pige pige komentáře u knih

Písečný muž Písečný muž Lars Kepler

Asi jsem ve srovnání s ostatními příběhy čekala lepší zápletku/zpracování, ale ve finále to bylo opět skvěle zpracované.

Už od samého začátku bylo jasné, že celý příběh bude hodně ponurý. Čemu se divit - zase léčebna. A hlavní postava je vážně psychopatem. Nicméně vyústění celého příběhu bylo překvapivě logické.

19.09.2021 3 z 5

Svědkyně ohně Svědkyně ohně Lars Kepler

Do posledního okamžiku jsem neměla sebemenší tušení, kdo by mohl být pachatelem.

Za mě určitě skvělým způsobem zpracovaný detektivní příběh.
Hodně tomu samozřejmě napomohlo prostředí, ve kterém zločin odehrál, a výjimečné postavy, které se v mnohém odlišovali od "normálních" lidí.

I když si autoři opět připravili půdu pro další pokračování, líbí se mi, že zachovali prostředí. Všechno se krásně propojilo.

27.08.2021 5 z 5

Paganiniho smlouva Paganiniho smlouva Lars Kepler

Trochu jiná kniha z tvorby Larse Keplera.

Příběh jíž nebyl tak strhující, zato se autoři zaměřili spíše na postup při vyšetřování a jak vlastně celá policejní práce probíhá.

Množství postav v díle často až matoucí, mnohdy se jejich osudy propojili, ale jen v takové malé dějové vsuvce. Jako malé vodítko pro policejní vyšetřování.
Nicméně vše spravil úžasný závěrečný odstavec s vyšším posláním než dílo samotné.

A závěr díla jasně ukázal, že si autorská dvojice připravuje půdu pro další díl severské krimi.

22.08.2021 4 z 5

Hypnotizér Hypnotizér Lars Kepler

Román si mě získal již prvními stránkami - příběh je velice čtivý, neustále přibývající (funkční) zápletky drží čtenáře stále v napětí.

Zvláštní vsuvku tvořily vzpomínky na dobu minulou. Dej trochu stagnoval. Nicméně se tato vsuvka nakonec ukázala být velice funkční.

Proč je detektivka tak úspěšná?
Nechybí hororová zápletka, mnohdy hodně krvavá, a ráda zvláštních a nevysvětlitelných okamžiků.
Vedle toho prožíváme s hrdiny jejich osobní životy, takže příběh nepůsobí nikterak vyumělkovaně.
A ano, odvaha obou rodičů je až zarážející, ale to je malá "vada na kráse".

18.08.2021 5 z 5

Středověk - 101 nejdůležitějších otázek Středověk - 101 nejdůležitějších otázek Claudia Märtl

Toto dílo hodnotím jako zdařilou příručku toho nejzásadnějšího, ale bohužel alespoň trochu vzdělaného/poučeného čtenáře nezaujme žádný nový fakt.

101 otázek se snaží pokrýt veškeré sféry středověkého života - vcelku zdařile. A nutno dodat, že ukazuje středověk v jiném světle - není to ponurá doba válek a špinavých poddaných, ale dobou, která nám dala mnoho nového.

Nadto se kniha dočkala velice špatného překladu, korektor zřejmě neměl svůj den.

15.08.2021 2 z 5

Povídky - Povídkový soubor otce a dcery Povídky - Povídkový soubor otce a dcery Arnošt Lustig

Bohužel na mě kniha působí jako sebrání textů, které byly v šuplíku a autoři/nakladatel je chtěl zpeněžit.
Chybí jim něco, co by upoutalo.
První povídka A. Lustiga je předvídatelná, druhá moc neupoutala.
Povídky autorovy dcery jsou zvláštní. Chaotické. Nepřehledné. Plné hledání, e pro jistotu postava o vše přijde. Zvláštní vyústění.

13.08.2021 1 z 5

Forrest Gump Forrest Gump Winston Groom

Nedočteno - bohužel se nedokáži přenést přes nespisovnou češtinu a chybějící interpunkci.

30.07.2021 ztráta času

Proč mluvíme česky Proč mluvíme česky Daniela Krolupperová

Zajímavým způsobem autorka vypráví o českém jazyce, jak funguje a jaké má zásady. Zcela nenásilnou formou poučuje čtenáře pohádkovým příběhem o tom, co bude probírat/právě probírá teoreticky ve školní lavici.
Kniha potřebuje opravdu vnímavého malého čtenáře, který bude schopen pochytit všechny informace.
Kladně hodnotím úkoly na konci každé kapitoly, případně ilustrace, které si dětský čtenář může vybarvit.

28.07.2021 3 z 5

Skleněný pokoj Skleněný pokoj Simon Mawer

Velice poutavé vyprávění. Ačkoli člověk ví, co přijde, co je nevyhnutelné, pořád doufá, stejně jako postavy v díle.

(Dlouho jsem nechtěla knížku číst, jelikož jsem už viděla film, ale naštěstí ve filmu hodně věcí chybí, především historických souvislostí.)

24.07.2021 5 z 5

Pražské jaro Pražské jaro Simon Mawer

Shoda náhod.
Asi tak lze vystihnout nejen obsah knížky, ale i lidských osudů - reálných i literárních hrdinů.

19.07.2021 4 z 5

Bible - ilustrované příběhy ze Starého zákona Bible - ilustrované příběhy ze Starého zákona Manuela Adreani

Krásně a citlivě zpracované starozákonní příběhy pro menšího čtenáře.
Ilustrace jsou zajímavé, určitě dávají prostor pro dětskou fantazii, která podpoří vyprávěný příběh. (I když právě kvůli nim může být pro dětského čtenáře nevyhovující velký formát knihy.)

17.07.2021 5 z 5

Věda zvaná rodičovství Věda zvaná rodičovství Margot Sunderland

Publikace přináší řadu zajímavých informací. Je psaná na základě neurologie, takže je krásně ukázáno, jak výchova formuje nevyzrálý dětský mozek.
Bohužel moc praktický přínos nevidím. Řada informací se opakovala a odkazovala na předchozí kapitoly. Ani členění textu/knihy není příliš přehledné, takže zpětné vyhledávání v textu je obtížnější.

17.07.2021 3 z 5

Jak se chytá ruský špion Jak se chytá ruský špion Ellis Henican

V okamžiku, kdy konečně začal příběh gradovat, vše bylo utnuto a příběh skončil. Ale my, čtenáři, se už nedozvíme, co se podařilo. Chápu, je to tajné, protože FBI, ale tomu příběhů to prostě chybí.

13.04.2021 1 z 5

Myšlenky za volantem Myšlenky za volantem Marek Eben

Ačkoli mám Ebena ráda, svým psaním mě vůbec nezaujal.

20.03.2021 ztráta času

Žítkovské bohyně Žítkovské bohyně Kateřina Tučková

Zamotaný začátek si mě získal. Chtěla jsem vědět, jak to celé bylo.
A pak se začaly příběhy namotávat a pomalu se odkrývalo i rodinné tajemství.

Naprosto mě uchvátil závěr, takový konec jsem vůbec neočekávala, ačkoli tomu mnohé nasvědčovalo.
Pak člověk spíš celému příběhu uvěří.

Je mi jasné, že se ke knize ještě vrátím.

23.02.2021 5 z 5

Pište správně česky – rozšířené vydání Pište správně česky – rozšířené vydání Dalibor Behún

Zajímavým a poutavým způsobem (díky velkému množství příkladů a "testů" k procvičení) jsou nám představovány různé taje českého jazyka. Vše je převedeno i do každodenní praxe, takže brzy každý pochopí, v čem chybuje nejen on sám, ale i lidé v jeho okolí.

19.02.2021 5 z 5

Dalajlamova kočka Dalajlamova kočka David Michie

Milý příběh, příjemné vyprávění, ale každý příběh jasně ústí ke šťastnému, jedinému správnému konci. Chybí mi tady protiváha toho "špatného".

Oceňuji nenásilné představení hlavních buddhistických myšlenek. Každý si z nich může odnést to své.
Je to 100% kniha, která donutí čtenáře zamyslet se nejen nad svým životem, ale i nad svým okolí.

19.02.2021 3 z 5

Loutkář z ghetta Loutkář z ghetta Eva Weaver

Krásný příběh o tom, jak rozdílní lidé mohou mít mnoho společného a že i lidé, kteří o svých problémech a utrpení nemluví, si zkusili v životě více jak ostatní.

Uzavření příběhu se dalo očekávat, šťastný konec byl tedy nevyhnutelný.

Nejkrásnější okamžik bylo milostné splynutí v bunkru kvůli tomu, že i v tak bídných podmínkách dokázala láska najít své místo. Nebylo to živočišné, byl to čistý a ryzí cit.

Co mi vadí, je fakt, že příběh vypráví Mika. Vypráví o vlastních zážitcích a utrpení, o tom, jak bojoval o svůj vlastní život. Takže je od začátku jasné, že vše přežije. Škoda. Kvůli tomu se vytratilo hodně napětí.

11.02.2021 3 z 5

Straka v říši entropie Straka v říši entropie Markéta Baňková

Skvělé zpracování fyzikálních zákonů. Někdy základních a jasných, někdy těch, které nebyly objasněny ani vědci.

Určitě vhodné pro malého dětského čtenáře - vše je vypraveno jako pohádka, což je pro děti srozumitelné.
Starší už popisované zákony zná, ale jistě ho upoutá zábavná forma vysvětlení a popisu.
Dovysvětlení od dospělých nebude ani potřeba.
A jistě si knihu oblíbí i dospělí. Přeci jen nejsem všichni vědečtí fyzikové.

Knihu bych doporučila dospělým nejen kvůli fyzikálním zákonům, ale především pro příběhy ze života. Mnohdy se bojíme změn, ale jak ukazuje tato kniha, přinesou nám mnoho dobrého a mohly by být řešením těžké životní situace.

04.02.2021 5 z 5

Jak se hladí duše Jak se hladí duše František Novotný

Jak se hladí duše? Touto knihou.

Milé povídání/čtení.
Velice nevtíravým způsobem naráží na jiná umělecká díla a připomíná významné velikány dob minulých.

S autorovým vyprávěním projdeme celým rokem. Některé okamžiky zachytil i do básní - ty jsou hravé a veselé, převážně.

Text není plytký a věřím, že mnohé donutí zamyslet se nad tím, jak dobu/dětství/lásku... prožíval sám.

01.02.2021 5 z 5