los
![Na okraji rozumu: Život Kurta Gödela Na okraji rozumu: Život Kurta Gödela](https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/509775/na-okraji-rozumu-zivot-kurta-godela-Ors-509775.jpeg?v=1674489214)
čekal jsem trochu více ke Gödelově axiomu výběru a hypotéze kontinua, Budiansky se zaměřuje spíše na objasnění společenského a politického kontextu - a logicky jako Američan víc vysvětluje evropský (zejména situaci v zemích Rakouska-Uherska) než americký (kde bych to zas já vítal), kvituju rozsáhlý zdrojový aparát a taky doprovodné, většinou portrétní fotografie
oceňuju, že i v choulostivých sděleních z Gödelova intimního a rodinného života autor zůstává co možná nestranný a nesnaží se bulvarizovat ani sám soudit, hodnocení a názory vždy zdrojuje, třeba citací z osobního zápisníku některého Gödelova kolegy nebo z dochované korespondence
poslední kapitoly jsou dost smutné, ale chci si pamatovat ty intelektuálně strhující peripatetické procházky Gödela s Einsteinem, dvou tak navenek rozdílných géniů
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Pokoušení Pokoušení](https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/15477/pokouseni-15477.jpg?v=1321186569)
moje snad nejoblíbenější drama od Havla, mrzí mne, že jsem ho nikdy neviděl inscenované, četl jsem ho nesčetněkrát, výstupy s "pokušitelem" jsou prostě dokonalé
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Krajina roztavených zvonů Krajina roztavených zvonů](https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/534745/krajina-roztavenych-zvonu.jpg?v=1717954657)
(SPOILER) líbí se mi Štifterova melancholie a inklinace k šumavskému prostředí, nicméně tentokrát mě zklamala nejen celková kompoziční a stylová nevyváženost knihy (porušení chronologie žánru rodinné kroniky už považuju za manýru než ozvláštnění: 2019 - 1832 - 1852 - 1930 - 1955 - 1859 - 2069), nejen klišé neustále opakované pointy (děti jsou naše budoucnost), ale především "vykradení" Čapkova RUR - jen místo robotů jsou tu jakési hlasy umělé inteligence, ovšem podané zoufale naivně a tvrdě antropocentricky s náznakem opakování božího stvoření (stejně jako u Čapka, i jméno Adam je ponecháno) - opravdu očekáváme, že umělá inteligence se bude dělit na dvě pohlaví a její touhou bude zplodit dítě???
![1 z 5 1 z 5](img/content/ratings/1.png)
![Mlíkař Mlíkař](https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/421943/mlikar-eOq-421943.jpg?v=1598869112)
cituju vypravěčku: "celý to bylo dost alenkovský a za zrcadlem"
v originále bych Milkmana nedal ani náhodou, proto velký zádoplác Ester Žantovské, že dokázala převést tak komplikovanou a vícevrstevnou jazykovou materii románu, která je jeho fundamentálním principem i prostředkem, do přirozeně a uvěřitelně znějící češtiny
vyprávění náctileté Irky, "dcery a prostřední sestry", je neuvěřitelně ukecané, každý nový proud řeči se větví a nabobtnává v dalších a dalších odbočkách, takže čtenář musí neustále udržovat pozornost, pokud nechce, aby mu utekly drobné indicie, které postupně odhalují závažnost dění v rigidním společenském a politickém řádu maloměsta sedmdesátých let, z něhož se dívka pronásledovaná nejen stalkerem, ale především "sousedským a rodinným dohledem" pokouší vymanit a poznat sebe sama
úžasná a velmi přesvědčivá je v tomto smyslu "přechodová" pasáž, kdy se vypravěčka na hodině francouzštiny popasovává s představou, že "obloha není modrá" - myslím, že právě od tohoto okamžiku se dokáže na sebe a na okolí dívat s kritickým odstupem; doporučuju
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Hráč versus příšery: K čemu slouží monstra v počítačových hrách Hráč versus příšery: K čemu slouží monstra v počítačových hrách](https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/534709/hrac-versus-prisery-k-cemu-slouzi-m-65fbf5003b15a.jpg?v=1711011072)
Švelch uvažuje o pc monstrech s výrazným mezioborovým přesahem a v konceptu jinakosti/cizince posthumanitních teorií (genderová, postkoloniální, ekologická a zvířecí studia)
obával jsem se, že se - neznalý současného hráčského světa (začal a skončil jsem v raných žasnoucích devadesátkách někde u rozpixelovaného Super Maria, a dnes se lekám fotorealismu survival hororů) - nechytnu, ale Švelchův výklad je i naprostému laikovi zcela vstřícný, očividně fundovaný i praxí prověřený a velmi inspirativní nejen zajímavostmi z technologického vývoje, ale třeba i prizmatem teorie narace
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Stíny: V přírodě, životě a umění Stíny: V přírodě, životě a umění](https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/489134/stiny-v-prirode-zivote-a-umeni-29g-489134.jpg?v=1643265766)
tohle se pěkně čte, škoda že výklad je tak útržkovitý a celkově krátký (58 stran malého formátu a víc jak polovinu zabírají ilustrace), že každé téma se jen nakousne, jako by si autor teprve připravoval osnovu budoucího eseje
upomene čtenáře na význam stínu ve výtvarném umění, v literatuře, v psychologii a filozofii, v architektuře a matematice, v kinematografii, na proměnu vnímání světla a tmy v průběhu staletí i napříč kulturami, je to nápaditý úhel pohledu na jinak všeobecně známé věci
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Labuť a lovec Labuť a lovec](https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/536531/labut-a-lovec-661e7c05eeca3.jpg?v=1713273861)
pozoruhodně pojatý proces proměny paradigmatu (pra)člověka
už první stránky mi evokovaly Goldingovy Dědice, Březina však téma pravěkého setkávání odlišných kultur nepojal prostřednictvím znaku, nýbrž symbolu (no jo, nomen omen), zejména z poetiky přechodových mýtů; emotivně, lyricky líčené přírodní prostředí, jen málo ještě zasažené činností člověka, náležitě dobarvují doprovodné ilustrace; netradiční literární počin
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Valérie a týden divů Valérie a týden divů](https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/15888/valerie-a-tyden-divu-15888.jpg?v=1242892811)
teda já se po přečtení divil dýl než týden, na co všechno může myslet náctiletá Valérie, ale Skleněný havelok je stejně lepší
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Vendulčiny oříšky Vendulčiny oříšky](https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/32940/vendulcina-orisky-32940.jpg?v=1270282344)
co se dá všechno najít na půdě... knížka z období, kdy jsem nejvíc otravoval rodiče, že chci mladšího bratříčka, a dodnes takový divný, krapet protivný pocit, který tady čtenářka havru níže popsala dokonale: na jedné straně je to citlivě vystižené osobité kouzlo dětské fantazie, vyvěrající z každodenního života a pozorování okolí, dospělých lidí a přírody, ale takový dětský svět už neexistuje a nikdy už ani existovat nemůže, na druhé straně je to ten charakteristický "výchovný apel", pro současného (malého) čtenáře naprosto nepřijatelný
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Matky, které neumí milovat Matky, které neumí milovat](https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/505379/matky-ktere-neumi-milovat-oMQ-505379.png?v=1668022470)
tak tedy mě Forwardová neoslnila:
zaprvé kolikátá kniha tohoto zaměření, kde se řeší vztah matka-dcera, a "zranění" synové co?
zadruhé metoda psychoterapie - odpovězte na návodné otázky ano-ne, podle počtu zcela subjektivních ano si vyhodnoťte jeden ze čtyř nabízených typů "své toxické matky" a pak si přečtěte hluboce dojemné příběhy mladých, úspěšných, krásných, ambiciózních i jinak veskrze dokonalých žen, které k Forwardové docházely na terapii s traumatem způsobeným matkou právě takového typu, s jakým jste se ztotožnily vy, nezapomeňte si poplakat
zatřetí závažnost - nezpochybňuju, že lidská bolest je nesouměřitelná, ale když vedle sebe stojí osahávání pedofilem a rozčarování, že mi máma nepochválila nové šaty...
začtvrté jako snad každá americká self made příručka by to - vyškrtat opakování - mohlo být o 3/4 kratší, vlastně by stačila dvoustrana v ženském časopisu
v pořádku, pokud čtenářce stačí jen pocit, že v tom není sama, že Deborah 18, Sarah 26 či Gizela 32 prožily něco podobného, ale pochybuju, že by na základě této knihy kdokoli dokázal sám sobě řídit a vést "uzdravující terapii"
![1 z 5 1 z 5](img/content/ratings/1.png)
![Je čas metat kamení Je čas metat kamení](https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/47318/je-cas-metat-kameni-D1W-47318.jpg?v=1665729598)
naprosto ve všem se shoduju se čtenáři níže (ludek.n, BabaJaga11, Koka):
u nás neznámý a neprávem nedoceněný francouzský spisovatel, také jsem román nalezl náhodou - vyřazený v knihobudce, navnadil mne název (symbol revolučních bouří a odkaz na biblickou knihu Kazatel 3,1-5) a odměnilo poutavé, klasicky chronologické vyprávění z prostředí drobných živnostníků (řezníků) na francouzském maloměstě;
humoristicky pojatý generační román se postupně čím dál víc překlápí do sociálněkritického a úplný závěr pak překvapí svou hyperbolou = nemohu si pomoct, Francisque mi chvílemi připomínal Herrmannova Martina Žemlu;
vypíchnout musím taky pasáže, kde se zmiňuje Československo, mnichovská dohoda atd. z pohledu "mocnosti, která u toho byla", a především nezáměrnou, až černovtipnou podobnost vývoje podnikání v 70. letech ve Francii a u nás v 90. letech (konkurence supermarketů a zánik maloobchodu) či dnes (blokační stávky zemědělců);
zaujaly mě pozoruhodné detaily jednak z řeznického prostředí a jednak z válečných let v zázemí (třeba že mezi nejlevnější a nejopovrhovanější potravinové náhražky patřila sójová, čiroková či kaštanová mouka - a když se dnes podíváme na jejich ceny v bio-veganských obchodech...)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Drobná próza II Drobná próza II](https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/444572/drobna-proza-ii-Mvr-444572.jpg?v=1591132557)
Mahenova raná próza je pocitová a taková multitaskingová, pořád se přebíhá z jednoho na druhé, snaží se pojmout celý svět a celý život, ale vždy jen nakousne a uteče pryč bez řešení; chce být chaotickou, nevyváženou a právě kvasící (snad odtud název celého souboru Díže), třeba i tak jako bláznivý dekadentní estét v povídce Démoni
Mahen je autorský vypravěč a rád přemýšlí na papíře; povídky jsou krátké, jakoby načrtnuté na první pokus bez korekce, ale za jednoduchými slovy stojí hluboká myšlenka, takže by se daly abstrahovat do aforismu či černé anekdoty; smyslové a lyrické přírodní scenerie se později promítnou do Mahenových rybářských povídek
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Pusťte světlo do tmavého večera Pusťte světlo do tmavého večera](https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/536819/pustte-svetlo-do-tmaveho-vecera-662507d616eee.jpg?v=1713702870)
(SPOILER) přijde mi, že Kholl se od prvotiny Tajný život domorodců nikam neposunul, takhle může podle jednoho mustru sekat variace vztahových mnohoúhelníků jako Vondruška pseudohistorické detektivky; psát umí, nápady má a vždycky najdu nějaký originální postřeh nebo neotřelý obrat, ale obsah mne míjí - postavy jsou ploché a vyprávění se točí jen kolem toho, kdo si kde s kým tajně zam*dá, případně se z deprese nebo z nudy ožere, jako by člověk neměl jiný rozměr než základní životní potřeby a zpytování traumatických bebíček
závěrečné odhalení smrti Valériina dvojčete nemá logiku = matka prozradí dceři, která je kvůli tomu celý život na antidepresivech, že nemůže za smrt své utopené sestry (mimochodem další utopený sourozenec v současném českém románu!), protože byla stejně nevyléčitelně nemocná a jen se čekalo, kdy smrt nestane - aha, takže zaprvé: jako rodič nechám druhé dítě trápit dvacet let a mlčím? a zadruhé: dvojče nevyléčitelně nemocného dítěte prochází nepočitatelnou řadou lékařských testů a následných pravidelných kontrol, takže překvapení Valérie ze sestřiny nemoci je velká hloupost
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Dáma, která měla ráda čisté záchodky Dáma, která měla ráda čisté záchodky](https://www.databazeknih.cz/img/books/64_/6472/dama-ktera-mela-rada-ciste-zachodky-d6R-6472.jpg?v=1566842940)
milovníci realistických líčení se zlobí, ale tohle vyprávění chce být nadsázkou s typizací: vždyť takových pohádek "o potrestané pýše" známe od starověku stovky, ne-li tisíce, v nejrůznějších variacích - a přesně na té přirozeně lidské pomstychtivé touze vidět ponížené snoby taky přece stojí celý byznys bulváru a reality show
dokonale čistý záchod je vtipná laťka, kterou si stále níže a níže v hierarchii majetku a společenského statusu klesající "dáma" nastavila, aby neztratila hodnotu sama před sebou, když už ji postupně ztrácí před všemi a ve všem
Donleavy ovšem zvolil překvapivou pointu, která posunuje vyprávění z humorného k etickému pólu: i když přijde onen "zázrak shora" a nečekaně, náhodou se z chudinky opět stane milionářka, "proměna" nastane jen vnější a uvnitř zůstává pusto a prázdno: charakter tu nikdy ani nebyl, takže se nejde vrátit na žádnou výchozí úroveň
pro ty, co se zlobí na korekturu: na záložce knížky je uvedeno, že se jedná o záměrný jazykový experiment = neznám sice originál, ale překlad pravděpodobně napodobuje nestandardní vazby v angličtině vypouštěním interpunkce v češtině, aby se tak dosáhlo například dojmu nepřetržité vnitřní řeči atd.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Malá lhářka Malá lhářka](https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/529685/mala-lharka-65a122e79105e.jpg?v=1705059047)
prostředím a relativizací pravdy mi Malá lhářka trochu připomněla McEwanovo Myslete na děti, není to žádná velká literatura (krátké, holé věty nepovažuju za záměrné jazykové ozvláštnění), ale konečně se v současné beletrii traumatizovaných žen taky objevuje téma osočení a křivého obvinění
autorce se myslím velmi dobře povedlo ukázat složitost lidských motivací, jejich implikativnost a korelativnost; nezaujatý pozorovatel může přitakat snad téměř všem postavám vystupujícím v příběhu, nebo je přinejmenším pochopit, a těžko soudit, kdo je víc vinen
mimochodem princip angloamerického práva založený na rozsudku laické poroty, před níž výřeční advokáti předvádějí své rétorické umění, mi vždycky přišel trapně teatrální a výrazně manipulativní
a taky jsem si na konci položil otázku, proč dělá nám lidem obecně tak dobře, když můžeme někoho trestat?
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Tropické noci Tropické noci](https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/531155/tropicke-noci-65baa0fae05f5.jpg?v=1706729723)
(SPOILER) upřímně - nalákala mne obálka... Fránek sice umí navodit atmosféru tíživého, upoceného a ospalého dusna bez letní bouřkou, která napomáhá vyvstat přízrakům ze snů, z dětství, z nespolehlivé paměti... a promíchávat je s realitou, ale zároveň tím oslabuje napětí, když drobnými motivy předem ohlašuje, že s Eduardovým vnímáním asi nebude všechno v pořádku (třeba předpoklad určitých dědičných duševních chorob - matka i bratr; imaginární přátelé v dětství; hned někde na začátku zmínka, že Eduard přestal brát léky atd.) - ať už k vraždě dívky/ženy pod třešní (několikrát zdůrazněny ty šťavnaté rozšlapané třešně a pak červené skvrny na podlaze) došlo, anebo ne, v příběhu figuruje spoustu zbytečných klišé rekvizit (řetízek s přívěskem) a nevěrohodností (vůbec celý popis zabití, odstranění těla a následně důkazů..., rodiče se děsí synových přeludů a fantazií, a přitom je podporují - chtěl bych vidět ty rodiče v 80. letech, kteří s dítětem hrají hru "na další dva talíře na stole" atd.), mimochodem... česká beletrie si v poslední době nějak libuje v traumatech z utopených sourozenců...
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Věda možného a nemožného: Fyzikova cesta územím kontrafaktuálů Věda možného a nemožného: Fyzikova cesta územím kontrafaktuálů](https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/534496/veda-mozneho-a-nemozneho-fyzikova-c-65f80693d00a0.jpg?v=1710753428)
emocionálně pojatý, podivně rozbíhavý a zoufale repetitivní výklad, v němž se mluví víc o krtonožkách, Alexandru Makedonském, olivových hájích u Turína, myčce nádobí, Shakespearovu Prosperovi, hrací skříňce s tančící baletkou a autorčině dětství než o kontrafaktuálech, kterými Marlettová slibuje vysvětlit všechny záhady současné fyziky - tedy až na to vědci jednou přijdou, takže tato útlá knížka s "epickými vložkami á la Sofiin svět" je spíš takovou reklamní brožurou na "budoucí revoluci v myšlení"
![1 z 5 1 z 5](img/content/ratings/1.png)
![Omylem jsem rozšlápl černou kočku Omylem jsem rozšlápl černou kočku](https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/529680/omylem-jsem-rozslapl-cernou-kocku-659b256344a6d.jpg?v=1704666467)
jakoby dětská reflexe nevlídného světa dospělých, nápad dobrý, ale provedení takové odnikud nikam, některé nápadité postřehy a ironické hlášky možná zaujmou, ale jednak neodpovídají zvolenému dětskému mluvčímu, jednak nezakládají žádný příběh, jen se volně řadí za sebou a brzy nudí; má-li vulgarita v doprovodu kritiky katolické církve úspěch v Polsku, tak mě - ateistické české nekřtěňátko - ničím neoslovila
jo, a za mě i mimořádně hnusné ilustrace
![1 z 5 1 z 5](img/content/ratings/1.png)
![Poslední soud Poslední soud](https://www.databazeknih.cz/img/books/98_/98108/posledni-soud.jpg?v=1323091479)
jak přelyrické ze všech Vančurových lyrických, veškerý děj je zaznamenáván opisem či metaforou, až to dnešnímu čtenáři může přijít jako parodie; přiznávám, že mi Vančurův nezaměnitelný autorský styl sedí spíše k příběhům z minulosti než (jeho) současnosti - a Poslední soud se odehrává v roce 1928 - mimochodem první dvě vydání (obě vyšly 1929, ale u různých nakladatelů) jsou po jazykové stránce ještě košatější a šťavňatější než třetí (1935), které Vančura radikálně proškrtal
líbí se mi Vančurovo líčení prostředí vltavských pískařů a sympatické postavičky Ramus (žebrák, který celý příběh pozoruje) a Weil ("setřásl hvězdy do knih")
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Rozmarné léto Rozmarné léto](https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/268621/rozmarne-leto-JWF-268621.jpg?v=1446676458)
zdůrazním topos řeky, typický nejen pro Vančuru, ale pro spoustu českých předválečných spisovatelů (namátkou Šrámek, Mahen...), jak určuje čas a jeho plynutí: na začátku novely staré časy, staré pořádky následně narušené příjezdem komediantů, kteří vše převrátí naruby (zejména lidské vztahy, stará přátelství, a prověří jejich trvalost), a na konci, co po "opadnutí vod" přetrvalo, co voda/čas odnesl a co se omyto jeví v jiných barvách
Rozmarné léto je vlastně i podobenství nástupu avantgardy (poetismu) v nejširším pojetí meziválečné proměny kultury a vlastně celé společnosti