JanaŠamšová JanaŠamšová komentáře u knih

Červená nit osudu Červená nit osudu Mirka Skočílková

Tohle je přesně ten typ příběhu, které mám ráda. Život totiž není jen zalitý sluncem. Konkrétně ten Andrey je od malička boj. Rodina, z které pochází není zrovna dobrým útočištěm. V dospělosti se provdá za spolužáka, u jehož rodičů nalézá zázemí a lásku, kterou neznala.
Autorka Andreu tedy nešetřila. Věnuje se tomu, po čem toužila, je malířka a učí na umělecké škole, ale v soukromí to tak růžové není. Bylo mi jí často velmi líto. Příběh se četl naprosto skvěle a vytušila jsem, jak dopadne. Ale ten závěr předčil má očekávání! Měla jsem husí kůži, po tváři se mi kutálely slzy jako hrachy a se zatajeným dechem jsem doslova hltala každé slovo a nedokázala jsem knihu odložit.

05.08.2024 5 z 5

Divoká Afrika Divoká Afrika M. K. Hardy

"Potravní řetězec je tu jasně daný, silnější vyhrává."
Michelle svoji práci kameramanky miluje. Zatím jen asistuje, ale i toho si nesmírně váží. Šéf ji pošle natáčet do daleké Keni a ona věří, že jí spolužák, který tam žije pomůže a zažije tam dobrodružství při cestě za zvířaty a nasbírá i cenné zkušenosti a možná najde i novou lásku...
Afrika, můj milovaný kontinent. Příběhy z těchto míst mě vždy velmi bavily a ne jinak tomu bylo i teď. Tato novinka má jednoduchý děj a přesto jsem nic podobného doposud nečetla. Jedna žena, dva muži a nezkrotná příroda. Ethan, spolužák a Dean, muž, kterého potkala Michelle v letadle. A skoro bych zapomněla na Katie, která je stejně nezkrotná jako příroda v Keni.
Líbilo se mi, jak vše plynulo, příběh se skvěle četl. Autorka vše popisuje tak, že vám před očima běží jeden obraz za druhým. Nemůžu se dočkat pokračování.

31.07.2024 5 z 5

Proč všichni odcházejí Proč všichni odcházejí Zuzana Dostálová

Melancholicky laděný příběh dospívající Zuzany, která nepřemýšlí jako dítě, vypráví o zážitcích, které z ní právě dospělou udělaly. Setkává se se smrtí a jejích blízkých. Kniha se velmi dobře četla, ale čtenář neměl možnost blíže poznat postavy. Zuzku ano, i její myšlení bylo pochopitelné, dokonce i díky dopisům bylo možné nahlédnout do myšlenek její kamarádky. Autorka píše velmi dobře, ale klidně se mohla více věnovat i ostatním postavám a natáhnout příběh ještě o 50 stran.
Měli bychom si uvědomit, že smrt je součástí každého života.

31.07.2024 4 z 5

Ester Ester Markéta Prášková

Se slzami v očích i na tváři píšu tyto řádky a marně hledám vhodná slova.
Ano, tohle je jedna z nejkrásnějších knih, co jsem doposud četla.
Obyčejný příběh o neobyčejné dívce, která díky své statečnosti a lásce dokázala v nelehké době čelit krutostem války.
Paní spisivatelko, děkuji za tuto knihu, děkuji, že díky takovým příběhům se nezapomíná na tuto nelehkou dobu, ne tak dávno minulou.
Nesmí se zapomenout!
Do Lídy, Marie, Karla, Anny a i Tondy se nešlo nezamilovat.
Sama jsem hltala tyto příběhy z úst mého dědečka, který schovával partyzány a měli ho zastřelit. Každý rok na dušičky dávám svíčku na hrob padlých. Babičky bratr padl v 15 letech, hrůza, voják, ale pořád svým způsobem dítě. Manžela babička žila v pohraničí, její maminka byla němka. Babičku museli po válce přejmenovat na české jméno.
Každá doba něco obnáší, měli bychom si vážit, že žijeme ve svobodě a demokracii. Ano, zla kolem nás je hodně, ale člověk by neměl zapomenout na to, že:
"Pro vítězství zla stačí, když slušní lidé nebudou dělat nic."

01.07.2024 5 z 5

Stíny nad Pecan Hollow Stíny nad Pecan Hollow Caroline Frost

"Myslím, že přijímáme to zlé spolu s dobrým, protože nikdo ve skutečnosti nechce být sám. Lidé potřebují jiné lidi. Tak to prostě je."
Zničující lásce ani temné mi úzkosti neutečeš!
Psal se rok 1970 a třináctiletou holku na útěku usnesl druhořadý zlodějíček Manny. Kit toužila po lásce a rodině. A tak se z nich stane tzv. "Texaská dvojka". Kit vidí, že Mannyho otcovský přístup se mění a tak se rozhodne ho opustit.
Po 14 letech, kdy Kit žije relativně v klidu v domku mezi pekanovými stromy, se u jejich dveří objeví čerstvě propuštěný z vězení. Život Kit i její dcery Charlie se v mžiku mění a ona se rozhodne zúčtovat se stíny minulosti.
Jako upoutávku na knihu jsem četla, že je pro čtenáře a milovníky příběhu Blízko obzoru a proto jsem o její přečtení moc stála.
No, recenze se mi píše velmi těžko, protože se mi kniha chvílemi nečetla úplně lehce. Ale zážitek to byl.
Část druhá, kdy prožívá Kit život jako divokou jízdu, ale zároveň je zmanipulovaná mě bavila, ale třetí byla lepší. Možná kvůli podivnému vztahu s dcerou Charlie a relativně usedlému životu, který se změnil návratem Mannyho z vězení.
Jde opravdu přetrhat všechna pouta a smazat minulost?

23.04.2024 4 z 5

Příběh mateřídoušky Příběh mateřídoušky Miriam Blahová

Miriam mě opět dostala svým příběhem. Je neuvěřitelné, s jakou něhou, láskou a empatií dokáže psát a do příběhu dostat i tolik informací. Spoustu z nich jsem vůbec nevěděla. Válka nepřinesla nic dobrého, a to nejen lidem v pohraničí.
Příběh za mě šlape na paty Příběhu slunečnice, která zůstává za mě TOP.
Líbily se mi obě dějové linky a vzpomněla jsem si, jak jsem na louce jako malá vila věnečky z této nádherně voňavé bylinky. Velkým plusem je i bonusová kapitola a videa, která nás obci Horní Lomná, kde se příběhy odehrávají, provedou.

25.03.2024 5 z 5

Dny v knihkupectví Morisaki Dny v knihkupectví Morisaki Satoši Jagisawa

"Neboj se mít někoho ráda. A když někoho budeš mít ráda, tak chci, abys ho měla ráda pořádně. I kdyby ti nakonec ublížil, nezavrhuj lásku úplně. Bojím se, abys kvůli té špatné zkušenosti nepřestala milovat. Láska je úžasná věc, na to prosím nezapomínej."

ČAS PRY HOJÍ VŠECHNY ŠRÁMY. NENÍ TO PRAVDA. NĚKTERÉ RÁNY SÁM VYLÉČIT NEDOKÁŽE.

Čas v tomto příběhu pomalu plyne v krámku plném knih. Takako však nemá ke knihám vztah, stejně tak ho nemá i ke strýčkovi. Ocitá se zde po rozchodu s přítelem a pomalu začíná objevovat jejich kouzlo, stejně jako začíná poznávat lidí, kteří zde pravidelně přichází.
Strýčka Satorua kdysi opustila žena a ta se vrací. Ale proč? Co se tenkrát stalo?
Kniha mě dvakrát uspala. Nelze jí však upřít to, že se jedná o milý příběh, je opravdu krátká, ale čekala jsem od ní asi více.

27.02.2024 3 z 5

Příběh akvamarínu Příběh akvamarínu Miriam Blahová

"Prý je život moc krátký na to, aby nám ho zařídili jiní. A je důležité stavět vlastní priority a sny nad rady ostatních."
Jak daleká cesta vede k tomu, kdo je nám nejblíž?
Druhá kniha autorky a také další krásný příběh, který pohladí. Těžko soudit, která byla lepší, každá má něco do sebe.
Dva příběhy, současnost a minulost. Příběh Jasmíny a Joachima, ale také Oskara vás chytí za srdce a hlavní postavy si vás získají. Líbí se mi, že autorka staví příběhy na historických událostech a v obou knihách si našly místo Vánoce, které mám tolik ráda.
Čas zázraků, splněných přání...
"Někdy čekáme na zázrak a zapomeneme na obyčejné věci. Na malé zázraky, bez kterých by náš život nebyl takový, jaký je."

02.01.2024 5 z 5

Černá smečka Černá smečka František Kotleta (p)

Tak tohle je ten Kotleta, o kterém jsem tolik slyšela? Surový, sprostý, vtipný, akční a hlavně posedlý sexem a démony?
Byla jsem v tomto směru žánrovou pannou a zatoužila jsem konečně ochutnat...
Nenudila jsem se, kniha byla plná akce, velmi vtipná, zvláštně jeho zajímavá přirovnání (např. to jednomu vyčistí duši líp než Savo, řeč byla o exorcismu). Také jsem zavzpomínala na své první kuřácké začátky se Startkami, na hraní Dostihů a sázek a radost mi udělala i Fatima, která byla z mého oblíbeného Egypta. Je zajímavé, když se "muslimský svět" spojí s křesťanským. Ti, co četli pochopí.
Autor má neskutečně bujnou fantazii a sama za sebe musím říct, že se mi líbí více jeho druhá tvář, ta pravá. Takže se určitě těším na další knihu pod jeho vlastním jménem. Doufám, že bude brzy.

02.01.2024 4 z 5

Moje upřímná posedlost jménem anorexie Moje upřímná posedlost jménem anorexie Petra Lukešová

U knihy jsem několikrát brečela, bylo mi Petry líto. Téměř každý člověk touží po lásce, po pozornosti blízkých lidí.

07.09.2023 5 z 5

Dravé zvěři napospas Dravé zvěři napospas Jana Jašová

"Člověk si má dobře rozmyslet, co si přeje, aby se mu to náhodou nevyplnilo."

Autorka dokáže svým stylem psaní vytáhnout do děje velmi snadno, pomalu jsem uvěřila, že Štědrý den je zase za dveřmi. Psychologie postav byla velmi působivá. Ovšem ty dlouhé kapitoly mi dávaly zabrat, ale absolutně neubíraly na kvalitě příběhu. Stalkera jsem odhadla v jeden okamžik. Hlavní postava Zuzana neoplývala zrovna nějak vysokou inteligencí, bylo mi jí líto. Ztratila kdysi kamarádku, maminku, ztratila manžela, neměla děti, pouze kočku. Život se s ní moc nemazlil a v podstatě já být v její kůži, asi se psychicky sesypu. Ona byla však velmi silná.
Super příběh, ale ten závěr pro mě je jedním OBROVSKÝM otazníkem a díky němu, nad spádem některých událostí, musím neustále přemýšlet.

20.01.2025 4.5 z 5

Šťastní a veselé Šťastní a veselé Petra Zhřívalová

"Čas běží a člověk se najednou ohlédne zpět a zjistí, že spoustu toho už nedožene."

Je pondělí odpoledne a Heleně se život hroutí jako domeček z karet...a ještě ke všemu budou Vánoce. Je tedy ideální čas napsat Ježíškovi. Co všechno si kdy přála? A co si přeje dnes?

Ideální čas přečíst si nějakou knihu, kde na vás dýchne kouzlo Vánoc. Akorát tato moc vánoční kromě obálky není. Ale to nevadí. Příběh Heleny, který se odehrává v době vánoční je velmi čtivý od začátku. Člověku dochází ta pomíjivost. Ze dne na den můžeme ztratit vše. Ale nic se neděje jen tak.
Hlavní postava mi připomínala mě. Jsem někdy také dost impulzivní a spontánní.
Jednu hvězdu musím ubrat kvůli některých nelogickým a řekla bych až nereálným pasážím ke konci knihy. Ale knihu můžu doporučit, odpočinula jsem si u ní a těšila se na každou další kapitolu.

15.12.2024 4 z 5

Syndikát Syndikát Leoš Kyša

"Už ani nevím, kdo je kdo."

TOHLE NENÍ SCI-FI.
TOHLE JE PŘÍBĚH, CO SE STANE. KRIMINÁLNÍ.

Všechny postavy v tomto příběhu jsou skutečné.___________________________________________a jejich i naše osudy se brzy náplní.

Kolem této knihy panuje embargo na informace. Autor byl tajemný jako hrad v Karpatech i na veletrhu a já se po přečtení Sudentladu těšila na další příběh z pera Leoše. A musím říct, že tady je to on, on v plné kráse.
(nebo je to Alter-ego František Kotleta?).
Mám ráda jeho humor, mám ráda jeho prudkost a přímost. Mám ráda tento příběh, který vás od začátku nenechá klidnými.
Nechci nic vyzradit, protože tady je opravdu vše spoiler. Chci jen říct, že děkuji, že toto aktuální téma vytáhnul, že se do něj pustil s grácií a že si nechal i trochu otevřená vrátka. Děkuji i za zmínku jednoho nejmenovaného "Syndikátu" z doby minulé, a to JZD Slušovice. Myslím si, že by Al Caponemu tehdejšího družstva srdce zaplesalo, že ani po 35 letech není toto dílo zapomenuto. Helence Vondráčkové srdce bude plesat už asi méně.

Jedna z nejtěžších recenzí, co jsem psala. Snad jsem nic neprozradila a snad i vy brzy budete mít v rukou příběh, který se týká i vás. Který se týká nás všech. Po přečtení nebudete vědět, čí jste a budete se bát, až vám pípne zpráva. Nic, jdu se podívat na účet, kolik mám peněz, nějak záhadně mi mizí (asi Vánoce), tak jestli zbyly drobné, kuknu se, jestli tam není nějaká další kniha od autora na předobjednání.
Leoši, tleskám.
Pište, pište, pište!

06.12.2024 5 z 5

Oko čarodějnice Oko čarodějnice Nelly Černohorská

"Říká se, že někdy bylo Oka čarodějnice použito ve smyslu varování - vidím tě, hleď si svého."

Další jednohubka, další moc fajn příběh, který mi spíše připomínal thriller šmrnclý detektivkou. Hlavní hrdinka mě bavila. I já jsem na střední byla zamilovaná do Bukowskeho a Keroaca a také do učitele. Příběh je napínavý a čtenáře to nutí pokračovat dál a dál, aby zjistil víc. Na dramatičnosti přidávají i novinové články a obrázky dokreslující tento napínavý příběh, ze kterého se chvílemi ježí chlupy. No a aby toho nebylo málo, epochální výlety do 17. století tomu dávají ještě větší význam. Chvíli jsem se bála a ještě budu. Až půjdu před zrcadlo a vzpomenu si na průvodní dopis. Snad mě nepohltí.
Vzpomínky na padlé anděle dokazují, že zlo se nerodí, že to v nás klíčí a záleží jen na nás, jak moc tyto klíčky necháme růst. Někdy je ten boj těžký!

01.12.2024 4.5 z 5

Ada Ada Veronika Jonášová

"Před vlastními kořeny a historií neutečeme."

O RODINNÝCH TRAUMATECH SE MUSÍ MLUVIT, JINAK JE NEVYLÉČÍ ANI ČAS.

V jedné poválečné knize jsem četla, že nezáleží na tom, jaké je člověk národnosti nebo barvy pleti, ale záleží na tom, jaký je člověk. A tady v této knize je to jasně vidět. Mezi Němci bylo spousta hodných lidí, kteří nechtěli válku a mezi Čechy bylo spousta pomstychtivých.
Vím, že pro hodně lidí je tato kniha velmi drsná, některé pasáže byly velmi náročné, ale asi už jsem otrlá. Chvílemi jsem si připomínala osudy manželové rodiny. Prababička Němka, která měla být odsunuta po válce, ale nechtěla žít v Německu z velmi vážných důvodů zůstává díky českému manželovi tady. Jak zásadní jsou některá rozhodnutí v životě. Jak můžou ovlivnit další a další generace.
Autorka, která knihu rozdělila na minulost a současnost, napsala velmi citlivě a realisticky tento příběh, který se jí dotýká. Do hloubky popsala osudy její rodiny po válce a hlavně kvalitně zpracovala veškeré historické materiály, které jsou součástí knihy. Nezapomněla ani na nás, romantické duše, které máme rády odlehčení od těžkých témat.
Byly chvíle, kdy jsem se zatnutými zuby a sprostými slovy na rtech četla a pak chvíle, kdy jsem přes slzy číst nedokázala.

Děkuji za tento příběh, za to, že si neustále připomínáme dějiny, které nemají být zapomenuty a doufám, že se z pera paní spisovatelky dočkáme dalšího příběhu.

16.11.2024 5 z 5

Země růží Země růží Ondřej Ušel

"Naše sny... nehledě na to, jak šílené se zdají být, jsou naší součástí, a pokud na nich opravdu záleží, vždycky se najde cesta, jak jich docílit. Lidem můžou patřit auta, zámky nebo i letadla, ale těm, kdo si jdou za svými sny, patří celý tento svět."

Líbil se mi tento příběh, nebo pohádka, a to od prvních řádků, až po poslední slovo.
Autor se dotýká srdce každého čtenáře svými velmi hlubokými úvahami a přitom jednoduchými tématy. A já žasnu, že tak mladý muž vidí svět právě srdcem, nikoliv pouze očima, které jsou mnohdy slepé.
Jak už psala kamarádka, příběh by se dal porovnat k Malému princi, možná by právě tato kniha byla i pro mladší čtenáře více srozumitelná než zmiňovaný bestseller od Exupéryho.
Putování prince Davu do Země růží s několika zastávkami na zajímavá místa, která prince mají něco naučit, vidět.
Země stínů ukazuje o naší cestě, o smyslu života, Země kostí nám poukazuje, jak důležité jsou děti na tomto světě, Země ohně se zabývá problematikou peněz a času, Země světla nám dovolí pohlédnout pod pokličku víry, církve. V Zemi chladu čtenář pochopí význam přátelství a v Zemi růží se nám vše spojí. A asi už každý, kdo dočetl až sem, tuší, kam směřuje autor.

Škoda, že tato kniha není více vidět. Tento velmi hluboký příběh plný citátů, myšlenek, by se měl dostat více mezi lidi, mezi čtenáře, který chtějí být pohlazeni po duši a uvědomit si pravé hodnoty tohoto světa.

18.10.2024 5 z 5

Hate Mail Hate Mail Donna Marchetti

Mám duši v péří.
Chcete se nahlas smát a také si pobrečet? Chcete zažít to nejdivnější přátelství? Tato kniha vám zaručí obojí. Love story plné dopisů, které nikdy nebyly milé, ba naopak. Pohled obou postav vám zaručí, že budete znát každý pohnutek jejich mysli. Také to, jak se dokáže nenávist, která prostupuje jejich konverzací, změnit v podporu a závislost na čekání na poštu od toho druhého. Velmi návykové čtení, tato kniha se ve vašich rukou dlouho neohřeje.
Pátrání po sobě navzájem vás vtáhne do děje a vy se budete pomalu, ale jistě zamilovávat. Ideální čtení pro tento letní čas. A v zimě naopak zahřeje i to nejchladnější srdce. A na konci vás zamrzí , že se s vámi oba rozloučí s jejich grácií a zvykem, že konec musí být ve vší slušnosti.
S láskou Luco
S láskou Naomi

Velké překvapení. Budu doporučovat , kudy budu chodit, protože tohle je skvost, pohlazení po duši a pastva pro oko v podobě obálky.

31.08.2024 5 z 5

Malušenký princ Malušenký princ Antoine de Saint-Exupéry

"Ludé už nemajú tolik času, aby něco poznávali. Kupujú v obchodoch barjaké žgarby. Enomže kamaradú si člověk nekúpí, tož lidé už žádných nemajú."
Jedno z nejslavnějších děl světové literatury bylo přeloženo do více než 450 jazyků a dialektů a jsem nesmírně ráda, že se po české, anglické verzi můžu pyšnit výtiskem v slováckém nářečí.

Bydlím v samém srdci, v Uherském Hradišti. Už od přečtení anotace jsem se usmívala jak měsíček na hnoji. Dám vám tady malou ochutnávku.
Malušenký princ, co už obletěl celú našu planétu, přistál včil na Slovácku. Ale ne doopravdicky, to šak sami víte, ale toť ve vašich rukách! Ale mosíte s ním opatrňučko, jak s malovaným vajcem, ale ne že vám ho děcka počářú a lebo naň postavíte prutvan s hodovú kačenú.
A že ste si mysleli, že už ho dobře znáte? Tož to ste sa pomýlili.
Celou dobu jsem měla pocit, že v dálce slyším stařečka Pagáča, jak vypravujú. Je velmi milé číst slova a nebo přirovnání, která doma běžně používáme. Schválně, kdo z vás zná výrazy jako je napaprčený, chlastometr, ňúrat, bazmek, pazgřivec, rozglábené, štabarcovat? Moc mě pobavilo "čučíš na to, jak Vacenjovják na vlak". A nejvíce mě potěšila zmínka o Erikovi Feldvabelovi, který moji dceru vedl a učil tancovat a kluky cifrovat ve folklorním souboru Dolinečka.
Velmi podařený překlad do slováckého nářečí, líbí se mi pojetí a čtenář tím, že příběh zná, tak i ten, kdo nepochází ze Slovácka, nemá problém porozumět. Je pravda, že jsem knihu měla spíše pro pobavení a svůj účel splnila.
Asi tady je opravdu jen málo čtenářů, kteří tuto knihu nečetli! Já jsem jejímu kouzlu propadla už dávno a čtu si ji pokaždé, když jsem nemocná. Vždy v ní objevím něco nového.

19.08.2024 5 z 5

Twisted Love: Láska na ostří nože Twisted Love: Láska na ostří nože Ana Huang

"Nemusíš se zasloužit, aby Tě lidé milovali. Láska není žádná zásluha, láska je dar."
MÁ SRDCE Z LEDU, ALE PRO NI BY SPÁLIL CELÝ SVĚT
Alex Volkov a Ava Chen. Dva protipóly. On chladný, hůř čitelný než učebnice latiny ve tmě a ona až moc vřelá, otevřená, svobodná duše. Navíc sestra nejlepšího kamaráda.
Oblíbená série mé dcery. Tohle jsem si prostě musela přečíst. Čtivost knize nelze upřít, ale u některých oslovení jsem měla pocit, že vyskočím z kůže. Nicméně nejde jen o milostný příběh dvojice. V celém příběhu je ukryto mnoho tajemství, která začnou vyplouvat na povrch. Nečekejte přeslazený příběh, ale dávku erotiky s kapkou napětí a traumat.
Ale jo, někdy člověk potřebuje vypnout a vzít si právě takový žánr, například právě teď v létě a "někdy člověk potřebuje zákusek nebo dva, aby přečkal deštivé dny."

19.08.2024 4 z 5

Námi to začíná Námi to začíná Colleen Hoover

"Láska se dá objevovat, dávat, dostávat, v lásce se můžeš topit, můžeš v ní žít, můžeš kvůli ní odejít."
Pokračování knihy Námi to končí ukazuje život Lily poté, kdy udělala ve svém životě zásadní rozhodnutí.
Lily, Atlas a Ryle. Tři hlavní postavy knihy. Dva muži, kteří pro Lily v životě mají své místo.
Pro mě je autorka zárukou kvality a její příběhy jsou velmi nevšedním a také velmi silným zážitkem. Ne jinak tomu bylo i teď.
Minulost, která Lily neustále provází, vlastně tu je pořád, činí udělat zásadní rozhodnutí. Minulost je, ať už chceme či nikoliv, součástí každého z nás. Dělá z nás právě ty lidi, kterými jsme.
"Když dostaneme šanci někým se stát, má to vždycky i svou odvrácenou tvář."
U obou knih mi tekly slzy, když mi došlo, koho autorka myslí tím "nás". Obě knihy jsou velmi silné, obě jsou krásné, hluboké a dokonalé. Kéž by člověk vedle sebe měl takovou Lily, která je ochotna pomoci, kéž by člověk měl vedle sebe takového Atlase, který je empatický a umí milovat z hloubi svého srdce celou věčnost. Kéž by svět měl tak výborné lékaře, jako je Ryle a kéž by by našimi přáteli byli Alysia a Marshall.
A ano, "žárlivost zřejmě nemá datum spotřeby." Ale věřím, že ani láska ne.

05.08.2024 5 z 5