brabofka

Ekonomický thriller. Příběh se rozjíždí pomalu, také trochu vinou množství postav. Zhruba uprostřed se děj rozbíhá, a začíná odsýpat. Konec se místo grandiózního finále začne opět topit v moři postav a ještě všech ekonomických frází a vysvětlení. Za mě slabší. Další knihy autora ani zkoušet nebudu.

(SPOILER) Vše o knize je vlastně napsáno níže v komentářích. Příběh ženy, která si myslí že má všechno a jediné co jí chybí je dítě. Když to nejde přirozenou cestou, volí adopci. Bohužel si myslí, že když jí všechno koupí, zaplatí a přesně nalajnuje tak budou šťastné a spokojené obě. Jenže ono to nefunguje. Myslím, že to, že je Anežka Romka, je jen zvýraznění toho všeho. Nefungovalo by to ale nikdy s nikým. Chybí láska, cit, porozumění. To, co matka příroda spustí porodem (ano až na výjimky). A Julie se k tomu spolu s námi celou knihu dostává. Ano, konec je otevřený, takový nijaký.

(SPOILER) Za mě to trochu zklamání. Kniha má zde na DK vysoké, červené hodnocení. Možná trochu nekorespondující. Moc postav, moc omáčky, moc textu. Někde jsem dokonce četla přirovnání k Případům 1. oddělení. No ano, při troše fantazie. Spíš se o to autor snaží, moc mu to ale nejde. Kniha ke konci inklinovala k americkému krváku, kde vymře téměř půl vesnice. Za mě autor musí ještě o trošku víc načíst policajty jako takové a dát o trochu méně mrtvých.

Je to jako jízda na horské dráze. Respektive Vás to pomalu vytáhne (asi jako v úvodní znělce Kroku za krokem) a stejně tak Vás to pak strhne a je to jízda. Úvod vlažný, zjistíte co vlastně Mallory je/byla zač. V době pohovoru u rodiny už jí ale vlastně držíte palce. Po pár kapitolách zjistíte, že Vás to strhlo a nechce pustit. Konec, který přijde, je finále kde se vše vysvětluje. A stojí to za to. Než jsem se do knížky pustila, prošla jsem si pár posledních recenzí. Ty mě přesvědčily, a musím s nimi teď souhlasit. Vlastně proč ne. Není to styl třeba dle naší autorky Kateřiny Surmanové. Ale 5* si opravdu zaslouží.

Příběh vyprávěný 2 ženami. Jsou jako protipóly. Protiklady, které se přitahují. Jsou tak rozdílné a přesto je něco spojuje. Dům na konci sadu. Obě nemají nic a mají úplně všechno.
Příběh teče tak pomalu ale rychle. 2 vypravěčky - přesné rozdíly sebe samých, přesto jsou si tak podobné. Obě mají něco, co si nesou z minulosti, obě o sobě mají jen to nejhorší mínění.
Příběh krystalizuje, odhaluje se, graduje. Trochu mi vadil, ten rádoby růžový příběh ve vedlejší roli. Ten tam být nemusel.
Nabourává to klima napětí a tajemna, co se to vlastně stalo. Strhává to příběh do jiných kolejí... do červené knihovny. Kterak chudinka ublížená, osamocená se do statečného rytíře zamilovala.
Není tam znatelná gradace, protože knížka Vás prostě chytne a nepustí. A každá kapitola ( vyprávění jedné z nich) končí tak abyste šli dál. Spěchali.
Za mě pecka. Doporučuji.

Skvělý příběh. Možná trošku čitelnější než Klekánice. Ale opět skvěle propracované, napětí dobře nadávkované. Těším se na další díly a mohu jen doporučit.

Nebylo to špatné. Prostě oddychovka. Mimo dnešní realitu, příjemné prostředí středověku. Stejně jsem ale místy měla pocit jakoby tam ta naše doba lehce zasahovala. Nevím zda v té době bylo nachlazení (vždyť museli být otužilí z těch studených hradů, cest a nebo prostých chalup). A také už mi po tom bezpočtu přečtených příběhů lezl lehce pan Oldřich na nervy. S tou jeho logikou, kterou nikdy zcela nevysvětlil, a tím jeho oddáním logice a realitě oproti tehdejší moci víry. Ale jo, právě proto je to tak populární a bohužel to v těch posledních dílech vypadá. Knihy jdou na trh jedna za druhou a kvalita střídá kvantitu. Tento díl je ještě jeden z počátku toho všeho a podle toho je to taky takové. Jak jsem psala, oddechové. Málo postav, kde každý měl důvod a možnost a teď babo raď. Na mě moc zbytečně natahované. Asi si dám od Oldřicha trochu oddych. Jednou za čas proč ne, ale číst to v sérii bych už dnes nedala.

Přečteno v mládí, v rámci povinné četby. Možná více než kniha se mi líbilo televizní zpracování povídek - tehdejší Čs. televize.

Silné téma a silný příběh. Vše se pomalu otevírá a příběh má tendence gradovat. Jsme svědky postupné cesty na vrchol a i následného úpadku. Ale je to cesta vrchol? A co je vrchol? Ať chceme nebo ne, postupně prožíváme všechno spolu s hlavní postavou a můžeme jen posoudit zda budeme věřit, naslouchat a chápat či nikoli. A konec? Příběh i hlavní postava by si určitě zasloužili o trochu víc. Nebo je to opět na nás abychom si domysleli? Pak ale příběh moc domýšlecí nebyl. Vše bylo podáno jasně a srozumitelně. Škoda, až na ten závěr to šlo.

Uvědomujeme si ze tohle si nikdo nevymyslel? Ze to nejsou smyšlené příběhy ale holá skutečnost? O 2 sv. válce toho bylo tolik napsáno. O 50.letech v komunistickém Československu téměř nic. Proč asi. Protože je jednodušší vzpomínat a zaznamenat něco, co můžeme svést na někoho cizího. Němce. Ale tohle jsme si dělali sami sobě. Češi Čechům. Musím říct, že to je opravdu nechutné. Ještě víc než příběhy z Treblinky, Osvětimi... a opravdu hodně hodně těžké a silné. Více a více takovýchto textů a příběhů. Pomohou nám si to udržet v paměti, prožít to jejich pomocí, abychom nezapomněli. Protože nepřipomínaná minulost se snadno a rychle zapomene a může se vrátit...

Za mě je škoda, že tato kniha má jen "modré" hodnocení. Ano oproti první knize je to trochu jiné, ale i tak silné a skvělé. Úvod Vás opět lehce přivítá, představí a zasekne drápek. A v tu chvíli se to rozjede. Vítr možná ještě lepší než "Šepot". Jen ta Kristýna, a provázanost na Petra a Imbuse tam byla za mě navíc. Vůbec být nemusela. Možná jakoby se autorka bála právě toho. Že všichni budou chtít Petra a Imbuse. Ale Sněhurka je pro ně zdárnou parťačkou... za mě tedy super. Těším se na další knihu. A poučení? Že i zdání klame, a někdy modrá není dobrá ale skvělá!

Hrozně moc postav, které se úspěšně pletou. Tolik mrtvých na 1 příběh je jak po morové ráně. Tímhle tempem by za chvíli v království Českém nebyla živá duše. Konec sice vše vysvětlil ale řešení bylo trochu přitažené za vlasy. Ale budiž, ostatně jak taky jinak to elegantně ukončit? Určitě na Oldřicha a pana Vondrušku nezanevřu, jsou to oddychovky, a středověk mám ráda. Jen prosím příště méně postav!

Je to tak obyčejné, až to bolí. Prostě tohle může být příběh někoho z nás. Tereza a Helena. Každá mi upřímně mírně lezla na nervy. Každá něčím jiným. Nakonec se holky ale chytly a zjistily, že bez nich se nic nepohne. Přišla mi škoda, že konec se zdál být zrychlený (oproti zbytku knihy, který byl pomalejší). A současně otevřený. Pro další díl? Představivost čtenáře? Za mě velice povedené čtení, doporučuji.

Skvěle napsáno. Opět další pohled na téma holocaustu. Opět další dílek, který pro mě byl zcela neznámý. O to víc mě překvapil a kniha, dá-li se to tak říct, potěšila. 5* a díky! Doporučuji.

Barbucha12 to napsala velice stručně a výstižně. Pravda, četla jsem to 2 odpoledne ale i tak. Co se dá napsat. 7leté děvčátko, které zmizí beze stopy. Nikdo nic neví, nikdo nic neviděl. Teorie klekánice se rozjede na plné obrátky. Zároveň Vám začnou pomalu nabíhat další a další střípky. Finále je grandiózní. Sice tušíte, ale nevíte to nejdůležitější. Skvělé.

Hodně postav, hodně bočních příběhů z nichž jen některé směřují k cíli. A možná právě kvůli té zahlcenosti postavami a příběhy mi přišlo že tenhle díl se v tom tak nějak rozplizl. Pár podezřelých, kteří hodně rychle už podezřelými nejsou, a pak se objeví on, ten hlavní. Jsou mu celkem věnovány asi 2 strany. Bohužel. Mám knihy s Miou a Holgerem moc ráda. Tento se ale řadí mezi ty slabší... škoda a to jsem se tak těšila.

Velice zdařilé pokračování. Podobných příběhů zasazených do poválečných a 50.let moc neni. O to víc je třeba si jich cenit. Těším se na závěr. Nedávno jsem slyšela rozhovor s autorem, kde říkal že se ptali zda-li to bude mít šťastný konec. A on odpověděl, zda doba byla šťastná. Má pravdu. O to víc je horší, že si to zlo dělali sousedé navzájem, ne nepřátelé...

Čtvrtá * jen za tu češtinu, slovní obraty a stylizaci. Nicméně z dnešního pohledu je to za mě jen zpověď "pedofila" a otázka je zda by i v dnešní době takováto kniha byla takovou "senzací" jako v době svého prvního vydání. Myslím, že se k ní určitě vracet nikdy nebudu.

Zajímavá sága. Nicméně mi vadilo to množství omáčky kolem. Některé pasáže jsem přeskakovala, a vůbec to nevadilo. Bylo zajímavé sledovat historický vývoj zmíněných zemí v rámci 2 rodin a několika generací. Konec mi přišel hodně zkrácený. Na to jak se autor věnoval začátku, konci a přeskoku do 90.let už tolik času a práce nedal. Ale dalo se to.

Velice povedená kriminálka od sousedů ze Slovenska. Davida budete chvíli milovat, chvíli nenávidět a celou dobu Vám poleze dost na nervy s těmi svými komentáři, prupovídkami nebo hodnocením všeho a všech. Ale nakonec spolu s Emou vše dotáhnou do (ne)překvapivého konce. Okruh je celkem úzký a každý měl nějaký důvod. Intermezzo ze střípků z minulosti je jen pro otrlé. Jen mě víc bavilo když David s Emou byli na kordy. Ale i tak se těším na další díly autorky.