petrarka72 petrarka72 komentáře u knih

Viděla jsem vraždu Viděla jsem vraždu Agatha Christie

Přečteno několikrát, několikrát také zhlédnuto v TV či filmovém zpracování. Poslední verze s Kennethem Branaghem posunuta do akčních noir příběhů, přesto pro mne nejlépe funguje v klasické literární verzi.

18.12.2024 3 z 5

Třetí dívka Třetí dívka Agatha Christie

Příběh, v němž se zdánlivě dlouho čeká na vraždu. A Poirot vše uspokojivě vyřeší. Nečekaný konec a rekapitulace nezbytná.

18.12.2024 3 z 5

Strach nad Bobří řekou Strach nad Bobří řekou Jaroslav Foglar

V dětství mi tato Foglarova knížka jako jedna z mála unikla. Dnes jsem si ji dala se stejným potěšením jako první díl nebo Chatu v Jezerní kotlině. Atmosféra válečných dobrodružství jako u Rychlých šípů ve Stínadlech, vzestupná tendence napětí a zábavnosti (potvrzuji, že začátek je slabší - příručka pro skautské vedoucí kombinovaná s nepříliš povedeným KODem) a pokud přežijete nadměrné množství vykřičníků, užijete si dobrodružství na pomezí chlapectví a dospělosti se vším všudy.

18.12.2024 3.5 z 5

Klekánice Klekánice Tereza Bartošová

První díl jsem si dala jako poslední a nebyl to dobrý nápad. Přitažené za vlasy.

17.12.2024 2.5 z 5

Tisíckrát obejít strach Tisíckrát obejít strach Olivia Wenzel

Plačkynadheglem to popsal přesně, díky. Já dočetla tuhle skvěle napsanou a obtížně stravitelnou knihu včetně posledních 30 stran :-) a mám týž zážitek. Snad jen onen pocit sněhovločkovitosti hlavní postavy nesdílím - ano, mnoho věcí je dáno, nezbývá než se s nimi smířit, ale přesto, ale přesto...

17.12.2024 4 z 5

Sudetský dům III: 1959–1968 Sudetský dům III: 1959–1968 Štěpán Javůrek

... a zazvonil zvonec a pohádky o sudetském domě je konec. - Ideální série pro věkovou kategorii 10-13 let, jako vstup do historie 20. století. Naivní, černobílá, ale čtivá.

16.12.2024 3 z 5

Dům v Matoušově ulici Dům v Matoušově ulici Tereza Boučková

Dočteno - a nemám slov. Tato kniha na pomezí beletrie a literatury faktu, nekompromisní zpráva o světě včerejška a dneška, o lidech mezi nacismem a komunismem, o údělu židovství a paměti a mnohém dalším, je jednoznačně jedním z nejintenzivnějších čtenářských zážitků tohoto roku. Doporučuji z celého srdce! Není to komfortní čtení, ale kdo si ho nechá ujít, olituje! Sama se hodlám vrátit...

15.12.2024 5 z 5

Hodiny Hodiny Agatha Christie

To se nám Lady ACh rozpovídala... Oproti jiným případům je tento mimo osvědčený počet dvou set stran a oproti Kočce mezi holuby Poirot zdobí poněkud více. Pachatel nerozeznán a několik úhlů pohledu v pořádku, ani špionáž mě tentokrát nerozčilovala, i když byla spíš ornamentem než nezbytnou součástí příběhu.

14.12.2024 3 z 5

Písečná kosa Písečná kosa Vladimír Körner

Návrat k jednomu z nejoblíbenějších Körnerových příběhů, těžko srozumitelnému a inkoustově temnému, přesto podmanivému. Alwin ze Sovince a jeho putování do bitvy u Bergrunu, jaro prospané u (budoucí svaté) Amalbergy, pohanské léto s Lonou a dívkou na jedno období, podzim v řádovém hradu, pár let hledání ve službě a oddání se osudu v bitvě u Lehnice. Člověk mezi zvířetem a andělem, potácející se stále dokola, oddávající se instinktivním impulsům a zmítající se mezi ženou a Pannou Marií matkou Boží, snící o Otci na nebesích a otci, jehož tělo shnilo v zemi bitev křesťanských rytířů, toužící po spočinutí v domově či řádu, který by mohl být tímtéž, bažící po světle kosy, té písečné, a fascinovaný tou, co patří Smrti... Kniha plná tajemství, metafor a podobenství, napsaná strhujícím jazykem, se čte těžce, ale odměňuje...

10.12.2024 5 z 5

Kočka mezi holuby Kočka mezi holuby Agatha Christie

Jeden z mých oblíbených příběhů ACh. Jen se nemohu zbavit dojmu, že bez HP by se obešel.

09.12.2024 5 z 5

Loď bláznů Loď bláznů Sebastian Brant

Brantův styl je dost školometský... kdyby aspoň těm svým sofistikovaným, ale přece jen káravým výkřikům dal nějaký pevný rámec, přesnou strukturu! Ale nemůžu si pomoct: pokud jsou rýmované verše dobře přeložené (a co si budeme, Mertlík umí), nechám se okouzlit čistou formou a obsah beru s rezervou. Nicméně tu a tam jsem byla překvapena, jak zasvítí velmi moderní myšlenka (nepřepínej se a nech si pomoct, třeba), doprovodné dřevoryty jsou skvělé - a potěšil Set123, jak to pregnantně shrnul: ano, bláznovské je to, co je kontraproduktivní.

07.12.2024 4 z 5

Chlípná chapadla Chlípná chapadla Carlton Mellick III

Mellick má lepší knihy. Tady mě bavila gangsterská část kořeněná rasismem (svět elfích, najádských a sylfích mafií s několika poddruhy, snažícími se přežít se všemi svými bizarními superschopnostmi - vnímavá krev je skvělý nápad!), erotika fungovala báječně (ano, sexu s monstryněmi se autor oddává oddaně a rád - a je to znát), ale sentimentu je příliš a zabíjí humor i příběh. Závěrečná scéna se tak zvrhává z Ocelové chobotnice v Člověka obojživelníka - škoda.

07.12.2024 3 z 5

Notes: Literární eseje a glosy Notes: Literární eseje a glosy Josef Kroutvor

I když jsem založením spíše zběsilý čtenář, tohle jsem si užívala a vychutnávala, možná o něco víc než "Ptáčka". Spousta informací a úvah o autorských fenoménech, Máchou počínaje a Milošem Doležalem konče, inspirující k myšlení (eseje o Střední Evropě), tu a tam provokující (viz stať o pamětech Adiny Mandlové či o Pátečnících). Přitom se to čte jako beletrie, stačí si užívat omamný jazyk a fascinující řetězení úvah.

07.12.2024 5 z 5

Mrazivé vyhlídky Mrazivé vyhlídky Wendy Dranfield

Tohle je příjemná série s pozoruhodnými postavami - ale tentokrát bylo toho patosu příliš. Pravda, malé děti coby vedlejší oběti a advent, co by člověk chtěl...

06.12.2024 3 z 5

Ztracený rok Ztracený rok Katherine Marsh

Jsem překvapena, jak moc je tento román pro mladé čtenáře dobrý - jakou má emocionální účinnost. I když postavit vedle sebe hladomor na Ukrajině ve třicátých letech minulého století a dobu covidovou v USA by mohl zavánět násilnou aktualizací a vést k ne zcela domyšleným paralelám... Nicméně to, že v hlavní roli jsou zde dospívající ve vší křehkosti a ovlivnitelnosti (v dobrém i nedobrém slova smyslu), funguje báječně. Příběhy režimem zmanipulované Mily a hladovějící Nadi, také rodící se aktivistky Helen a Matthewa, kteří oba hledají způsob, jak popsat nepopsatelné, ilustrují obě atmosféru a znaky obou období velmi dobře. A příběh autorčiny rodiny, k jehož napsání ponoukla Ruta Sepetysová a k jejímž románům se dá kniha přirovnat, je reálným potvrzením ošklivosti 20. století.

05.12.2024 4.5 z 5

Poirotova pátrání Poirotova pátrání Agatha Christie

Smysl pro nejapný humor, ochota cestovat (i přes moře!) a větší váhavost (která však na vysoké mínění o sobě samém nemá valného vlivu). Připadala jsem si trochu jako David Suchet, trpící při každém sebedrobnějším porušení závazného kánonu vlastností, vystupování a reakcí HP. :-) Vzhůru na vrcholnou (a s jasně daným, v reakcích nepřekvapivým HP) Kočku mezi holuby!

04.12.2024 2 z 5

Perspektivy Perspektivy Laurent Binet

Fascinující čtení a pro mne nejzábavnější Binetův román vůbec. A nejproměnlivější - perspektiva tady skutečně dělá divy, žánr se mění s každým dalším dopisem, listy skládají příběhy lidí, kteří ve výsledku působí trochu jako typy z commedie dell'arte... a o vraždu jde vlastně až v poslední řadě. Návrat nutný. Několikerý, tipuji.

02.12.2024 4.5 z 5

Skleněný muž Skleněný muž Anders de la Motte

Neuvěřitelná jízda na pomezí psychothrilleru a hororu, možná ještě o něco silnější než Pán hory. Holt všechno, co se děje v podzemí, má hodně děsivou atmosféru... Navíc "nefunkční" vztah dcera-otec a "mimozemské" motivy, hrátky s nesmrtelností a závěr ala Blade Runner.

01.12.2024 4 z 5

Hra na vraždu Hra na vraždu Agatha Christie

Tentokrát jako by měla detektivka Lady ACh dvě části. Poměrně nanicovatý průběh, který koření akorát paní Oliverová a její nápady - ta atmosféra zla byla tentokrát plíživá natolik, že jsem ji nijak zvlášť nevnímala. Ale rozuzlení je dechberoucí a příběh, zpětně vzato, silný.

29.11.2024 3 z 5

V Královských zahradách V Královských zahradách * antologie

Překvapivě zábavná sbírka drobných poct dílu Stephena Kinga. O čem, proč a pro koho popsal čtenář jan8470. K tomu jsem zaznamenala, že se do vnímání jednotlivých příběhů propisují osobní kingovské preference, i když ne vždy přímou úměrou - např. nemusím svět Pistolníka, a tak mě "pistolnická" povídka neuchvátila. Hodně potěšil prequel Osvícení (neprozradím - najděte si), variace na Šroťák (dtto), dále jmenovitě V plamenech Radoslava Kozáka, Poslední kapka Vlaďky Sacké a Miss Misantropie Karla Doležala (i když ta by snesla zkrácení). A totálně mě rozsekal závěrečný Sivokův "klišé-příběh" Věřím ve vůni jasmínu... Komix je příjemné zpestření, i když jeho luštění ve čtečce představuje obzvláště rafinovaný způsob mučení. Jako vystřižený z Mistrova Nadaného žáka...

29.11.2024 3.5 z 5