IvaKo komentáře u knih
Už dlouho jsem se u knížky tak nenasmála. Vtipně a citlivě napsaný příběh, který pobaví, ale také chytí za srdce. Doporučuji všem generacím.
Moje šesté setkání s tímto originálním vypravěčem. Tentokrát je příběh až nezvykle "normálně" podaný, ale jinak vykazuje obvyklé rysy Pamukovy tvorby. Ve zdánlivě klidné atmosféře se jednotlivé postavy příběhu potácejí životem, který žijí v rozporuplné společnosti, mezi Východem a Západem. Opět zajímavý čtenářský zážitek.
Příběh o "ztracené generaci", která je požitkářská a povrchní, ale také tápající a hledající lásku a smysl života. Milostný trojúhelník na pozadí skvěle vystižené atmosféry dekadentních dvacátých let minulého století v Helsinkách a Paříži. Jako prvotina teprve devatenáctiletého autora je tato útlá kniha rozhodně obdivuhodná.
Moje deváté setkání s tímto autorem, takže jeho tápající a hledající hrdina mě nepřekvapil, naopak naprosto nečekaným momentem byly dramatické a drastické scény z válečného konfliktu v Mandžusku. Je to patrně poprvé, kdy se Murakami takto konkrétně zabývá skutečnými historickými událostmi, v daném případě pro Japonsko velmi citlivými. Opět zajímavý čtenářský zážitek.
Po mnoha letech jsem se vrátila k tomuto skvělému vypravěči a opět mi poskytl báječný čtenářský zážitek. Poutavý příběh o lásce a přátelství, o odpovědnosti a hledání svého místa v životě, nechybí ani napětí. Skličující je, že popisované hrozby jsou v současné době pořád aktuální.
Byla jsem zvědavá na čerstvého držitele Nobelovy ceny, ale tato kniha asi nebyla úplně vhodným začátkem. Tématika je rozhodně zajímavá, ale skoro polovina knihy mě víceméně nebavila hlavně svým stylem dívčího románku. Sice se velmi pozvolna objevovaly náznaky něčeho temného, tragického, ale skutečný posun nastal až v samotném závěru, který je působivý a nutí k zamyšlení.
Tento příběh jsem kdysi dávno četla v Silmarillionu, ale už jsem si ho moc nepamatovala, takže jsem se zase ráda nechala vtáhnou do tajemného a temného vyprávění, působivě podaného nádherným jazykem a tolkienovsky dokonale promyšleného. Celkový dojem umocňují jako vždy úžasné ilustrace A, Lee. Pro mě je ale tento příběh až moc chmurný, nekonečně smutný a tudíž strašně depresivní.
Asi nejsevřenější Murakamiho příběh vyprávěný jeho typicky pomalejším tempem, který však nepostrádá hloubku a určité napětí. Dokonce jsem mu odpustila i ten otevřený konec, protože přece jen závěr působí víceméně optimisticky. Rozhodně toto mé osmé setkání s tímto autorem považuji skoro za nejlepší.
Působivý politický román psaný typicky "pamukovským" stylem, který si se čtenářem trochu zahrává. Kromě jiného poskytuje kniha přesvědčivý náhled do způsobu uvažování muslimských ˇšátkových" dívek a muslimských extrémistů. Z kapitoly "První a poslední rozhovor mezi vrahem a zavražděným" mě docela mrazilo. Je třeba ocenit otevřenost a odvahu, s jakou tento turecký autor popisuje poměry ve své zemi.
Báječné čtení - napínavé, vtipné, dojemné. Už sahám po dalším dílu.
Nevšední zpracování legendy o Golemovi. Poutavý příběh z rudolfínské Prahy odehrávající se převážně v židovském městě a sledující osudy rabiho Lowa ,jeho blízkých a židovské komunity vůbec, to vše na pozadí evropských historických kulis.
Na prvním místě pro mě zůstává Atlas mraků, ale toto dílko je také velmi působivé. Mitchell si zkrátka umí se čtenářem pohrát. Příběh je tentokrát temnější, místy až hororový, ale nepostrádá ani humor a samozřejmě typicky propracovanou strukturu vyprávění s postavami propojenými v čase. Autorova fantazie mě nepřestává okouzlovat, už se těším na jeho další počiny.
Typický Irving - bezbřehá fantazie, bizarní postavy a podivné osudy. Některé motivy autor sice opakuje, ale rozhodně nenudí.Těším se na jeho další díla.
Grisham je můj oblíbenec, který mě zatím nezklamal. Tentokrát se sice nejedná o jeho typický právnický thriller, ale příběh je zajímavý a poměrně čtivý. Mám ale dojem, že napětí pozvolna vyprchává, děj je trochu rozplizlý a konec takový uspěchaný.
Tato útlá knížka se mi hodila do letošní Výzvy a tak jsem si se zájmem a pobavením přečetla vtipně napsané postřehy ze života Češky žijící v Británii. Určitě si vyhledám další autorčiny knihy.
Kniha se mi hodila do letošní výzvy a tak jsem se mimoděk dozvěděla o této otřesné válečné "epizodě" a jejích ještě odpornějších důsledcích. Zničené životy statisíců mladých žen, opovržení ze strany krajanů a dokonce i zavržení vlastní rodinou, marná naděje na omluvu a odškodnění, to vše popsáno velice autenticky. Nemá to literární styl, ale o to působivější je dopad na čtenáře.
Čtivě napsaný příběh z exotického prostředí, ve kterém nechybí přátelství, láska, ani napětí. Popis afghánských reálií, zejména neskutečně těžkého života žen, je opravdu působivý. Znovu jsem si uvědomila, jaké štěstí máme, hlavně my ženy, že žijeme v této části světa.
Tušila jsem, že to nebude snadné čtení, protože jsem četla autorovu biografii, kde sám připouští, že to nepsal v normálním stavu, ale v úpalu řeckého slunce a pod vlivem drog. Přinutila jsem se dočíst kvůli té indiánské lince příběhu, která mě zaujala. Jeho písničky na mě rozhodně působí více.
Řecko mám moc ráda, takže jsem toto vtipné, ale i poučné a většinou i výstižné pojednání o jeho obyvatelích, jejich kultuře, zvycích, chování atd. přečetla s velkým zájmem. Ne vždycky jsem s autorkou na základě svých zkušeností mohla souhlasit, ale pobavilo jsem se a leccos nového jsem se dozvěděla.
Moje čtvrté setkání se sympatickým komisařem Dupinem mě opět bavilo a navíc jsem se zase dozvěděla plno zajímavých informací o mé oblíbené Bretani. Už se těším na další díly této série, nejen proto, že ten záhadný nález z tohoto příběhu se určitě ještě někde objeví.