nula87 komentáře u knih
Od kolonialismu až po holocaust. Děsivá historie světa, ze kterého jsme se dosud nepoučili, a pravděpodobně se to ani nikdy nestane.
Čtivou, zábavnou formou podané informace, pomocí kterých si budete aspoň trochu jistější, pokud budete potřebovat dát první pomoc. A to není málo.
Rudišův příběh stárnoucího barmana/punkera Oleho, a mladičké punkerky z Jeseníku - 2 příběhy životních looserů v různých fázích jejich života. Příběhy živé, barvité, které se prolnou a ovlivní životy obou hrdinů už navždy.
Úderná, drsná sonda do špinavého Tokia a hlavně do psychopatické mysli jednoho "turisty".
Murakami umí obratně budovat očekávání příchodu něčeho extrémně zlého. A poté přichází katarze obou hlavních hrdinů, kterou by málokdo čekal.
Rocková jízda parafrázující poměry v šoubysznysu. Pavel Bareš umí napsat vtipnou, svižnou knihu, a je vidět, že popis života rockové kapely, koncertů a festivalů je pro něj hračka.
Barnes nás provede mozaikou příběhů, které nám předkládá jako alternativní historii lidstva, ale také jako znaky úpadku dnešní společnosti. Příběhy vzájemně propojené, z nichž ukazuje na slabosti lidstva, s a jeho zoufalé snahy najít to, po čem touží.
Další poctivá Kmentova práce. Podrobné studium zdrojů, mnoho užitečných kontaktů, a kompletní popis toho, jak si ruská (nebo spíš postsovětská mafie) rozdělila střední Evropu.
Zajímavý náhled na palčité problémy dneška nejen z pohledu víry, ale taky obyčejné lidské slušnosti a etiky.
Poetická kniha o hledání alespoň kousku štěstí. Syrová, plná bolesti, ale taky plná touhy a radosti ze života, byť ten přináší spíše smutek.
Ne tak intenzivní jako Sucho, ale pořád slušná detektivka. Autorka umí z neprostupné, a místy až děsivé buše dostat potřebnou atmosféru, nicméně vyznění toho, co se vlastně stalo, mi nepřišlo moc zajímavé.
Až neuvěřitelně propracovaný komiks - silná detailní kresba vyšperkovaná do posledního detailu. A i příběh je samozřejmě velmi dobře vystavěný, a pracuje s propojením ověřených faktů a fiktivní složkou.
Silná kniha o psychologii násilí. O události 518 jsem neměl vůbec žádné ponětí, takže i z historického hlediska pro mě byla kniha velmi poučná. Ale hlavně se jedná o skvělý popis jediné události z pohledu několika účastníků, z nichž každý měl jinou motivaci, jiný pohled, a jiné následky.
Terapie knihou. Jak se vyhrabat ze dna a dokázat si, že život stojí za to žít. I přes to, že jde pro autorku o velmi osobní, citlivé a těžké téma, umí ho místy popsat s nadhledem a vtipem.
Fajn cestopis se specifickým Ladislavovým humorem, který ne vždy padne na úrodnou půdu. Méně je někdy více, a ne vždy je nutné se pokoušet o vtip.
Ale to nic nemění na tom, že popis jeho putování je moc fajn, a bavilo mě ho číst.
Některé příběhy zajímavější, některé méně. Některé precizně podložené fakty, některé bohužel méně, a to více fabulací se pak objevuje. Celkově ale určitě zajímavé.
Pro mě ještě o kousek lepší než 1. díl. Čím více se noříme do Lisbethina života PŘED, tím více je kniha napínavá. Navíc přibyly další silné a zajímavé postavy. Rovnou jsem se musel pustit do závěrečného dílu.
Oproti prvotině Zajícův rok kniha mnohem vyzrálejší, sevřenější a celkově lepší. Rozhodně se ale nejedná o čistě humoristický román, na mnoha místech vyvolává až mrazení v zádech, ale přesto je celá kniha protknuta sarkasmem a černým humorem.
Kniha moc nefunguje jako celek, jednotlivé kapitoly by mohly klidně být samostatnými povídkami, a jsou spojeny jen velmi volně, navíc často za pomocí oslích můstků. Některé příběhy vtipné, jiné méně.
Strhující, poctivě vystavěný příběh, zajímavé postavy.
Silná, traumatizující témata podaná velmi barvitým jazykem. Snaha šokovat a jít až na hranu (nebo spíš za ni) je zjevná, chtěná a znepokojující. Proto je čtení místy dost psychicky namáhavé.