hanina.k komentáře u knih
Tohle je přesně tak stylová "pohádka" jako jsou ty od Tima Burtona nebo třeba Sirotčinec slečny Peregrinové. Originální příběh se strašidelnými leckdy i zvrácenými částmi vaše dítko ani vás nenechá chvilku v klidu. Naučí vás si vážit toho co máte a že není všechno zlato, co se třpytí a te interpretace? Perfekt! Včetně písniček, které skvěle doplňovaly atmosféru děje. Doporučuji.
Jak už je psáno v anotaci, Tara poprvé vkročila do školy, kdy jí bylo sedmnáct a jak za to musela bojovat. Vyrůstala v patriarchální rodině plné fanatismu, kde táta něco řekl a prostě to tak bylo, mamka než aby vyjádřila vlastní názor a postavila se za děti nebo za sebe, když to bylo potřeba, tak raději sklopila zrak a dělala vše, co po ní manžel chtěl. Tara vyrůstala s několika sourozenci, jeden z bratrů jí vyloženě týral, ale rodiče to přehlíželi.
Vzdělání tu není potřeba, ale výsada. Jelikož podle otce stačí akorát umět číst, nic víc není potřeba, vysoká škola je pro "hloupé" lidi, kterým nestačilo domácí vzdělávání, tak musí ještě chodit do školy.
Tara vyrůstala v tom, že když si například o kousek vyhrne rukávy, hned je to běhna, pokud bude chodit do školy, ilumináti ji chytí do spárů a už nepustí. A tak dále.
Neskutečné, čím vším si ta holka musela projít. Je to velmi silný příběh, který se ne vždycky poslouchal úplně lehce. Budu na to ještě dlouho myslet. Každopádně přednes Petry Bučkové je perfektní. Velmi silná kniha. Doporučuji.
Skutečné zločiny jak je neznáte! Radek Galaš a Miloš Vaněček mají čtenářsky velmi příjemný styl psaní. Tady nenajdete nějaké učesané vyprávění případů, ale syrová fakta bez příkras. A to pány od ostatních autorů toho žánru odlišuje. Dokonce jsem měla tu čest vidět pana Galaše několikrát naživo a je to sympatický, vtipný a velmi inteligentní muž. Kniha je drsná, ale četla se ,,hezky", pokud to tak mohu napsat. Toto čtení ráda doporučím.
Po knížce, která mi nesedla, jsem si Kavárnou s vůní perníčků spravila chuť. Mám ráda tento typ knih, jako jsou například Romantické útěky od Julie Caplinové, oddychové, romantické, čtení s úsměvem a u této knihy to nebylo jinak. Je to ten typ knihy, která je na nynější podzim jako stvořená, zalézt si pod deku a číst si. Kniha se mi líbila moc, velmi příjemné čtení. Prosím víc takových!
Bohužel, tohle fakt ne. Bylo toho až moc, přehlceno. Věřím, že si kniha své čtenáře najde, ale mě nesedla. Tak jsem si alespoň ujasnila, že sci-fi není nic pro mě. Zpracování za mě také nic moc. Hvězdičky dávám za nápad a za obálku. Ne každá kniha sedne a tady jsem si bohužel vytáhla černého Petra.
Ta Eloise teda umí překvapit! Všechny předchozí díly slyšíme (čteme), že nechce být poslušnou ženou v domácnosti s rodinou, natož s manželem, že chce dosáhnout něčeho víc, být spisovatelkou, studovat a respektive mít stejné možnosti jako muži. A najednou, Eloise je již zralou ženou (,,starou pannou") a myšlenky jí utíkají k manželství a jako správný adept se jeví lord Phillip Craine, vdovec, se kterým si píše dopisy. Lord ji pozve na své panství a impulzivní Eloise neváhá a bez garde a vědomí rodiny odjíždí za láskou svého života. Jenže Phillip z jejího příjezdu moc radost nemá, jeví se jako pěkný hrubián, který evidentně neumí moc mluvit se ženami, natož se k nim chovat a aby toho nebylo málo, zapomněl se zmínit, že má osmiletá dvojčata, která jsou (kulantně řečeno) pěkná kvítka. Jak tohle dopadne?
Tenhle díl mě bavil ze všech nejvíce. Už se moc těším až audiolibrix publikuje další díl. Krásný a příjemný poslech všech pět dílů, jsem si moc užila. Musím pochválit paní Lucii Pernetovou, která umí svým přednesem vtáhnout do děje tak, že máte pocit, že jste také členkou smetánky v 1. polovině 19. století.
Mám ráda tyto knihy, které mě odnesou do jiné země a můžu s hlavní hrdinkou prožívat její vzrušující dobrodružství.
V čele tohoto žánru podle mě stojí Julie Caplinová a ta mě baví moc, všechny její knihy vlastním.
Tady je rozdíl v tom, že hlavní hrdinky jsou hned tři a přichází na to, že je spojuje víc věcí než účast na kuchařském kurzu v Řecku.
Kniha se četla moc hezky, má vám i co předat, za mě perfektní kombinace. Vřele vám ji mohu doporučit.
Krásně ilustrovaná kniha pro děti s interaktivními prvky, která nenechá ruce v klidu snad žádnému dítěti, jelikož za každým ,,okénkem" se skrývá tajemství. Knihou nás provádí kratičké texty, které měsíce doprovázejí a na konci knihy najdeme shrnutí celého roku. Je barevná, zajímavá a vaše dítě se u ní určitě nudit nebude, vřele doporučuji.
Tak konečně došlo i na Penelope, která je mou druhou nejoblíbenější postavou, hned po Eloise. Zdánlivě nenápadná dívka, teď už tedy žena (oficiálně ,,stará panna"), která v očích společnosti nestojí za pozornost. Ale tady víc než kdy dřív platí ,,tichá voda břehy mele", nenechte se zmást, v Penelope se skrývá víc než byste tušili a ten Colin už by to mohl taky pochopit, co myslíte? Napínavá, ale i oddychová, plná emocí, to je Čekanka. Rozhodně vřele doporučuji.
Jedná se o volné pokračování knihy Pojízdná čajovna splněných snů. Zatímco první díl byl o Rosie, která utekla z ruchu velkoměsta, koupila si dodávku a splnila si svůj sen, využila svých schopností k vytváření fantastických dezertů, tak druhý díl je o Arie, která je tak trochu záhadnou knihomolkou, která před smrtí svého manžela slíbila, že už se nikdy nezamiluje. Jenže potkává spisovatele a milovníka knih Jonathana, u kterého se zdá, že pro sebe byli stvořeni.
Mrzí mě, že Jonathan nedostal více prostoru, protože je to velmi zajímavá postava. Kniha se četla moc hezky, je to nenáročná oddychovka, nicméně první díl se mi líbil víc, byl pro mě zajímavější, Aria mě tady místy trochu štvala, protože značnou část knihy byla tak moc nerozhodná, že jsem si říkala, že ta rozhodnutí snad udělám za ni. Jinak knihu doporučuji, rozhodně stojí za přečtení.
Skvělý díl. Tentokrát tu půjde o Benedicta Bridgertona, do teď to byla taková ,,nenápadná" vedlejší postava, ale autorka nám dokáže, že opak je pravdou. Jeho protějšek je Sophie Beckettová, která je nevlastní dcerou hraběte, tedy jak by řekli lidé v době, ve které se příběh odehrává, bastardem. Dostává se jí řádného učení a vychování, jelikož si ji hrabě vzal k sobě jako ,,schovanku" (pro ostatní), když jí zemřela matka. Jenže se na scéně objeví zlá macecha s dvěma dcerami a po smrti hraběte se nám rozjíždí popelkovský příběh.
Tento díl byl velmi milý, zajímavý a krásně se poslouchal.
Příběh se četl dobře, nicméně mám pocit, že mu toho dost přebývá. ,,Magických" postav je tam zbytečně moc a ubrala bych Célie, už mě místy trochu štvala svou naivitou, ale odvaha se jí upřít nedá. Co se týče ostatní postav, ty by zase, za mě, zasloužily více prostoru, hlavně Michal. Příběh je nápaditý, celkem dobře promyšlený, bohužel ale na to, kolik má stran, by mohl být více propracovaný, hlavně co se postav týče.
Zatímco první díl byl o nejstarší dceři lady Bridgertonové, Daphne a vévodovi z Hastingsu, tak tento díl byl věnovaný nejstaršímu synovi Anthonymu. Anthony se chce oženit, ale v žádném případě se nechce zamilovat, je totiž přesvědčený o tom, že se nedožije více jak 38 let, protože jeho otec v tomto věku zemřel. Má více dam ,,na mušce", ale nakonec to dopadne tak, jak si vůbec nepředstavoval. Čekají ho těžká rozhodnutí, zapeklité situace, ale také třeba láska, kdo ví?
Budu se opakovat, ale tyto příběhy se poslouchají sami, ani se nemusím vracet, protože dávám pozor a nečiní mi to žádný problém. Těším se na další díl, který pouštím v zápětí. Vřele doporučuji.
Krásné, milé, pohlazení po duši. Lucie Pernetová má krásný hlas, který příběhu naprosto sedl. Historizující romantika, dobré mravy, etiketa, vysoké postavení, cudné dámy, pánové gentlemani, krása. Samozřejmě jsou součástí také klepy, ale ty byly snad v každé době a tady je to psané tak, jako stydlivé chichotání, ale nic zlého ani zákeřného. Potkáme se tu i s traumatem z dětství, které ovlivňuje další životní cestu, nicméně i tady je jasně vidět, že když k sobě máte toho správného člověka, tak se zdá, že nic není nemožné.
Pastva pro uši, rozhodně doporučuji, stejně tak, jako seriál na netflixu.
Člověk, který pije a postupně si problém připustí, projde si léčbou, výšlapy i sešupy a pak má normálně žít? To se dozvíme v této 3. knize série o ,,alkoholičce". Jak moc je to náročné? Myslím, že to si nikdo, kdo tím neprošel nedokáže představit. Proto tu také máme další příběhy lidí z podobnou cestou, není to jednoduché, ale taky to není nemožné. Příběh shrnuje posledních 6 let autorčina života a ukazuje nám, jaká jsou úskalí v životě vyléčeného alkoholika. Četlo se to samo.
Tohle je kniha, která vás pohladí po duši, napojí vás na přírodu tím správným způsobem, pokud jste ještě nebyli. Dozvíte se spoustu zajímavostí, například jak komunikovat se stromy. Kniha vás naučí se zastavit, nadechnout a prostě zkrátka jen být. Byla jsem i na křtu knihy a z autora, pana Miklíka, je cítit vyrovnanost, klid a přirozenost. Zajímavé čtení, které mi hodně dalo.
Lucka Bechynková už je u mě sázka na jistotu. Krásné zpracování knihy pro potěchu oka z hlediska ilustrací a přehlednost pro praktickou stránku. To, že u opravdových zločinů (četbě, poslechu či dokumentu) se u vás projeví spoustu emocí, pokud nejste citliví jako pařez, vám asi nemusím říkat, pochybuju, že tato kniha je něčí první v žánru true crime. Vyprávění a popis zločinů je jasné, přehledné, žádná zbytečná omáčka kolem a jako bonus dva rozhovory s muži, kteří jsou významnými osobnostmi na poli kriminalistiky. Dozvěděla jsem se zase spoustu věcí, čtení jsem si užila tak, jak si to opravdových zločinů v rámci možností užít jde.
Krásně zpracovaná kniha, ve které se dozvíte nejen to, jaká jsou nejznámější česká strašidla a co po nás chtějí nebo naopak my po nich, ale také pověsti, které se s nimi šíří z konkrétních oblastí. Ilustrace krásné, obsah přehledný a dozvěděla jsem se spoustu zajímavostí, děkuji za tuhle knihu. Je velkým přínosem.
Zatím poslední vydaný díl série Cormorana Strikea, který opět nezklamal. Námět seriálu, z něj vytvořené hry a následně moderátorského chatu, který hru doprovází, je velmi originální. Režiséři seriálu byli napadeni a zdá se, že za vším stojí tvůrce hry a hlavní moderátor chatu tzv. ,,Anomie". Další zločiny na sebe nenechají dlouho čekat.
Příběh se poslouchal příjemně a byl poměrně napínavý. Trochu jsem se bála toho, že už knihu nečte Pavel Rímský, jak jsem zvyklá, ale Martin Zahálka. Ze začátku to bylo zvláštní, ale zvykla jsem si, pan Zahálka je také velmi zkušený herec i dabér.
Příběh je dobře vymyšlený, námět originální, ale některé pasáže pro mě byly zbytečně zdlouhavé a natahované. Ale to není nic, co by mi bránilo knihu/audioknihu doporučit.
Krásně napsaný příběh, ale je to velmi emotivní záležitost. Příběh je sice smyšlený, ale zakládá se na skutečných událostech a už dlouho mě žádná kniha tak nezasáhla.
Opět jsem si připomněla, že my si dnes žijeme opravdu v blahobytu a stěžujeme si na malichernosti, hroutíme se z věcí, které jsou oproti této době malichernosti. Přiznávám se bez mučení, že já bych tuto dobu absolutně nezvládla a o to víc si vážím těch jedinců, kteří byli plní odvahy, odhodlání a byli neskutečně silní.