Eslem Eslem komentáře u knih

Strážci dobra Strážci dobra Michaela Burdová

První díl budí dojem slabšího odvaru z kompilátu, který už sestavil někdo jiný, vydaného v naději, že se setrvačností sveze na úspěšné vlně. I přes přihlédnutí k věku autorky a cílové skupině je kniha nepříliš nápaditým putováním několika dvourozměrných loutek, které měly tu čest obdržet jména a jedna z nich navíc i vlohy předvést hysterický záchvat. Největším plusem tvorby MB je jednoznačně čtivost, obohacená občasným závanem smyslu pro humor.

15.03.2013 2 z 5

Stín v Zrcadle 1 Stín v Zrcadle 1 Ian Irvine

Po této knize jsem sáhla zaujata obálkou. Darwinův citát v úvodu naznačuje, jakým směrem se, byť klikatě, bude (v originálu) tetralogie Pohled ze Zrcadla ubírat. V češtině vyšel první díl, ve dvou porcích. Oba hlavní hrdinové mi moc do noty nepadli a pozdější vývoj (včetně vygradování) přelouskaný v angličtině místy trpěl překombinovaností nebo mi prostě neseděl, přesto mě kniha opředla zvláštním kouzlem, které nezesláblo ani po letech.

14.03.2013 5 z 5

Rudovlasá - Cesta čarodějky Rudovlasá - Cesta čarodějky Petra Neomillnerová

Prostředí povídek si mé sympatie nezískalo (jakožto odchovance epické fantasy vlastně ani nemohlo), u postav se dostavovaly zvolna, v závěsu tomu, jak umrouskaná čarodějka „stárla a mocněla“. Moire není žádná laciná akční hrdinka, ale ženská, které stojí za to nahlížet do hlavy, a nejen jejím prostřednictvím autorka ukazuje, že to s jazykem opravdu umí (lit.). Zábavnou změnou po všech těch nadsamcích je i Moiřin uťápnutý (hlavní) partner Desmond.

14.03.2013 4 z 5

Eldest Eldest Christopher Paolini

Paoliniho svět jistě pohltil spoustu jeho nadšení a práce a dá se v něm najít nemálo variací na to, co si mnozí přečtou nebo zkouknou rádi, ale pro mě je to zkrátka příliš Christopher/Eragonstředné. Nevadilo by v případě, že by si tato postava uměla získat sympatie, jenže se jí to moc nedaří.

14.03.2013 2 z 5

Oko světa 1 Oko světa 1 Robert Jordan (p)

Tahle série pokupě v knihovně vypadá moc dobře, ale z čtenářských dojmů převládne rozmrzelost – to, co se líbí, je ubité okolní rozvleklostí a zanikne v délce nafouknuté do nekonečna větveným prázdnem. Celé to působí dojmem, jako by se autor žádné věty, kterou už jednou vymyslel, nedokázal vzdát a musel ji tam nacpat. Skalní fandové fantasy tohle monstrum zvládnou, každopádně posedlost druhu načnu-dočtu se tady mnohonásobně nevyplatí.

Hladová přání Hladová přání Tereza Matoušková

U této knihy je ze všeho nejdůležitější, jestli vám hlavní postavy padnou do oka a přirostou k srdci stejně jako autorce. Pokud ne... ***

Thraxas Thraxas Martin Scott

Sapkowského komentář je docela trefný. Tahleta „pulp fantasy noir“ mi prostě sedla.

08.03.2013 5 z 5

Kočičí noci Kočičí noci Blanka Jirušková

Kočičí noci nepatří ke knihám, které jde zhltat závodním tempem. Naopak, pomalu přežvykovat a vychutnat si ten jazykový zážitek. Za celých deset let od Pána prstenů je to jediná kniha, kde jsem nepřeskakovala veršované pasáže. Milovníkům klasické fantasy tu však bude chybět víc akce, neuspokojí je obálkou umocněná tajuplná atmosféra města Darín.

08.03.2013 4 z 5

Minotaurus Minotaurus Michaela Burdová

Celá série se čte hladce a odsýpá; protože ale nejsem z kategorie, pro kterou je primárně určena, je to dáno spíš benevolencí v rámci oblíbeného žánru a nekomplikovaností textu než poctivou zásluhou autorky. Ta se snaží ukousnout si zbytečně velké sousto a místo aby se smířila s tím, že holt píše pro velmi mladé slečny, jimž servíruje oblíbená klišé docela uspokojivě, snaží se násilně a neuměle rozšířit čtenářskou základnu hromadami spadaných hlav, hektolitry krve a rádoby dospěláckými moudry. Lepší by asi bylo počkat a nechat svůj styl přirozeně zrát. Pár dobrých nápadů v tetralogii je, i když by si většinou zasloužily lepší zpracování. Ostatně celý její svět volá po větší propracovanosti, ideálně na úkor přeplácanosti. Nebo aby se ho alespoň držela. Bůh, andělé ani neandrtálci v něm přece nejsou definováni a nač se k nim tedy odvolávat. Je povzbudivé, že si Fragment vzal pod křídla mladou českou autorku, i když finální úpravy asi neměly přežít výrazy jako na prázdno a na oko, které do těch očí přímo kopou a to docela pravidelně.
Závěrem: do knihovničky proč ne, ale někam poblíž Eragona, daleko od Nekonečného příběhu.

Mia a Duhová královna Mia a Duhová královna Veronika Fiamoli

Malá holčička se odhodlává k dobrodružné cestě za záchranou sedmera barev duhy, bez níž by nejen obloha po dešti, ale i životy těch, na které shlíží, vybledly a ztratily mnoho ze své krásy. Do Temného království, kde tamní vládce, kníže Morket, drží v zajetí duhové Strážkyně, si přináší tajemný klenot a skleněného kocourka, který v pravou chvíli ožije. Nápaditý a moudrý příběh, z kterého si leccos odnese i dospělý čtenář.
PS: Knihu hodnotím kamarádce, ale s čistým svědomím, protože je napsaná opravdu kvalitně a hezky.

13.02.2013 5 z 5