braunerova braunerova komentáře u knih

Diviš, vítěz od Lipan - Tragédie husitství? Diviš, vítěz od Lipan - Tragédie husitství? Veronika Zajíčková

Psáno moderním hovorovým jazykem. Moderní češtinu v historických románech preferuji, dnes už stejně nikdo neví, jak tenkrát lidé mluvili. Ovšem Diviš z Miletínku nešetří vulgárními výrazy (zmrd, posral, prdel, kurva, žrádlo ...). a nepoužívá ustálenou terminologii, například Pražanům říká Pražáci. Také mi vadil jednostranně negativní postoj autorky k radikálním husitům, to neustálé zdůrazňování násilí páchaného ve jménu víry. Lidé té doby byli hluboce věřící a vítězství sedláků nad křižáky pro ně bylo boží znamení. Proto své jednání museli považovat za správné. Možná je dobré si také připomenout, že v Kutné hoře katolíci házeli husity do šachet a po bitvě u Lipan jich bylo nejméně 700 upáleno. Ani ne za sto let pak katolíci též ve jménu víry vyvraždí miliony indiánů. Knihu jsem sice dočetl, ale jen kvůli těm vynaloženým 250,-Kč.

27.08.2017 2 z 5

Přehledné dějiny světa Přehledné dějiny světa John Morris Roberts

Dějiny lidstva nacpané do 600 stránek. Asi tuhle obří učebnici nikdy nepřečtu, ale koukám do ní docela často. Není to pouhé skladiště informací, nýbrž čtivě a logicky popsaný vývoj druhu homo sapiens. Třeba o husitech v ní najdete jedinou větu, zato ale zasazenou do kontextu reformátorů katolické církve .
Co mě naopak zklamalo jsou špatně čitelné černobílé mapky a ilustrace.

"Jedna z dobrých definic druhu Homo sapiens zní, že se jedná o zvíře schopné změnit svět. Důkaz pro to najdete ve výčtu jeho činnosti - jsou jím lidské dějiny"

27.08.2017 5 z 5

Bojové techniky raného novověku Bojové techniky raného novověku kolektiv autorů

Publikace trpí stejnými nedostatky jako celá edice. Opět chyby překladu, např. Velký mistr (velmistr), vévoda z Alvy (z Alby) a tak dále. Na bitevních mapách chybí názvy opěrných bodů a místopis. Jinak je to ale zajímavé čtení.

22.08.2017 4 z 5

Sparta: Heroická historie Sparta: Heroická historie Paul Cartledge

Čtivě napsaná literatura faktu, která mi ale připomínala spíše řadu odborných článků než souvislý příběh. Tomu by nasvědčovalo i občasné opakování některých textů. Zklamalo mě, že jednotlivým válečným tažením a bitvám je zpravidla věnováno jen několik vět. V tomhle je název knihy poněkud zavádějící. Dále platí vše co napsal martin č.

20.08.2017 3 z 5

Tribunova kletba Tribunova kletba John Maddox Roberts

Vše podstatné je uvedeno v komentářích níže. Já bych k tomu jen dodal, že zvyky Římanů autor servíruje svým čtenářům formou jemného humoru:

"Můj otec, Decius starší, byl jedním z nejpřednějších představitelů gens Caecilius. Právě jeho neochabující dlouhověkost mě udržovala právně nezletilým. Mohl mě osvobodit jednoduchou formalitou, ale ten starý ničema se nehodlal vzdát svého práva mě ovládat."

17.08.2017 5 z 5

Bojové techniky období kolonializmu 1776–1914 Bojové techniky období kolonializmu 1776–1914 Robert B. Bruce

V rámci tématických oddílů (Pěchota, Jízda ..) jsou kapitoly členěny geograficky. Bojové techniky jsou demonstrovány na 20 bitvách, takřka všech pro mě neznámých (Isla, Kandahár, Spion Kop, Ayacucho, Pa-li-čchiao, Valdivia, Fa-čan ...). Vždy jsou popsány historické souvislosti, velitelé, výzbroj a výstroj, taktika a vlastní průběh bitvy. Moje počáteční nadšení ale zchladily časté nesmysly, vzniklé možná z překladu. Třeba třeba na straně 80 "de la Serna vedl sám střed a jeho kavalérii v záloze generál William Miller" (ten přitom patřil k Sucremu). Na straně 104 "Chalífa systematicky likvidoval svoje obranné linie" a Kitchenera chránila "Chalífova vlastní kavalerie". Měl jsem z toho občas pěkný galimatyáš. Odborný editor by se měl modlit, aby někdy nepadl do rukou generála Gougha:

"Pokud byli někteří zajatci zastřeleni, potom mohu říci pouze tolik, že bylo omylem učinit z nich zajatce."
z dopisu brigádního generála Gougha

05.08.2017 4 z 5

Šinsengumi – Šógunovy poslední samurajské jednotky Šinsengumi – Šógunovy poslední samurajské jednotky Romulus Hillsborough

Jak píše Dusin, zajímavé téma, faktograficky důkladně zpracované, pro naše chápání ale asi příliš cizí. Hrdinské činy samurajů mi někdy přišly až úsměvné, např. když dva silné oddíly spolu svedou 2 hodinovou urputnou bitvu za použití děl a pušek a výsledkem jsou 4 mrtví. Nebo po 3 denní bitvě uteče tokugawský vojevůdce jen proto, že nepřítel rozvinul císařskou zástavu.

"Když se vraceli ke svému velitelství ve Fušimi, narazili na desítku mužů, kteří na ně čekali v záloze. Když je Nagakura vyzval, aby se identifikovali, všichni uprchli. Jak se později ukázalo, byli ze Sacumy. Příštího dne všichni provedli seppuku za útěk před nepřítelem."

30.07.2017 4 z 5

Svatokrádež Svatokrádež John Maddox Roberts

Kromě sžíravé kritiky římských poměrů přidal tentokrát J.M.R. i filosofická zamyšlení:

"Občas mě napadá, zda se kdy člověk bude schopen dobrat skutečné historické pravdy. Mrtví neudrží brk, a tak dějiny nevyhnutelně píší ti, kdo přežili."

"Existují kouzelníci, kteří, jako například Proteus v báji o Odysseovi, dokáží povolávat ze záhrobí stíny mrtvých a rozmlouvat s nimi. ... Opravdu by ale člověk přestal lhát jen proto, že je mrtev? Ctižádostiví lidé se neustále zaobírají tím, jak se na ně bude po smrti vzpomínat, a toto jejich úsilí by přišlo docela vniveč."

28.07.2017 5 z 5

Ovidius Ovidius David Wishart

Vše už za mě řekl Trudoš. Já bych jen doplnil, že musíte mít o římské historii už hodně načteno, abyste si vychutnali autorův ostrovtip a ocenili jeho historické analýzy.

"Všichni jsme v podstatě egoističtí dacani, my římští hoši z vyšších vrstev. Vždycky jsme takoví byli a vždycky budeme. Je to naše slabost i naše síla, vlastnosti, díky nimž je Řím tak veliký a vinou kterých je tak prohnilý."

16.07.2017 4 z 5

Sokrates Sokrates Josef Toman

Vyprávění o Sokratovi je proloženo jeho rozmluvami s autorem, rozhovory bohů a dopisy přátel. Všechny postavy jsou vykresleny s citem pro historická fakta a jako živé, nejen sám Sokratés, ale i Periklés, Alkibiadés, Xantippa a další. Trochu mi vadily jen ty Intermezza.
Osud Sokrata byl tragický, mě ale víc dojímá osud Alkibiada. Kdo ví, kam až by došly Athény vedené tímto geniálním stratégem. Koneckonců na vítězství Sparty se jeho rady a charisma podílely nemalou měrou:

"Athéňané mne připravili o životní sen? Co je to můj sen? Já jsem smrtelný, já tu věčně nebudu, ale Athény by se staly věčnou hlavou všech Řeků. Připravili mne o zásluhu vynést Athény na vrchol světa. Sami sebe o to připravili. Radši zhoubu všemu, než mně trochu cti a slávy! Radši zápecnictví předků, než lidovládu, kterou jsem vezl na svých korábech přes moře já."

14.07.2017 4 z 5

Odkaz Vikingů: Meč Odkaz Vikingů: Meč Ulf Schiewe

Příjemné překvapení. Střízlivé a realistické vyprávění o výbojích Normanů v Itálii. Autor je historicky věrný, v doslovu jmenovitě uvádí, jaká fakta změnil.

14.07.2017 4 z 5

Alexandrova žena Alexandrova žena Joan Crispi

Jedna z mála knih, kterou jsem nedočetl. Stručný popis Alexandrových tažení je proložen vyznáními lásky zamilované Roxany a úvahami, proč jí Alexander zahýbá s Héfaistiónem. Klasický román pro ženy, pro mě strašná nuda. Narazil jsem také na historické přešlapy. Namátkou slovo císařství je odvozeno od Julia Caesara, který žil o 300 let později. V bitvě u Issu uvádí antičtí autoři 600 tisíc perských vojáků a ne milion. Překladatel se pro změnu nenamáhal přeložit jména vojevůdců - Perdiccass (Perdikkás), Kraterus (Krateros), Hefaestion (Héfaistión).

03.07.2017 1 z 5

Neklidná Evropa Neklidná Evropa Isabelle Backouche

Tenhle díl na náladě nepřidá - po vylíčení hrůz první svétové války následuje bolševická revoluce a nástup Stalina k moci. To ovšem není vina autorů Ilustrovaných dějin, ale nás, homo sapiens.

"Soudruhu Lenine, u strojů, soustruhů, na zemi, kterou sníh i žatva kryje, my vaším srdcem i jménem, soudruhu, myslíme, dýcháme, bojujem a žijem!"

03.07.2017 5 z 5

Růže pro Algernon Růže pro Algernon Daniel Keyes

Povídku Růže pro Algernon jsem četl před mnoha lety a dodnes vzpomínám na ten něžný, smutný a krásný příběh. Román mě ale zklamal. Chytrý Charlie mi byl strašně nesympatický. Když byl retardovaný, vždy se našli lidé, kteří se mu snažili pomáhat a chránit ho. Žádného vděku se nedočkali, stejně jako vědecký tým, který mu nabídl nový život. Nějak se mi nechce přijmout autorovu myšlenku, že čím větší IQ tím větší hulvát a sobec.

27.06.2017 3 z 5

Na jih od hranic, na západ od slunce Na jih od hranic, na západ od slunce Haruki Murakami

Většina z nás si asi ve vzpomínkách na mládí uchovává nějakou svoji Šimamoto nebo svého Hadžima, které už nikdy neuvidí. A je to tak dobře. Protože jinak se musíte rozhodnout - půjdete na jih od hranic nebo na západ od slunce?

"Byla tu, už tu není a žádná střední cesta mezi tím nevede. Protože na světě neexistuje ani žádný střed. Snad někde na jih od hranic, kde existují i 'možná'. Ale ne na západ od slunce, protože tam už žádná 'možná' nejsou."

25.06.2017 5 z 5

Kronika ptáčka na klíček (I.–III.) Kronika ptáčka na klíček (I.–III.) Haruki Murakami

Přečetl jsem za 2 dny a další 2 týdny na to budu myslet. Nádhera.

18.06.2017 5 z 5

Říše a kolonie Říše a kolonie Michel Cartier

Jeden z nejlepších dílů.

"Na prvním místě věřím v britské impérium, na druhém v britskou rasu. Myslím si, že britská rasa je nejsilnější ze všech imperiálních ras na světě."
Joseph Chamberlain

13.06.2017 5 z 5

Svět v pohybu Svět v pohybu Gabrielle Cadier

Vše jsem napsal u předchozích dílů, není co dodat. Úžasná je rodinná fotografie královny Viktorie s jejími příbuznými, panovníky evropských zemí.

"Odešla a s ní odchází celá epocha. Slavné období symbolizované jejím jménem se uzavírá jako svitek pergamenu. Svět, který jsme znali, mizí. Před námi se prostírá velká neznámá".

08.06.2017 5 z 5

Zrod kapitalismu Zrod kapitalismu Gabrielle Cadier

Celou sérii co do textů i grafiky považuji za jednu z nejlepších encyklopedii dějin světa. Vypadá to, že ji snad celou přečtu.

"Vzlet trval pouhých dvanáct vteřin, zapsal si Orville Wright, ale poprvé v dějinách lidstva se stalo, že se stroj nesoucí člověka mohl vlastní silou zvednout do vzduchu."

04.06.2017 5 z 5

Po otřesech Po otřesech Haruki Murakami

Můj milovaný Murakami, tohle přece nemůže být tvé dílo. Možná je autorem tvé alter ego, zatímco jsi přepisoval Kukly ze vzduchu ve světě, kde na noční obloze plují dva měsíce. Nebo tě Strážný zavřel za vysokými hradbami Města a tyhle povídky napsal tvůj Stín. Ať je to jak chce, mě beznadějně nudily.

02.06.2017 1 z 5