bee88maja Online bee88maja komentáře u knih

Knihkupectví v Dublinu Knihkupectví v Dublinu Evie Woods

Tohle se mi moc líbilo. Mělo to napětí, mělo to magickou linku. Mělo to drsnou část, mělo to milostnou část a hlavně byly tam knihy!!! Kdo by nemiloval svět knih?

Mé pubertální já, zatoužilo po náručí lovce knižních záhad... nečekaně jsem se nechala zlanařit :)

08.11.2024 5 z 5

Stručná historie času Stručná historie času Stephen W. Hawking (p)

Ze světa kvarků, bílých trpaslíků a černých děr, o smyslu času, minulosti, budoucnosti a relativitě.

Líbilo se mi to, i když je to 36 let stará záležitost a svět fyziky je úplně jinde, nebo ne?

Pro úplné laiky trochu složité čtění, ale když máte zápal pro věc, rádi zdoláte i složitější text. ;)

04.11.2024 4 z 5

Čtenářský klub osamělých srdcí Čtenářský klub osamělých srdcí Lucy Gilmore

Bývám ke knihám, které jsou v trendech velmi kritická, protože se stavím odjakživa proti proudu. Nuže, ale tohle bylo... bolavé, vtipné, tak akorát. Oddechové a zároveň jsem našla pár tipů na další čtení. Mám ráda, když autor čerpá a cituje z jiných knih, napomáhá mi tak, k dalšímu bádání a kolik klasické literatury ještě zbývá přečíst. Nakonec s tím proudem ráda poplavu, pokud to bude takhle překvapivě milé... :)

28.10.2024 5 z 5

Hodná holka, zlá krev Hodná holka, zlá krev Holly Jackson

Young adultovka pro odvážné holky. Příběhem proletíte jako kulka letící skrz tělo. Jako milovník krimi, mám podezření od samého začatku, které se stránku po stránce potvrdí, proto knížka nemůže dostat 5*.

Knížka se dlouho nedala sehnat, tak jsem si říkala, že sérii nedokončím. Ovšem díky seriálovému zpracováni na Netflixu, se knížky série začaly opět objevovat na pultech knihkupectví a já se do dokončení příběhu pustila s vervou sobě vlastní.

Volně přecházím do první časti Mrtvá holka, dobrá holka. Jsem zvědavá, kam to Filipu tentokrát zavede...

12.10.2024 4 z 5

Olive Kitteridgeová Olive Kitteridgeová Elizabeth Strout

Zvolejte hurá a tři dny se radujme!!! Dočetla jsem. To byl vážení porod!!!

Po úvodní kapitole jsem přémýšlela, jestli má vůbec smysl číst dál. Teď jen přemýšlím, z jakého důvodu je kniha bestsellerem a má tolik obdivovatelů a příznivců. Já jsem hlavní postavu chtěla hned několikrát minimálně zabít. A pak mi to došlo...Možná to je ten důvod, co se lidem na knize líbí. Připomíná jim vlastní Olive, v jejich životech... anebo jsem jen sebestředná bestie, která sdělení z knihy nepobrala ani jednou švestkou ve své dutohlavé hlavě :)

Dal by si někdo švestkový koláč? :))

16.09.2024 3 z 5

Trápení všeho druhu Trápení všeho druhu Mariana Leky

Ze začátku jsem v knize viděla velký potenciál, a říkala si, to bude velmi zábavné a obohacující čtení. V polovině jsem si říkala: OK německé nátuře asi trochu nerozumím. Konstatuji jsem suchoprd. Ovšem ilustrace: Ty vyzdvihuju!!! Zejména gumový medvídek v rakvi, mne rozložil :)))

13.05.2024 3 z 5

Vyhoření Vyhoření Petr Šesták

Vyhořet je snadné, ty mozaiky dnešní doby, ego stíhá druhé ego, kdo má větší právo na to být tady a teď. Drancovat nebo chránit.

Vzplanete jako sirka, a stejně rychle vyhoříte. Neboť v sounáležitosti a burcování společnosti k lepším zítřkům ve finále všichni máme trošku nakakáno na svých hlavách (někdo to ví, někdo se tomu brání a někdo se zdá býti pohoršen). Neboť svou bytost ospravedlňujeme různými argumenty či fakty.

A tak si říkám: kniha je to výborná, jen jsem díky ní opět ve stavu lehké až středně těžké deprese. Neboť každá spermie má právo na život, ale jak moc nebo málo, to už je otázka všeobjímajícího ekosystému, z kterého vytváří "ta lidská spermie" monolit...

08.05.2024 5 z 5

Život na míru Život na míru Marek Rabij

Odcestovat tam, kde pro výdělek 120 Kč na dva dny uděláte cokoliv, protože na Vaše místo čeká dalších 100 a více uchazečů. A vy prostě tuhle směšnou mzdu potřebujete, protože děti, jídlo, nájem.

Maslow se musí obracet v hrobě, jak sám autor poznamenal závěrem knihy.

Smutné pravdy ční nad pokrytectvím západní společnosti..., které tenhle systém vyhovuje a na němž vydělává a bohatne.

Socioekonomicky rozevřené nůžky do pangejtu, v očekáváni dalšího supermódního střihu...

31.01.2024 4 z 5

Piko: Junkies' lives matter: Na životech feťáků záleží Piko: Junkies' lives matter: Na životech feťáků záleží Pavel Šplíchal

Otevírám knihu, abych porozuměla světu. Světu bolavých duší. Dětí alkoholiků. Nechtěných dětí. Dětí rozvedených rodičů. Zneužívaných dětí. Znuděných dětí. Dětí, které nikdo nemiloval. Dětí, které to chtěly jen zkusit.

Nejvtipnější na tom všem je, že některé závislosti tolerujeme a jiné odsuzujeme.

Jestli se společnost jednou probere, kdo ví, ale upřímně tomu nedávám moc šancí.

12.12.2023 5 z 5

Vinice ve Francii Vinice ve Francii Julie Caplin

A jeje, další neuvěřitelně modré oči. Opravdu? Za mne je tahle serie symbolem oddychu, pousmání a mravenčení při milostných scénách. Dala bych si sklenku šampaňského k tomu. A možná ochutnala šneky....Nebo aspoň přikusovala Croissant.

Libí se mi obálky českého vydání série, ty bych opravdu vyzdvihla. Vtáhnou vás do dané scenérie. A necháte se ovívat větříkem,přičichnete vůni půdy a hroznů.

Ale to hlavní jsou přece postavy. Kluk/Muž potká holku/ženu, šmodrcháníčko a nakonec jsou stejně spolu...

Červená knihovna, není o výrobě vína, milé dámy :))

07.11.2023 4 z 5

Dobrý život ve stínu konzumní společnosti Dobrý život ve stínu konzumní společnosti Tomáš Hajzler

Na tuhle knihu jsem se moc těšila, říkala jsem si, co dalšího se dozvím v rámci osvěty a boření mýtů.

Ovšem uvnitř jsem našla velkou dávku pokrytectví, která mi přišla nefér, vůči těm, kteří by rádi byli osvícení a mýty bořili.

Jak žít dobrý život? To Vám asi neporadí žádná kniha. Dělat věci jinak, než většinová společnost je těžší než se zdá, a to i pro samotného autora.

Pokud chci lidem radit jak žít, měl bych být sám příkladem. Pokud jim radím něco, co sám nedělám, pak je to pro mne trochu pokrytecké...

Za mne jsem pochopila jediné, dokud nebudou lidé toužit po životě v jurtě s vlastní zahrádkou bez závislosti na moderních udělátkách, pak budou vice či méně zabořeni v kolosu konzumu. Řekne mi někdo, co je ta správná míra konzumu? Člověk je pohodlný tvor a ze své pohodlnosti málokdo umí slevit. Včetně mne nebo i Vás, kdo čtete tyto řádky.

Podle sebe soudíš ostatní? Říkáte si? Pozoruju a poslouchám druhé kolem sebe a občas se zeptám, jestli si dokážou představit život bez auta, vody, tepla, nákupu věcí, které nutně potřebují... většina z nich říká ne a někteří vůbec nechápou na co se ptám. Tenhle konzumní svět je pro lidi, kteří se do něj naroďí tak přirozený, že se nad nedostatkem nezamýšlí...

Možná jsem se měla překonat a knížku dočíst, třeba bych v ní našla nakonec odpovědi na své otázky, ale ta vlna nechuti byla silnější. Omlouvám se.

Zcela neskrytě a pokrytecky :)

07.11.2023 3 z 5

Povídky a jedna báseň Povídky a jedna báseň Zdeněk Svěrák

Taková jednohubka, co pohladí na duši. Při čtení si člověk vybaví hlas pana Svěráka a hned je mu veseleji. Nenásilný humor, typická laskavost a vřelost. Na podzimní večery pro vyprávění u "krbu", jako dělané. Audioverze by za mne dostala 5 hvězdiček. :)

22.09.2022 4 z 5

Temné říční proudy Temné říční proudy Sharon J. Bolton

Olejovitá smrdutá bahnitá voda řeky, skrývající tajemství, která se nedají pouhým okem prokouknout. Představím si, co vše v řekách plave, všechny ty zvířátka velkých i miniaturních rozměrů. Odpad, splašky... Řeka. Vltava nebo Temže. Řeka, kolik mrtvých těl odvanul čas, kolik těl se zaklínilo mezi kameny...

Zkušený pozorovatel a rutinní čtenář detektivních příběhů může být lehce "unaven"...

Za mne na pozadí všech těch utonulých těl, ženských těl, ve mně hlodala postava hlavní hrdinky Lacey , která mi nedala spát (už pár nocí - díky celé sérii :))... kdo věří v trochu romantiky, zajímá Vás také, jak to s Lacey a jejím srdcem bude... a kdo vlastně ta Lacey proboha je.... napnutí jak kšandy... Romantici chtějí další díl. Za detektivy asi už stačilo. :)

15.09.2022 4 z 5

Dějiny psychologie Dějiny psychologie Morton Hunt

Příprava na přijímací zkoušky z Psychologie. Kdo to byl Freud, James, Descartes, Platon - co to bylo za lidi? A čím obohatili lidstvo? Nuže, když o jednotlivcích znáte i nějaké ty podrobnosti z jejich života, zdá se být učení se velké škály faktů, snesitelnější. :)

02.08.2022 5 z 5

Stalker Stalker Lars Kepler

Musím uznat, že tato manželská dvojice umí. Díl od dílu lepší, ovšem, když jsem se pokoušela číst Stalkera bez znalosti předchozích dílů, vůbec mě to nebavilo, jelikož jsem nechápala souvislosti. Což vidím jako jedinou skulinu v dokonalosti :). Nedají se číst bez posloupnosti... alespoň tedy pro mne.

30.11.2020 4 z 5

Hedvábník Hedvábník Robert Galbraith (p)

Po zklamání z prvního dílu, tohle byla jiná pohádka. Do poslední chvíle jsem netušila, kdo je vrah. Morbidnější způsob vraždy sehrál také svou roli, že se mi Hedvabník tak nějak líbil více než Volání Kukačky. Zvrácenost na literárním pozadí zarývající se až do morku kostí...nebo chcete-li do písmen vetkaná až do poslední kapky inkoustu :) Tohle už bylo lepší paní Rowlingová :) ;)

10.09.2020 4 z 5

Havran a jiné básně (33 básní) Havran a jiné básně (33 básní) Edgar Allan Poe

E.A. Poe je kapitola sama pro sebe. Havran, temno a co je víc? V deštivém dni, či v temné noci. Hlodá nás svědomí. Bojíme se stínů. Bojíme se své duše, co zrcadlí. Co nám o nás samých prozradí? Poezie, kterou duše temná musí zřít. Jinak přec není možné dále žít... :)

23.05.2020 4 z 5

Psychologie sériových vrahů Psychologie sériových vrahů Andrej Drbohlav

Pro "normální" čtenáře, tohle bude asi silné kafe. Ale pokud se zajímáte o psychologii, je tohle nutné čtivo :). Co vede člověka k tomu, že začne brát druhému život? Je zatím trochu víc, než rodinná anamnéza? Proč to pak dělá opakovaně? Sexualita? Jiné motivy? Je to zrůdné, ale ve své podstatě v tom každý z nás může mít nevědomky prsty...Nevěříte? Zkuste si to přečíst a uvidíte :).

21.04.2020 5 z 5

Nebe nad Jemenem Nebe nad Jemenem Tomáš Šebek

Reportáže z míst, kam se nikdo z nás neodvažuje zaměřovat svou pozornost,ať už díky předsudkům, nebo z jiných důvodů, mám velmi ráda. A styl psaní - baví, neškatulkuje, prostě plyne. A za odměnu si vždycky z těchto Tomášových knih uvědomím zřetelněji, že všude na světě jsou lidé, kteří žijí své životy, a to za úplně jiných podmínek, než my tady, a přesto mají své sny, humor, lásku...

20.04.2020 5 z 5

Kecy, kecy, kecičky Kecy, kecy, kecičky Karin Krajčo Babinská

Kdo čeká velkolepé literární dílo bude nejspíše zklamán, ale o to tady přece nejde. Milé čtení o věcech běžných v životě člověka mediálně známého. Je to jako byste četli zápisky kohokoliv z nás/vás. Pro někoho nuda, pro někoho vtipné a láskyplné vzpomínky. A o to tady především jde, ne? Zasmát se, nahlédnout pod pokličku do života člověka, který se nám zdá bezchybným, jelikož je Celebrita!! :) Bylo by hezké, uvědomit si, že všichni jsme jen lidé a všichni bez výjimky máme své radosti a starosti :))! Za mne tento účel kniha plně splnila.

11.02.2020 3 z 5