jsem je obě neměla ráda. Nedovedu si ani představit, že by někdo zabil mé nevinné děti, protože jsou pokračovatelé vládnoucího domu a budoucí hrozby. Žádná postava mi nepřirostla tak k srdci jako Warwick, tvůrce králů. Myslím si, že byl daleko lepší diplomat než vojenský stratég. Jeho konec jsem skoro obrečela, i když jsem věděla jak dopadne a kdy padne, nepokrytě jsem mu fandila až do konce. A slovo závěrem? Doslovy v románech většinou nečtu, tady jsem se na historické poznámky autora strašně těšila.

20.02.2023 5 z 5

Dynastie Dynastie Conn Iggulden

V předchozím díle jsem byla nadšená z Eduarda z Yorku, budoucího krále. Teď mi lezl pěkně na nervy a nemůžu se zbavit dojmu, že to bylo z bláta do louže. S Jindřichem cvičila Markéta, s Eduardem cvičí Alžběta. Ta je mi odporná, na druhou stranu jí rozumím, udělala terno a teď se snaží udržet v sedle co nejdéle. Moje sympatie získal Warwick, i když si myslím, že předvede ještě pár spojeneckých veletočů, protože si ukousl moc velké sousto. Výborná série, lepší pojednání o tomto zajímavém úseku anglických dějin jsem nečetla.

29.01.2023 5 z 5