karol.cadex
![Imaginární přítel Imaginární přítel](https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/434613/imaginarni-pritel-5Ga-434613.jpg?v=1595436513)
Moje hodnocení knihy je mi velmi líto, ale od knihy, co je označovaná jako bestseller a trhák roku a podobně chci opravdu víc.
Pokud by Chbosky zůstal na nějakých 350 stranách textu, a to vážně nemám problém číst bichle, udělal by lépe. Při čtení mě nepříjemně mrazilo nikoli příběhem, ale mrzutostí nad vykradeným Kingem a Stranger Things dohromady. Co ale nemohu vytknout je prvních 50 stran knihy, to mě jako velmi bavilo a nažhavilo! No a pak už jen příběh tak nějak splácaný dohromady ze všeho, co už dávno známe. I když postavy má autor v knize super.
Za mě teda průměr, což je mi líto (podruhé!). A z autora mám pocit, že řemeslo psaní ovládá sice mistrně, ale fantazii moc nemá. A snažit se to zamaskovat hutností textu nebyla zcela správná volba.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Příběh vážky Příběh vážky](https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/421769/pribeh-vazky-GHZ-421769.png?v=1569419458)
Rozhodně Tilly nepřeji nic zlého nebo špatného a to, čím si prošla mě moc mrzí a jsem ráda, že našla svou identitu... Ale ta kniha neměla vůbec žádný drajv. Nic. Pustoprázdno.
Četla jsem dost knih a viděla i dost snímků týkajících se původních obyvatel Ameriky a tady jsem necítila nic z jejich vykořeněnosti, z jejich zoufalství a ztracenosti, kterou i v dnešní době potomci Indiánů oplývají, jsou závislí, jsou v depresích, nemohou se najít a společnost na ně kálí.
Hrozně špatně uchopený příběh, což je mi vzhledem k tématu líto.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Písek Písek](https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/440422/pisek-YnI-440422.jpg?v=1594704364)
Masterpiece! Pro mě top kniha letošního roku.
Howey je brutální vizionář, co dokáže vytvořit nespočet světů, jež jsou originální, nehostinné, zlé a depresivní. Jeho hrdinové nemají moc možností, možná tak vůbec se nemít dobře a umřít hned nebo až za nějaký čas. A o Písku to platí dvojnásob. Skrz celé čtení jsem měla odporný klaustrofobický pocit z toho, jak je tam všechny pořád utlačoval ten písek.
Kapitoly autor skvěle rozvrstvil, každý člen rodiny jich měl pro sebe pár, takže na události lze nazírat více pohledy.
Hrozně toužím po pokračování! Nebo po prequelu, to by taky nebylo špatný s ohledem na to, že vlastně nevíme, jak tenhle zapísčený svět vznikl.
A taky si myslím, že na pískárny se dlouho jen tak koupat nepojedu.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Dokonalý soudruh Kim Čong-un Dokonalý soudruh Kim Čong-un](https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/449205/dokonaly-soudruh-kim-cong-un-oRv-449205.jpg?v=1596347446)
Kniha je takovou těžší verzí a starší sestrou knih a článků naší Niny Špitálníkové, která Severní Koreu podává odlehčenou a dobře vstřebatelnou formou.
Anna Fifield je oproti ní dost rigidní, za to přesná a údaje má v knize zdrojově podložené. Podala ale perfektní pohled na šílence, co vlastně ani šílenec v reálu není, nebo já už ani nevím? Kim Čong-un podle severokorejské lidové slovesnosti umí od dětství úplně vše, i nejvíc nepředstavitelné, zároveň je to ale brunátný nemocný tlouštík, co si rozumí po dlouhém urážení se s psychopatem Trumpem a kámoší se s basketbalistou NBA. V rámci možností se obyvatelé KLDR mají teď lépe než kdy jindy, ale zároveň nechá oddělat bez okolků své příbuzné. A teď ještě všem zabavil psy, aby měli lidé co jíst.
Kim Čong-un je muž mnoha tváří, stejně jako jeho země. Autorka tohle vše v knize hezky shrnula, s politologickými a historickými souvislostmi, takže já jsem po přečtení spoko.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Dívka, která si hrála s ohněm Dívka, která si hrála s ohněm](https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/21456/divka-ktera-si-hrala-s-ohnem-KLi-21456.jpg?v=1573558496)
Tuhle sérii jsem pořád odkládala, protože zfilmované se mi to děsně líbí a kdovíproč jsem se pořád cukala než jsem se dokopala ke čtení.
První díl je prakticky jen o Kalem Blomkvistovi a Lizbeth mu tak jako přicmrndává, ale tady???
Tady jsem měla co dělat, abych se do ní úplně nezabouchla. Prosim vás, jsem vdaná za muže a mám dítě, ale Lizbeth je moje absolutní erotická ikona a touha, fakt!!! Je brutálně inteligentní, divoká, potetovaná, ráda se pere, bojuje za spravedlnost, ...
Navíc ten spád druhého dílu? Kulervoucí.
Teď se zase chvilku budu cukat na díl třetí a doufám, že mě taky nezklame.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Podle skutečného příběhu Podle skutečného příběhu](https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/296357/podle-skutecneho-pribehu-1KD-296357.jpg?v=1549635037)
Dostala mě od začátku do konce!
Je to takový literární patchwork typického francouzského realismu, Kingovy Misery na předměstí Paříže ve značkovém kostýmku a detektivky jak podle pravítka.
A celou dobu jsem se sama sebe ptala - kam ta šílená de Vigan ještě zajde? Proč si se čtenáři takhle blbě hraje? A pokud nehraje, co teď s tim vším bude dělat proboha???
A dost jsem se bála, že sklouzne k takovýmu tomu teď modernímu typickému USA thrilleru, ale ustála to, a já ustála ten zběsilý konec s ní!
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Exorcisté a psychiatři Exorcisté a psychiatři](https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/115420/exorciste-a-psychiatri-kww-115420.jpg?v=1445098507)
Popravdě nevím, proč jsem si tuhle knihu tak hrozně chtěla přečíst nebo jestli jsem se jen nespletla, ale měla jsem ji v knihovně zamluvenou celé jaro, tak jsem ji dnes teda přelouskala.
A je to sranda! Pro “normální” lidi rozhodně, víc se z toho vzít ani nedá. Neříkám, že bych byla úplný bezvěrec, ba naopak, ale nedovedu si racionálně vysvětlit, proč a kdy bych vůbec měla exorcistu potřebovat. Ale ti Italové v tom mají jasno!
Stručná historie exorcismu zajímavá, pak dělení okultismu, spiritismu apod. a jejich vysvětlení, následně autor řeší rozdíl mezi psychiatrickou pomocí a exorcismem a nakonec mě potěšily asi nejvíc ukázky modliteb a vyhánění ducha, hihihihi.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Divoké labutě Divoké labutě](https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/447383/divoke-labute-c3k-447383.jpg?v=1594293632)
Myslela jsem si, že po přečtení devítisetstránkových Dějin Ruska mě nic už tak nezdrbne. Ale Labutě jsou v jejich těsném závěsu!
Autorka podala skvělý nástin historie Číny od života její prababičky až do devadesátek právě v souvislosti s její rodinou.
Jsem zhnusená, smutná a naprosto utlouknutá - komunismus je bizár (i když ty staré čínské tradice taky stály za to), ta nespravedlnost v každé kapitole, které jdou mimochodem chronologicky , je šílená.
Navíc teda čtení je to složité - mnoho čínských jmen a postav a událostí a měst, ty všechny vypadají psané česky prakticky stejně, takže jsem se dost vracela, abych pochopila, kam že se rodina vlastně zase stěhovala a jestli se jedná o bratrance nebo švagra nebo koho.
Pro doplnění všeobecného přehledu nenásilnou formou je ale kniha opravdu super.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Rose Madder Rose Madder](https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/5431/rose-madder-ewc-5431.jpg?v=1560674678)
Skvělý! Rose Madder byla jedna z posledních knih, které jsem od Kinga nečetla, jelikož jsem v pubertě nesnášela starou obálku a přišla mi trapná. Manžel mi ale koupil teď vydání nové, takže jsem ji už konečně přečíst mohla. A je to dobře, že jsem si příběh o týrané Rosie nechala až do své dospělosti, jelikož v těch patnácti bych jej asi úplně nedocenila a nepochopila správně.
Každopádně Rosie má skvěle vykreslený svůj přerod - z týrané chudinky až po samostatnou a hrdou ženu.
A Norman??? Ultra magor, jeho části jsou sondou do duše šílenýho psychopata a konečné povídání s Bejčkem jsou jedny z nejlepších kapitol knihy. Navíc slovo Bejček v češtině zní v kontextu celého příběhu strašně vtipně, což je v Normanovo případě plus k jeho kreténství.
Snové části byly něco mezi Kingem a Alenkou v říši divů, Rosie si tam poskakuje jako blázínek mezi dvěmi světy, ale ustojí to holka jedna.
A abych to celý nezlehčovala, ve finále má Rose Madder dost přesah do psychologie a sociální práce a je v tom cítit nádech feminismu - takový King dost pro ženský. Ale fakt pěkný!
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Němý viník Němý viník](https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/435717/nemy-vinik-rrf-435717.jpg?v=1584012367)
Sice jsem si u prvního dílu dělala srandu, že je to jak románek pro puberťačky, ale tohle předčilo všechen laciný brak, co jsem kdy četla, a to je pro mě Lenka Lanczová jakýpak umění!
Ale teď vážně - Křiváci se stopro mohli líbit i dospělým, děj odsýpal a vlastně to byla taková příjemná detektivka ze studentské koleje tradičního typu. Jenže Němý viník asi už cílí pouze na svoje čtenářky 13+ a já to popravdě moc nedávala.
Stevie je sice chytrá jak opice, ale tááák strašně naivní, stejně jako celá ta kniha prakticky. Čekala jsem víc. A těch hluchých míst v knize, kde Stevie dýchá a vzdychá a přemýšlí nad hovadinama a David má erotický prsty na rukou a díra v zemi je taková a maková...
A chyby a překlepy na každé straně? Děs.
No, třetí díl si už bohužel nepřečtu.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Běh o život Běh o život](https://www.databazeknih.cz/img/books/77_/77494/beh-o-zivot-xQH-77494.jpg?v=1515949861)
Jak moc musel být Bachman ve své době naštvaný, aby v Kingovo hlavě tohle napsal?
Richards je jen veš, neuvěřitelně smutný a chudý chlap, který toleruje své ženě i prostituci, jinak by nepřežili. A když už je zoufalství na maximu, jde se hlásit do Domu Her, který participuje na bídě právě Richardsovi podobných. Bohužel pro ně, a vlastně i pro Richardse samotného, Richards není blbej a skrz celou knihu je tahá za nos.
Jenže je to Bachman, a tak nemá nikdo šanci v knize skončit dobře.
Hrozná depka, i slzu jsem uronila při setkání Richardse a Staceyho - taky nesnáším poldy dokonce víc než čerty.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Jacobova obhajoba Jacobova obhajoba](https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/181543/jacobova-obhajoba-Ns8-181543.jpg?v=1564310153)
Tatínek nesympatický arogant a alibista, syn nesympatický arogant v pubertě. Klobouk dolů před velmi podrobnými pasážemi z obhajoby a soudního procesu celkově. Ale to je tak vše. Úplně jsem při čtení skřípala zubama.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Jako bys jedla kámen Jako bys jedla kámen](https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/359405/jako-bys-jedla-kamen-E1U-359405.jpg?v=1627116432)
Hodně tíhnu k Východu - Ukrajině, Rusku, celkově hlavně k tragédiím a válkám poznamenaným zemím. Ukrajina mě nikdy nepřestane fascinovat svými dějinami a tím, jak se na ní nestalo prakticky nikdy nic pěkného, to samé Rusko. V politologii jsem samozřejmě zaregistrovala i další události jinde, např. Turecko na Severním Kypru, konflikty v Severním Irsku, apod. A vždycky se všude musím jet díky tomu do té země podívat, takže naše dovolené mívají poněkud depresivní politický nádech.
No a teď tato kniha. Vím kam jet příští rok.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Zbabělci Zbabělci](https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/13051/danny-smiricky-zbabe-13051.jpg?v=1363218550)
Miluji Dannyho. Nenávidím Irenu a žárlím na ní. A Škvorecký vypráví jeho dobu tak, že bych ji za aktuální rok 2020 ve finále klidně vyměnila.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Fáma Fáma](https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/426942/fama-8Av-426942.jpg?v=1578600170)
Zábavný jakoby thriller pro ženský, dost oddychovka. Ze začátku to jsou teda Sedmilhářky jako vyšité, ale postupně se příběh osamostatňuje a graduje, nakonec z toho sice vyleze trošku ptákovina, ale tak je to vlastně se všemi těmihle novodobými Večery pod lampou.
Účel ale kniha splňuje, a to odreagovat se a vypnout.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Příběhy z vnitřního města Příběhy z vnitřního města](https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/407990/pribehy-z-vnitrniho-mesta-5l9-407990.jpg?v=1556791081)
Krásný text plný smutných pravd o lidské a zvířecí povaze. Snové, fantazijní a pohádkové vypravování.
Nad knihou budu ještě dlouho přemýšlet.
Ilustrace ale byly pro mne až vedlejší.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Komunita Komunita](https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/445128/komunita-55Z-445128.jpg?v=1591638642)
Já nevim. Komunita je něco mezi duchařinou, thrillerem a psychologickým dramatem. Ale je to tak blbě splácané dohromady, že ve finále z toho vyšlo takové rozpačité cosi.
Una má nedořešený problém s mrtvým otcem a občas vypije flašku vína, což je v knize psáno s takovým trochu odsuzujícím tónem, no bože. Zároveň se jí líbí týpek z té mini vesnice, do které se nastěhuje, sice s ním celou knihu nic nemá, ale na konci už řeší, co by kdyby.
Obyvatelé Skálaru jsou podivní, pořád jsem doufala ve vraždící psychopaty nebo alespoň v nějakou sektu, a nic.
Mrtvá holčička se občas objeví, zarecituje básničku a zase zmizí. Una je ožralá a neví, jestli se jí to zdálo.
Vesnický boss Unu ve vesnici nechce, ale neřekne proč.
Zároveň je kurzivou čas od času mezi kapitolami úplně jiný příběh, obsahově dost fádní.
To je tak v kostce vše, co se v knize děje.
Nečte se to úplně špatně, jen je to trošku kravina.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![2666 2666](https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/123918/2666-rHJ-123918.jpg?v=1537956574)
Asi to úplně není literatura pro mě, a to o sobě nemám žádné špatné mínění co se týče literárního vkusu. Asi jsem ji neuměla číst, jak by si zasloužila. Ten samý problém mám i s Ecem, ale tam stále doufám, že do něj každou chvíli dorostu.
Překlad je určitě super, ač vzhledem k objemu je kniha psaná svižně, stále jsem se v ní ztrácela. V tom přehršelu postav a situací a vůbec tím, že chvíli čtu detektivku a najednou jsem zabředlá v nějakým šíleným filosofickým výlevu.
Dávám tuto knihu do seznamu knih na důchod, třeba to bude lepší.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Nulorožec Nulorožec](https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/392401/nulorozec-5I9-392401.jpg?v=1540222844)
Nejsem si jistá, jestli knihu hodnotím správně, ale takhle rozporuplné pocity jsem dlouho neměla.
Jazyk, jakým Stančík píše, je naprosto šílenej v tom nejlepším slova smyslu. Je teda fakt, že se kniha čte trochu krkolomně, ale ohromně mě to bavilo. Obzvlášť úseky, kterými vždy autor rozsekne až moc velkou normálnost nějakou kravinou, která v kontextu nakonec normální je taky.
Jenže pak je tady děj. Příběh by byl vymyšlený super, kdyby to nebylo tak moc překombinované a já se nezačala ke konci docela nudit...
Nevím, jestli dám šanci ještě nějaké jeho knize, protože tady ve mně zůstala jakási pachuť, i když úplně ne negativní, ba naopak. Něco jako strašně starý a výjimečný alkohol, který nedovedu při pití úplně ocenit, protože tomu nerozumím.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Zmizení Zmizení](https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/436950/zmizeni-szU-436950.jpg?v=1586500548)
Příběh je postavený dobře, děj je propracovaný a zápletka super, obzvlášť Ameliin part mě mile překvapil.
Kate je na můj vkus jako hlavní hrdinka velmi upjatá a bez sebevědomí, ale to asi ten typicky britský duch v ní.
Kniha by se dala rozhodně o těch 120 stran zkrátit, poslední stránky jsem tak nějak už jen lustrovala očima bez zájmu, ale jinak je to čtení uspokojivé.