KadetJaina KadetJaina komentáře u knih

Smrtka Smrtka Neal Shusterman

Kniha o utopickém světě, kde jen smrtky mohou zabíjet a neplatí na ně téměř žádná pravidla. A ta co ano, tak je obcházejí.
Mám pocit, že autor schoval obrovský příběh za nálepku Young Adult, i když kniha mohla úplně klidně být dystopie pro dospělé.
Výborná záležitost.

15.03.2025 4 z 5

K smrti dobrý K smrti dobrý Tereza Olbrichtová

Na prvních asi šedesáti stranách jsem uvažovala, že knihu odložím. Bylo to proto, že obě hlavní postavy, kterým táhne na čtyřicet, se chovaly jako pipiny. Měla jsem pocit, že jediný, kdo se chová na svůj věk, byla postava Mikyho, kterému šestnáct bylo. Přidejte k tomu občasný úlet co se redakce týče, fakt jsem si myslela, že bude kniha bolest a utrpení.
Ale nebyla. Dobře, pořád si myslím, že je Stacy kráva, že chování postav je místy na pěst, ale když se do nich člověk začetl, tak se s tím smířil. Detektivní linka byla navíc fakt dobře postavená a všechno do sebe krásně zapadlo. Bavila mě.
Kniha má pár dalších nedostatků, ale když se čtenář zaměří na detektivní linku, nechá se unášet proudem občas dost vtipných hlášek, tak je to dobrý.
Jo a faaaaaakt krásná obálka.

04.02.2025 2.5 z 5

Navštívíme Řeky Pána Navštívíme Řeky Pána Kristopher Triana

Za mě super, pomalé odhalování charakteru hlavní postavy, všechny na sebe hezky navazovalo a fungovalo to. Tahle kniha za mě ani o velkých překvapení nebyla, jen o odkrývání vrstvy za vrstvou.

29.12.2024 5 z 5

V zapomnění V zapomnění Honza Vojtíšek

Takový komurní horůrek, konec na můj vkus hodně uspěchaný. Tématika Japonska v našich končinách ale zajímavá, jen bych čekala, že manželka v těch japonských potvorách bude mít větší přehled :).

28.12.2024 3.5 z 5

Šumavský Děs: Paměti okultní Šumavský Děs: Paměti okultní Václav Votruba

U první povídky jsem si nebyla jistá, jestli budu pokračovat ve čtení, ale dala jsem sbírce ještě šanci. A pak už jsem se do autorova stylu začetla a jsem ráda, že jsem ji neodložila.
Příjemné duchařiny, prokletí a pekelné vesnice. Jako by člověk četl hororové balady ze začátku minulého století. Pro milovníky duchařin a věcí okultních je tenhle sborník nutnost.

02.02.2024 4 z 5

Okřídlení tvorové v bouřkových mračnech Okřídlení tvorové v bouřkových mračnech Karin Novotná

Edici Zrnka temnoty od nakladatelství Golden Dog lidé často přirovnávají ke Stopám hrůzy. Může za to jejich formát - krátké jednohubky, které si s sebou vezmete do vlaku nebo do čekárny a máte je za chvilku přelouskané. Svým obsahem ale od Stop hrůz nemůžou být vzdálenější. Knihy od Golden Dog jsou dospělé, drsné, brutální, zatímco Stopy hrůzy byly určené dospívajícím a tím pádem musely s děsem trochu brzdit.
Proč to všechno říkám? Protože Okřídlení tvorové v bouřkových mračnech od Karin Novotné mi Stopy hrůzy připomněly ze všech nejvíc. Vidíme mladou dívku Rebeku, teprve třináctiletou, a jak se svět kolem ní stává děsivější a nebezpečnější a ona se s tím musí poprat. Monstra číhají v temných mracích, a my víme, že jestli někdy přijdou, nezůstane kámen na kameni.
Ne, rozhodně to není pro děti. Ale pokud jste opravdu byli milovníky Stop hrůz, tak tohle je to Zrnko, které byste si měli přečíst. Protože tohle je Stopa hrůzy pro dospělé.
Karin píše neskutečně čtivě. Rebece budete držet pěsti a na můry už se nikdy nebudete dívat jako dřív.

12.11.2023 5 z 5

Legendy & latéčka Legendy & latéčka Travis Baldree

Četla jsem v angličtině. Je to feel-good kniha skrz naskrz. Nalezená rodina, žádný obrovský konflikt ohrožující postavy, prostě jen oddechové čtení pro radost. Ale moc hezké.

18.06.2023 5 z 5

Sklíčenost Sklíčenost Lucy Taylor

Moje první setkání s Lucy Taylor a hned jsem si ji oblíbila. Zrnko se četlo samo a zkrátilo dlouhou chvíli. Překvapilo mě kolik diverzity byla autorka schopná vložit do roku 1873. A cestování přes prérie je pro mě originální téma, se kterým jsem ještě neměla tu čest. Ze Zrnek je asi spíš průměrná a nevím, jestli mi uvízne v paměti, ale rozhodně mě nalákala si konečně přečíst Vztek.

19.05.2023 4 z 5

Kyselé bonbony Kyselé bonbony Kealan Patrick Burke

Jednohubka s rychlým spádem. Rozhodně po ní nebudete mít chuť na kyselé bonbony a budete se držet dál od vřískajících dětí. Raději. Kdyby náhodou.

20.12.2022 4 z 5

Billy Silver Billy Silver Daniel J. Volpe

Tahle kniha je tu od toho, aby vás znechutila, nic víc, nic míň. Děj v ní téměř neexistuje, pokud nepočítáte linku: Billy je debil, Billy dělá hnusný věci, Billy stupňuje dělání hnusných věcí protože magické tetování. Je to splatter, je tu od toho, aby vám bylo zle a říkali jste si, co za nechutňárnu autor ještě napíše. Takže žánrově splňuje požadavky, příběh taky frčí a nemá hluchá místa, ale klenot to není.
Mě málokdy něco rozhodí, místy jsem se ušklíbala, ale na odložení knihy to nebylo. Slabší povahy ať jdou radši o knihu dál, hnus, sperma a výkaly jsou tady na každostránkovém pořádku.
Bavila mě víc než Utrpení těla.

20.11.2022 3 z 5

Nespasitelní Nespasitelní Michael R. Fletcher

Kniha: "Tahle postava je strašně ošklivá."
Tvůrci obálky: "Takže je moooc krásná :)."
Z těch různých úrovní manipulací a našeptávání mi občas bylo těžko. Kniha vtáhla a splnila, co slíbila. Pomatenost a blázny.

29.08.2022 4 z 5

Noční lovec Noční lovec Chris Carter

Lepší, než druhý díl. Autor už se neopakuje s různými scénami (jako je zachraňování Garcii), nikdo ale není v bezpečí. Vrah je dobrý pomatenec. Ale pořád mě na knihách otravuje fakt, že se mnoha postavám (třeba kapitánce) musí všechno polopatě vysvětlovat.

23.08.2022 4 z 5

Vzácný druh Vzácný druh Erik Hofstatter

Přečteno za hodinu, tenhle malý formát si užívám, protože se hodí přesně pro sezení v čekárnách nebo jízdu autobusem v době dopravní špičky.
Je to jednohubka. Na krátkém prostoru nemůže jít do hloubky, takže klouže po povrchu a stupňuje se zbytečně rychle. Postavy místy jednají dost zkratkovitě. Místy prosákne atmosféra nižší třídy, smrti a hlíny. Fajn oddechové horrorové čtení.

14.06.2022 3 z 5

Chmurný Válečník Chmurný Válečník Alistair Rennie

Musela jsem se překousat přes začátek (taky nápad "přečíst si něco jednoduchého" a sáhnotu po CHV.) ale pak už to byla jízda. Hodně krve, hodně násilí a překvapivě dost přemýšlení. Je proložená poetickou filozofií. Bavilo

06.06.2021 4 z 5

Mízožravci Mízožravci Petr Boček

Kniha se četla rychle a svižně. Přepínání časových linek je občas překvapivé, ale hezky doplňuje děj a pomalu odhaluje vše, co o Háji potřebujeme vědět. Autor umí hezky naznačovat, ale i přesto je odhalení na konci příběhu osvěžující. Nejde o žádný drsný horor, zaměřuje se spíš na tajemno a charaktery lidí. Za mě moc povedené.

04.11.2019 4 z 5

Znamenitá mrtvola Znamenitá mrtvola Agustina Bazterrica

Tohle je super dystopie. Parádní vhled do světa, který je chladný, odporný a vypočítavý. Nejde o žádnou brutalitu, jen o další možný svět, před kterým nás mohou varovat.
Jelikož mám dystopií načteno, konec jsem očekávala. Trochu mě mrzí, že se trochu víc do detailu nepořešila ta zvířecí nemoc, ale jako čtenář se rozhoduju myslet, že byla skutečná. Chvíli jsem myslela, jestli s těmi konspiracemi nepřišla autorka za Covidu, ale kniha v originále vyšla mnohem dřív, takže je jen hezky vidět, jak jsou lidi předvídatelní.
Nečekejte od toho žádnou brutální záležitost. Jen pár měsíců v životě člověka, který pracuje na jatkách a všechno zrovna stojí za hovno.
Hvězdičky ubírám za to, že v porovnání s jinými, známějšími dystopiemi, není tahle propracovaná tak hluboce a některé myšlenky se v ní hodně ztrácí.

09.03.2025 3.5 z 5

Král Beznaděje Král Beznaděje Tomáš Marton

Vlastně taková pohádka o záchraně království. A o psychických problémech jednoho beznadějného krále.
Tomáš Marton skvěle vykreslil beznaděj, kterou může trpět člověk s nějakou psychickou poruchou (a do beznaděje by se jich vešlo hned několik.) Veškeré temno, rozklad a taky mladého naivního hrdinu, který by mohl hrát karty s Hloupým Honzou, ale teď musí čelit smrtelným nebezpečím, zvládl na výbornou. Je to jeden z těch příběhů, který vám přijde známý svými tématy a strukturou, ale taky předává hlubokou zprávu a zamyšlení.
Citát vystihující všechno:
„Znovu se zbavuješ lidí, kteří ti chtějí pomoct.“

02.03.2025 4 z 5

Naplaveniny Naplaveniny Garrett Boatman

Tohle Zrnko si mě vůbec nezískalo.
Mám ráda zombie žánr a autorovi neodepřu, že měl skvělý nápad. Zombie lezoucí z vody a potřebu vypořádat se s nimi zase ve vodě. Žádné moderní období, ale viktoriánský Londýn. Pouliční gangy, které se mají s katastrofou vypořádat. Premisa mě nadchla a moc jsem se těšila.
Dostala jsem ale tuny, tuny a tuny různých jmen (lidí, míst, ...). Za to množství by se nemusela stydět ani Hra o trůny, jenže tohle je novelka! Když mě příběh uondal jmény tak, že jsem ho musela třikrát odložit, už to byl průšvih. A pak jsem se v té změti začala ztrácet i v příběhu - kolik je skupin, co všechno dělají a proč že to dělají? A opět to házím na přehršle jmen. Možná by to bez nich šlo lépe.
Bitky oceňuji, zombíci byli děsiví. Ale jsem z tohohle Zrnka akorát unavená.

19.01.2025 2 z 5

Suzy Suzy Jana Pacáková

Suzy mi nepadla do noty. Hodně se mi líbily části z minulosti, byly dobře napsané a emoční. O zbytku knihy se to ale říct nedá. Měla jsem pocit, že se vše až příliš snadno vyřešilo, a že způsob a zvolená slovní zásoba vyprávění nedávala prostor pro napětí. Takový naivní horor, nevím, jestli má být pro děti nebo dospělé. Uživatel StrYke knihu označil, že je nejblíž Stopám hrůzy. Maximálně tak tím, že se tam krom trochu krve vlastně nic nestalo.
Jo a v příběhu jsou dušičky, hřbitov je ale úúúplně prázdný (a hlavní postava si představuje děti v kostýmech. Ta data nejdou k sobě.)

05.08.2024 2 z 5

Slepý hon Slepý hon Jiří Pavlovský

Staré dobré Kladivo je zpátky. A je stejně trhlé a pitomé jako dřív. Super!

28.06.2024 4 z 5