cestina_s_linus cestina_s_linus komentáře u knih

Arazanini vlci Arazanini vlci John Flanagan

Já se (posledních pár let) vždy zhrozím, když vidím nový díl hraničáře. Je to risk - 50 na 50... a tentokrát je to těch “slabších padesát.

I přesto, že se v knize objevují “vzpomínkové pasáže na předchozí knihy, tak jsem si příběh moc neužila. Oproti předchozím dílům mi přišlo, že zde bylo vše “moc brzy odhaleno a většinu knihy zabaralo nudné tlachání a popisy jídla...

Na druhou stranu... v této sérii se opakovaně vyskytovaly slabší díly... Možná už by bylo fajn, kdyby autor tuto sérii “neurčitě zakončil a věnoval se něčemu jinému.

08.01.2024 3 z 5

Chaloupka na muřích nožkách Chaloupka na muřích nožkách Sophie Anderson

Nejsem si úplně jistá, jestli je toto knížka pro děti. Docela chytrou a nenápadnou formou se zde řeší otázka života a smrti. Co se děje po smrti? Proč někdo musí odejít dříve a jiní výrazně později? Nedovedu si moc představit, jak tuto stěžejní část knihy může chápat malý čtenář.

Já jsem si čtení užila. I když jsem se 2/3 knihy točila v kruhu (Márinka prostě dělá vše proto, aby se vymanila ze svého poslání, ale vše tím jen zhorší). Poslední část začala být konečně akční a plná zvratů.

Z knihy si odnáším to, že je důležité si (nejen) v rodině nelhat... a také to, že mrtví milují ruskou kuchyni.

21.12.2023 4 z 5

Vřesová můrka Vřesová můrka Oksana Bula

(SPOILER) Dlouho jsem nepotkala dětskou knížku, do které bych se zamilovala na první pohled. Autorka přináší krásný příběh (začátek), kde musí hlavní hrdinka - Vřesová můrka - porazit svůj “strach ze světla a neznámého. Průvodkyně - Buková můrka - ukáže Vřesové můrce jak vypadá les, jak se schovat před sluncem a barvami. Pomůže jí s jejími strachy. Tyto dvě můrky se krásně doplňují - jedná vyplašená a druhá odvážná. Čemu musím složit největší poklonu, tak to jsou ilustrace. Krásně doplňují příběh a kniha by nepotřebovala ani to minimum textu a dítě stejně bude příběh milovat.

Jsem zvědavá na další dobrodružství můrek!

18.11.2023 5 z 5

Úděl Hvězdorozených Úděl Hvězdorozených Jan Yenkee Kalina

Opět zde máme knihu, u které bude těžké se vyhnout spoilerům... vezmu to hopem. :)
Praya - místo, na kterém se odehrává 99 % děje. Čtenář si užije mnoho podrobných popisů a společně s Greysonem prozkoumá celý ostrov. Občas mi přišlo, že celkový popis fauny flóry byl na úkor děje (akce). Já si ono místo představuji jako šmoulí vesničku na Pandoře.
Postavy - asi dost překvapím, ale nejlepší postavy jsou Soudružka a Arkie. Oblíbila jsem si je asi z toho důvodu, že jejich přítomnost přerušila popisy a přinesla akci.
Musela jsem si zvyknout na způsob vyprávění. Na mě to bylo kapku chaotické. Kdybych si nevedla poznámky, tak bych se furt vracela.
Když si odmyslím detailní popisy ekosystému, tak tu máme Filozofii Věčnosti - to je na delší povídání. Předurčená tria - super, ale proč v knize není “tabulka, abychom si sami mohli zkusit poskládat naše trio? :)
Epilog mě utvrdil v mých domněnkách a já potřebuji další díl! Bude... že?

03.11.2023 4 z 5

LEGO: Rodinný příběh nejslavnější hračky na světě LEGO: Rodinný příběh nejslavnější hračky na světě Jens Andersen

(SPOILER) Neznám nikoho, kdo by si v životě nehrál s Legem! Každý z nás s touto hračkou strávil určitý kus života, ale uznávám, že mě osobně nenapadlo zkoumat historii této značky.

Naštěstí se celý příběh dozvíme v této knize. Nevím, co se mi líbilo více - infromace, nebo fotografie. Nejvíce jsem byla paf z informace, že na začátku byla dřevěná hračka a až později přišli s plastovou kostičkou.

Místy jsem se textem prokousávala, ale vzápětí jsem si opět užívala fotografie (z těch jsem místy měla asi větší radost... he he). Jakmile došlo na řeči okolo marketingu a trhu, tak má pozornost byla dost pokoušená a těšila jsme se, až tyto pasáže budou za mnou.

Knihu doporučuji (nejen) milovníkům Lega! Myslím si, že každý v knize najde to své.

A já si jdu hrát s legem...

14.10.2023 4 z 5

Z pera knihomolů: 11 povídek od českých a slovenských knižních blogerů Z pera knihomolů: 11 povídek od českých a slovenských knižních blogerů * antologie

Vždy, když se mi do rukou dostane sbírka (je jedno, jestli básnická, nebo beletristická), tak je velmi těžké knihu ohodnotit jako celek. Musím uznat, že se autorky dotýkají témat, které hýbou společností. Ve výsledku na mě sbírka působí dost melancholicky a depresivně, což mě utvrdilo v rozhodnutí, že nebudu jednotlivé povídky blíže rozebírat (za ty hádky mi to nestojí). Zaměřím se na “provedení. Ve sbírce naleznete 11 unikátních povídek. Některé se četly lépe a mnohé byly (podle mého názoru) “nečitelné a kazí celkový dojem z knihy. Některé autorky mají cit pro psaní a u jiných jsem cítila, že to není ono a pomohlo by jim, kdyby se více vypsaly. Kvalita textu se projevila i v tom, že jsem necítila vztah k postavám, ani zájem o jejich příběhy, což mě trošku zamrzelo. Na druhou stranu - musím pochválit ilustrátory. Jejich ilustrace některé povídky zachraňují...

01.10.2023 3 z 5

Znamenitá mrtvola Znamenitá mrtvola Agustina Bazterrica

Tohle není kniha. Ale náhled do mysli "nemocného člověka". A zajímalo by mě, jak se tvářil redaktor, když dostal rukopis k posouzení...

19.08.2023

Stíny Citadely Stíny Citadely Radek Sterakdary Starý (p)

(SPOILER) Nechci být zlá, ale bojím se čtvrté a páté knihy...

První kniha měla nějaké své mouchy, ale svět byl zajímavý a Harari perlil jednu dobrou hlášku za druhou. A přivřela jsem očko - byl to první díl...

Druhá kniha - prvních cca 100 stran bylo otravným opakováním s ukňouranou Arilou a nepochopitelnými "Marvel momenty"... Laraem tento díl dost potahal...

Třetí kniha
- po stranu 100 - se člověk musí nutit, aby četl
- opět tady máme ukňouranou Arilu (vedle toho Roakovo kňourání je úplné nic)
- jeden retardovaný plán za druhým, který vždy záhadně vyjde
- práce s časem - za jeden den se toho stane až moc a všimla jsem si, že mnohdy to působí tak, jako by postavy nemusely ani spát
- Arila opět dojde jako slepá k houslím k nové síle
- Arila dovede nové schopnosti používat lusknutím prstu a nemusí nic objevovat a trénovat (pouze zjistíme, že musí mít u sebe "element", který nakonec využije)
- Sterak furt utíká od "hlavního" úkolu a kniha má vibe "Žaludovy reakce", kdy dokáže Czechcloud mluvit půl dne o informaci, která je na max. 5 minut
- šablona - už u druhé knihy si člověk všimne "stejného scénaře", který se opakuje i v této knize
- jde poznat, že je kniha napsaná dost hooorkou jehlou...
- místy kniha připomíná motivační deník - některé se opakují FURT
- výskyt slov: činka a propaganda - jako proč? nikde o "posilovně" se doposud nemluvilo... a slovo propaganda se také nehodí

Ale na knize se mi i něco líbilo:
- máme naději, že svět bude zničený a Arila nebude - ju chú
- svět Našeptávačů je zajímavý
- Harari a jeho vztah k násilí (z pacifisty - splétačská mlátička)

Nečekala bych, že třetí knize dám tak nízké hodnocení, ale přijde mi, že tady má nakladatelství/knihkupectví jistotu, že se knihy prodají (protože Sterak) a to se odráží na (ne)kvalitě příběhu... Jsem zvědavá na další knihu (ano, jakmile bude venku čtvrtý díl, tak knihu přečtu) a doufám, že nebudu nucena dát nižší hodnocení...

31.07.2023 1 z 5

Ohař & liška Ohař & liška Frost Kay

Poměrně krátká, ale za to zajímavá knížečka! Ocitáme se ve světě, kde zlo má dlouhé prsty a doplací na to nevinní (a menšiny).

Duo Ohařka&Lišák je perfektní. Každý jejich dialog jsem vždy užila. Nejednou jsem během jejich přestřelek i pobavila.

Tempest je super postavičkou. Líbí se mi její vzpurný duch, odhodlání, smysl pro spravedlnost. Ale i její “Rychlejší ústa a pomalejší mysl, což jí dostane do zajímavých situací.

Co se týče děje... do půlky to bylo pomalé a poměrně předvídatelné. Naštěstí se to potom zlomilo a zejména konec mě dost šokoval.

Popravdě jsem překvapena, jak nenásilně a dobře dokázala autorka do příběhu zakomponovat prvky “sexuálního obtěžování. Ukazuje, že to není normální, a to je něco, co mi v knihách poslední dobou chybělo.

17.11.2024 4 z 5

Haunting Adeline: Stíny nad Adeline Haunting Adeline: Stíny nad Adeline H. D. Carlton

Pokud na DR tituly nemáte vysoké nároky, nebo jde o vaše první setkání s tímto typem čtiva, budete spokojeni. Kniha má temný a nepříjemný nádech, který vás nutí přemýšlet nad tím, kolik je v ní fikce, co by mohlo být reálné. Kromě fetiše a zvláštních sexuálních scén zde najdete i několik zajímavých detektivních linek, které vás vtáhnou a jen tak nepustí. Určitě neberte na lehkou váhu varování, které najdete na úplném začátku – kniha toho nakonec může nabídnout hodně, záleží jen na tom, co od DR knih očekáváte.

Kdyby kolem knihy nebyl takový hype, asi bych z ní byla odvařenější. Nicméně... jedná se o průměrný titul, a jsem zvědavá, jestli druhý díl bude opravdu "dark" a plný "romance".

07.11.2024 3 z 5

Štefánik: Komiksový román Štefánik: Komiksový román Michal Baláž

Byla jsem velmi zvědavá, co se nového o Štefánikovi dozvím. Z hodin dějepisu jsem si mnoho informací o této osobě neodnesla. Komiks mě utvrdil v tom, že se nikdy nedozvíme, kým přesně byl, ale jeho role v CZ/SK dějinách je nezpochybnitelná.

Komiks má zajímavé zpracování. Skáčeme v čase a máme možnost nahlédnout do různých životních okamžiků Štefánika. Zároveň můžeme i pozorovat, jak se kolem někoho vytváří kult osobnosti, aby mohl být symbolem “pro něco.

Za velké plus považuji bonus na konci knihy, kde jsou mini medailonky, které čtenářům jednotlivé postavy (které v komiksu vystupují) blíže přibližují.

Za drobné minus považuji absenci popisků, které by čtenáři usnadnily orientaci v čase.

Jinak si myslím, že se jedná o zajímavý prvek do hodin historie...

03.11.2024 3 z 5

Šógunův popravčí Šógunův popravčí Kazuo Koike

Nebudu lhát... myslela jsem si, že mangy jsou takové ty uzounké sešitky. O to více jsem byla překvapena, když jsem zjistila, že jde o skoro 800 stránkový kousek.

Příběh se točí kolem popravčího - ronina Asaemon Jamada. Jeho přístup k práci. Životní filosofie. Zásady. Svým způsobem mi připomínal našeho kata Mydláře. I přesto, že jeho práce byla opravdu drsná (místy “nechutná), tak stále tu byl velký prostor, abychom mohli Jamadu vidět jako člověka.

Kromě brutálních scén, je zde i mnoho poznámek pod čarou, popřípadě “meziscén, kde se dozvídáme něco o historii, hierarchii v rámci justice apod. Tyto fun facty jsem milovala a některé věci jsem si později ještě i dohledávala.

I přesto, že jsem měla strach, že se mi kniha v ruce rozpadne (ono se to nezdá, ale je to fakt bichle), tak se mi povedlo hřbet nezlomit.

Pokud milujete japonskou historii a kvalitní kresbu, tak tuto mangu doporučuji.

02.11.2024 4 z 5

Joker: Svět Joker: Svět Štěpán Kopřiva

Mnoho lidí si díky posledním filmovým snímkům tuto postavu ze světa DC zamilovalo a nedivím se jim. O to více jsem byla zvědavá na tento kousek, na kterém se podílelo mnoho grafiků a scénaristů z různých koutů světa.

Je těžké nespoilerovat, takže vypíchnu, co bylo na knize super, co mi naopak přišlo slabší.

Co bylo super:
- přebal s českou ilustrací
- kvalita materiálu (vazba je boží!)
- pestrost příspěvků
- krátké slovo o lidech, kteří na jednotlivých příbězích pracovali

Co mi přišlo slabší:
- velmi lesklý papír (během slunečného dne se komiks blbě četl, protože jsem furt hledala dobrý úhel, abych viděla na text)

U komiksu jsem se místy nasmála. Jindy jsem měla husí kůži. Joker každé prostředí naprosto ovládl a vždy mě něčím dovedl překvapit. Po dočtení jsem si uvědomila, že se scénaristé a kreslíři svým způsobem překonali. Všichni promítli do Jokera, jak svou zemi vidí a poukázali, na co (ne)jsou pyšní.

Nejlépe si s Jokerem (podle mého názoru) vyhráli: USA, ČR, Polsko.
Nejméně mi sedl Joker v provedení: Japonska a Itálie.

11.10.2024 4 z 5

Severní den Severní den Ondřej Blaho

Ondřej Blaho vstupuje na literární scénu ve velkém stylu. Debutuje románem Severní den, jenž je prvním dílem stejnojmenné trilogie.

Co se mi na knize líbilo
Obálka a zpracování knihy: Stehlík vytvořil opravdu krásnou obálku, která zaujme.
Bonusový materiál: Dozvíme se zde mnoho zajímavých věcí, které pomohou pochopit mnohé věci. Jen mě mrzí, že je to úplně na konci a jednotlivé střípky nejsou zakomponovány na konce/začátky jednotlivých částí.
Prostředí: Svým způsobem poznáme velký kus Severního dne. Autor nám trochu přiblíží velký kus krajiny. Osobně si toto místo představuji jako Skotsko křížené se Slovenskem.
Tajemné konstrukty: Těch pár konstruktů, na které během čtení narazíme, tak působily neokoukaně a zajímavě.
Koule: Můj nejoblíbenější konstrukt. Kapku mě mrzelo, že zde nebyl věnován prostor tomu, jak fungují… ale snad se to dozvíme později.
Tajemné bytosti bez tváře: Moc toho nenamluvily, ale vždy jsem si užívala tu změnu
Manipulace: Líbí se mi, že je po celou dobu cítit, že je zde někdo třetí, který manipuluje se všemi.
Julius Birma: Nejlepší postava. Jediný z vypravěčů, jehož příběh mě oslovil a zajímalo mě, jak to s ním dopadne. Není to klasický „nabušený“ a dokonalý cápek, ale má charisma, které člověka okouzlí.
Krátké kapitoly: Tím, že se střídalo ve vypravování příběhu velké množství osob, tak krátké kapitoly udržovaly dobré vyprávěcí tempo a člověka to nesvádělo k tomu, aby knihu odložil.
Jak lidé snadno přistoupí na nový režim: Je opravdu děsivé, ale zároveň fascinující sledovat, jak si „cizáci“ podmaní postupně obyvatelstvo a lidé velmi rychle převlékají kabáty a mění své smýšlení.

Co se mi na knize nelíbilo
Počet vypravěčů: Někdy méně je více a u této knihy to platí trojnásob! Ve výsledku předimenzovaný počet aktivních postav vedl u mě k tomu, že mi na nich vesměs (až na Birmu) nezáleželo a mnohé mi postupně začaly vadit.
Skákání v čase: Velmi rušivý prvek, který mi komplikoval vstup do příběhu.
Metrický systém: Tady nerozumím tomu, proč autor nepoužívá „normální“ SI jednotky. Ve výsledku nikdy nevíme, kolik je hodin, jaké jsou mezi jednotlivými místy vzdálenosti. Případně nechápu, proč v bonusovém materiálu nenajdeme nějakou legendu, kde by byl tento metrický systém více popsán.
Mechanické konstrukty: Je hezké, že je v textu zmíněno, že postavy něco využívají, ale chybí detailnější popisy. Ocenila bych (klidně i jako bonus) nějaké nákresy a popisy mechanických konstruktů, které byly v této knize používány.
Jazyk: Občas jsem se musela v textu vracet a některé věty si přečíst opakovaně. Autor rozhodně umí pracovat se slovy, ale občas už byly některé popisy a přirovnání trošku kostrbaté.

Shrnuto, podtrženo…
Pokud bych vám na začátku recenze neřekla, že se jedná o debut, tak si toho nevšimnete. Jde opravdu vidět, že autor odvedl velký kus práce a nad příběhem přemýšlel. I přesto, že mám ke knize pár výhrad, tak pozitiva stále převažují.
Je podstatné si uvědomit, že se jedná o mix několika žánrů a subžánru. Něco si zde najdou milovníci steampunku, detektivky, urban fantasy, sci-fi a ještě by se pár (sub)žánrů našlo.
První díl trilogie perfektně popisují tato dvě slova: cesta a vzpoura. Není zde prostor pro klasické romantické linky, dokonalé hrdiny a perfektně rozlišitelné dobro a zlo. Příběh je plný vrstev a tajemna. Doufám, že jsme již byli dostatečně autorem do světa Severního dne zasvěceni a Nachová temnota nám nabídne trochu živější příběh, kdy nebude nouze o tajemno, ale zároveň se dozvíme mnohem více o konstruktech a novém režimu/vládě.
Jsem opravdu ráda, že se opět na pultech objevují knižní tituly, které vybočují a něčím obohacují knižní prostředí. Zároveň si myslím, že by Severní den mohl inspirovat další autory a autorky, aby zkoušeli vytvořit příběhy, kde nutně nedominují elfové a draci, ale stroje a pochybné lidské existence.

Jsem zvědavá na další díl. Proto si budu nějaké hvězdičky šetřit a prvnímu dílu uděluji solidních 3,5/5.

12.08.2024 3 z 5

Divná planeta Divná planeta Nathan W. Pyle

Roztomilosti není nikdy dost. Prožít lidské situace a emoce z pohledu ufounků bylo zajímavé. U této knihy se člověk zasměje, ale zároveň jej vede k zamyšlení.

Pokud se někdy budete cítit pod psa, svět se vám bude hroutit a budete si myslet, že hůř už být nemůže a neuvidíte kolem sebe kousek naděje a světla... určitě si zalistujte v této knize. Věřte mi... zlepší vám den a dovede i pomoci.

Mimochodem... do češtiny je to perfektně přeloženo!

03.08.2024 5 z 5

Takopího prvotní hřích 2 Takopího prvotní hřích 2 Taizan5

(SPOILER) Pokud mi první část začala po několika stranách dávat smysl a dokázala jsem se v ději zorientovat, tak toto pokračování je jeden velký guláš. Najednou zde řešíme osudy hned několika postav. Takopi si hraje na zombie a Šizuky manipuluje (neskutečným způsobem) lidi ve svém okolí.

Zde je důležitou postavičkou Takopi, kterému se nepozdávají plány, které vymýšlí Šizuky a nelíbí se mu ani způsoby/prostředky, které volí k jejich vyřešení. V určitém okamžiku se pan chobotnička pohádá se Šizuky a my se ocitneme (asi) ve vzpomínce, kdy zjišťujeme, že Takopi měl pomáhat úplně jiné dívce a už tehdy to malinko zbabral.

Jakmile se tedy vrátíme do přítomnosti, tak Takopiho můžeme přejmenovat na Deus ex machina, jelikož svou obětí vyřeší nekonečnou řadu průserů... a my se tedy ocitneme v “napravené realitě, kdy se obě dívky spolu baví a Takopi je v určité podobě stále s nimi...

Celkově se mi tento díl jevil uspěchaný, místy nelogický a překombinovaný. Ale stále vede k zamyšlení.

28.07.2024 3 z 5

Střet s Buggyho posádkou! Střet s Buggyho posádkou! Eiičiró Oda

(SPOILER) Oproti prvnímu svazku se děj odehrává po celou dobu na jednom místě. Což svým způsobem bylo zajímavé zpomalení (oproti prvnímu svazku, kdy jsme profrčeli hned několika lokacemi). Luffy nás nenechá oddechovat moc dlouho, protože záhy sledujeme konverzaci mezi ním a zlodějkou Nami, která vyústí v zajímavou zápletku, jelikož do děje vstoupí Pirát Buggy a jeho posádka.

Musím uznat, že o vtipné momenty nebyla nouze. Po nějaké době mi začala vadit postava Nami, jelikož mlela jak kolovrátek to samé... ale ve výsledku byly všechny nové postavy zajímavé a chvílemi jsem se přistihla, že fandím “záporákům.

Nejvíce si mě získal pejsek, který hlídal obchod svého pána. Jeho příběh jsem asi prožívala nejvíce a v momentě, kdy bojoval, tak jsem všechny rány (co schytal) oplakala a doufala jsem, že to zvládne.

Celkově mi tento díl přišel zajímavým “klidem před bouří, která určitě přijde s dalším svazkem...

Celkově hodnotím: 4,5/5

Za recenzní výtisk děkuji Crew.

27.07.2024 4 z 5

Můžeš říct: Miluju tě Můžeš říct: Miluju tě Nofreeusernames (p)

Popravdě… jsem ráda, že jsem si knihu půjčila v knihovně, protože po dočtení se cítím ošizená. 3 (pod)průměrné příběhy, které mi po jazykové a stylistické stránce způsobily nelehké spaní.

Ale je mi jasné, že náctileté čtenářky budou nadšené.

08.06.2024 1 z 5

Národní opruzení Národní opruzení Karolína Zoe Meixnerová

(SPOILER) Bylo zvláštní číst detektivku s postavami, které znám jen z hodin literatury.
Lamač srdcí - K. H. Borovský, malý Jan Neruda, ufňukaná Božka Němcová, hysterka Tyl - nejen oni, ale i další postavy jsou zataženy do kauzy "malostranský přízrak", který usekává lehkým děvám hlavy.
Kniha má na můj vkus pomalý start, ale pa je to jízda! U konce jsem si zařvala jedno: JÁ JSEM TO VĚDĚLA! A místy mi i slzička ukápla.
Možná bych ocenila větší počet mrtvol. Těch bylo docela málo. Oproti hysterii je zde minimun vtipných hlášek.
Celkově je kniha fantastická a určitě musím najít využití této knihy i do hodin literatury.
- 5/5

recenze audioknihy:
Národní opruzení miluji. Knihu jsem přečetla 3x a vychutnala jsem si i předčítání v podání @cojezoe_ na Národní opruzení TOUR. Nic z toho mě ovšem nemohlo připravit na zážitek, který mi zprostředkovala audiokniha. Předem musím pochválit výběr předčitatele - Dalibor má boží hlas! Člověku ani nepřijde, že během chvíle naposlouchal pět kapitol. Jednotlivým postavám dal duši. Jasně... v jeho podání je Havlíček sexy, ale já si ujížděla na jeho ztvárnění ženských postav a postavy Pochcala. Popravdě... kdybych měla porovnat Havlíčka a Pochcala... tak Pochcal má nejlepší projev. Kapku mě zamrzelo, že se více nevyhrálo s hudebním podkladem, který by atmosféru ještě více podtrhl... nevadí... třeba pokračování dostane více hudebního podkresu do pozadí.
Děkuji #humbookblogeri za možnost audioknihu naposlouchat a ohodnotit.
- hudba 3/5
- celkově 4,5/5

13.05.2024 5 z 5

Potrhané duše Potrhané duše Jana Jordanová

(SPOILER) Bylo opravdu těžké napsat na tento díl recenzi. Na jednu stranu jsem se těšila, až se do světa smrtek opět vrátím, ale druhé díly mě obecně děsí. Pokusím se být stručná a nespoilerovat, ale beztak mi něco ujede...

Co se mi nelíbilo:
- ufňukanost Ellie - já chápu, že má problematický vztah s Pánem Podsvětí, ale po X kapitolách, kde opět fňukala, že se jí nevěnuje... už jsem toho měla dost (mají celou věčnost a ona vše potřebuje hned). Na jednu stranu si hraje na silnou a nezávislou, ale na druhou stranu nepoužívá hlavu a jen všechno a všem komplikuje.
- moc jsem nepobrala toho Olivera, ale OK...

Co se mi líbilo:
- krátké kapitoly, které čtenáře nepustí
- nové bytosti - asi jsem si oblíbila mnohem více upíry než vlkodlaky, ale co už...
- Black - jsem ráda, že se zachoval, jak se zachoval. Na jednu se stranu se kvůli Ellie může přetrhnout, ale na druhou stranu má také povinnost vůči Podsvětí (i Nadsvětí).

Jsem zvědavá na pokračování a doufám, že Ellie už nebude tak ubrečená, protože tento typ postav je opravdu čtenářsky odpudivý.

08.05.2024 3 z 5