Souteska Souteska komentáře u knih

Narodili se, aby přežili Narodili se, aby přežili Wendy Holden

Perfektně napsaná, čtivá, silné kafe. Uvědomila jsem si, že člověk vydrží strašně moc a že si opravdu nemáme na co stěžovat, v porovnání s tím, co zažívali lidé tenkrát. Četla bych to dětem na hodinách dějepisu, aby se dozvěděly, co byly koncentráky zač, a všem novodobým náckům a radikálům, aby se konečně probrali a uvědomili si, že se to všechno doopravdy stalo. A pro nás všechny poučné tím, že tehdy si také lidé mysleli, že to není možné.

21.03.2018 5 z 5

Ve stínu Hvozdu Ve stínu Hvozdu Naomi Novik

Nejlepší kniha za posledních několik let!!! Vtáhla mě tak, že jsem ji nemohla odložit, každou volnou chvíli jsem k ní utíkala, odkládala domácí práce, děti manželovi, jen abych se pročetla co nejrychleji na konec, byla to nádherná jízda.
Příběh má akční děj, stále se něco mění, autorka se nepitvá v nesmyslech a pěkně vše odsýpá, přitom tam nechybí ani popisy, emoce, překvapení.
Přestože je děj místy až krutý, celkově příběh vyznívá pozitivně a mile, rozuzlení tajemství Hvozdu bylo nečekané.
Hodně se mi líbil napínavý vztah mezi hlavními protagonisty, který překvapuje celou knihu.
Nic tak skvělého už jsem dlouho nečetla, všemi deseti doporučuji!

06.07.2022 5 z 5

Jozova Hanule Jozova Hanule Květa Legátová (p)

Nádhera, skvostný jazyk, umění říct v malém rozsahu vše, klobouk dolů. Kniha mě nadchla snad ještě více než film, ale skvělé bylo obojí.

23.07.2021 5 z 5

Zahrada mrtvých duší Zahrada mrtvých duší Lukáš Boček

Nejvyšší laťka za mnou čtené knihy v roce 2023.
Absolutně mě to dostalo. Profláklé téma, ale zajímavě zpracované, postavy mi přišly věrohodné, pozitivně i negativně. Jak může zdánlivě "kultivovaný" člověk být zárověň úchylný magor. A jak mohou být rodiče nepochopitelně neteční k trápení svých dětí. Světlou stránkou příběhu byla vůle a odvaha sourozenců dobrat se pravdy a vzájemně si pomoct, oba mi byli moc sympatičtí a dodali knize pozitivního ducha i přes tak těžký příběh.

01.04.2024 5 z 5

Emanuela / Emanuela (Antipanna) Emanuela / Emanuela (Antipanna) Emmanuelle Arsan (p)

Kniha je vzrušující i podnětná. Krásně popsané milování, mnohá zamyšlení, kniha má příběh, jsou zde popsány exotické destinace a zajímavá místa. Mám knížku moc ráda a myslím, že je nedoceněná, že si v ní můžeme připomenout divokou radost z milování a sexuality nesvázanou konvencemi (co vše se nehodí, že jeden milostný partner je jediná správná cesta). Možná by spoustě nespokojeným lidem prospělo více milování místo televize a antidepresiv. Škoda, že naše monogamně tvářící se společnost hledí laskavěji na ta antidepresiva a psycho-diagnózy než na fyzickou slast a radost z toho, co nám bylo dáno přírodou, tedy z vlastního těla.

02.04.2022 5 z 5

Přítel z domova Přítel z domova Veronika Doskočilová

Stručně a výstižně - čte se to samo. Příběh má spád i momenty k zamyšlení, hrdinové jsou sympatičtí (dokonce i ti nesympatičtí), a podle ohlasů v mém okolí, kam jsem knihu půjčila, líbí se napříč generacemi a povoláními (moje maminka - babička, kamarádky - matky na rodičovské, manžel, kamarádi - racionální manažeři:-)
Kniha je o různém pohledu na svět, když naše sklenice může být buď poloprázdná nebo poloplná. Odlišný přístup mohou mít staří i mladí. Spíše než o starých lidech je kniha o tom, kam který z těchto dvou přístupů může vést. Zde sice vedly obě cesty do domova seniorů, ale jejich nositelé prožívali a prožívají životy natolik jinak, že nám to dává jasnou informaci - život není takový nebo makový, to jen my rozhodujeme, jaký je, tím, jak sami sebe a své okolí vnímáme.
Kniha zahřeje na duši, pobaví, podnítí v člověku zajímavé myšlenky. Všem doporučuji!

23.07.2020 5 z 5

Kde jsi, když nejsi Kde jsi, když nejsi Radka Třeštíková

Příběh psaný na přeskáčku, který se na konci pěkně poskládá.
Četla jsem se strachem z popisu toxického vztahu, obzvlášť, když autorka hned zkraje prozradila, jak to s hlavní hrdinkou dopadne. Oddychovka to není, ale knihu doporučuji pro její děsivé poselství, kam až to může člověka dohnat, když žije s magorem. A když si to zpočátku vůbec neuvědomuje, obzvlášť, když je magor slušný člověk, živitel rodiny. Fuj!!! Mám z toho husí kůži. Palec nahoru, jak se to autorce podařilo vystihnout.

Kniha ale není jen depresivní, má spoustu humorných momentů, za mě obsah a zpracování na jedničku. S jinými knihami autorky nemůžu porovnat, nečetla jsem.

12.08.2023 5 z 5

Pověz mi, jak žijete Pověz mi, jak žijete Agatha Christie Mallowan (p)

Klidná, milá, vtipná, hezky čtivá, v uspěchaném životě balzám na duši, jiný pohled na Agathu Christie. Autorka vypráví o zážitcích na vykopávkách v Sýrii se svým druhým manželem archeologem. Dozvídáme se hodně o místních obyvatelích, jejich životě a mentalitě, o cestování ve 30. letech. Doporučuji!

06.03.2022 5 z 5

Erotické příběhy pro indické vdovy Erotické příběhy pro indické vdovy Balli Kaur Jaswal

Zajímavý nápad, mě to nadchlo! Nestálo by za to zamyslet se, jak pár peprných vyprávění může probudit novou jiskru ve zdánlivě vyhaslých mužích a ženách? A proč by starší vdovy či nějaká jiná skupina už neměla mít erotické touhy? Za mě palec nahoru, je mi jedno, jestli je to ve škatulce erotický, společenský nebo jaký román, prostě je to vtipné, čtivé, a pro mě osobně hluboce k zamyšlení z výše uvedených důvodů:-)

03.11.2019 5 z 5

Chaloupka na muřích nožkách Chaloupka na muřích nožkách Sophie Anderson

Nádherná kniha! Sice určena pro mládež, ale bavila i mě dospěláka a baví i mé děti 6 a 8 let, kterým ji čtu před spaním.
Téma smrti, osamělosti, přátelství, touhy znát sám sebe, práva znát sebe a svůj původ, téma rodiny a radosti ze života, trochu tajemna a strašidelného poctu, když se večer u chaloupky rozsvítí svíčky v lebkách, to vše mě pohltilo. Příběh měl jiskru, duši, spád i konec zvonec.
Pro mě zatím letos nejlepší kniha, a že už jsem jich za leden pár zhltla:-) Nasadila pro rok 2024 vysokou laťku. Doporučuji!

20.01.2024 5 z 5

Julie z vlčí smečky Julie z vlčí smečky Jean Craighead George

Krásný příběh, který nám přibližuje vztahy ve zvířecím světě, hlavně mězi vlky, popisy jsou založené na obsáhlých znalostech a zkušenostech autorky s přírodou. Příběh má hodně hlubokých myšlenek. Kniha je pěkná i pro dospělé. Právem získala ocenění za nejlepší dětskou knihu.

26.11.2021 5 z 5

Nebe nemá dno Nebe nemá dno Hana Andronikova

Chytlavý příběh, ačkoliv mě zpočátku trochu rušil styl malých písmenek na začátku vět, ale zcela to překonal geniální styl psaní, spoustu zajímavých odkazů a narážek na události, lidi a věci v celém textu. Nejednou jsem googlila, abych se dozvěděla více o tom, co to znamená. Autorka byla opravdu člověk s neuvěřitelným rozhledem, je mi líto, že už nic nenapíše...

Kniha mi dala hodně témat k přemýšlení a budu ji číst ještě znovu. Doporučuji pro spoustu zajímavých nevšedních pohledů na věci a lidi kolem nás.

21.10.2020 5 z 5

Žít a nechat žít Žít a nechat žít Hendrik Groen

Oddychovka, ale čekala jsem více hloubky, akce, napětí, zápletek. Příběh je zajímavý a konec originální, ale většina knihy se odehrává na úrovni úvah hlavní postavy, které jsou sice vtipné, ale daly by se zkrátit. Pro ty, co mají vyčpělé vztahy, lehce frustrující tím, jak je to všude podobné:-)

09.05.2020 3 z 5

Bláznivý život na volné noze Bláznivý život na volné noze Oldřiška Ciprová

Zábavná rychlovka! Možná na někoho lehce vulgární, ale mně se tyhle story ze života bez servítek líbí. Na rozdíl od jiných knih mi hlavní hrdinka nepřipadá jako úplná blbka, je to normální ženská, která hledá své místo na slunci a různě jí to drhne, ale s humorem sobě vlastním se s tím vypořádá.

16.05.2023 4 z 5

Slast Slast María Hesse

Krásné téma, krásné obrázky, krásně zpracované.
Maminky, věnujte to dcerám, já bych za to jako mladá byla docela ráda, kdyby mi tohle někdo daroval. Nejde jen o sex a slast, ale hlavně o ženskou sebeúctu, láskyplnost, pocit, že je to skvělé a ne špatné nebo dokonce nemravné.
Nemyslím, že je kniha protimužsky zaměřená, jak se píše níže v komentáři.
Podle mě je o tom, aby si žena nebo dívka dokázala říct, že takhle to nechce, a věděla, že to může chtít lépe. To není nic proti mužům, to je pomoc ženám a mužům ve finále také, i oni trpí tím, že si žena neumí říct, co by ráda:-)

09.02.2022 5 z 5

Tulák po hvězdách Tulák po hvězdách Jack London

Leckoho překvapí, že najde u Londona téma reinkarnace. Pro všechny, kdo nevěří, nezažili, nedokážou si představit... doporučuji to přečíst. Je to velmi opravdově napsané, ne smyšlený román, ale věci, které někdo musel zažít a spisovatel je případně jen upravil.
Ale i když si odmyslíte tenhle duchovní rozměr knihy, i kdyby vás tohle nezajímalo a převtělování duše vám nic neříkalo, i tak je příběh úchvatný, dojemný a čtivý. Každý si ten obsah musí přebrat sám. Podle mého jedna z nejlepších knih, co jsem kdy četla.

19.11.2016 5 z 5

V jejím srdci svět se tříští V jejím srdci svět se tříští Jonathan Dylan Barker

Knihu jsem přečetla docela svižně a se zájmem, ale s tím že je to prostě taková pohádka, rozhodně bych ji nezařadila do top knih. Děj měl spád a překvapivost, celkově však těch překvapení a náhod a neuvěřitelností bylo tolik, že mi příběh přišel hoooodně přitažený za vlasy.
Už se k autorovi vracet asi nebudu.
Bylo to až moc dlouhé, do půlky jsem se bavila, pak už jsem vyhlížela konec, a ten mě v názoru na knihu utvrdil - v duchu zazvonil zvonec a pohádky je konec, díkybohu:-)

13.12.2023 3 z 5

Slečna Marplová: Dvanáct nových případů Slečna Marplová: Dvanáct nových případů * antologie

Parádní příběhy ve stylu Agathy, přečteno jedním dechem! Seznámila jsem se s novými autorkami, a díky medailonkům autorek na konci kniha jsem si našla jejich další díla. Doporučuji všem milovníkům napětí i slečny Marplové.

04.06.2023 5 z 5

Sněhurka jablka nebaští Sněhurka jablka nebaští Petra Stehlíková

Děj knihy byl sice ujetý, dost neuvěřitelný, ale místy jsem se chechtala nahlas a vlastně je to jedna z mála knih, kterou jsem se prosmála od začátku do konce. Autorku miluji z Naslouchačské série, její styl, jazyk, pestrost a spád příběhů je pro mě lahůdka.
Doporučuji knihu všem, co chtějí pobavení a čtivý děj.

10.09.2022 4 z 5

Knihonoš Knihonoš Carsten Henn

Kouzelný příběh, má spád, pěkné myšlenky. Doporučuji!

15.06.2022 5 z 5