Barbo(Rella) komentáře u knih
Tady se konalo velké překvapení - bavilo mě to! Ze začátku jsem to chtěla mít rychle za sebou a považovala to nutné zlo a zbytečné vyrušení od příběhu (četla jsem to jako 4. v pořadí). Je to velmi svižně napsané a od druhého příběhu to uteče jako voda. Mým názorem je, že pokud si prequel nepřečtete včas, budete potom litovat :). Poznáte Celeanu, pochopíte její jednání, i slzička ukápne.
Je to hodně zvláštní, ale i přes to, jak se kniha prvních 300 stran vlekla hodnotím 4.75*. Jakmile se to zlomilo, bylo to parádní čtení. Není to rozhodně něco, co se čte samo - je nutné se na to soustředit. Snadno se lze v příběhu ztratit. V první polovině jsem se několikrát přistihla, že odstavec musím číst 2x. Je to umění napsat knihu z pohledů tolika postav, aby se z toho nestal nepřehledný a špatně čitelný blábol. Autorka v tomto obstála a vše šlape tak, jak má. Mám pocit, že se série teprve teď rozjíždí a to nejlepší mě teprve čeká.
(Audiokniha) Absolutní 5*, a to jsem poslední dobou hodně skoupá na hodnocení. Tohle bylo tak strašně dobrý. Možná to bylo i špičkovým namluvením a režií audioknihy, ale i tak - příběh, co mě za dlouhou dobu tak moc bavil, že jsem tomu věnovala každou volnou vteřinu dne. Je mi teď líto, že jsem Marťana viděla jako film, a nemůžu si ho poprvé dát jako knihu. Krásné, dojemné, originální, napínavé, maximálně poučené (!!!) a navíc tak dobře napsané! Nešlo se od toho odtrhnout, miluju dva hlavní hrdiny. Dejte mi toho víc!
Tohle byla moje první kniha s takto výraznými plot twists. V některých momentech mi padala brada a opravdu jsem dané zvraty nečekala, obzvlášť ten poslední. Celkové poselství této knihy je jasné - každá žena v sobě má potvoru, která je pro svou věc schopna udělat cokoliv. Tohle bylo opravdu nečekaně skvělé, originální, šokující - 4.5*!
(SPOILER) Originální (ač lehce předvídatelný) děj. Půlnoční koruna má zajímavější děj a větší spád a rozhodně mě bavila. Zase se tu objevilo pár (dost) nepochopitelných situací (Celeana x Chaolova zrada) a chování hlavních postav. Dále jsem nepochopila to, jak si král nemůže nevšimnout toho, co se mu na hradě děje pod nosem a jak vlastně Celeaně mohl poskytnout takovou volnost pohybu a mohla bych takto pokračovat dál … ale co, stejně je to zábava. Nevím, co mě ještě dál čeká. Prozatím 4*.
Tak dlouho jsem se na tohle chystala! Rozhodně nemůžu říct, že by to zklamalo. Co jsem tak slyšela, do třetí knihy je to stále pomalý rozjezd - nemůžu tedy jinak než za 4* (nevím, co mě ještě čeká). Některé záležitosti byly těžce přitažené za vlasy, ale co - zábava to byla!
Myslela jsem, že tuto 800 stránkovou knihu budu číst na 3x, a že to proložím jinými knihami (abych se neunudila, protože konec známe i jako celý zbytek příběhu). V knihách 1-3 byl Nikolas totální osinou v zadku a jeho chování bylo toxické a hlavně nepochopitelné. Překvapivě byl příběh z jeho pohledu velmi hezky napsaný, čtivý, plný nových scén, pohledu do jeho duše a rozhodovacích procesů. Párkrát sice i tak bylo jeho chování nepochopitelné a neomluvitelné i z jeho pohledu, ale on si to sám moc dobře uvědomoval. Tento retelling byl opravdu moc fajn, jen posledních 80 stran už se tak nějak vleklo - je to přece jen bichle o 800 stranách. No spice, hezký příběh, slaďárna, oddechovka, autorka parádně píše - 4*.
Lehká a opravdu poctivá
comfort book. Musím říct, že Teorie lásky se mi ale líbila víc, možná je to tím, že jsem ji četla první. Zápletka mi přišla povrchnější, slabší, jednodušší a MMC mi nepřišel tak atraktivní a zajímavý jako v Teorii lásky - prostě mi celkově neimponoval. Také zde nebylo tak trefně používáno termínů, přirovnání a vtipů z vědeckých oborů (biologie asi není tak cool jako fyzika). Proto dávám nižší hodnocení 3.5*. Poslední kapitola z pohledu Adama mi přišla až zbytečná a nějak mi nesedla (a to já mám tyto bonusovky fakt ráda).
(SPOILER) Zvrhlý? Ano. Ujetý? Ano. Úchylný? Ano. Toxický? Ano. ALE to bylo tak strašně dobře čtivý! Nejlíp napsaný spicy scény co jsem kdy četla ever. Tiernan naprosto chápu, v její situaci bych si to celý dala úplně stejně. Co nechápu je rozmluvení K., který mi přišlo hodně nereálný (moc jednoduchý a rychlý). No budiž. Konec totální slaďárna, ale kdo by to nechtěl :D. Jakože za mě asi JO.
Jsem hodně zmatená co se týká hvězdičkového hodnocení, to si musím nechat ještě rozležet prozatím 3,75*.
(SPOILER) Jsem z toho hodně rozpačitá. Alex je tak toxický člověk (i po té klasické “přeměně bad guy —> zamilovaný chlap a toxický zůstane až do poslední vteřiny knihy). Nechápu Avu, že jí ještě zbyla energie na to kompenzovat Alexovu negativní a ujetou povahu. Tento vztah nemůže vydržet, ten chlap ji zničí, dřív nebo později Ava zatouží po romantice, kterou jí tento zvrhlej chlap dát nemůže. Kdyby mi nějaký chlap řekl Sluníčko - uškrtím ho. Kdyby mi nějaký chlap řekl děvko - urvu mu koule. Čtivé to ale rozhodně bylo, uteklo to rychle - naštěstí. Za mě tohle NE. Zkusím druhou jen proto, že má obecně o dost lepší hodnocení a chci si to sama ověřit.
Nevěsta přečtena za dva dny. Co mě hodně trklo bylo vynechávání bojových scén a tím vzniklé zkratky - chápu, Ali prostě radši píše scény milostné. Vůbec by mi ale nevadilo, kdyby kniha byla o pár stran delší a ty scény vynechány nebyly. Moc se mi to líbilo, 4,5*.
Tak tohle byla čistá zábava. Smála jsem se tolikrát, že to ani nespočítám. Absurdita některých situací je zde vyšperkovaná k dokonalosti a situace v knize jsou tak šílené, že si často říkáte WTF. Netušila jsem, že něčemu takovému dám 5*, ale jelikož jsem dostala, co jsem na 100 % očekávala, nemůžu hodnotit jinak. Jasně, není to žádné veledílo, ale jde o to, aby se člověk pobavil a odreagoval a tohle se prostě stalo. Slupnuto za jedno odpoledne. Prostě FUN FUN FUN!
Tak tady jsem nepochopila hlavní hrdiny. Nikolas otravný jak osina v zadku i ve třetím díle a Sara mu neustále vše toleruje. Nikolasův přístup ke vztahu je vyloženě toxický a žádné pouto jeho chování nemůže omluvit. Pokaždé “když se choval, jak se choval jsem ho chtěla zabít a Saře nakopat zadek, že mu to toleruje. I navzdory tomuto problému byl příběh hezký a čtivý, zápletka fajn a konec měl spád. Kdyby mi bylo 13-16 let budu z toho hotová. O originalitě se ovšem mluvit nedá - kombo True Blood, Vapire diaries a Twiligth je z toho cítit na sto honů. I tak mě to bavilo, protože se jedná o čistou zábavu. Dávám slabší 4*. Myslím, že moje hodnocení je ovlivněno tím, že romantická linka je hodně plochá a vztah N a S je prostě bez hloubky a šťávy. Třeba se to zlepší, až si jednou přečtu Bojovníka - příběh z Nikolasova pohledu, který na mě na poličce už čeká.
Druhý díl je lepší než první. Za mě silné 4*. Jediné, co tomu mohu vytknout je až moc slow burn romantická linka a taky absolutní absence pohledu Nicolase (protože jinak je jen nepříjemný tím, jak je celou knihu otravný). Vím, že o to asi půjde ve čtvrtém díle Bojovník, ale i tak by knize prospěl aspoň letmý pohled do jeho hlavy. Čím dál víc mám pocit, že jsem to už někdy četla - a ano, v Twilight, Upířích denících a True Blood. I tak je to zábava a pouštím se třetího dílu.
Tohle fantasy mi přijde jako dobrý seriál - něco mezi True Blood, Upířími deníky a Twiligh ságou. Je to rozhodně pomalejší, akce je hezky rovnoměrně rozložená skrz celou knihu a je to hodně slow burn. Jsem zvědavá, jestli se v druhém díle více rozvine romantická linka, v prvním díle to rozhodně nečekejte. Jinak je to fajn - za mě slabší 4*. Číst budu dál!
Nečekejte lehké oddechové čtení. Zprvu je zápletka milá a nevinná. V půlce knihy se to zlomí a postavy které si už na začátku zamilujete si zamilujete ještě víc. Nakonec vás zasáhne těžké téma války, nervy drásající vyvrcholení - no a ten konec? Ach jo. Čekala jsem pohodové fantasy, místo toho jsem dostala drama, trauma a zhoršilo se mi astma a rozhodně na to budu nějaký ten čas myslet. Přes to všechno je tato kniha je SKORO 5* čtení. Čekání na další díl bude hodně dlouhé.
Smála jsem se, odreagovala jsem se, bavila jsem se, 5*. Všechno, co očekáváte od pohodového čtení !
Strašně, ale opravdu strašně moc chyb - kdo může dovolit vydat knihu, ve které je na každé desáté straně pravopisná nebo jiná chyba? Na některých stranách bylo dokonce na pár řádcích i více chyb najednou. Rušilo to čtení. Je to strašná škoda, protože za obálku bych vraždila. Počkejte si na druhé opravené vydání.
Podle opravdu nízkého hodnocení na Goodreads jsem moc nečekala, začítala jsem se opravdu dlouho a jakmile jsem se začetla tak to skončilo. Nakonec to bylo ale milé a nenáročné čtení s velmi uspěchaným koncem. Celé to bylo velmi předvídatelné. Sem tam se mi to líbilo, ale spíš ne. Slabší 3 hvězdy.