MollyCornelia komentáře u knih
Dědictví krve mě uchvátilo. Četlo se rychle, bylo akční a stále se něco dělo. Super dialogy mezi Anou a Ramsonem. Velmi se mi líbilo realistické fungování magie, že má své meze, a taky psychologie postav (jejich myšlení a tak). Na prvotinu úžasné.
Kniha má jeden speciální prvek: co může, to se pokazí. Jak začala Ana něco plánovat, už mi bylo dopředu jasné, že se něco zvrtne.
Jediné dvě věci bych mohla vytknout: akce bylo někdy až moc a vyčerpávala mě a taky se mohla více rozebrat romantická linka. Ale ta se dá dohnat v dalším díle :-).
Rozhodně si to přečtěte. Doporučuji holkám okolo 13ti let. Nebudete litovat!
4*/5*
Jakožto celek jde o trochu strašidelné a trochu nechutné příběhy. Většina není vyloženě creepy horor, nečekejte Stephena Kinga, ale pár lekacích scén se mezi povídkami najde.
Nejvíce mě oslovila Rezonace (nádherně vykreslený dojem a důraz na sluchové vjemy) a Mikuláš nosí smrt (to je jedna z těch krvavých a moc dobře napsaných).
Celkově doporučuji teenagerům a dospělým, kteří se chtějí nechat trochu postrašit. K podzimu a sychravému počasí se tato kniha skvěle hodí.
Obvykle píšu komentář nejpozději týden po dočtení, tady mi to trvalo déle a už si nemůžu vzpomenout na nic víc XD
3,5*/5*
Za mě celkově slabší než první díl, ale stále moc fajn příběhy ze světa smrtek.
Dvanáct měsíců se mi četlo poměrně dobře, oproti prvnímu dílu bylo v textu o dost méně chyb, což mi výrazně vylepšilo požitek ze čtení. Postavy mají hezky charakterizované povahy, líbila se mi jejich postupná proměna i minulost. Romantické linky mě až tolik nebavily, ale ušly.
Někde v polovině mě kniha úplně přestala bavit a na několik týdnů jsem ji odložila, pak jsem ji najednou dočetla za dva dny. Konec mě velmi uspokojil svou hloubkou :)
Přestože nejsem odvařená, do třetího dílu se pustím. Doporučuji lidem hledající oddechovou fantasy s troškou retellingu na známé pohádky.
4*/5*
Oddechová fantasy ze světa smrtek, do které jsem se pustila na základě komentářů, hl. od Fortuny.
Jsem příjemně překvapená. Jeden rok se mi četl rychle, zasmála jsem se nad ním, bavil mě. Worldbuilding byl (na prvotinu) pěkně propracovaný a postavy měly charakter, i když by na tom šlo zapracovat.
A koloušek Toby, aaa, moje nejoblíbenější postava :)
Zklamalo mě zarážející množství chyb v textu, hl. čárky ve větách, a ne moc uvěřitelná romantická linka (ta mi přišla roztomilá až ke konci knihy). Plus se mi zdálo, že se autorce hodily tréninkové scény a dala je tam "je aby tam byly", protože jejich opodstatnění se mi nezdá smysluplné.
Shrnutí: Jeden rok je milá oddechovka, která sice má své chyby, ale uteče vám pod rukama a hodí se jak pro teenagery, tak pro dospělé :)
4,5*/5*
Čtivá a hluboká kniha, která si výhru literární soutěže opravdu zasloužila, a je škoda, že se jí nedostává více pozornosti.
Příběh je plný těžko řešitelných problémů, se kterými se dnešní společnost setkává až příliš často. Postavy je řeší po svém, ale celkem uvěřitelně.
Super děj, super postavy a super situace. Autorce vysekávám poklonu za skvělý příběh.
Jediné, co mě na knize vyloženě zklamalo, je slovosled. Zní, jako kdyby autorka překládala z cizího jazyka, a redaktor a korektor odvedl i špatnou práci z hlediska chyb v textu.
Doporučuji, hlavně pokud máte rádi heavy contemporary a nejste nejcitlivější povahy :)
4,5*/5*
Na knihu jsem narazila celkem náhodně a jsem nadšená. Vytáhla mě z měsíce čtecí krize, donutila mě zavzpomínat na časy covidu a taky jsem se nasmála jako už dlouho ne.
Autor má neskutečnou fantazii, dokáže vymyslet x způsobů, jak se hlavní postava vyhne povinnostem, distanční výuce nebo komunikaci s rodiči.
Obdivuji za zpracování politických vtipů, obzvlášť navážení se do ministrů a premiéra.
S hrdinou knihy jsem se úplně neztotožnila (jsem poněkud jiná věková skupina a asi nemám tak ujeté názory) a lehce mi vadila dlouhá souvětí, ale jinak jsem spokojená.
Doporučuji novopečeným rodičům a všem, kteří se chtějí trochu pobavit na účet koronaviru.
4,5*/5*
Velmi povedené zakončení série Ranhojička.
V tomto díle se autorka věnuje hlavně dobrodružství a worldbuildingu, konečně nám ukazuje kus Wenderallu. Nechyběla ani akce a nějaký ten zvrat. Řada postav vypráví své příběhy a odkrývá se minulost některých království.
S romantickou linkou jsem měla trochu problém, protože postavy spolu málo komunikovaly a vznikla zbytečně řada konfliktů.
S úplným závěrem jsem spokojená, vše se hezky uzavřelo.
Určitě doporučuji, trilogie je moc fajn a jistě potěší všechny náctileté i dospělé milovníky ya fantasy :).
3,5*/5*
Kniha mě zaujala obálkou a nakonec se mi hodila do Čtenářské výzvy. Povídky mám celkem ráda, takže jsem neodolala.
Na malém rozsahu se dostáváme do spousty promyšlených světů, všude je kapka magie i romantiky. Nejvíce mě zaujaly povídky Největší talent a Kdo neumí milovat.
Karma a Pět otázek mi mezi ostatní žánrově moc nezapadaly (moc thrillerové/detektivní).
Po grafické stránce je kniha vymazlená, a zadní strana... no pecka :)
Celkově jsem spokojená, doporučuji milovníkům povídek.
4,5*/5*
Velmi povedená kniha, která obsahuje všechno, co bych od sci-fi / fantasy / retellingu chtěla: krásné romantické linky, zapeklitý příběh, kde se stále něco děje, super záporačka a čtivé kapitoly z úhlů pohledu množství postav. Prvky z pohádky Locika jsou do příběhu mistrně zakomponovány a autorce za ně tleskám.
Celkově jsem spokojená, Cress mi jako hrdinka sedla nejvíce, a její dialogy s Thornem mě hodně bavily :). Naopak Scarlet tolik nemusím, a ta zde nedostala moc prostoru, což mi vyhovuje.
Bohužel jsem knihu četla přes 2 týdny (na mě dlouho), protože kolem poloviny jsem se nudila a musela jsem se nutit do čtení.
Doporučuji fanouškům Marissy Meyerové, milovníkům ya fantasy nebo ya sci-fi a všem náctiletým, kteří hledají nějaké dobrodružně-romantické počtenĵ.
4,5*/5*
Zvonkohra mi sedla a zlepšila mi náladu. Dala mi hodně inspirace k psaní a probudila ve mě touhu po šťastných koncích. Bavila mě různorodost postav, věkové rozdíly mezi nimi. Moje nejoblíbenější povídky jsou Sádrový tuleň a Dvacet šestka (Julián je prostě charakter :D).
Upřímně obdivuji autorku, jak se jí podařilo příběhy proplést do komplexního vyprávění, a jak byly v jednotlivých povídkách narážky na další události.
Některé situace byly trochu přitažené za vlasy.
Čteno na doporučení od Fortuny7.
Doporučuji hlavně teenagerům.
4*/5*
Čtivé, krásné, komplexní příběhy, které doplňují mezery v událostech hlavní série.
První novela za mě neměla ucelený děj a moc mě nebavila, ale bylo zajímavé nahlédnout do hlav mladým královnám.
Druhá novela se mi líbila o poznání více. Příběh byl spletitý, zajímavý, konec zapůsobil na city. Intrikářství rodů miluju.
Doporučuji milovníkům Temných korun a teenagerům cca od 13 let.
4*/5*
Příběh psychicky nemocné dívky zajaté v kruhu svých rituálů a čísel, a kluka, který si zahrává s ohněm v podobě drog, protože nemá na výběr.
Kniha se mi výborně četla. Oba hrdinové procházejí velkým vývojem, který je ale uvěřitelný.
Z anotace jsem pochopila, že hlavní zápletkou bude plánování útěku z psychiatrie, ovšem brzy se ukázalo, že to tak není.
Díky knize jsem se zábavně dozvěděla více o OCD, což se mi hodí ke studiu.
Ta věc s drogami mi přišla přitažená za vlasy, mám dojem, že drogová doupata jsou drsnější místa.
Doporučuji náctiletým od 15 let.
3,5*/5*
Super příběh, super postavy a celkově úžasné. Líbí se mi, jak autorka do děje tu a tam vsune historii (jmenovitě např. ohledně Židů a nacistů), jak se hrdinky vyvíjí a dospívají.
Oproti předchozím dílům jsem se špatně vyznala v postavách, začala jsem se chytat tak ve dvou třetinách, a taky tu a tam pokulhávala čtivost. Jinak musím ale vyzdvihnout krátké kapitoly a zajímavé a originální situace i pojetí příběhu.
Doporučuji dětem i teenagerům cca od 12-ti let.
Poměrně cca 4,2*/5*
Povídky byly každá jiná, mix různých hlubokých témat a záležitostí běžného života.
Nejlepší:
Maršmeloun pro Ráchel, Zbabělci, Od mámy z lásky (5*)
Nejhorší:
Zelená slunce (2,5*)
Čestné uznání:
Bezpečné místo (4,5*)
Kniha jakožto celek se mi moc líbila a jsem ráda, že jsem si ji přečetla.
Doporučuji dospělým i náctiletým cca od 13 let.
3*/5*
Oproti ostatním dílům zklamání. Sice jsem přečetla (nezvykle rychle) za 3 dny a příběh mě stále táhl dál, ale jsem nespokojená s obsahem.
Fantasy prvky a akce byly relativně potlačeny, děj táhla romantika a řešení vztahů.
Celou knihu si postavy řeší komplexy z války a posttraum. stres. syndrom, Clary byla taková nejistá.
Ale do dalších dílů se určitě pustím, miluju svět lovců stínů i podsvěťany.
Doporučuji fanklubu Cassandry Clare.
4*/5*
Upřímně nevím proč, ale četla jsem tu knihu po chvilkách 4 měsíce. Ano, měla jsem rozečtenou kupu dalších knih, ale nějak mě teb příběh netáhl natolik, abych se donutila Město ze skla rychle dočíst.
Ale postavy mě bavily, přestože hrdinka mi občas lezla na nervy, a miluju ten svět.
Do dalších dílů Nástrojů smrti i všech knih Cassandry se určitě pustím, ale za mě jde o nejutahanější knihu, co jsem zatím od autorky četla.
Doporučuju fanouškům lovců stínů a milovníkům fantasy cca od 13 let.
4*/5*
Tohle bylo něco. Četlo se to výborně, postavy byly dobře charakterizované, zápletka mě chytla. Měnící se dějové linky mi vůbec nevadily.
Každá kapitola byla nosná pro příběh, stále se něco dělo. Zvrat překvapil a konec nese důležité morální poučení: lidi nemůžeš změnit jediné pokud se chtějí změnit sami.
Přirovnání k Karen M. McManus není od věci.
Doporučuji teenagerům cca od 13 let.
3*/5*
Lehce vtipná, milá, romantická oddechovka. Víc od toho nečekejte a nebudete zklamaní.
Deníková forma knihy mě velmi bavila a sedla mi. Dávalo to vhled do myšlenek i pocitů hrdinky a bylo to osobní. Romantika mi přišla trochu pod úroveň (takhle se chovají spíš středoškolačky), ale pointa na konci se mi líbila.
Recepty byly k pousmání.
Celý příběh byl ale strašně vázán na situaci a místo (tábor, kuchařka) a stál na tom, ale přišlo mi, že tahle koncepce se občas trochu rozpadala. Potřebovala bych větší hloubku příběhu a více charakterizovat postavy.
Doporučuji na vypnutí a relaxaci dívkám cca od 13 let.
3*/5*
Neměla jsem žádná očekávání a navíc jsem podle anotace čekala bláznivinu, takže nejsem zklamaná.
Četla jsem hlavně proto, že mi moc sedne styl psaní Kerstin Gier. Děj rychle ubíhal, bylo to čtivé, nenáročné a zábavné. Některé ty situace mi přišly trochu přitažené za vlasy, ale ok.
Vytkla bych tomu ale dvě věci: zaprvé, chce to pořádnou korekturu. Překlepů tam bylo opravdu hodně, a to kniha ani nebyla dlouhá. A zadruhé, docela mě štvala hrdinka, jak se pořád zajímala o to, co si o ní ostatní myslí, a snažila se být in a soutěžila s Alyssou. Já jsem se s ní nemohla ztotožnit, protože už od 12 jsem se bavila s dospělými a vyrostla jsem moc brzo, ale stejně bych řekla, že by Sissi potřebovala trochu dospět.
Pokud máte rádi Kerstin, pusťte se do toho, ale varuji: je to ztřeštěné. Pokud se vám její knihy nelíbí nebo vás nezaujaly, Kluci jsou jako žvejkačka se nebojte vynechat. Holky ve věku 13 až 16 let to asi ocení nejvíce.
Nedočteno, musela jsem vrátit do knihovny.
Ta kniha má velký potenciál. Pro teď bych to viděla na 4*, dostala jsem se do ⅔.
Hlavní postava mi nepřišla naivní a bavila mě. Vedlejší postavy také ušly. Romantiky tam byl jen drobet, což mi ale vyhovuje. Trochu tajemné a děsivé. Detektivní zápletka. Medicína.
Jsem vážně spokojená. Někdy se ke knize vrátím.