marca_m komentáře u knih
Čekala jsem poněkud hlubší uchopení tématu bezdětnosti, většina rozhovorů vlastně jen popisovala život a názory respondentek, bez nějaké hlubší reflexe ústředního motivu. Snad kromě prvního a posledního rozhovoru, které šly na hloubku. Redakční zpracování knihy není na příliš vysoké úrovni, občas to je jen jako přepsaná přímá řeč, text obsahuje i chyby.
V podstatě se jedná o nenáročnou limonádu s předvídatelným vývojem a přeslazeným koncem, ale vlastně je to příjemná čtivá oddechovka, která obsahuje i spoustu vtipných a trefných narážek na soudobé trendy.
Výborná psychologická próza, v níž sledujeme rozpad hned několika propojených vztahů ze současnosti. Text je nesmírně čtivý a jazykově zajímavý. Děj je zasazen na Jesenicko, oceňuji, že tento "konec světa" tu není vykreslen prvoplánově problematicky a vulgárně, jak tomu u sudetského prostředí často bývá. Moc se těším, co dalšího autorka napíše.
Další vynikající počin z řady knih špičkových českých novinářů, kde popisují svoje zkušenosti a osobní prožitky z mnohaletých zahraničních misí. Autor dává autentický vhled na společnost a způsob fungování státní moci v Číně a přináší řadu nesmírně zajímavých lidských příběhů. Zejména kapitoly o sezónních pracovnících či Tibetu se mě skutečně dotkly a daly pocítit, co je režim v Číně zač. Jediná škoda je, že kniha postihuje asi první dva, tři roky Etzlerova života v Číně, věřím, že i další roky by přinesly spoustu zajímavých příběhů či postihly další vývoj Číny. Nezbývá než doufat v pokračování.
Autorka jistě zná britskou královskou rodinu jako málokdo, kniha obsahuje spoustu zajímavých informací a je psaná zajímavou formou tematických "esejů" a není tak nudným životopisem. Zdá se však, jako by vůbec neproběhla redakční práce, kromě drobných nepřesností se některé údaje často opakují a zejména se často opakují podobná slovní spojení, což je po chvíli trochu únavné.
Z této knihy mám trochu pocit nevyužitého potenciálu. Příběhy z dob dávných byly nezáživné a opravdu mluvil hlavně dům. Osudy z dvacátého století měly svižnější tempo, vyprávění se neslo spíše v duchu rodinného dramatu. Zde mi vadila přemíra propojení postav, nemám ráda tyto překombinované vztahové propletence, které by reálně nikdy nemohly nastat.
Příjemná oddechová vztahovka. Příjemně mě překvapil celkem barvitý sloh, naopak děj byl banální a předvídatelný.
K této profilové knize mě přivedla obsáhlá a jedinečná autobiografie matky paní Diany, Cesta. I z této knihy je znát o jak výjimečnou a ušlechtilou osobnost se jedná, škoda, že o takto neobyčejné dámě není ve veřejném prostoru slyšet víc. Také je škoda, že kniha je velmi útlá a průřezová, nicméně bylo vysvětleno, že paní Sternbergová životopisnou knihu bohužel psát nechce.
Obsáhlý ale velmi čtivý knižní rozhovor, z něhož přímo pryští, jak výjimečnou osobností byl opat Tajovský. Na pozadí jeho života lze sledovat vlastně i historii dvacátého století, je fascinující jak se během té doby proměnil každodenní život, ale také život a praxe katolické církve. Skvěle byla vyprávěním o dětství a dospívání vystihnuta např. atmosféra venkovského života v první polovině 20. století. Zajímavý byl i vhled do životů mnoha opatových přátel. Je opravdu trochu škoda, že už se nepodařilo zachytit jeho duchovní a teologické myšlenky.
Díky svému krátkému rozsahu je kniha skvělým průvodcem po dané problematice pro poučeného laika či zájemce o historii, který však "neučte" mnohasetstránkové odborné historiografické publikace. Obdivuji, že akademik s tak velkou erudicí dokáže své životní téma zestručnit a podat přístupnou formou. Moc se těším na další knihy z edice. Takhle má vypadat popularizace vědy.
Další ze zahraničních zpravodajů ČT sepsal své vzpomínky a zážitky, které danou zemi přibližují velmi autentickým způsobem a dávají pochopit běžným lidem a mentalitě. Vytknout musím to, že kapitoly nebyly pojmenované a kniha nemá jasnou strukturu.
Velmi vydařené a otevřené memoáry. Kromě vyprávění o nesmírně pestrém životě svém a nejbližší rodiny autorka přináší velmi zajímavý vhled do způsobu života šlechty v jejím v podstatě posledním slavném období.
Tato kniha obsahuje tolik historických chyb a nepřesností, že se úplně bojím, kolik takových omylů je i v příběhu Laty. Velké zklamání z autorského zpracování zajímavého námětu.
Příjemná oddechová detektivka. Konečně je hlavní hrdina detektiv uhlazený a konzervativní, ne rozervaný alkoholik s problematickou minulostí a neutěšenými rodinnými vztahy :) Závěrečná scéna se shromážděním všech postav a odhalením vraha je příjemným odkazem na Agathu Christie.
Tak tohle je zklamání. Poměrně unylé vyprávění, které se na 400 stranách točí v zásadě jenom kolem banálního tématu nemanželského dítěte a dvou nižších šlechtických rodin. Charaktery šlechticů jsou stejně jako jejich postavení provinční, žádný z nich není příliš sympatický a celý příběh je vystavěn na tolika klišé, že jsem měla až pocit, že sleduji brakovou divadelní hru.
Od přečtení mě mírně odrazovaly zdejší komentáře, které knihu hodnotily jako nudnou, plnou faktografických pasáží, bez děje. O to příjemněji jsem byla překvapená. Pravda, děj není nijak dramatický, ale celé vyprávění je přes svoji pozvolnost velmi čtivé. Prokládání faktickými informacemi, někdy pojaté až encyklopedicky mi nevadilo, naopak, protože pojednávalo o dějinných obdobích a osobnostech, které mě velmi zajímají a dozvěděla jsem se spoustu nového.
Ústředním motivem je propojení českých a německých (rakouských) dějin i životů běžných lidí v minulých dvou stoletích, zasazení do tohoto kontextu je nesmírně důležité pro pochopení našeho dějinného příběhu. V postavě Anežky se určitě najde mnoho jejích současnic, vyprávění Kateřiny zase demytizovalo idylku venkovského života za starých časů. Je třeba vyzdvihnout autorčin mimořádně kultivovaný styl a jazyk.
Podrobný historický průvodce po několika úhlech dějin jedinečné pražské stavby. Seznamuje nás jednak s osudy rodiny Petschků, výstavbou a charakteristikou vilu, přináší velmi podrobný exkurz do dějin konce druhé světové války a nástupu i pádu komunismu na pozadí osudů vily a jejích obyvatel. Zajímavou linkou s osobním akcentem je pak příběh autorovy maminky, jejíž život se na pozadí dějin prolíná i s osudem vily.
Krásný příběh sesterství s velkým vnitřním napětím na pozadí dramatických dějin a společenských zvratů. Ne nepodobné duchu Eleny Ferrante.
Lehce bulvárně laděná kniha, kde se autor poněkud drsně vypořádává s životním směřováním své manželky. S ohledem na pozdější rozpad manželství a mediální praní špinavého prádla je to celkem mrazivé čtení. Kniha se celá nese v duchu nadsázky a možná až přehnaného líčení, nicméně na mnoha situacích jsem si uvědomila, jak realisticky vlastně působí a kolik žen dnes propadlo různým ezo, bio, ženským kultům a takhle šíleně skutečně žije.
Zajímavý exkurz do vztahů a životů obrozeneckých spisovatelů. Jedná se o čtivou beletrii, která nepřináší objev neznámých informací, spíše je to fajn shrnutí pozapomenutých školních informací a několika vztahových pikanterií.