martinaandulka komentáře u knih
Velice pěkně napsané kniha,která se odehrává v Předměstí u Přerova po 2 světové válce.Je to 2 díl ze serie Kyselé třešně,která navazuje napředchozí,ale setkáváme se z jinými rodinami a jen letmo si propojí postavy z 1 dílu.Dějiny napsané románově mám moc ráda,s postavami jsem prožívala,některé mi byli potivné jako Betty a Vízek,moc jsem měla ráda Valinku,Andělu a Irenu.Konec byl plný emocíí a nečekaného rozuzlení.
Česká detektivka od Klevisové je výborná je ze série Josef Bergman a i když je to už 8 díl má vzestupnou tendenci.Vraha jsem neuhodla,podezírala jsem kdekoho.ale ne toho pravého.Tentokrát nás vyšetřování zavede na Jižní Moravu do vesnice a chatové osady.
Paní Morštajnová umí psát moc hezky,knihu jsem četla 2 x a ted po 3 jsem využila jako četbu na pokračování Českého rozhlasu a je to bravurně načtené Petrou Kocmanovou.
Četla jsem jedním dechem,pan spisovatel umí psát poutavě.Krásné Krušné hory psané v průběhu dvou válek,soužití Čechů a Němců bylo velice smutné ,plné nenávisti,strachu a vlnou agresivního nacionalismu berou zavedené pořádky.Ale i tam se objeví nezištná láska Němky a Čecha.
Mile napsaná kniha vnučkou Bedřicha Smetany,která krátce vzpomene na dědečka a hlavně vypráví dětství strávené v myslivně v Jabkenicích kde je teď muzeum Bedřicha Smetany,které doporučuji navštívit.
Přátestvi chlapců na opačné straně plotu za 2 světové války Německého chlapce Bruna,který příběhem provází a židovského Šmuela,oboum je 9 let.Výjimečný příběh přálelství a hrůzách války.Konec jsem proplakala.
(audioknihu od českého rozhlasu).Poslouchala se pěkně,jen mi přišli postavy zmatené nevědí co chtějí tím myslím dospělí,dívka dospívající jsem chápala,že se seznamuje a lži kolem ní ji moc nepomáhají jen je začne opakovat.Celé se to odehrává v Itálii,která je hezky popsaná.
Kniha,která mapuje 100 let rozhlasu.Je na velmi kvalitním papíru,s fotografiemi,podcasty,které přehrajete přes QR kod kde jsou unikátní pořady z historii rozhlasu a nakonec i text v knize.Kdo rád poslouchá český rozhlas tak jako já (moje srdcovka od dětství) je mu kniha určená.
Vrátila jsem se ke knize tentokrát jako audio hezky namluvené Annou Cónovou.Paní Lednická umí formou románu napsat historii Karviné a politiky.Není to veselé čtení,životní osudy obyčejných lidí,důlní neštěsti,ale také odvaha.
Soukromí vyšetřovatelé mají připad 11 let pohřešovaného syna/vnuka,který ae ztratil na Ďáblově cestě.Opět další případ Kate Marshallové,která se čte mpc rychle a pěkně.
Nikdy nevíme co za zdmi se v rodinách děje,to ani netušili sousedé co malá Cácora zažívala.Je to dech beroucí a velice smutná kniha,která má mnoho otázek,proč se dotyční tak zachovali,jak nešťastnou duši mělí,že lhali... .Paní Morštajnová umí psát a za to veliký dík.
Já jsem byla z knihy nadšená,mám ráda popisování života hlavních hrdinů a malého městečka.V druhé půlce to začalo být napínavé a já nedokázala se od knihy odtrhnout.
Velice ráda čtu knihy od N.Sparkse,tuto jsem četla až teď,ale viděla jsem kdysi film.Skvostně napsaný romantický příběh,který není z červené knihovny,ale spojení spřízněných duší realita života,který známe všichni.Konec jsem dočetla s krupkami.
Moc hezky zpracované,více jsem se dozvěděla o Zorce,která měla opravdu smutný osud,k tomu byla psychicky labilní,neopětované lásky to vše znám a opravdu to moc bolí a těžko se s tím vyrovnává,já naštěstí nemám sklony jsi škodit,ale chápu ji.Lída byla úplně jiná rozmazlená,sebevědomá a šla za svým cílem .... .
Američanka se přestěhuje k příteli do Paříže,kde popisuje Pařížské zvyky a jídla kde jsou vkládany recepty.Kniha se čte poklidně, ale není dějově a emotivně napsaná,recepty mě neoslovily,protože já vařím převážně naší kuchyni a ryby nejraději peču na másle a citronu,rychlé a dobré.
Po letech jsem se vrátila ke knize,abych jsi připomněla jak bohatí zacházeli s lidmi,místo pracovníkú byli otroci.Kniha se četla pěkně,jen nelehko z toho jak lidsķý život nemajetných nemá důstojnost.
Audiokniha.
Vyprávění z pohledu malého kluka Péti z a 1 republiky,jeho dětské názory to je prostě nádhetné,ale co mi přišlo nezáživné a zdlouhavé bylo jak v horečce blouzní,to se mi i nelíbilo ani v seriálu.
Kniha je z roku 1980,tak odpovídá psaní minulého režimu.Velmi se mi líbilo a zajímalo stavba Lipenského jezera,nebylo to lehké,pro dělníky namáhavá práce ale ta krása Lipna je prosťě úchvátná a stojí za navštívení.Je tam mnoho barevných a černobílých fotografii.
Tak už mám 9 serii za sebou,už leta sbírám nové díly a stále se drží na špičce.Je dobré to číst postupně jsou tam souvislosti z minulých dílů.