evelinaevelina evelinaevelina komentáře u knih

Vražda v temnotě Vražda v temnotě Dan Turèll

Zrovna nyní čtu autory severské krimi a tenhle Dán patří podle mého mezi ty slabší autory. Šedý průměr, vraždy spoluvyšetřuje novinář a prakticky ke všemu přichází náhodně, i rozuzlení není zvlášť povedené.

31.01.2013 3 z 5

Královská trilogie Královská trilogie Jaroslav Čechura

Krásné čtení, psané lehkým jazykem, ať chcete nebo nechcete, tak se ze čtivých příběhu i poučíte. Mým favoritem byl díl Děti a levobočci českých králů. Zajímá vás koho Hlavačka nazýval Poďobanou nebo Obětované dcery? Nenechte se odradit tloušťkou díla - dá se číst postupně nebo podle nálady na přeskáčku.

31.01.2013 5 z 5

Výlet k nádražní hale Výlet k nádražní hale Jáchym Topol

Původně jsem si knihu koupila kvůli dvojjazyčnému textu než z lásky k Topolovi. Ale kupodivu se mi to velice líbilo, smutná realita co přišla po komunistech, člověk si může v závěru vybrat, jestli má truchlit, jak se to žije anebo být rád že vlastně vůbec žije.

31.01.2013 4 z 5

Soukromá vzpoura Soukromá vzpoura Karel Hvížďala

Jedna z prvních knih rozhovorů s disidenty vydaná po sametové revoluci. Už jen proto, že rozhovor je veden se svérázným Landovským, v knize se najde hodně poloh. Témata se mění - divadlo, politika, mládí, disent, kamarádi, zábavné zážitky atd. I styl Landovského vyjadřování přispívá k tomu, že než si to uvědomíte, knihu máte najednou celou přečtenou.

31.01.2013

Malý Alenáš Malý Alenáš Ivan Vyskočil

Ano, Vyskočilovo hraní se slovy je úžasné: A tak šli, Malý Alenáš, Doktor Pusínek, Pádlo Jan, Dudloň Duchna, Houně Pouhá, Pihulín Ouha, Frkoč Cíp, Šuple Šíp a Hipi Píp.

Nová setkání Nová setkání * antologie

Sedm próz v tomhle výběru je podle mého gusta. Samozřejmě nezklame klasika Taneční hodiny pro starší a pokročilé, ale mými favority tady jsou Škvoreckého Legenda Emöke a Nejsem si jist od Ivana Vyskočila. Vím, že tohle bylo moje první setkání s Vyskočilem, pak jsem si od něho přečetla co jen šlo.

Velká trojka Velká trojka Josef Škvorecký

Kombinace autorů v této knize mi absolutně vyhovuje - všichni tři jsou mí oblíbenci. V tomto trojklání u mě zvítězil Lustig se svým Porgessem.

Suchej tam, mokrej ven Suchej tam, mokrej ven Tony Fenelly

Kniha slibuje četbu " na jeden zátah". Myslím, že laciné zasazení děje do homosexuální komunity, což má asi podle autorky zaručovat kvalitu a neotřelost. Podle mě šedej střed.

30.01.2013 1 z 5

Hrnčená bába a jiné povídky Hrnčená bába a jiné povídky Jindřich Šimon Baar

Měla jsem období, kdy jsem byla "baarovsky" zaměřená. Jeho Chodsko mě prostě dostalo. Teď jsem v antikvariátu narazilo na tuto sbírku povídek, ale zas až tolik okouzlena nejsem. Buď jsem tenkrát byla k Baarovi nekritická a jeho romány včetně Hanýžky a Martínka mi přišly báječné nebo je toto dílko skutečně slabší.

30.01.2013 1 z 5

Pátá čtvrť Pátá čtvrť Viktor Fischl

Úžasná knížečka o pražské židovské čtvrti. Mám hrozně ráda příběhy staré Prahy, ty časy "z " a krátce "před" první republikou. Fischl dokáže navíc krásně vykreslit místní postavičky a přidat jim opravdu nejrůznější charaktery.

Ještěrka Ještěrka Iva Sanetrníková

Knihu jsem nyní četla už podruhé. Vybavuji si, že jsem si ji koupila těsně po revoluci a byla z ní docela unešená - spíše tím tématem, které v knihách u nás dostupných tenkrát ještě nebylo tak běžné. Teď se mi také po přečtení mnoha zdařilejších dílek nezdá tak dobrá, asi už samotný psychický stav chudáka holky je pro současnou přesycenost těmito tématy málo. A to je špatně, jasně, já vím...

30.01.2013 3 z 5

Rakvářova dcera a jiné prózy Rakvářova dcera a jiné prózy Radoslav Nenadál

Knihu jsem četla nyní po druhé, koupila jsem si ji z vyřazených knih z městské knihovny.Vzpomínala jsem při kupování na hospodyni bojující o starožitný záchod, na ty pavlačové drbny. Dobře, že jsem knihu kooupila za celých velkých 5 Kč, protože teď mi utkvěly povídky jiné, s krásnou atmosférou Prahy, jaká už tutově není.

Lijavec Lijavec Zdeněk Svěrák

Úžasná hra z herberku! Chudák Cimrman zdatně bojující o postel u okna.

České nebe České nebe Zdeněk Svěrák

Kniha patří mezi těch málo, které jsem dříve četla než viděla zdramatizované. Proto k němu nemám asi takový vztah jako k ostatním. Jiná dílka se mi zdají zdařilejší, i s s lepšími hláškami, České nebe mi přijde jen hrozně zpopularizované

Dlouhý, Široký a Krátkozraký Dlouhý, Široký a Krátkozraký Zdeněk Svěrák

..a nejhorší ze všeho jsou trpaslíci!

Podle mě s Dobytím severního pólu to přímo je cimrmanovská klasika.

Dobytí severního pólu Dobytí severního pólu Zdeněk Svěrák

Podle mého, tohle dílko je tzv. cimrmanovská klasika. Škoda, že to je už povinná četba. Cimrman si nezaslouží, aby se stal povinnou četbou :-)

Němý Bobeš aneb Český Tarzan Němý Bobeš aneb Český Tarzan Zdeněk Svěrák

Jejich "trojnásobná nebo dokonce čtyřnásobná retrospektivní vnoření" jsou boží. A replika JE NA MALINÁCH se roky táhla v naší rodině.

Posel z Liptákova Posel z Liptákova Zdeněk Svěrák

Vizionář je u mě nej-, nej-, nej-.

Švestka Švestka Zdeněk Svěrák

Hru jsem viděla zdramatizovanou pouze jednou, ale mám na ni výborné vzpomínky. Vím, že není ze všech cimrmanovin tou nejznámější, ale mou z nejoblíbenějších. Úžasné "Písně s dentální" tematikou např.

Vražda v salonním coupé Vražda v salonním coupé Zdeněk Svěrák

Možná že autoři toto dílko ještě více povznesli, když z něho vytvořili film ROZPUŠTĚNÝ A VYPUŠTĚNÝ.