BohyněKuchyně

Knihy Scarlett Wilkové jsou pro mě zárukou skvělého a silného příběhu, který mě vždycky zcela pohltí a nechci od knížky vůbec odcházet. Nejinak tomu bylo i s její novinkou. S příběhem, který se odehrává jen pár kilometrů od místa, kde žiju.
Příběh začíná na konci druhé světové války, v malém lázeňském městečku. Válku pak vystřídá nastupující komunismus a vás při čtení napadne, že je vlastně v mnohém horší než byla válka. Postupně se rozplétají příběhy několika hlavních hrdinů, kteří my byli více nebo méně (nebo vůbec) sympatičtí. Živa se stará o velký dům po rodičích a válku prožívá celkem bez útrap. Její bratr Slávek je postava od začátku do konce nesympatická. Můžete jen hádat, jestli spolupracuje s partyzány nebo nacisty. Ludmila, holka z hor, se musí srovnávat s neskutečnou rodinnou tragédií. Stejně tak potká drsný osud Ondráše. Naopak Karel, ten najde svou životní lásku. Každý z hrdinů této knížky má svá tajemství, které nechce před nikým odhalit. Každý se snaží urvat si pro sebe ten nejlepší možný život. Scarlett Wilková má jedinečnou schopnost dostat se čtenáři pod kůži. Alespoň u mě to tak funguje. Přenesla mě do těžkých dob naší země, dokázala rozkrýt složité životy lidí nejen za války, ale také v době komunismu. Děkuji za tuhle úžasnou knihu! Rozhodně se k ní budu vracet.

Autorka, která mě bavila už u série "Tatérka". Stejně tak ani náhodou nezklamala teď. Trochu mi trvalo, než jsem se dostala do děje, ale pak jsem nemohla knížku odložit. Inspektorka Lexi Bennetová se vrátí do Cantebury. Pár let pobyla v zahraničí, kde se zdokonalovala třeba i v profilování pachatelů. Asi ani netušila, že hned po návratu ji čeká pátrání po vrahovi dvou dívek. Děsivé na celém případu je to, že byly zavražděny dvě dívky z trojčat. Ta třetí se stále pohřešuje. Rozjíždí se pátrání, ve kterém se hraje o čas. Lexi je do případu zatažena i osobně. Před 17 lety někdo unesl ji a její dvě sestry - Amber a Rose. Také trojčata. Amber a Lexi pachateli unikly, Rose se stále neobjevila. A vypadá to, že jde o stejného pachatele. Doporučuji, super detektivka, která vás udrží v napětí po celou dobu čtení.

Po přečtení první knížky od tohoto autora, jsem se zamilovala do postavy sympatického komisaře Wistinga. Stejně tak téměř hned jsem zařadila na seznam neoblíbených postav jeho dceru Linu. A ta se naštěstí v tomhle díle moc neohřála. Takže za mě dobrý :-)
Wisting opět spolupracuje s Adrianem Stillerem z oddělení nevyřešených případů. Ale tentokrát je to všechno trochu jinak. Řeší se případ vyřešený. Vražda mladé dívky Tone, kterou zabil její přítel. Ten si už dokonce celý trest odseděl a je propuštěný na svobodu. Komisaři Wistingovi začnou chodit anonymní dopisy, které ho nutí přemýšlet nad tím, že případ nebyl dobře vyšetřený a že si trest odseděl nevinný člověk. Pátrání ho zavede i k jedné staré vraždě, kterou vyšetřoval on sám. A souběžně se na jeho oddělení řeší další vražda. Spletenec pachatelů a podezřelých, různých kriminalistů a novinářů. Musíte dávat pozor, ať se do případů nezamotáte. Jak jsem u Wistingových případů zvyklá, úplně jsem si netipla jak to všechno bylo. Překvapení až do posledních stránek.

Přečetla jsem za jeden den. Nemohla jsem přestat, nemohla jsem se odtrhnout. A říkám - uff. Autobiografický příběh o neutěšených vztazích s rodiči, o pobytu v klášteře, nevhodně zvoleném partnerovi, těžké nemoci syna, která u autorky odstartovala mentální anorexii. Příběh se mě hluboce dotkl, ale to všechny knihy této autorky, které jsem zatím přečetla. Děsí mě, v jakých podmínkách vyrůstají děti, jak se můžou rodiče podepsat na psychickém zdraví svého dítěte a v podstatě mu zničit život. Autorka popisuje svůj boj, který se jí podařilo vyhrát. Ale kolik lidí takové štěstí nemá?

Povídkové knihy nejsou zrovna tím, co bych vyhledávala. Jenže u mého oblíbeného autora jsem se rozhodla udělat výjimku. Byla to skvělá volba. Jiří Štifter opět nezklamal. Miluju jeho styl psaní, jeho vyjadřování, to jak proplujete dějem, do kterého jste naplno vtaženi. Povídky v knize jsou propojeny. Stačí jen přemýšlet. Krásná práce!

Všechno co jsem zatím od Jana Štifter přečetla, bylo úžasné. Poutavé a napsáno krásným stylem. Čtivé, chytré, vtahující do děje. Tentokrát se příběh odehrává ve třech různých časových rovinách. V současnosti sledujeme život mladého Dominika s cikánskými kořeny. V době komunismu jsou pak hlavními hrdiny tři malí kluci, z nichž jeden je duch. Prozkoumávají starý polorozbořený dům a něco se stane. A všechno se nakonec propojí i s příběhem podnikavého majitele pohřebního ústavu, který prohání každou sukni široko daleko. Miluju tu chvíli, kdy se všechny příběhy spojí a vše se vysvětlí. Doporučuji, když si chcete četbu opravdu užít.

Knížka, která mě zaujala svým krásným obalem a moje první setkání s autorem. Které tedy rozhodně nebude poslední, protože jsem z knížky opět nadšená. Četla jsem ji po Eugenii od Jany Poncarové a něčím mi tito dva autoři přijdou podobní. Řekla bych, že poetickým a velice barvitým popisem děje i míst. Tenhle styl vás připoutá k příběhu a nepustí. Většina knihy Paví hody se odehrává ve vesničce Jelení. Tady žijí všichni hlavní hrdinové příběhu, který se před námi postupně rozvíjí. Dva kamarádi Tonda a Václav, nešťastná Jaruna a její příběh, osudy několika rodin, do kterých zasáhne válka. Máte-li rádi silné příběhy, pak jsou pro vás Paví hody tou pravou knihou.

Knihy Jany Poncarové se staly mou vášní. Nejsem odborník, ale podle mého názoru jde snad o nejlepší českou současnou autorku. Miluju její přesné popisy, které vás tak vtáhnou do děje, že máte pocit, že spolu s hoteliérkou Eugenií Egertovou Janečkovou kráčíte ve válečných dobách nádherným hotelem Continental v Plzni. Autorku sleduji i na sociálních sítích a neskutečně mě baví, jak o každém svém tématu do další knihy zjišťuje všechny historické podrobnosti, setkává se s lidmi, objíždí místa. Příběh Eugenie je opět příběhem jedné silné ženy, se kterou se osud rozhodně moc nemazlil. Rodiče ji provdali za muže, díky kterému mohli žít ve vysněném hotelu. Ten měl Eugenii sice zřejmě rád, ale ona by si jej dobrovolně rozhodně za muže nevybrala. Knížka popisuje osudy Eugenie před válkou, během války a také po válce, kdy na vedení hotelu zůstala úplně sama. Krásný a silný příběh.

Román Nicolase Lebela mě celou dobu držel ve střehu a napětí. Musíte dávat pozor, ať se neztratíte, protože komisaře Starskeho čekají fakt náročné dny. Není asi úplně soustředěný na svou práci, protože právě řeší rozvod s manželkou a umírajícího psa. No a do toho mu přijde setkání s jeho bývalou láskou Chloe. Bohužel není moc šťastné. Chloe je totiž podezřelá z vraždy. Nezůstane u jedné vraždy a celý příběh je tak zamotaný, že se možná budete občas ztrácet. Ale fakt jen maličko a přijde mi, že je to ku prospěchu celého čtení. Neotřelá zápletka, opět tápání po tom kdo je vrah a proč. Bavilo moc!

Moje oblíbená autorka, která opět nezklamala. Nikdy nezklame. Ať už píše jako Jules Wake nebo Julie Caplin. Opět osvědčená kombinace. Lehké čtení, láska, romantika, cestování, dobré jídlo. Tahle spisovatelka je předvídatelná, ale o to raději ji čtu. Laurie zdědí po strýčkovi veterána Ferrari. Jenže ho dostane jen když s ním dojede do Itálie. Protože s jejím řidičákem je to takové divoké a Ferrari není jednoduché auto, dostane k sobě pomocníka, řidiče, mechanika Cama. Který je jednoduše boží. Krásný, chytrým, milý, prostě boží. No a Laurie je šedá myška, které se po cestě stávají zázraky a na konci cesty je z ní femme fatale. Jasně, těžko uvěřitelná pohádka, ale tohle prostě chcete číst.

V některé recenzi na tuhle knížku jsem četla, že je to takový dívčí román jako od Lenky Lanczové. S tím bych úplně nesouhlasila. I když je příběh popsán z pohledu patnáctileté Jany, je hlavním tématem spíš doba minulá, kdy pravda opravdu byla nedostatkovým zbožím. Kdy byli lidé trestání za své názory, za své vyznání, za to, když nešli "s davem". Knížka se mi četla velice dobře, i když téma v ní bylo neveselé. Těším se na další knížky od této autorky.

Přečíst si tuhle knížku právě teď, v době kdy k nám přichází velké množství ukrajinských uprchlíků, je dost zajímavé. Asi se nikdy nemůžeme vžít do kůže těch, kteří musí opustit své domovy a svou zemi kvůli válce, ale díky příběhu malé Sotirie, její kamarádky Kouly a dalších řeckých uprchlíků si můžeme alespoň trochu představit, jak těžké to je. Sotiria opustí Řecko jako malá holčička a knížka ji provází po mnoho let, až se jí podaří vrátit se do Řecka. Žít v komunistické Československu má pro Řeky mnoho výhod a nevýhod. Denně se radují z toho, že mají kde bydlet, ale trápí tím, z čeho musí vařit. Jsou vděční, že jim někdo možnost začít nový život v míru, ale po čase někteří zjistí, že ideální život to rozhodně není. Sotiria putuje z dětského domova zpět do své rodiny a její kamarádka Koula se tak nějak sveze s ní. Jejich životy jsou spojené po celou dobu, i když jsou obě dospělé a jejich přátelství naruší muži a praktiky STB. Knížku jsem přečetla jedním dechem a teď fakt toužím vidět moře. To řecké...

Přišlo mi trochu zvláštní, že tenhle příběh se odehrál před první knihou Jiřího Březiny. No ale nevadí. Na tom, že mě knížka zase neuvěřitelně bavila, to nic nezměnilo. Opět jsem si tipla kdo by mohl být pachatel (a když knížku potom četl manžel, tak si tipl taky dobře), ale i tak jsem přečetla jedním dechem. Doporučuji všem milovníkům detektivek, Březina fakt umí.

První kniha, kterou jsem přečetla od autora. Jsem nadšená a jdu shánět další díla. Tomáš žije na venkově, kde pracuje v místním statku. Má 55 let a prožívá zvláštní vztah s Kristýnou, která má 35, je to učitelka, a na vesnici se chtěla vrátit proto, aby urovnala vztahy s rodinou a začala nový život. Vypadá to, že Tomášovi se všechno sype pod rukama. Jak vztah, tak přichází obrovské problémy na statku, protože vesnici objíždí mladíci, kteří tlačí lidi do prodeje akcií statku. Úžasně popsané postavy, skvěle vykreslené pocity. Knížka, která nutí k zamyšlení. Nelehké mezilidské vztahy a očekávání. Líbí se mi, jak autor popisuje život na vesnici, jak vás knížka nutí zamyslet se nad životními hodnotami. Kristýna, která by od života chtěla něco úplně jiného než má a Tomáš, který by zase byl rád, kdyby jeho život plynul tak jako doposud. Jen s partnerkou, kterou bude mít u sebe.

Po kterékoliv knize Jany Jašové sáhnete, budete nadšení. Nejinak je to s její novinkou, kterou jsem ani nechtěla odložit. Hlavní hrdinka Zuzana je čerstvě rozvedená s Viktorem. Mají však stále velice hezký vztah, takže když má Zuzana potíže se stalkerem, který jí píše zprávy a sleduje ji, obrátí se o pomoc na Viktora. Zuzanu pronásleduje také reportérka Nikola, která chce psát o zmizení Zuzčiny kamarádky Káči, ke kterému došlo před 25 lety. Útoky stalkera se stupňují a začíná jít o život. Bravurně napsaný napínavý příběh, který má překvapivé rozuzlení. Malinko jsem tušila, kdo by mohl být ten stalker, ale některé detaily jsem si spojila až na konci.

Neotřelá zápletka. Střídání minulosti a přítomnosti. Novinářka Jess má psát o případu otřesné vraždy, který se stal v jejím rodném městě. Jenže to nebude tak snadné. Vražedkyní je její blízká kamarádka z dětství, Heather. Jenže Jess na tom všem něco nesedí a tak rozjíždí pátrání na vlastní pěst. Postupně se odkrývá složitá minulost sester Powellových - Heather a Flory, která se před mnoha lety ztratila beze stopy. Rozuzlení příběhu je překvapivé a napadne vás, že přesně tohle se skutečně může stát. Skvělé čtení.

Neskutečně silná kniha. Tři přátelé, které osud rozdělí a pak zase spojí. Mezitím zažijí takové hrůzy, jaké si snad nikdo z nás neumí představit. Roman, Michal a Helena. Láska, přátelství, válka, komunismus, rozpínající se Sovětský svaz. Až z toho všeho máte husí kůži. Po přečtení si myslím, že takovéto knihy by měly patřit mezi povinnou četbu. Jsou události v našich dějinách, které by si měly nové generace stále připomínat.

(SPOILER) Max potká Marlu v nejhorším období svého života. Je totálně vyhořelý a stojí na střeše mrakodrapu v Rotterdamu, kde pracuje. Chystá se skočit. Jenže neskočí a večer potká lásku svého života. Trochu kýč, ale krásný a svižný příběh, který jsem přečetla za dva večery. No, stačil by i jeden večer, ale už jsem byla unavená.
Max obrátí svůj život naruby, vezme si volno z práce a s Marlou vyrazí na cestu na motorce. Bez cíle. Prožijí úžasné dny, ale je jasné, že jejich vztah nebude jednoduchý. Marla odjíždí a Max se vrací do svého naleštěného bytu a do práce, kde tráví veškerý svůj čas. Jak příběh dopadne už nebudu psát, ať máte nějaké překvapení.

Mám ráda knížky, které vycházejí v celých sériích. Těším se na pokračování příběhů těch "mých" hrdinů. Nejinak to je i s detektivem Fordem. Je to chlap se složitou minulostí. Před lety mu na skále zemřela žena a on si to dává za vinu, protože běžel pro pomoc a ona se mezitím utopila. Už třetí díl série, ve které se s touto smrtí snaží vyrovnat. Zvažuje, zda říct pravdu Samovi, svému pubertálnímu synovi. A zároveň si mezitím odskakuje řešit zapeklité vraždy. Což mu samozřejmě jeho syn v záchvatech puberty celkem dost vyčítá. Tentokrát musí Ford vypátrat smrt mladé vojačky, kterou našli ve výcvikové vesnici s podříznutým hrdlem. Jasná sebevražda a do toho se Forda snaží vmanipulovat jeho nejvyšší nadřízení i velení z vojenské základny. Jenže Ford si je jistý, že všechno bylo úplně jinak. Během příběhu si najde čas i na malý románek s ženou, která se motá kolem vyšetřování. Kdo četl předchozí díly, tak vám schválně neprozradím, jestli je to jeho kolegyně Wix :-) Pachatel vraždy mladičké Rachel je na konci odhalen a netipla jsem si to teda. Ford samozřejmě ano... Musím říct, že Maslenovy knížky se mi nečtou jako po másle. Naopak. Musím se u nich dost soustředit a přiznám se, že třeba taková Dokonalá série od Helen Fields se mi čte mnohem lépe. Ale Maslen má něco do sebe, proč se těším na každou další knihu. Takže za mě určitě můžu doporučit.

Naštěstí jsem dopředu nečetla žádné recenze a názory na knížku. Jen jsem někde zaslechla, že je tam celkem dost vulgarit. Ano, jsou tam. Ale prostě tam patří. Vykreslují jednotlivé postavy. Líbí se mi i nápad s přehozenými kapitolami, nutí vás to přemýšlet a občas teda musíte listovat. Hlavní hrdinka se rozejde s manželem Markem, který je tak trochu (vlastně tak trochu dost) tyran. Takový možná nenápadný. A ona se rozhodne ten vztah opustit poté, co si najde milence. Jakuba. Mladšího než je ona. Ale upřímně? Nemyslím si, že si nějak pomohla. Jakub je pro ni okouzlující, já myslím, že trochu blbec. Překvapivý závěr trochu vyrazí dech a já říkám, že Radka Třeštíková mě zase nezklamala!