los
![Dědina Dědina](https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/366042/dedina-ls6-366042.jpg?v=1519218058)
to není beletrie, ale literatura faktu - stačí změnit jména a je to kronika naší vesnice, i když na opačném konci republiky, do puntíku - je skutečně možné, abychom žili tak univerzální osudy?
oceňuji, že autorka tematizuje
1) českou společnost v POrevoluční době - už mne dost prudí všichni domácí autoři, kteří těží granty a ceny za kolektivní plivání na vše před sametem; spisovatel má především kriticky a jinak než stádně a šablonovitě nahlížet přítomnost
2) vesnické prostředí - více takové literatury
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Dokud tě nenajdu Dokud tě nenajdu](https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/2296/dokud-te-nenajdu-txH-2296.jpg?v=1566821958)
když jsem na straně 100 narazil na medvěda, musel jsem se smát; ve druhém oddíle jsem váhal, zda četbu neukončit, protože mi přišlo, že tohle už je opravdu psaní jako sublimace ejakulace; nicméně v polovině mi došlo, že nejprve autor popisuje falešné vzpomínky dítěte, které bude až do konce románu uvádět na pravou míru; budiž... byť trochu převařený a sebevykradený Irving, ale temné a silné téma paměti a odpuštění
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Minervistka Minervistka](https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/118526/minervistka-d4y-118526.jpg?v=1532017561)
tuto knihu jsem předčítal, z tématu - prolomení starých pořádků a prosazení rovnoprávného vzdělávání žen - se dá vytěžit opravdu hodně, proto jsem se těšil na dobrý příběh, bohužel jsem byl zklamán skutečně jen dívčím románkem, číst to bylo utrpení
![1 z 5 1 z 5](img/content/ratings/1.png)
![Hříšná kopa Hříšná kopa](https://www.databazeknih.cz/img/books/57_/57966/hrisna-kopa-9pE-57966.jpg?v=1436646702)
z dětství si pamatuju jen jednu z této sbírky veršovaných bajek, je o slonovi, který zašlápne morče jménem Martínek - ponaučení zní asi takto (spíš parafrázuju): "a když myš zapomene, že je malinká, / tento osud postihl i Martínka"
ježiš, já brečel a brečel (kniha má i názorné doprovodné ilustrace) a nemoh přestat - a pořád, po tolika letech si ten zážitek z četby pamatuju, protože to v životě tak skutečně chodí, v pozici Martínka jsem byl nesčetněkrát
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Na paměť mým smutným courám Na paměť mým smutným courám](https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/2111/na-pamet-mym-smutnym-couram-Uf1-2111.jpg?v=1549806388)
čím jsme starší, tím obtížnější je najít nějaké poprvé...
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Sedmá funkce jazyka Sedmá funkce jazyka](https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/304372/sedma-funkce-jazyka-EKH-304372.jpg?v=1613122235)
každá buňka mého lingvistického a literárněvědného já vykřikovala v extázi, doporučuji všem, kdo někdy před zkouškou s hrůzou usínali nad Kurzem obecné lingvistiky nebo hltali Umberta Eca na jeden zátah
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Černý pavouk Černý pavouk](https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/183242/cerny-pavouk-xvB-183242.jpeg?v=1581977657)
pavouk mezi okny, to černé, hnusné, nohaté a chlupaté, skrývající se v každé společnosti, brrr...
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Teorie literatury Teorie literatury](https://www.databazeknih.cz/img/books/70_/70877/teorie-literatury.jpg?v=1737533826)
doporučuju jen úplným začátečníkům na poli literární vědy (velmi jednoduchý výklad, tak pro střední školy)
pozor na (1) angloamerický kontext, (2) zastaralost obsahu i formy
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Estetická funkce, norma a hodnota jako sociální fakty Estetická funkce, norma a hodnota jako sociální fakty](https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/324863/esteticka-funkce-norma-a-hodnota-ja-zNl-324863.png?v=1541842328)
naprosto zásadní esej pro formování české sémiotiky
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Čarodějky z Eastwicku Čarodějky z Eastwicku](https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/26008/carodejky-z-eastwicku-9YU-26008.jpg?v=1542537897)
výborná sonda do amerického maloměšťáctví
novela je daleko lepší než film, nebo lépe - tematizuje úplně něco jiného
tenhle Updike mi připomněl Levina a líčením ženského uvažování taky trochu Garcíu Marquéze a malinko i Borise Viana
ale český překlad z 90. let už dnes působí zoufale zastarale!!!
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Kuchařka kačera Donalda Kuchařka kačera Donalda](https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/109774/kucharka-kacera-donalda-8kj-109774.jpg?v=1566889362)
to vyšlo po revoluci...
ach ta nostalgie, když jsem v babiččiný troubě zapejkal chleba s kečupem a říkal tomu pizza!
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Ženy, které běhaly s vlky Ženy, které běhaly s vlky](https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/13315/zeny-ktere-behaly-s-vlky-Gl0-13315.jpg?v=1417984149)
pozoruhodný výklad pohádek a mýtů
nabyl jsem přesvědčení, že ženská není člověk a ze všech zvířat vydrží nejvíc
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Ukolébavka Ukolébavka](https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/2011/ukolebavka-OQW-2011.jpg?v=1550050481)
Podle Mony Sabbatové jsou lidé, kteří moc jedí nebo moc pijí, lidé závislí na drogách nebo sexu nebo zlodějně, tihle všichni jsou ve skutečnosti ovládáni duchy, kteří ty věci milovali příliš, než aby z nich po smrti odešli. Ožralové a kleptomani jsou posedlí zlými duchy. Jste kulturní médium. Hostitel. Někteří lidé si pořád myslí, že řídí vlastní životy. Jste posedlí. Všichni si strašně strašíme v hlavách. Vždycky vaším prostřednictvím žije něco cizího. Celý váš život je nosičem pro cosi, co přichází na svět. Zlý duch. Teorie. Marketingová kampaň. Politická strategie. Náboženská doktrína.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Poslední noc na Klikaté řece Poslední noc na Klikaté řece](https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/48202/posledni-noc-na-klikate-rece-uCU-48202.jpg?v=1566822133)
to je můj Irving - je tam pasivní spisovatel, reflexe psaní, medvědi, smrt dětí, poškozené či trvale oddělené končetiny, i zmínka o zápasení - a skvělá postava Ketchum