Mojepočteníčko
![Odešla do tmy Odešla do tmy](https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/539797/odesla-do-tmy.jpg?v=1718269721)
Léto je možná pomalu u konce, nicméně já tak trochu taky. Myšlenky jsou rozlítaný - tu u Matyho nástupu do školky, tam u mojí nový práce, chce se mi dělat všechno a nic. Pořádně nic nedokončím. A tak je to i se čtením.
Odešla do tmy je knížka, která mi sedla. Možná má pomalejší tempo a možná není plná charakterově různorodých postav, které vám svým jednáním zamotají hlavu, ale i tak budete chtít otočit poslední stránku, abyste věděli, jak to celé dopadne. Jako já.
Za sebe můžu říct, že měl příběh všechno, co mám na napínavých knížkách ráda. Rodinné vztahy, dávná, podivně ukončená přátelství, dlouholeté tajemství, napínavé okamžiky i sympatickou hlavní hrdinku, která si nese nějaký ten šrám z minulosti.
Bavilo, za sebe určitě můžu doporučit a budu ráda, když jí dáte šanci i vy
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Poslední tanec Poslední tanec](https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/532285/posledni-tanec-66150f2c57495.jpg?v=1712656172)
Byli jste se někdy podívat v New Yorku? Já ne, ale ráda bych ho na vlastní oči někdy viděla. Nejspíš bych si vybrala podzim. Chtěla bych barevný listí, teplejší bundu, volně uvázanou šálu a kafe do kelímku. Asi takhle nějak si to představuju díky Nicole Böhm :)
Gillian a Jaz jsou moc pěkná, sympatická dvojice. Budete je mít rádi.
Líbí se mi, že ani tentokrát se autorka nepustila na pole přeslazené romantiky, nezřízeného sexu, scén, nad kterými srdce usedá a velkých happy endů.
Je to pohodový a čtivý. O životě. A ano, samozřejmě, že jisté odlehčení tam je. Stejně jako drobný přesah.
Nemám tomu co vytknout. Příběh i vztah hlavních hrdinů se rozvíjí vcelku poklidně - přiznávám, že jsem zpomalila samu sebe a dopřála si ten komfort vychutnat si ho stránku po stránce až do samého konce.
Čili neváhejte a pusťte se do ní :)!
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Kumewawa, syn džungle Kumewawa, syn džungle](https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/541352/kumewawa-syn-dzungle.jpg?v=1721758879)
Kumewawa, syn džungle mi na první pohled připomněl dobrodružné příběhy, které ráda četla moje maminka.
Uprostřed brazilské Amazonie ztroskotá parník. Posádka se zachrání, ale nikdo z nich netuší, jak v divoké džungli přežít. Nakonec se objeví dvanáctiletý indiánský chlapec Kumewawa, který jim situaci pomůže zvládnout, aniž by žádal cokoli na oplátku...
Jestli něco nesmím zapomenout pochválit, tak jsou to překrásné ilustrace a samozřejmě přesah, který příběh má.
Je to rozdíl mezi chováním zhýčkaných obyvatel města, uvyklých na komfort i peníze a Kumewawou, který vše potřebné nalézá v přírodě kolem sebe.
Vlídné chování chlapce, které s nadhledem poráží pocit nadřazenosti, jež vůči němu cestující zpočátku chovají.
Zdánlivá odlišnost a hranice, které se zakrátko stírají.
Podání pomocné ruky, jež neočekavá nic na oplátku.
Důraz na důležité lidské vlastnosti jakými jsou například čestnost, statečnost, pravdomluvnost, upřímnost a mnohé další.
Velmi příjemným bonusem je taktéž slovníček, který je umístěn na konci knihy.
Jediné, co mi trochu vadilo, bylo časté lovení zvířat, což je ale v rámci kontextu v knize objasněno.
Krásně zpracovaný příběh, doporučuji :)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Hora moudrosti Hora moudrosti](https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/541281/hora-moudrosti.jpg?v=1721622533)
Hora moudrosti - překrásná svými ilustracemi, za srdce beroucí svým textem. Asi takhle nějak si představuju lásku na první písmenko :)
Lišák a Medvěd. Hlavní hrdinové našeho příběhu a na první pohled vcelku nesourodá dvojice.
Možná vám to přijde podivné, ale tyhle dva přece jen něco spojuje - sny, které si touží vyplnit.
A tak se společně vydávají na cestu, vybavení očekáváním, touhou, odvahou i obavami :)
Hora moudrosti je:
Knížka, která dětem představí lidské vlastnosti i emoce. Navíc poukazuje na fakt, že nejsme jediní, kdo umí něco prožívat.
Knížka, která jim ukáže, že věci, které pokládáme za důležité, mnohdy vlastně zas tak důležité nejsou a zase naopak.
Příběhem, který malým čtenářům vysvětlí, že i mezi dvěma, na první pohled odlišnými jedinci, může vzniknout pevné přátelství.
Cesta za poznáním, překonávání vlastních obav a vynaloženém úsilí ke splnění vlastních snů.
Kniha plná překrásných ilustrací, kterou za sebe můžu jedině doporučit :)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Sladká chuť temnoty Sladká chuť temnoty](https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/539023/sladka-chut-temnoty.png?v=1716973975)
Magie zalitá jedem, první díl této série, mě naprosto okouzlila a po přečtení rázem vystřelila mezi jedny z mých nejoblíbenějších knih. Je vám tedy určitě jasné, že mi pokračování příběhu s hrdiny Ning a Kangem nemohlo uniknout :) .
Opět se setkáváme s mocnými kouzly, starými příběhy i magií čajových obřadů. Tyhle momenty mě nepřestávaly fascinovat. Dáte k sobě ty správné bylinky a nápoj, který z nich vytvoříte vás přenese do míst, která rozhodně jen tak nenavštívíte. A co víc, mnohdy vám tam půjde o život.
Musím se však zároveň přiznat, že jsem během čtení zvažovala, zda kniha nebude mít ještě třetí díl. Autorka totiž velkou část příběhu věnovala spíše popisům různých situací, putování či pocitů obou hlavních hrdinů. Děj se posouval velmi zvolna a trochu ztrácel na čtivosti. Vše podstatné se odehrálo prakticky sto stran před koncem, což je docela škoda.
Ani tak ale nejsem zklamaná a obě knihy zůstávají i nadále mezi mými nejoblíbenějšími.
Pokud v příbězích vyhledáváte kouzla, magii, rituály, obřady, tradice, legendy, bájné postavy, lásku, odvahu, napětí, nečekané zvraty či souboj dobra se zlem, bude pro vás tato série tou pravou :)
Hodnotím 3,5* a doporučuji!
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Kapka kouzel Kapka kouzel](https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/540062/kapka-kouzel.jpg?v=1718703839)
Miluju! A kdybych nemusela psát víc, nejspíš by vám to, co se hodnocení týče, muselo stačit :)
Druhý příběh o sestrách Svízelových, kterým štěstí zrovna dvakrát naproti nechodí, byl opět naprosto perfektní!
Tentokrát musí pomoct kamarádce Lili, která se jednoho večera objeví u nich doma na dvoře. A právě toto setkání odstartuje dobrodružné putování plné nebezpečí, nelehkých úkolů a rozhodnutí.
Dívky prověří svou vyřídilku, odvahu, zdravý úsudek i pevnou vůli.
Samozřejmě nechybí ani magie, kouzla, čarovné předměty, pohádkové bytosti, nelítostní piráti, mořeplavba, pořádně velký poklad a spousta dalšího.
I to srdce jsem měla na chvíli zlomený. Naštěstí opravdu jen na chvíli :)
Michelle Harrison píše vážně překrásné příběhy a já doufám, že Kapka kouzel nebyla posledním, který se mi dostal do rukou.
Doporučuji :)!
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Host Host](https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/535994/host-66151342f0312.jpg?v=1712657218)
Taková vztahová záležitost, řekla bych... :)
Dva, potažmo tři spřátelené manželské páry, nějaká ta nevěra, partnerský rozkol, spousta tajností, které v hloubi duše bodají a za všechno ve finále může zahradník. No, proč ne :)
Určitě nemůžu říct, že to byl jeden z nejlepších thrillerů, co jsem kdy četla. Ale rozhodně se mi líbil víc, než autorčin předchozí (Vězeňkyně).
Pro mě to byl klasický, zamotaný příběh, pracující s vícero postavami naráz, mezilidskými vztahy, motivem vina - trest - odpuštění a osobností člověka.
Není to akční jednohubka, děj se pozvolna ubírá kupředu, splétá jednotlivé nitky, vytváří teorie, posune vás dopředu, pak zase zpátky a nakonec vám s velkou parádou řekne, jak to bylo doopravdy.
Čte se hezky, jako nenáročná oddechovka na léto za mě ideální :)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Zámek z pavučiny kouzel Zámek z pavučiny kouzel](https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/531093/zamek-z-pavuciny-kouzel-65b923dcc7f54.jpg?v=1706632156)
Bože! Já ty knížky od @sophieandersonauthor prostě zbožňuju. Příběhy jsou krásný, mají špetku něčeho navíc (rozumějte přesah) a @hostbrno je má vymazlený k dokonalosti - navenek i vně. Kam se hrabou barevný ořízky :D
Olja bydlí na zámku. Miluje svoji rodinu, jízdu po zábradlí a průzkumné výpravy.
Před dožínkovou slavností se však strhne silná bouře, která přináší nejen zkázu, ale zároveň je předzvěstí Oljiny budoucnosti.
Jejím úkolem je najít tajnou bránu do čarovné země, postavit se zlému černokněžníkovi, osvobodit magii a zabránit zhroucení vlastního domova...
Myslím, že jsem si na konec března nemohla vybrat nic lepšího. Knížku jsem slupla během dvou dní, četla ji sama sobě nebo předčítala nahlas Matymu.
Příběh je plný kouzel, nadpřirozena, tajemna, dobra i zla, magických/pohádkových bytostí nevyjímaje.
Navíc věřím, že si do svých deníků zapíšete nejednu hezkou větičku, stejně, jako jsem to udělala já :)
Doporučuji všemi deseti!
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Hrátky v zákulisí Hrátky v zákulisí](https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/517910/hratky-v-zakulisi-mmh-517910.png?v=1692773653)
Erotické romány byste u mě v knihovně asi hledali jen těžko. To ovšem vůbec neznamená, že se jim vyhýbám. Ráda si je půjčím, ráda je vyzkouším, ráda si je nechám doporučit. Taky mě dost baví počítat, na kolik stránek se taková erotická scéna dá vůbec napsat. No...smekám :D
Hrátky v zákulisí si dokonce nechávám. Hned vám vysvětlím proč :)
Velmi stručně - Myrna je vysokoškolskou profesorkou. Vyučuje psychologii sexuálního chování a dopomáhá si k tomu kytarovými riffy. Brian je členem rockové kapely a na kytaru hraje zatraceně dobře. Bingo! Máme ústřední dvojici celého románu :)
Líbil se mi vztah mezi Myrnou a Brianem. Jasně - na jedné straně profesorka, na druhý člen slavné skupiny; tam ten společenský nepoměr trochu je. Myrna ale rozhodně není žádná ukňouraná princezna plná vnitřních rozporů, věčně toužící po nedosažitelném. Je sebevědomá, lidská, má smysl pro humor a chybuje stejně jako každý. Brian je frajírek, díky kterému rádi zanedbáte své povinnosti. Dokáže se úplně zbytečně urazit, ale zároveň s tím v něm dřímá empatie, citlivost, potřeba chránit a chlapáctví s velkým CH :)
Neméně příjemný byl fakt, že ačkoliv se Myrně do nového vztahu občas promítla nepěkná zkušenost z minulosti, zbytečně se v ní nebabrala. Takže žádné, opakující se rozsáhlé vnitřní monology se nekonaly.
Nadšená jsem byla i z Myrnina psychologického výzkumu - na tom teda sakra něco bylo :)!
Čtivý, dráždivý, plný muziky, vášnivýho sexu a pěknejch chlapů.
A úplně na závěr můžu vypíchnou drobný přesah - rodinné vztahy, partnerské vztahy, vliv popularity na běžný i soukromý život.
Doporučuju!
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Podivný počátek Podivný počátek](https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/510003/podivny-pocatek-63ff86552de2a.jpg?v=1677690453)
Řeknu vám, na hrdinku, jakou byla Veronica Speedwell, jsem čekala už hodně dlouho!
Znáte to - čtete knížky, líbí se vám nebo nelíbí a pak přijde příběh, kdy si řeknete WOW!
Historická detektivka - no bála jsem se, nebudu tvrdit, že ne. Však víte, jak to s těmi pátracími příběhy mám. Ale tohle byla vážně pecka :)
Veronica pochová svou druhou tetu a zůstává úplně sama. Miluje lov motýlů, dobrodružné výpravy a cestování. Přesně to je nyní jejím cílem.
Její plány však zhatí zloděj a únosce v jednom. Díky jistému gentlemanovi se však Veronice podaří vyváznout. Nyní má nějakou dobu pobývat u Stokera - přírodovědce a samotáře s tajemnou minulostí, navíc zcela odsouzeného společností.
Kdo a proč se Veronice snažil ublížit :)?
Takže tu máme 19.století a nekonvenční ženskou hrdinku. Je mazaná, drzá, pohotová a velmi svérázná. Miluje muže i dobrodružství, a přesto dokáže být v některých chvílích křehká a citlivá. Bude se vám líbit :)
Stokera si nedokážu úplně přesně představit v hlavě, ale došla jsem k momentu, kdy jsem si řekla: JÁ HO PROSTĚ MILUJU :D !!!
Děj je svižný, napínavý a dobrodružný. Hlavní hrdinové sympatičtí a jejich vztah je...no, při nejmenším zajímavý...nechte se překvapit :)
Skvělá knížka, která vás bude bavit od první stránky a zároveň si u ní zvládnete odpočinout. Doporučuji!
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Jantarové slzy Jantarové slzy](https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/520315/jantarove-slzy-q2y-520315.jpeg?v=1690995343)
Jantarové slzy mi zůstanou v hlavě i srdci ještě hodně, hodně dlouho...
Druhá světová válka a dvě, v podstatě úplně obyčejné rodiny. Hahlbrockovi a Schipperovi. Ilse a Arno. Dlouhé putování plné hladu, strachu i bolestných ztrát.
Kolikrát jen jsem si říkala: UŽ DOST! Už nechci! Už je tam té smrti až moc :(
Tušila jsem, o koho přijdu. Kdo se mnou nakonec příběhu nedojde a nemohla jsem s tím nic udělat. Stejně, jako jsem nemohla udělat nic pro své milované postavy. Zbožňovala jsem je do jednoho.
Válečných románů jsem přečetla spousty. A přece jsem po dlouhé době našla takový, který mnou prostoupil od první stránky. Nutil mě přemýšlet, byl syrový, napsaný podle skutečnosti.
I přesto jsem se v sobě po celývh těch 560 stran snažila udržet aspoň malou špetku naděje, že to třeba přece jen dobře dopadne.
Nevím, co víc bych vám k příběhu pověděla. Mám teď zlomený srdce...
Silný příběh, který rozhodně doporučuji přečíst!
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Emma ve světě fantazie Emma ve světě fantazie](https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/538755/emma-ve-svete-fantazie.jpg?v=1716393164)
A zas jedna pohádková krása :)...
Emma je malá holčička, která ráda snídá venku. A nebo maluje, jako to dělala ve chvíli, kdy jsme se potkaly. Její výkres byl plný pestrobarevných květin a Emma si skutečně dávala záležet. Pracovala pomalu, pečlivě a najednou....PŘETÁHLA...
Až budete chtít dětem vysvětlit, co je to fantazie, vezměte si k ruce tuhle knížku.
Až je budete chtít ujistit, že je naprosto v pořádku, když namalují zelené nebe, zlaté mraky, duhový strom nebo měsíc, co se dohodl se sluncem, že vyjde dřív, než v noci, zavolejte si Emmu při vyprávění k sobě. Ona už to všechno zná.
Ať už vašim dětem bude 5, a nebo 50, objeví se v jejich životech situace, které budou vyžadovat vaši podporu. Díky Emmě budou vědět, že nic není nemožné.
Krásně ilustrované, minimum textu, spousta věcí k zamyšlení. Doporučuju :)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Neděle odpoledne Neděle odpoledne](https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/499022/nedele-odpoledne-Sgy-499022.jpeg?v=1657793789)
Tvorbu Viktorie Hanišové mnozí z vás dobře znají. Než jsem se pustila do románu Neděle odpoledne, seznámila jsem se s povídkovou knihou Dlouhá trať. Ale nějak jsme si nesedly.
Neděle odpoledne byla oproti předchozí zkušenosti úplně jiný kafe. Pokud se mi podařilo vyšetřit více času na čtení, zabředla jsem do textu a nemohla se odtrhnout.
Po celou dobu četby mě cosi nepříjemně svíralo v hrudníku. Tenhle tíživý pocit jsem naposledy měla při čtení knihy Srpny od Jakuba Stanjury.
Příběh si prožijete pohledem tří postav Tea, jeho matky a otce. Bolí každý z nich.
Soucítila jsem, nenáviděla, odsuzovala, snažila se pochopit, odpustit, vcítit se...a zároveň s tím jsem si říkala, jak málo se mnohdy snažíme nahlédnout pod pokličku. Proniknout k samotnému jádru věci. Podívat se na věc očima druhých...
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Má rodina, můj příběh Má rodina, můj příběh](https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/534330/ma-rodina-muj-pribeh-65f3fa4d5f9f0.jpg?v=1710488141)
Před několika lety jsem spolu se svým klukem sledovala film Asterix, Obelix a olympijské hry. Když jsem zmínila, že mi do role Caesara krásně sedí herec, který ho hraje včetně českého dabingu, absolutně jsem netušila, jaké pohoršení tím způsobím.
To je přece ALAN DELON! Ty ho jako NEZNÁŠ!!?
No....ne.
Ježiši, Kačenko, vždyť to je.....a bla, bla, bla...Někdo holt mezi filmové znalce nepatří. Třeba já :D
Čekala jsem, že mi Anthony Delon předloží informace, díky kterým blíže poznám osobnost jeho otce, rodinu, dětství, přátelství, životní úspěchy, pády ad. Že si zkrátka doplním mezery ve vzdělání.
Číst tuhle knížku bylo, jako když vás honí mlsná. Otvíráte pytlíčky s pochutinami, hledáte to pravé a zkoušíte od každého něco.
Trocha z dětství, něco k nedávným událostem, zmínka o studiu a dospívání, takhle jsem vnímal tátu, takhle maminku a takový byl můj kmotr...
A mezi všemi těmi střípky vzpomínek spousta otázek, konstatování, myšlenek a závěrů.
Zkrátka a dobře se mi nepodařilo jednotlivé informace propojit, udělat si celistvý obrázek či názor na konkrétní situaci a něco si odnést pro sebe samotnou. Dokonce se mi způsob prezentování některých skutečností mnohdy až příčil.
Pokud budete mít chuť, klidně knížku vyzkoušejte a sami uvidíte, jak moc se vám bude líbit :)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Gustík brečí Gustík brečí](https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/534757/gustik-breci-65fd353803c98.jpg?v=1711093047)
Co vám zlepší náladu, když se zrovna nedaří?
Gustík má úplně špatný den a pláče. Důvodů je spousta - loučení s rodiči, školka samotná, večeře, na kterou neměl vůbec chuť.
A pak se objeví jeho malý bráška. Gustíkje jediný, kdo ho dokáže ukonejšit. Slzy jsou rázem pryč a na jeho tvářičce se konečně objeví úsměv.
Krásně ilustrovaná dětská knížka, s minimem textu, která laskavým způsobem ukazuje dětem, že "nemít svůj den" je úplně v pořádku, protože občas se něco takového přihodí každému z nás :)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Moje! Moje!](https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/523374/moje-651459d35771a.jpg?v=1695832531)
Abych řekla pravdu, jsem vcelku ráda, že tohle vývojové období u nás doma zatím neproběhlo. Někdy mám pocit, že je jich až moc a já na ně nestíhám reagovat.
Hlavní hrdinka naší knížky čeká návštěvu. Je v tom však jeden háček - nechce se dělit o své hračky. A tak do své skříně schová úplně všechno. Hračky, nábytek, dokonce i maminku.
Zas jeden knižní pomocník, na kterém dětem můžete vysvětlit, jak to s těmi hračkami a půjčováním vlastně je.
Že je v pořádku něco nepůjčit, i když se o danou věc třeba hodně bojíme.
A stejně tak je zase skvělý, když se rozdělíme, protože pak můžeme s kamarády získat řadu nezapomenutelných zážitků a užít si hromadu legrace.
Vyzkoušejte :)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Vyvolali jsme bouři Vyvolali jsme bouři](https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/531094/vyvolali-jsme-bouri-65b926e77d798.jpg?v=1706632935)
Vždycky, když si myslím, že už mě u válečných románů nemůže nic překvapit, přijde jeden, který to popře.
Malajsko, okupované Japonci. Rok 1945.
Jedna rodina. Spoustu jiných rodin. Ztrácející se děti.
Před a po. Jedna myšlenka, která dopomohla obrátit životy mnoha naruby.
Chudoba, hlad, znásilňování, věznění, fyzická i psychická bolest.
Mučení. Brutalita.
Různé podoby lásky - mateřská, manželská, milenecká.
Vina, trest, odpuštění, smíření. Laskavost i nenávist. Pomsta. Smrt.
Syrovost. Šílenství. Strach. Bolest. Naděje.
Cecily. Jujube. Abel. Jasmin.
Není to jednohubka. Je to příběh, který zasáhne. Který bolí. A nejednou vás donutí k zamyšlení.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Žena ve mně Žena ve mně](https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/533995/zena-ve-mne-65ec6131efab4.jpg?v=1709990193)
My jsme se vám doma kvůli týhle knížce ráno normálně pohádali :D Jsem prý totiž až moc důvěřivá. Což sice jsem, leč - snažím se brát v potaz vícero aspektů, který na mě během čtení působí.
Asi se tady nebudeme bavit o čtivosti, prostředí nebo postavách. Jako celek je knížka uspořádaná pěkně, obálka adekvátně ladí k vyprávění a text samotný není nijak hutný.
Od dětství, přes pubertu, dospělost, vztahy, mateřství až po současnost.
Spousta myšlenek, emocí i doznání. A taky jmen, která určitě znáte :)
Nikdy jsem Britney nesledovala ani neposlouchala její písničky. Mám ráda memoáry a životopisy, proto jsem si knížku k přečtení vybrala.
K tomu, abych si udělala názor na člověka, mi jedna publikace nestačí. A já si ho možná vlastně asi ani dělat nechci. Řeknu jen to, že všechno mnohdy souvisí se vším.
Bylo to zajímavé, dobře přeložené, a tudíž čtivé. Za sebe určitě doporučit můžu :)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Pusťte světlo do tmavého večera Pusťte světlo do tmavého večera](https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/536819/pustte-svetlo-do-tmaveho-vecera-662507d616eee.jpg?v=1713702870)
Já vám pořád přemýšlím, co k této knížce povědět.
Základ celého děje je postavený na setkání několika nesourodých postav, které společně stráví jeden víkend na horské chatě. A tím v podstatě všechno začíná.
Víte, já mám pocit, že takový dlouhotrvající tmavý večer má v životě každý z nás. Může mít podobu prožitého traumatu (Valérie), touhy, kterou je obtížné naplnit (Jaromír), ztráty (Veronika) nebo životní změny, na kterou nejsme tak úplně připravení (Petr).
Pak už je jen na nás nebo náhodě, jaké množství světla a v jaké podobě do něj vpustíme, aby se nám na světě dýchalo snáz. Nic nám ovšem nezaručuje jeho stabilitu a věčnost.
Kdybych to chtěla hodně zjednodušit, řeknu, že je to taková hutnější vztahovka se spoustou aspektů k zamyšlení.
Bylo to moje první čtenářské setkání s autorem, které rozhodně pokládám za zajímavé :)
Doporučuji :)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![MaminkOFF: Malovaly jsme si mateřství MaminkOFF: Malovaly jsme si mateřství](https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/538436/maminkoff-6645ac531e14f.jpg?v=1715842113)
Jestli jsem se za dobu, co jsem s Matějem doma, něco naučila, pak to, že maminky jsou opravdu velmi specifickou skupinou osob :D. A najít spřízněnou, navíc nesoudící duši, je fakt sakra těžký. Přitom by stačila jen nepatrná špetka pochopení a tolerance. Nebo ne :)?
Maminkoff je knížka, která zpracovává příběhy čtyř žen - maminek. Jana, Marcela, Kristina a Zuzana. Podíváte s nimi do jejich dětství, prozradí vám něco o svých snech, vztazích, současných partnerech a samozřejmě mateřství.
Musím říct, že to pro mě byla velmi příjemná a čtivá oddechovka s takovým tím ženským přesahem, který mám moc ráda. Snad mi rozumíte :)
Zpočátku jsem měla dojem, že autorka trochu tlačí na pilu a chce hned do prvního příběhu nacpat co nejvíc, abychom se v něm poznaly. Ale záhy mě to přešlo.
Další pravdou je fakt, že jsem se ve finále našla ve všech. A nebylo to jen souznění s tím, co bezprostředně souvisí s rolí matky.
Co říct na závěr?
Maminky, dívejte se kolem sebe s otevřenýma očima.
To, že dítě pláče, sedí na zemi a nedá si říct, nemusí nutně znamenat, že je nevychovaný.
To, že dítě svačí čokoládovou sušenku, neznamená, že ho jeho máma špatně stravuje jen proto, že vy byste svému dítěti něco takovýho nenabídly.
To, že se maminka, kterou potkáte na pískovišti, netváří moc mile, nemusí nutně znamenat, že se jí nelíbíte zrovna vy i váš potomek.
A takhle bych mohla pokračovat donekonečna :)