dagmar7365 dagmar7365 komentáře u knih

Viktor a záhadná teta Bobina Viktor a záhadná teta Bobina Pavlína Jurková

Četli jsme se synem (8 let) a moc se nám to líbilo. Krátké kapitoly jsou bezva pro začínající čtenáře nebo večerní čtení, že se jich dá stihnout více. Příběh ho úplně strhnul a mně jako předčítači se moc líbil jazyk, kterým je to psáno.

03.04.2021 5 z 5

Normální lidi Normální lidi Sally Rooney

V určitém věku všichni toužíme po tom "být normální". Marianne a Connell si to uvědomují až moc. Jejich životy se protnou na střední a mohla by to být krásná lovestory s happyendem nebýt té nutnosti "sebekontroly", popírání vlastních myšlenek a ohledů na okolí.
Sally Rooney skvěle zachytila vnitřní svět obou hrdinů, jejich úzkosti a strachy, které je vedou ke špatným rozhodnutím. Útržkovitý styl psaní, kdy děj skáče dopředu v týdnech a měsících, naznačí nějakou epizodu, nenechá ji dohrát a už se zase posune dál, vše skvěle dokresloval.
Velmi čtivě napsáno, i když pocit deprese a marnosti z toho místy úplně odkapával.

03.04.2021 4 z 5

Mazl tov Mazl tov Margot Vanderstraeten

Tento druh knih popisující různé kultury a jejich střetávání mám moc ráda. Obohatilo mě to o spoustu nových informací, příjemně se to četlo. Naprosto splnila očekávání.

16.03.2021 4 z 5

Nevěra na zakázku Nevěra na zakázku Stephanie Scott

S knihou jsem trochu bojovala, přes počáteční nadšení přišlo poměrně velké rozčarování, že se jedná o tuctovou romaci, navíc jsme se občas ztrácela v dějových linkách a prostředí; až po závěr, který mě naopak pohltil a vysloužil knize 4 hvězdy. Nevěra na zakázku je o lásce, vině a trestu, lži a pravdě, životě a osobních rozhodnutích, a to vše je zabaleno a doplněno spoustou zajímavostí z japonské kultury a života. Po dočtení ve mně zůstává takový "ten" pocit, který právě odlišuje knihy, které jen projdou kolem, a knihy, které zanechají stopu.

06.03.2021 4 z 5

Linie krásy Linie krásy Alan Hollinghurst

Pro mě ideální mix všeho. Snobismus, politika, sociální prostředí homosexuálů, britské elitářství, levice....k tomu krásná práce s jazykem. Zaslouženě oceněná kniha.

23.02.2021 4 z 5

Důvěrnosti Důvěrnosti Domenico Starnone

Minulosti člověk neuteče a občas ani hluboce zasunuté a jednou pro vždy uzavřené záležitosti nekončí.
Tkaničky mě zasáhly více, ale i druhá kniha z Citové trilogie stojí za přečtení. Jsem zvědavá na trojku.

22.02.2021 4 z 5

Ukradený poklad Ukradený poklad Pavel Valach

Výborné! Četli jsme se synem před spaním a moc se nám líbila. Zajímavý příběh, vtipné situace, kapka napětí a dobrodružství. Já velmi oceňuji, že se kniha opravdu moc dobře četla nahlas. Bohužel ne každá dětská kniha je taková. Takže za mě jedno velké ANO!

22.02.2021 5 z 5

Kundera: Český život a doba Kundera: Český život a doba Jan Novák

Kniha, která bezprostředně po svém vydání vyvolala velkou bouři (ve sklenici vody). Po jejím přečtení musím říct, že úplně zbytečně.
Její hodnocení si zaslouží několik rovin:
1) Ano, Jan Novák zaujímá v knize k životu Milana Kundery občas hodně subjektivní stanovisko, často formou otázek, kterými zasévá do čtenářovi mysli semínka. Pochybností? Možná. Nedělá to ale nijak podprahově a je jen na čtenáři, jak se s tím popasuje. Kniha se věnuje i erotickým a sexuálním dobrodružstvím MK, jeho vztahu k ženám a tomu, jak se to promítá do jeho děl. Ano, tady by mohl JN ubrat, občas je to možná až zbytečné, ale je pravda, že sex, motiv pomsty a zrady hrají v jeho románech důležitou roli.

2) Kniha je neskutečně obsáhlá, autor přípravami musel strávit ohromné množství času, vše má pečlivě ozdrojováno a mnohdy zachází do velmi podrobných detailů.

A s tím souvisí bod 3) Kniha byla pro mě nejpřínosnější v tom, že zachycuje dobu od nástupu komunismu do emigrace MK v roce 1975. Tím, jak se JN věnuje nejmenším detailům přináší velmi podrobný obraz o literárním světě tehdejší doby a přiznám se, že jsem byla velmi překvapena. Tady spatřuji největší přínos.

Soud nad MK, jeho potřebou kontrolovat svůj život, upravovat a opravovat minulost, ať si udělá každý čtenář sám. Sami si odpovězme, jak bychom se zachovali my, kolik je v každém z nás statečnosti, rozhodnosti, odvahy, jestli bychom byli Kunderou, Kohoutem, Havlem nebo Hrabalem. To ale podle mě není podstatou této knihy.
Jak název napovídá, je to zachycení českého života a doby a to se Janu Novákovi podařilo velmi detailně.

17.01.2021 4 z 5

Fína a Zef: Příběh surikat Fína a Zef: Příběh surikat Ivona Březinová

Moc krásná kniha. Vynikající nápad jak přiblížit dětem život surikat. Příběh byl zajímavý, trošku dobrodružný, měl napětí, dobrý konec, vše doplěno o hezké ilustrace. Měla bych jednu jedinou výtku. Tím, jak je kniha členěna do kratinkých kapitol by to bylo super čtení pro začínající čtenáře, pak by to ale chtělo větší písmo.

10.01.2021 5 z 5

Děvčata první republiky Děvčata první republiky Dita Pepe

Krásně udělaná kniha. Nemám babičku, která by mi vyprávěla, jaké to bylo, když ona byla malá, když se vdávala, zakládala rodinu...a přesně to přináší tato kniha. Některá vyprávění jsou silnější, některá slabší, ale celkově má kniha své kouzlo.

08.01.2021 4 z 5

Slavnost bezvýznamnosti Slavnost bezvýznamnosti Milan Kundera

Kunderovy knihy mám moc ráda, ale tato mi nesedla. Možná svým rozsahem, tím, že jde o velmi útlé dílko, tak jindy jeho velmi zajímavé úvahy a myšlenky, hraní si s postavami, tady směřovaly až moc rychle ke svému konci.

08.01.2021 3 z 5

Proč spíme: Odhalte sílu spánku a snění Proč spíme: Odhalte sílu spánku a snění Matthew Walker

Kniha plná zajímavých informací o spánků a výsledků různých výzkumů týkajících se spánku. Je nabitá informacemi, četla se velmi dobře. Po jejím přečtení mám předsevzetí pro letošní rok jasné - více dbát o dostatečný spánek. Bohužel poslední třetina knihy se podle mě už "zvrhla". Jednak se autor začal opakovat, ale hlavně jsem měla pocit, že ubylo faktů a přibylo subjektivních interpretací. Ale i přes tuto výtku, rozhodně doporučuji přečíst!

06.01.2021 4 z 5

Café Groll Café Groll Jan Štifter

První kniha od Jana Štiftra, kterou jsem přečetla a řadím si jej na seznam oblíbených autorů. Rozhdně umí psát! Výborně se to četlo, příběh zajímavý, moc se mi líbil ten kontrast prolínání idylických 20. let z prostředí budějovické smetánky a nevěstinců s obdobím nástupu komunistů po válce a znárodňováním. Kapitolka na závěr to vše krásně završila. Některé křivdy zůstanou zasety hodně hluboko a nedají lidem spát...Moc příjemné čtení!

27.12.2020 4 z 5

URaNovA URaNovA Lenka Elbe

Velmi zdařilá prvotina. Román U Ra No vA je neskutečný mix mnoha žánrů. Hlavní jeho část se odehrává v lázních Jáchymov, kam přijíždí Henry pátrat po své zmizelé snoubence a chce tak vyřešit své psychické trauma. Na této základní kostře je vystavěn příběh s hororovými prvky, objevují se zde paranormální jevy, podivínští profesoři, němečtí důchodci, chemický humor, sociální sonda do vyčpělého partnerského svazku, komunistické lágry, uranové doly a mnoho dalšího. Jako podprahová linka se románem táhne boj dobra a zla. Vše je navíc zabaleno do velmi čtivé formy, stránky ubíhají samy, ale není to žádné odpočinkové čtení. Po zaklapnutí knihy ve mně zůstala spousta myšlenek a podnětů k přemýšlení. A to mám ráda :-) Těším se na další knihu.

"Zlo. Jeho modely nemají dlouho životnost. Ale jeho obsah a často i forma zůstávají. Je jen otázkou času, kdy přijde nějaký nový, plně fungující model."

02.12.2020 5 z 5

Klub nenapravitelných optimistů Klub nenapravitelných optimistů Jean-Michel Guenassia

Na tuto knihu jsem si brousila zuby už dlouho. Pochvalné komentáře mě jen utvrzovaly, že to bude čtenářská zážitek. A pak to přišlo, začala jsem číst a...nerozehrálo se to špatně, ale, že by to bylo až tak skvělé? Spousta postav, zajímavé osudy, myšlenky, pořád jsem čekala, kdy se to začne tedy nějak proplétat, vyjasňovat, někam směřovat. Místo toho přibyly další postavy. Někdy kolem poloviny knihy jsem začala mít velmi silné pochybnosti. Ano, čtení dobré, ale že by to bylo až tak skvělé? Ale vydržela jsem. A je to víc než skvělé! Posledních 30 stran dalo celé knize úplně jiný rozměr a udělalo z ní knihu, nad kterou budu ještě hodně dlouho přemýšlet.
"Jsi naživu, tak si nestěžuj, stát se ještě může cokoli."

15.11.2020 5 z 5

V knihovně je lev V knihovně je lev Michelle Knudsen

Dokonalé. Tak tato kniha se stala naší láskou na první přečtení. Moc pěkný příběh, krásné ilustrace, délka ideální, aby se dala přečíst na jeden zátah před spaním a věta "Neběhejte mi tu" nám doma rozhodně zdomácněla.

01.11.2020 5 z 5

Sešit s tátovými recepty Sešit s tátovými recepty Jacky Durand

Knížka jak dělaná pro toto období. Pohladí po duši. Další z řady knih, ve kterých je zachyceno, že jazyk lásky může být velmi pestrý a to, co se nám nějak jeví, může být ve skutečnosti úplně jinak. Nedoporučuji číst, když máte hlad.

01.11.2020 4 z 5

Umění radosti Umění radosti Goliarda Sapienza

Radost číst! Považuji to za jednu z nejzajímavějších knih roku 2020. Ačkoli byla kniha dopsána před více než 40 lety a na své vydání čekala dlouhou dobu, tak neztratila nic ze své atraktivnosti. Hlavní hrdinka Modesta opravdu je vše, jen ne mírná, pokorná, jak už napovídá anotace na obálce. V knize Umění radosti je zachycena, kromě dějinných událostí 20. století, problematika feminismu, vnímání ženy a jejího postavení ve společnosti. Modesta ví, co chce a jde si za svým cílem. Je rovnocenným partnerem mužům, což je na tehdejší dobu něco nevídaného, je "matkou" pro řadu dětí vzniklých z různých svazků.... Nelze jí nefandit. Již dlouho mě žádná knižní hrdinka tak nenadchla!
Některé čtenáře může odradit první část knihy, kdy Modesta objevuje svou schopnost sebepotěšení a může se zdát, že se román až příliš zaměřuje na tuto část osobnosti, ale s tím, jak Modesta stárne, tak dostávají prostor jiné její stránky a celý román se proměňuje. I když umění radosti provází Modestu až do konce.

26.10.2020 5 z 5

Jak byl Fiškus malý a ztratil se Jak byl Fiškus malý a ztratil se Sven Nordqvist

Moc se nám líbila. Četli jsme se synem (8 let) a užili jsme si jak příběh tak skvělé a vtipné ilustrace. Kocourke Fiškus a děda Pettson se stali naši oblíbenci.

09.10.2020 5 z 5

Bulbem záchranáře Bulbem záchranáře Vít Samek

Stručně a jasně podaná první pomoc, aneb jak se zachovat v konkrétních situacích. Příjemné bylo, že je vše doplněno příklady z praxe, autor vše píše "jak mu jazyk narost", což přidalo na čtivosti, ale přiznám se, že to pro mě občas bylo "až moc" a význam jsem odhadovala jen dle kontextu. Možná, kdybych byla odkojena Prahou, bylo by mi vše jasné ;-)

06.10.2020 4 z 5