vercas945 vercas945 komentáře u knih

☰ menu

Jako zabít ptáčka Jako zabít ptáčka Harper Lee

Stejně jako u postav hlídku, kterou jsem četla víceméně náhodou jako první, tak i u této knihy jsem měla v první polovině pocit, že ji snad ani nedočtu, bylo to jakési vyprávění, u kterého jsem nechápala, kam směřuje... V druhé polovině už jsem se těšila, až budu pokračovat ve čtení :-) Díky druhé polovině a významu, který kniha díky popisovanému tématu má, dávám čtyři *, ale dlouho jsem měla pocit, že na víc než tři to nevytáhne.

04.10.2024 4 z 5


Heřmánkové údolí Heřmánkové údolí Hana Marie Körnerová (p)

V poslední době, když nevím, co číst, vybírám knihy mezi první stovkou nejlépe hodnocených, které jsem ještě nečetla a přitom mě zajímají. Tudíž není divu, že i tentokrát je to jasných pět hvězd. Od knihy jsem se nemohla odtrhnout a příběh Anny ve mě stále rezonuje. Myslím, že není potřeba se široce rozepisovat, to už tady bylo učiněno. Jen by mě zajímaly, stejně jako některé další komentující, osudy některých dalších postav, případně i Anniných dětí.

27.08.2024 5 z 5


Muž jménem Ove Muž jménem Ove Fredrik Backman

Jak jsem popisovala své devítileté dceři - fakt dobrá knížka o nevrlém pánovi kolem šedesátky, který má rád pravidla, řád, má svoje jasně dané zvyky a rozčilují ho všichni lidé okolo, protože pravidla nedodržují a neustále mu narušují jeho zvyklosti. Ale protože on se chová tak jak má, tak se na všechny ty lidi okolo nevykašle, ale pomáhá jim a je to nakonec vlastně klaďas tak trochu proti své vůli :-)
Kniha, u které se smějete i brečíte a kterou mám skoro chuť přečíst ještě jednou (kdyby nebyla v knihovně po mě už zase zamluvená).

19.08.2024 5 z 5


Zelená míle Zelená míle Stephen King

Film jsem viděla před pár lety a proto jsem se k přečtení odhodlávala docela dlouho, protože je to v obou případech hluboký zážitek, který stojí za vidění/přečtení, ale taky vás stojí nějaké ty slzy... Ale jsem ráda, že jsem se k přečtení nakonec dostala, možná se díky tomu odhodlám i k nějaké další Kingově knize, dosud jsem se jim úspěšně vyhýbala :-)

04.08.2024 5 z 5


Dcera sněhu Dcera sněhu Eowyn Ivey

Krásná kniha ukazující mou oblíbenou Aljašku z úplně jiného pohledu než většina jiných příběhů, které znám. Kdo chce, může se na příběh dívat z lehce fantazijního pohledu, já to asi vzala spíš realisticky.
Každopádně vyprávění odehrávající se na přelomu 19. a 20. století o životě stárnoucích manželů, kteří se rozhodli vyřešit krizi ve vztahu způsobenou marnou touhou po dítěti přestěhováním na Aljašku a budováním hospodářství v odlehlé divočině, stojí za přečtení. Pro mě bylo zajímavé sledovat vývoj Mabel, kdy z nešťastné, ustrašené ženy postupně jakoby odkrýváme spoustu jejích skrytých vrstev a silných stránek, možná její původní já z doby, kdy se do sebe s Jackem zamilovali. Bavila mě i postava Esther. A ano, když nad tím teď přemýšlím, ta ženská linka je v knize dost silná, což ji od ostatních knih spojených s Aljaškou, které znám, také dost odlišuje ;-)

13.07.2024 5 z 5


Taková ženská jako já Taková ženská jako já Uljana Donátová

S autorkou jsem četla rozhovor a dospěla jsem k názoru, že by mi její knihy mohly docela sedět. Ale je to spíš naopak, mám dojem, že jsem se s knihou moc nepotkala. Hlavní hrdinky, prostředí ve kterém se pohybovaly i témata, která řešily, byly dost mimo mě, takže jsem se do příběhu nedokázala moc vcítit a měla jsem dojem, že mi autorka úplně nepomáhala, aby mi to vše přiblížila... Kniha se nečetla špatně, ale moc nezaujala.

25.05.2024 3 z 5


Ztracenné Ztracenné Michaela Losekoot

Ke knize jsem se dostala úplnou náhodou, známá nám ji nechala na prohlédnutí na pár dnů v práci. Stihly jsme ji přečíst všechny tři v kanceláři - je to taková jednohubka :-) Což nemyslím ve špatném slova smyslu, i přesto obsahuje spoustu zajímavých myšlenek, příběhů... Ale na přečtení vám opravdu stačí chvilka a vzhledem k tomu, že jsem zvyklá většinou číst romány (a někdy i dost obsáhlé), není to pro mě asi úplně plnohodnotná kniha, čtyři hvězdy jsou za to, že kromě délky jí vlastně nemám co vytknout ;-)

24.05.2024 4 z 5


Lustr pro papeže Lustr pro papeže Jan Tománek

Výborně napsaná kniha, od které jsem se při čtení snažila držet trošku odstup a úplně ji neprožívat, protože bych občas těžko četla dál... Autorovi děkuji za napsání a rozhodně doporučuji k přečtení.
Historička ve mně by si ráda přečetla příběh hlavního hrdiny i po opuštění vězení, ale protože mám dojem, že by to ani potom nebylo moc veselé, tak z lidského hlediska byl příběh asi ukončen v pravou chvíli.

18.05.2024 5 z 5


Minuta na rozloučenou Minuta na rozloučenou Hana Marie Körnerová (p)

Červená knihovna, odehrávající se částečně v exotickém prostředí. První část je taková dobrodružnější, čtivá, pak už kniha ztrácí dech. Skoky v čase někdy ději moc neprospívají, chování hlavní hrdinky často působí nelogicky... Kniha se čte poměrně dobře, ale dojem takový nijaký.

08.05.2024 3 z 5


Rozpůlený dům: Příběh sudetské rodiny Rozpůlený dům: Příběh sudetské rodiny Alice Horáčková

Mám ráda tyto historické ságy a i tentokrát jsem byla nadšená. Dozvěděla jsem se zase něco nového o další oblasti naší republiky - o Benecku. Jediné, čeho se mi tam zdálo trochu moc, bylo množství vztahových "bokovek", ale možná autorka čerpala i v tomto ze složitých vztahů vlastní rodiny... Uvítala bych ještě popisky k fotografiím, pokud se některé vztahovaly přímo k postavám knihy. I přes drobné výhrady ale rozhodně doporučuji k přečtení.

05.05.2024 5 z 5


Volání divočiny Volání divočiny Jack London

Volání divočiny jsem si chtěla přečíst už několik let, ale vždy něco dostalo přednost, až teď konečně nadešel jeho čas ;-) Kniha byla přesně taková, jako jsem očekávala, pro Aljašku mám slabost a i když pro psy moc ne, tak tento pohled do psího světa je opravdu poutavý.
Ostatní povídky jsem přečetla, ale podle toho, jak mě zaujaly, některou pečlivěji, některou s mírným přeskakováním... Trošku jsem měla dojem, že se tam stále opakuje motiv muže na pokraji sil, který se žene /plazí drsnou Aljaškou. Naštěstí alespoň končily spíš pozitivně :-) Pobavila mě asi nejvíc povídka Jak zmizel Markus O´Brien, která v sobě na rozdíl od ostatních měla i vtip a celkově se trochu vymykala, ale jak koukám dle hodnocení, u ostatních čtenářů naopak takový úspěch nemá.

05.05.2024 5 z 5


Pláň Tortilla Pláň Tortilla John Steinbeck

Občas jsem se do čtení musela trochu nutit, ale Steinbecka mám ráda a jeho knihy jsou většinou z tak odlišného prostředí než většina knih, které jsem četla, že jsem se přinutila ráda :-) Vyhovovalo mi, že každá kapitola byla zároveň v rámci děje i samostatným příběhem, takže i když jsem si dala ve čtení trochu pauzu, nebyl problém se "chytit".

28.02.2024 4 z 5


Světla jihu Světla jihu Nina George

Knihy Niny George prostě miluji :-) Sedí mi její styl psaní, baví mě odkrývat, co všechno se ještě skrývá za příběhem, nacházet skrytá poselství a krásné citáty z úst postav... A k tomu ještě úžasné prostředí Francie. Čtení jsem si dávkovala, aby mi kniha vydržela, bylo to vždy pohlazení po duši, i když občas vás docela donutí přemýšlet i nad sebou (např. kde mám asi světlo já ?). Ale chápu, že styl N.G. je trochu neobvyklý a nesedí každému.

24.11.2023 5 z 5


Baba jedová Baba jedová Věra Fojtová

Za mě to vlastně ani nebyla moc detektivka, pachatel i motiv se daly lehce odhadnout, s výjimkou závěru žádné napětí... Styl psaní ne moc vybroušený.
Třetí hvězdu jsem dala jen za linku s hlavní hrdinkou, kde bylo docela dobře ukázáno, jak se někdo snadno ovlivnitelný lehce může dostat do problémů různých druhů, potažmo jak se může vyvíjet případ domácího násilí..

30.10.2023 3 z 5


Poste restante Poste restante Jindřich Mann

Kniha je, co se týče reálného (nebo alespoň v knize prezentovaného jako reálný) děje zajímavá, i kdyby se jednalo o naprosto neznámou rodinu. A v případě autora - potomka spisovatelských rodin Mannů a Aškenázyů - je samozřejmě děj ještě okořeněný, jak těmito rodinnými vztahy, tak tím, že občas člověk může hádat, jaké jméno se za zkratkami H., P. a pod. skrývá.
Na čtení není ale úplně jednoduchá, mně osobně vadily fantazijní výlety autora do minulosti, občas jsem je i trochu přeskakovala, a také občasné oskočení od zajímavého tématu k nějaké odbočce. Pokračování jsme se sice nakonec většinou dozvěděli, ale nikdy nebylo jisté, za jak dlouho se autor k tématu vrátí..
Takže zajímavé, ale pro trpělivé čtenáře.

29.09.2023 4 z 5


Holka, kterou kdysi znal Holka, kterou kdysi znal Tracey Garvis Graves

Četla jsem na dovolené a vybrala jsem si opravdu dobře. Zařadila bych ji spíš do kategorie oddechovek, ale ani náhodou ji tím nechci nějak ubírat na váze - v romantickém příběhu jde v některých tématech až nečekaně do hloubky. Dvě časové roviny, ve kterých sledujeme vztah hlavních hrdinů a závěr spojený s 11. zářím dodávají knize na čtivosti. Určitě doporučuji.

21.08.2023 4 z 5


Krása noci Krása noci Nina George

Pro mě další knižní lahůdka od Niny George. U této knihy jsem měla pocit, že jsem snad poprvé viděla, jaké to je, když příběh je jen prostředkem k tomu, aby autorka vyjádřila přesně to, co chtěla, a sám o sobě až tak důležitý není.. Opět oceňuji krásný knižní jazyk (zásluhu má pravděpodobně i překladatelka), nádherné popisy přírody a míst a spoustu zajímavých myšlenek. A souhlasím s anotací, kniha by měla být v doporučené četbě pro každou ženu.

06.08.2023 5 z 5


O dcerách a milenkách O dcerách a milenkách Hana Lasicová

Zhruba ve třetině jsem si říkala, že další knihu od autorky už rozhodně číst nebudu. Kolem poloviny jsem se ale začala docela bavit a za závěrečnou větu přidávám ještě hvězdu navíc. Ano, hlavní hrdinka je trochu šílená a nechová se vždycky sympaticky, ale v knize mě zaujaly i třeba popisy některých míst a trochu mě u čtení mrzelo, že neznám Bratislavu (asi tip na výlet :-D ).

25.07.2023 4 z 5


Zahrada Zahrada Petra Dvořáková

Opět kniha, při které se člověk v sobě musí pěkně "hrabat". Nedá vám to a představujete si sebe v kůži hlavního hrdiny i lidí z jeho okolí a popravdě netroufnu si odhadnout, jak bych se zachovala. Chvilkami přemýšlíte, jestli vůbec číst dál, ale rozhodně by byla chyba nedočíst. Další výborně napsaná kniha Petry Dvořákové, i když některé předchozí knihy se mě osobně dotkly ještě víc, proto "jen" čtyři hvězdy.

12.06.2023 4 z 5


Historie včel Historie včel Maja Lunde

Knihu jsem vybrala, jak se dá asi letos předpokládat, podle barvy obalu, a rozhodla jsem se, že ji zkrátka přečtu, i když knihy odehrávající se v budoucnosti (obzvlášť ty s postkatastrofickým scénářem) nečtu. Zde je to naštěstí prokládáno kapitolami z minulosti, což už můj šálek kávy je. Celkově mě kniha poměrně bavila, líbilo se mi, jak se na závěr příběhy propojily a dovysvětlily, i nakonec poměrně pozitivní vyznění knihy. Téma je hodně zajímavé a člověk si při čtení leccos uvědomí. Ale pokud na další knihu od autorky zase nějak náhodně nenarazím, cíleně ji pravděpodobně vyhledávat nebudu.

01.06.2023 4 z 5